Lipstein Napisano 21 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 21 Sierpnia 2015 Na razie szału nie ma: Wczoraj psiknąłem całość płata dość grubo lakierem błyszczącym, dzisiaj popatrzę, czy brzegi oznaczeń są nadal aż tak grube i poszarpane, jak przed tym zabezpieczeniem. Jak efekt nie będzie zadowalający, zdzieram farbę do plastiku i najpierw pryskam białym, potem nakleję na to koła o największej średnicy tego oznaczenia, z naciętymi pierścieniami na kolor czerwony i dziurką na niebieski. Zniweluję w ten sposób grubość jednego koloru. Mikrometry, ale zawsze to lepiej wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 21 Sierpnia 2015 Share Napisano 21 Sierpnia 2015 No właśnie tego się spodziewałem, że oglądane z boku będzie miało widoczny biały podkład przy krawędzi. Malować mgiełką i tak, żeby się menisk nie wytworzył , nie pod maskę, a może będzie finezyjniej. Popatrz na tutorial Montexu: http://www.montex-mask.com/tutorial-jak-malowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 21 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 21 Sierpnia 2015 sprawdzę, co ze znakami po wyschnięciu lakieru bezbarwnego. mógłbym jeszcze nakleić koło o średnicy całego znaku na pomalowane oznaczenie i prysnąć na to kolor kamo, ale raczej zmyję i wyszlifuję całość, jeśli efekt nie będzie zadowalający po lakierze bezbarwnym. Dzięki za podpowiedź z tym tutorialem, chociaż sam wpadłem na to, że biały najpierw przed kolorem kamuflażu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 21 Sierpnia 2015 Share Napisano 21 Sierpnia 2015 Jest cacy, ja zawsze po malowaniu takich rzeczy przecieram ściereczką matującą ... ,-)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 21 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 21 Sierpnia 2015 Jutro rano złożę raport z prac, teraz czas na relaks przy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 21 Sierpnia 2015 Share Napisano 21 Sierpnia 2015 ...Jak efekt nie będzie zadowalający, zdzieram farbę do plastiku i najpierw pryskam białym, potem nakleję na to koła o największej średnicy tego oznaczenia, z naciętymi pierścieniami na kolor czerwony i dziurką na niebieski. Zniweluję w ten sposób grubość jednego koloru. Mikrometry, ale zawsze to lepiej wyjdzie. Ja bym Tobie proponował trochę inne podejście do tematu. Widać, że kładziesz grubo lakier, a tak ciężko będzie uzyskać zadowalający efekt. Rozcieńczaj farbę bardziej i kładź przy mniejszym ciśnieniu i zdecydowanie cieńszą strużką. Ja wiem, że to powtarzam jak mantrę, ale inne metody nie będzie. Będziesz malował dłużej, na wiele warstw, ale koniec końców powinno Ci to dać zadowalający efekt. A co do malowania rondli - maluj warstwami od koloru zewnętrznego do wewnętrznego. W ten sposób biały nie będzie Ci przebijał spod czerwonego. Oszacuj też średnicę białego pierścienia i tam nie nakładaj czerwonej farby. Tym sposobem nie będzie trzeba nakładać pancernie grubej warstwy białego, żeby zakryć czerwona farbę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 29 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 29 Sierpnia 2015 Miałem wstawić fotki, to wstawiam: Muszę kupić jakiś ostry przyrząd do wycinania tak małych kół i prysnę to jeszcze raz, bo teraz masakrą wieje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 2 Września 2015 Share Napisano 2 Września 2015 Zawsze możesz utrzymywać, że to impresjonizm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 2 Września 2015 Autor Share Napisano 2 Września 2015 Raczej poprawię, jak kupię jakiś granatowy odpowiadający kolorystyce tego znaku. A i wybijak o odpowiedniej średnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 2 Września 2015 Share Napisano 2 Września 2015 Raczej poprawię, jak kupię jakiś granatowy odpowiadający kolorystyce tego znaku. A i wybijak o odpowiedniej średnicy. Jak dla mnie to ten niebieski nie jest zły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 28 Marca 2020 Autor Share Napisano 28 Marca 2020 (edytowane) Odświeżam zielonego kotleta po prawie 5 latach (taki czas....). Dorabiam karabiny maszynowe z igieł i czas na fotel pilota. Generalnie pora na kończenie kilku rozbabranych warsztatów. Nie ma ktoś na zbyciu oznaczeń francuskich o średnicy ok. 17mm? Edytowane 30 Marca 2020 przez Lipstein 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi