Forest Napisano 12 Kwietnia 2015 Share Napisano 12 Kwietnia 2015 Jako, że przydarzyło mi się coś takiego jak urlop, postanowiłem się nieco pobawić. Ofiarą zabaw mych oraz ekipy "Fachowców", stał się okręcik, który zawitał w nazwie wątku, a którego in-boksik jest tutaj: IN BOX Jakoż tak się do zabawy zabraliśmy, zgodnie z instrukcyją, od kadłuba. Nawet się im, znaczy producentom, całkiem nieźle z nim udało, choć trochę się walnęli na dziobie i rufie - pewnie ich znajomy jest/był producentem szpachli : Tak czy siak, po złożeniu okazało się, iż model jest wadliwy!!! Cieknie jak cholera, siedzi głęboko, wody w kadłubie ma pewnie już z 500 ton Tak więc, coby go jeszcze przed zwodowaniem nie zatopić, potrzebny był remont. Na ludowo, z cyklu: "Władziu, gdzie młotek?! Podaj szpachlę " Jako, że podstawka "płynna" jest planowana, "Fachowcy" się zbytnio dnem nie przejmowali, montując pontonik pod spodem, aby tylko pływał. Jednakże, prezentować się to jakkolwiek musi, co by nikt fuszerki nie zarzucił, więc w ruch poszły pilniki. Przy okazji udało się nieco "podrasować" mocno cywilny dziób oryginalnego wypustu Niestety, "Fachowcy" zrobili jednak na odwal się, zapewne po kilku "bezalkoholowych", w związku z czym nawet po szlifie papierkiem o gradacji "800" pozostały niezbyt atrakcyjne "chwalebne blizny"... A jako że takie wyglądają dobrze tylko na męskiej facjacie, a nie na, jak powszechnie wiadomo, kobiecym kadłubie okrętu wojennego, więc jednak: "Władziu, podaj Szpachlę " Na razie tyle słowem wstępu, jak się uda "Fachowców" dobudzić po "Łykeńdzie", będzie ciąg dalszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 12 Kwietnia 2015 Super Moderator Share Napisano 12 Kwietnia 2015 łoł.... To się zapowiada niezła Kibicuję z nieukrywaną ciekawością Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 12 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 12 Kwietnia 2015 Nie jest źle, szpachli Wamodu w tubce używam, bardzo przyjemna w obróbce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 12 Kwietnia 2015 Share Napisano 12 Kwietnia 2015 Aleś go " upaprał..." Zapowiada się fajna walka. Będziesz rysował linie podziału blach? Powodzeniaw budowie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
taltos1 Napisano 12 Kwietnia 2015 Share Napisano 12 Kwietnia 2015 O to ciekawy warsztat się zapowiada, będę kibicował Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 12 Kwietnia 2015 Share Napisano 12 Kwietnia 2015 A Władziu nie ma, poza szpachlą oczywiście, w zapasach jakiegoś ludzkiego tła? Na fotkach brakuje tylko barchanowej narzuty kanapowej ciotki Kunegundy No i z ta szpachlą jak już kolega Sleepwalker pisał, na rysy jakikolwiek podkład w szprayu i dojechanie 1000 .... Z checią poobserwuję, mam swoje rachunki do wyrównnia z Heermann'em, nie jestem jeszcze tylko pewien w jakiej skali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 13 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 13 Kwietnia 2015 Z tym barchanem będzie problem, ale może sąsiadka pożyczy Tak, jest pewien problem z tłem Z tym surfacerem zresztą też, jako że idę w modelarstwo raczej budżetowe - nie posiadam Ale myślę, że na "ryski" by nie wystarczył, pilnikami jechałem żwawo Blackman, brzmi kusząco, ale nie wiem, czy w tej skali to nie będzie pewna przesada. Nie wiem nawet, czy wiedziałbym jak się do tego zabrać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 13 Kwietnia 2015 Share Napisano 13 Kwietnia 2015 Blackman, brzmi kusząco, ale nie wiem, czy w tej skali to nie będzie pewna przesada. Nie wiem nawet, czy wiedziałbym jak się do tego zabrać Można ryć - nożykiem lub iglą... do japończyków się sprawdza - bo płyty zachodziły na siebie. Ale podział płyt na fletcherach był raczej subtelny - ja bym podpowiadał po finalnym malowaniu burt ale przed ewentualnym brudzeniem ołówek w twardości HB lub coś do 2H, dobrze zatemperowany i od taśmy ciągłe lub przerywane ryski. Raczej losowo bo ten podział był bardzo delikatnie widoczny. Powinno być OK. Jak nie ok - to zmyjesz terpentyną a jak OK to zabezpieczysz lakierem i już. paczym dalej... EDIT oczywiście przed ołówkowaniem lakier zabezpieczający malunek burt musowo! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 13 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 13 Kwietnia 2015 Hmm, ciekawa technika... Może faktycznie się skuszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 13 Kwietnia 2015 Share Napisano 13 Kwietnia 2015 ...Z tym surfacerem zresztą też, jako że idę w modelarstwo raczej budżetowe... Dlatego pisałem JAKIKOLWIEK, Surfacery czy jak je tam zwał to tylko snobistycznie zbrandowany produkt to samo kupisz sobie w sklepie samochodowym jako zwykły podkład w sprayu. Ridżu zawsze zachwalał MOTIP'a, o ile wiem jest dostępny w całym kraju i kosztuje 14-18 złociszy za 500 ML puchę. Fletchery miały praktycznie gładką burtę ( poza oczywiście wspomnianym podziałem ), żadnych bulajów czy innego szmelcu, więc można spokojnie psikać. Nawet rysy pilnikowe załatasz, najwyżej zejdzie ze 3 siki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 13 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 13 Kwietnia 2015 Czyli w tym tkwi Wielka Tajemnica producentów - zedrzeć kasę Hmmm.... Motipa mam, do figurek używam Jeno planowałem użyć na późniejszym etapie, przed malowaniem samym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 13 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 13 Kwietnia 2015 Póki co nie idzie, maluję zaległe zamówienia, przy "Łykendzie" coś dłubnę, albo chociaż spróbuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 3 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 3 Czerwca 2015 Tak, żeby nie było, żem leniwy "Coś" się dłubie, kadłub obrobiony - na pokładzie został tylko pierwszy poziom dziobowej nadbudówki. Całość zaszpachlowana i przeszlifowana. Aktualnie rozmyślam, jak w miarę realistycznie zrobić poszycie, a nie inwestować w dremelka A tutaj poligon doświadczalny, coby obsługi aerografu się nauczyć i ze "Skracz Bildem" bliżej zaznajomić Ech, widać, że się 30-stka zbliża ogromniastymi krokami, człowiek się bardziej stacjonarny robi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 4 Czerwca 2015 Share Napisano 4 Czerwca 2015 ...Aktualnie rozmyślam, jak w miarę realistycznie zrobić poszycie, a nie inwestować w dremelka ... Myśl, myśl Forest. A jak coś wymyślisz to podziel się proszę bo mnie też to trapi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 4 Czerwca 2015 Share Napisano 4 Czerwca 2015 Dremelek przy skali 1/700 wydaje się zbyt mocny. To nie jest w moim przekonaniu narzędzie odpowiednie do problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 4 Czerwca 2015 Share Napisano 4 Czerwca 2015 si... Sprawdziłem. Trochę jak atak słonia na mrówkę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 4 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 4 Czerwca 2015 Niestety, w tej skali odtwarzanie wklęsłych blach mija się z celem Efekt bez lupy niewidoczny, a roboty do diabła,w dodatku zepsuć łatwo... Blackman, co to była za folia, której użyłeś na Iowa'le? Byłaby w sam raz na ten wystający pas poszycia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 4 Czerwca 2015 Share Napisano 4 Czerwca 2015 wersja gładka aluminium 35 mikronów http://www.mierzejewski.pl/pl/tasmy-aluminiowe.html lub miedziana 25 mikronów http://www.gotronik.pl/tasma-miedziana-emi-klejem-25mm-p-1410.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 5 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 5 Czerwca 2015 Auć, cena też zdrowa Ni wuja, muszę znaleźć coś innego, te tutaj taśmy kłócą się z moim wewnętrznym Ebenezerem Scroogem Waham się pomiędzy zwykłą szarą taśmą samoprzylepną i kartką z zeszytu Blaszkom i naklejanym pokładom mówię zdecydowane NIET!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 5 Czerwca 2015 Share Napisano 5 Czerwca 2015 Blaszkom i naklejanym pokładom mówię zdecydowane NIET!!! no to popatrzym z ciekawością jeszcze większom.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ganjavir Napisano 6 Czerwca 2015 Share Napisano 6 Czerwca 2015 Robisz prosto z pudła czy dołożysz coś od siebie poza tymi burtami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 6 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 6 Czerwca 2015 Zasadniczo plan jest taki, że "prosto z pudła" skończy się na ogólnych bryłach, reszta "hulaj dusza" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi