Andrzej Godlewski Napisano 29 Marca 2015 Share Napisano 29 Marca 2015 Od paru lat leżała aż się doczekała ,ponieważ jest front zachodni w postaci dioramy Verdun więc i czemu nie ruszyć frontu wschodniego Wielka Wojna mimo swej okropności zapoczątkowała rozwój transportu . Olbrzymie masy towarowe które wojsko musiało przetransportować na linie frontu zmuszało do korzystania z innych środków transportu niż konny. Jedynym podówczas rozwiązaniem był transport kolejowy ,ale normalnotorowa kolej nie wszędzie mogła dotrzeć, toteż niezastąpione w tej materii okazała się kolej wąskotorowa. Tania w eksploatacji ,i chociaż istniał już transport drogowy to jednak ze względów technicznych nie mógł dorównać on w przewożonych masach kolei. Diorama ma przedstawiać niemiecki transport w chwili postoju na prowizorycznym wojskowym moście w chwili poboru wody . A w rzece planuje scenkę z myciem kuchni polowej. Generalnie budowa od podstaw . Pierwszy projekt był bardziej rozbudowany o kuźnię . Jednak ze względów czasowych przyjąłem inną nieco koncepcję dioramy ,co niniejszym uczyniłem . Obudowa dioramy przybrała formę cembrzyka , zamierzam tak że powalczyć nieco z roślinnością . Sama koncepcja pozostaje bez zmian , czyli transport wąskotorowy Heeresfeldbahnen. Pierwszy raz spróbowałem też z naturalnym tłem , wyszło tak sobie ale będę na pewno próbował ten temat drążyć . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Desaxe Napisano 29 Marca 2015 Share Napisano 29 Marca 2015 Pięknie to wygląda, zapowiada się kolejna ciekawa diorama Czekam na modele na niej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 29 Marca 2015 Share Napisano 29 Marca 2015 Ostatnia fotka wymiata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pedzelek Napisano 21 Kwietnia 2015 Share Napisano 21 Kwietnia 2015 Nietypowa podstawka - super Całość rewelacja. Ciekawy klimat. Tylko nie wiem jaka to skala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 14 Maja 2015 Share Napisano 14 Maja 2015 Z tymi drzewami wygląda dość realistycznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin1970 Napisano 14 Maja 2015 Share Napisano 14 Maja 2015 Imponujace. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Godlewski Napisano 19 Maja 2015 Autor Share Napisano 19 Maja 2015 Ot tak człek czasem sobie coś wymyśli , a czy imponujące to się jeszcze okaże jak uda wykonać się to co zamierzyłem . Na razie powstają detale do tego całego składu , cała diorama jest w skali 1:35. A niejako inspiracją do budowy jej było to zdjęcie . Oczywiście nieco scenkę rozbudowałem , a i dojdzie przewożony sprzęt wojskowy , ale klimat pozostał . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 23 Maja 2015 Share Napisano 23 Maja 2015 zapowiada się parowozik będzie jakiś zestawowy czy samoróbka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Godlewski Napisano 25 Maja 2015 Autor Share Napisano 25 Maja 2015 Wykonanie Własne , zdjęcia niebawem ,jak tylko wykonane części poskładam razem . Zastanawiam się też nad bambetlami na wagoniki , i scenką w rzeczce . No ale to wymaga trochę czasu ,bo najpierw będzie front zachodni bo tu mam już mniej do zrobienia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi