Wal Napisano 23 Kwietnia 2015 Share Napisano 23 Kwietnia 2015 Nabyłem na Allegro za symboliczną złotówkę "złom modelarski" w skali 1:72. Po zapoznaniu się z zawartością wpadł mi do głowy szalony pomysł aby motyką słońce zwojować Projekt z zabawą w wnętrze, otwarte włazy wymianę osprzętu, kończąc na malowaniu i podstawce... wrześniowej z 1939r.. Bazą wyjściową uznałem że może być produkt Pz.Kpfw.I ausf.B firmy First To Fight, uzupełniony własną twórczością i częściami ze słomowiska (firm różnych) ale kilka posiada znamiona przyzwoitego wykonania. Tu pierwsza prośba do orientujących się w temacie. Sugestie blaszek i innych dodatków. Ku świadomości jaka to "motyka" i jakie "słońce" zamieszczam zdjęcia materii wyjściowej i planów. Mam nadzieję że Kolega "Mariusz72" nie będzie miał mi za złe ale inspirował będę się również jego warsztatem pamiętając o odmienności skal 1:35 - 1:72. Mam nadzieję że nie polegnę z braku czasu i Waszego zainteresowania. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JacekPz Napisano 23 Kwietnia 2015 Share Napisano 23 Kwietnia 2015 Kibicuję! pełny ,,skracz'' czy kupisz wnętrze żywiczne z attacku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wal Napisano 24 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 24 Kwietnia 2015 @JacekPz - widziałem żywicę Attack ale nie zakupię jej. Dziękuję za kibicowanie. czas pokroić pacjenta... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 25 Kwietnia 2015 Share Napisano 25 Kwietnia 2015 Teraz to pełen szacun za coś takiego. Ile ten mikrus ma długości - 5cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JacekPz Napisano 25 Kwietnia 2015 Share Napisano 25 Kwietnia 2015 Wow! Piękny! Aż chce się sklejać jak coś takiego człowiek widzi... i ta skala... Świetne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wal Napisano 25 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 25 Kwietnia 2015 @bazylms - dzięki, długość modelu to 61,5 mm, można powiedzieć olbrzym Wiem że obserwujesz inne moje produkty, Twoje uwagi są trafne i pomocne, dzięki takim spostrzeżeniom można poprawić swoją pracę. Poza tematem, Pozdrów modelarzy z wysp a jak będziesz miał możliwość pozdrów kolegów z Polskiego Klubu Lotniczego w Leeds. A teraz do pracy Pozdrawiam oglądaczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wal Napisano 25 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 25 Kwietnia 2015 Prac ciąg dalszy... miłego Weekendu Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wal Napisano 25 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 25 Kwietnia 2015 Dla przypomnienia jest to produkt "First to Fight" tylko waloryzowany. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 25 Kwietnia 2015 Share Napisano 25 Kwietnia 2015 Oj Wal nie bądź taki skromny bo robisz go prawie od podstaw. Chylę czoła przed warsztatem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solaris7813 Napisano 25 Kwietnia 2015 Share Napisano 25 Kwietnia 2015 Pięknie i błyskawicznie to robisz, jestem pełen podziwu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 26 Kwietnia 2015 Share Napisano 26 Kwietnia 2015 Co to za blaszka na podlodze? Jakos nie widzialem dedykowanego zestawu do pz.I.... bardzo fajnie to wygląda tylko moim zdaniem brudzenie przesadzone. Jakby toi toi wybuchł w środku ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wal Napisano 27 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 27 Kwietnia 2015 @Piotr_P - blaszka to grubsza folia opakowania którą wygniatałem przy pomocy rylców i nitowarki z różnymi zębami. Tą wybrałem z pośród wielu nieudanych. Mało jest blaszek i żywicy do Pz.I, dlatego moja prośba, jak by ktoś miał rozeznanie niech napisze. Jeśli dla mnie będzie za późno to inni skorzystają z wiedzy. Odnośnie niemieckiego toytoya , to pewnie kwestia gustów i przemyśleń. Nie jestem zwolennikiem przesady w brudzeniu ale można w necie trafić na relacje byłych czołgistów i mechaników Pz.I. To co mnie się utrwaliło to relacja z wrześniowych dróg. Podróżowali z otwartymi włazami, pokonywali wiele kilometrów na polnych drogach, w pyle, upale. Często dla schłodzenia polewali się cali w ubraniach wodą z wiadra, czasami polewani byli w trakcie jazdy. Kierowcy używali gogli bo kurz i pył był wszędzie. Inne fakty to takie że Pz.I A i B to wieloletnie maszyny. Nadwyrężone na wielu poligonach bo tylko te czołgi mieli w pierwszej połowie lat trzydziestych. Rdza, zacieki, złuszczona farba były na porządku dziennym o czym świadczą niektóre zdjęcia. Był taki opis mówiący o przeciekającym kadłubie podczas pokonywania brodów, a zwłaszcza w okolicach belki wzmacniającej mocowania kółek podtrzymujących gąsienice. Cały ten obraz trudny do pogodzenia z "niemieckim ładem" był dowodem nadmiernie wyeksploatowanego sprzętu, a z faktami nie będę polemizował. Znane są relacje częstych awarii niemieckich czołgów we wrześniu sięgające 50 procent stanu. Podobny odsetek zanotowano podczas Anszlusu Austrii gdzie w drodze do Wiednia na drogach utwardzonych, zostawiono ponad połowę sprzętu. Ta i temu podobna wiedza poparta fotkami z prawie czarnym wnętrzem tych (jak by nie było) tankietek, skłonił mnie do wyboru "artistica poetica". Skojarzeń może być wiele lecz spostrzeżenie trafne. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 27 Kwietnia 2015 Share Napisano 27 Kwietnia 2015 Dzięki za wyczerpującą odpowiedz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wal Napisano 6 Maja 2015 Autor Share Napisano 6 Maja 2015 Postęp prac wolniejszy ale do przodu wykonałem kilka elementów układu jezdnego. Słupki kółek podtrzymujących gąsienice Resor podwozia głównego Wahacz koła podwozia głównego Belka łącząca podwozie główne Pozdrawiam Cierpliwych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamerio Napisano 7 Maja 2015 Share Napisano 7 Maja 2015 Będziesz robił coś z gąsienicami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wal Napisano 8 Maja 2015 Autor Share Napisano 8 Maja 2015 Adamerio@ - gąsienice FTF już są usunięte. Na wstepie pisałem o nabytym złomie modelarskim w którym znajdowało się kilka ciekawych drobiazgów. Bardzo pomocną w rozszyfrowaniu, co to za drobiazgi i jakiego producenta, jest strona "HENK OF HOLLAND". Na poniższym zdjęciu dla porównania gasienice FTF (środek), Fujimi od modelu Pz.Jgr. I z roku 1975 (góra) i niezidentyfikowana gąsienica (na dole). Tylko takim materiałem dysponowałem, biorąc pod uwagę wymiar i kształt ogniw. Nie znalazłem gąsienic Pz.I w ofercie sklepów. Wybrałem produkt Fujimi jako najbardziej odpowiadający mi do zabawy w waloryzację. Przy okazji jedno zdjęcie z postępu prac Wybaczcie jakość zdjęć robionych na szybko telefonem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JacekPz Napisano 8 Maja 2015 Share Napisano 8 Maja 2015 Ładnie, chociaż zdjęcia utrudniają odbiór. Jaki masz aparat w tel.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wal Napisano 8 Maja 2015 Autor Share Napisano 8 Maja 2015 JacekPz@ - tel. niby Samsung. Następne zdjęcia będę robił normalnym aparatem foto. Zakończę tylko wstępny etap montażu układu jezdnego. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wal Napisano 12 Maja 2015 Autor Share Napisano 12 Maja 2015 Lepsze fotki jeszcze nie tym razem. Spróbujmy przemęczyć te obrazy Widoki mało ciekawe dokumentujące postęp prac. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jpl Napisano 12 Maja 2015 Share Napisano 12 Maja 2015 Niesamowite Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JacekPz Napisano 13 Maja 2015 Share Napisano 13 Maja 2015 Świetne! Powiedz, czego używałeś do budowy od podstaw? ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wal Napisano 15 Maja 2015 Autor Share Napisano 15 Maja 2015 JacekPz @ - włazy z klamkami wykonałem z z resztek blaszek fototraw. i płytki polistyrenu. Dzisiejsze zdjęcia pokazują w użyciu pozostałości po blaszkach fototraw., złomu modelarskiego i twórczości od podstaw. Trochę to trwa ale dobrze się bawię mimo że 1:72 to trudna sztuka i daje w kość. Na początek prawa i lewa strona z zamontowanymi kółkami na słupkach, wózki z podwoziem głównym i wahacz z amortyzatorem pierwszego koła. zmiany z przodu zmiany z tyłu Pozdrawiam kibicujących i oglądających Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiek13 Napisano 15 Maja 2015 Share Napisano 15 Maja 2015 A Ty nie oszukujesz że to 72??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jpl Napisano 16 Maja 2015 Share Napisano 16 Maja 2015 Niesamowite. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
taltos1 Napisano 16 Maja 2015 Share Napisano 16 Maja 2015 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi