piotrkur Napisano 3 Maja 2015 Share Napisano 3 Maja 2015 Zapewne klej 2 składnikowy sądząc z fotki,a sam pomysł dobry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 3 Maja 2015 Share Napisano 3 Maja 2015 Zapewne klej 2 składnikowy Też tak sądzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 3 Maja 2015 Share Napisano 3 Maja 2015 Tylko pytanie czy nie zeżre gumy po pewnym czasie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 3 Maja 2015 Share Napisano 3 Maja 2015 Można zrobić z Miliputa też jest 2-składnikowy i też epoksydowy oraz co wiem nie jest agresywny dla innych tworzyw.Pozdrawiam M1A1(HA) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysza71 Napisano 3 Maja 2015 Autor Share Napisano 3 Maja 2015 Dziękuję za wskazówki, Panowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysza71 Napisano 4 Maja 2015 Autor Share Napisano 4 Maja 2015 Witam. To znów ja . Chciałem się pochwalić swoim mikrusim postępem. Co nowego? A no zamontowałem system LRASS ,i co uważam za swoje wielkie osiągnięcie, dorzuciłem do niego kabelki. Może nie najlepiej mi to wyszło, ale myślę że wybaczycie żółtodziobowi. Oprócz tego dołożyłem kilka małych elementów i zrobiłem pierwszy kosz na burcie. To tyle, teraz fotki: To by było tyle, na teraz. Być może podziałam coś jeszcze dziś wieczorem. Jak zwykle, proszę o wszelkie porady i wskazówki. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 4 Maja 2015 Share Napisano 4 Maja 2015 LRASS LRASSS lub LRAS3. To tak z kronikarskiego obowiązku A poza tym cały czas czysto i starannie. Kabelki na pewno dodały realizmu. Klapa obiektywu sensora była odlana jako zamknięta, czy była możliwość otwarcia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysza71 Napisano 4 Maja 2015 Autor Share Napisano 4 Maja 2015 Klapę sensora w tym modelu można zrobić otwartą. Jest w zestawie, nawet szkiełko z przezroczystego plastiku, ale ja postanowiłem zrobić ten model zamknięty na cztery spusty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysza71 Napisano 5 Maja 2015 Autor Share Napisano 5 Maja 2015 Witam ponownie. Budowa modelu, powoli zbliża się do końca. Zostało jeszcze wykończyć przód, dodać kilka drobiazgów z tyłu i w zasadzie można będzie przejść do najtrudniejszej części programu... malowania. Malował będę aerografem, bawiłem się już tym kiedyś, ale to nie miało nic wspólnego z modelarstwem. Ot takie tam płomienie na samochodach itp. itd. Mam takie pytanko. Planuję zamontować na modelu te dodatkowe kanistry z tyłu. Podpowiedzcie mi, czy lepiej będzie je pomalować przed zamontowaniem, czy można je pomalować po założeniu ich na model ?? Ok, oto kilka zdjęć: Dziś, jako modelarz z pewnym doświadczeniem,o modelu mogę napisać, że jest naprawdę dobry pod względem składalności. Nie użyłem jak na razie, ani grama szpachli. Części świetnie do siebie pasują, a budowa sprawia na prawdę dużo frajdy. Zawsze mnie zastanawiało, co może być takiego fajnego w spędzaniu masy czasu, doklejając do siebie kawałki plastiku? Dziś już wiem . To radość z możliwości obserwowania jak coś, co jeszcze niedawno było tylko kupką tworzywa, zamienia się np. w pojazd. . Ja już wiem co będzie moim następnym modelem. Oczywiście to kolejny członek rodziny Strykera, a mianowicie: M1135 NBCRV To tyle na dziś. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 5 Maja 2015 Share Napisano 5 Maja 2015 Kanistry pomalowałbym osobno. Taki mały drobiazg - fototrawiona tarcza przed karabinem (Gunner Shield Kit - GSK) ma 4 wgłębienia tuż pod otworem na lufę. W oryginale to są śruby: Spróbuj je jakoś dorobić, zawsze to kolejny mały kroczek do zbliżenia modelu do oryginału. Kolejna sprawa. Nie wiem, jak to wygląda w nowszych modelach Trumpetera, ale w starszych gumowym oponom smakował plastik - po jakimś czasie zaczynały zżerać felgi. Pomaluj felgi tam, gdzie się z oponami stykają, a i opony nie zaszkodzi machnąć tam "gumowym" kolorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysza71 Napisano 6 Maja 2015 Autor Share Napisano 6 Maja 2015 Dzień dobry . Dziś dzionek wolny od pracy, zatem można przysiąść do zabawy. Dzisiaj sam, sobie rzuciłem wyzwanie, a mianowicie zrobienie wyrzutników granatów dymnych, wraz z zasilającymi je kablami, ale nie tak byle jak, ot wkleić kawałek drucika i już. Postanowiłem te kabelki odtworzyć jak najwierniej. Za wzór służy mi ta oto fotka: Długo szukałem drucika o odpowiedniej średnicy, gdyż jak widać powyżej kabelki w oryginale są dość cienkie i na dodatek, są w gumowych osłonach. Udało się, znalazłem drucik. Wyszarpałem go z zabawki mojego siostrzeńca. Kosztowało mnie to 3 paczki czipsów znanej marki ;) ( chłopak 8 lat, a już tak skorumpowany ). Ok do rzeczy. Okazało się że ten drucik, to kilka cieniutkich jak włos drucików w gumowej izolacji. Perfekcyjnie . Zabrałem się więc do dzieła i oto co mi wychodzi: Mam nadzieję że cokolwiek widać na zdjęciach, bo mimo że mam dobry aparat, zdjęcia musiałem robić z bardzo, bardzo bliska i troszeńkę się rozmazały. Może nie jest to ideał, ale jak na kogoś, kto dopiero zaczął się w to bawić, to osobiście czuję się, jakbym zdobył najwyższy szczyt. To tyle na teraz, siadam walczyć dalej. Pozdrowienia P.S. Kubisz, dziękuję za zwrócenie mi uwagi na tą tarczę przed karabinem. Śruby będą, kolega obiecał pomoc. Podrzuci mi troszkę takich fototrawionych śrubek, z zestawu Abramsa, którego kiedyś sklejał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 6 Maja 2015 Share Napisano 6 Maja 2015 Kurcze blade. No bardzo, bardzo dobrze to wygląda. A te kable wymiataja . Oglądam ten warsztat po cichu, bo co tu pisać, skoro wszystko tak ładnie się prezentuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 6 Maja 2015 Share Napisano 6 Maja 2015 Ładnie, a najważniejsze że ci to frajdę sprawia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 6 Maja 2015 Share Napisano 6 Maja 2015 Przypominam że korupcja jest karalna..Dotyczy korupcjonanta( )jak i korumpowanego..fajne te kabelki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysza71 Napisano 8 Maja 2015 Autor Share Napisano 8 Maja 2015 Witam. Walki ciąg dalszy. Dziś pokusiłem się o zrobienie jednej na razie lampy przedniej wraz z całym jej okablowaniem. Wyszło to tak: mam nadzieję że koledzy uznają to za choć troszkę prawidłowe okablowanie. Wykonane na podstawie tej fotki: Troszkę mi nie wyszły kable od klaksonu, ale da się z tym żyć. Niestety, nigdzie nie znalazłem jak wygląda okablowanie drugiej lampy. Gdyby ktoś dysponował zdjęciami lewego światła, to bardzo bym prosił o pomoc.Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 8 Maja 2015 Share Napisano 8 Maja 2015 Hmmmm...jak na "pierwszaka" zaskakująco dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysza71 Napisano 8 Maja 2015 Autor Share Napisano 8 Maja 2015 Hmmmm...jak na "pierwszaka" zaskakująco dobrze Cieszę się, że takie komentarze się pojawiają a z drugiej strony, jestem zasmucony, bo czuje się podejrzany. Koledzy!! Powyższy model, to mój dziewiczy rejs i składam go z wielką frajdą. Nie ukrywam, ze mam pomoc techniczną ze strony kolegi, który wpada do mnie do domu i z pozycji obserwatora, tudzież komentatora, pomaga mi w budowie. Te wszystkie kabelki, to jego wina. Stoi nade mną i cały czas gdera: A zauważyłeś że to, a widzisz że tamto... itd. itp. To od niego wiem o istnieją takie strony jak choćby Prime Portal. Kolega mi pomaga, ale nie składa modelu za mnie. To co jest na zdjęciach, to praca moich rąk i serce, które w to wkładam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 8 Maja 2015 Share Napisano 8 Maja 2015 Myślę, że trochę źle odbierasz komentarze takie, jak ten makinena powyżej - po prostu przeciętny pierwszy model początkującego modelarza wygląda zazwyczaj gorzej. Dlatego takie nasze wpisy to bardziej pochwały i podkreślenie faktu, że zawyżasz poziom - tak trzymaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysza71 Napisano 8 Maja 2015 Autor Share Napisano 8 Maja 2015 Witam. Może to i racja, za bardzo biorę wszystko do siebie. Przyznam że miło jest czytać pochlebne komentarze. Ok, wróćmy do modelu. Wykonałem swój plan na dziś, czyli dokończyłem granatniki dymne wraz z cała elektryką i tak to wygląda: Przykleiłem też kilka pierdółek typu uchwyty, dołożyłem KM z tyłu pojazdu i wyposażyłem pojazd w narzędzia. Oto efekt: To tyle na dziś. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 8 Maja 2015 Share Napisano 8 Maja 2015 Fantastyczna robota pod każdym względem. Początkujący, mogą brać z Ciebie przykład. Nie mogę doczekać się finału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 8 Maja 2015 Share Napisano 8 Maja 2015 Mam nadzieję że będziesz malował aero. Kolor zielony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solaris7813 Napisano 8 Maja 2015 Share Napisano 8 Maja 2015 Zostało jeszcze coś do poprzyklejania, czy teraz już malowanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysza71 Napisano 8 Maja 2015 Autor Share Napisano 8 Maja 2015 Mam nadzieję że będziesz malował aero. Kolor zielony? Tak, malował będę aerografem. Malowanie jednokolorowe, bo chyba nie ma strykerow w plam? Co do odpowiedniej zieleni, to będę potrzebował pomocy ekspertów. Zostało jeszcze coś do poprzyklejania, czy teraz już malowanie? Została jeszcze lewa lampa, ten reling przy lampie. Nie wiem jak z kołami. W zestawie są jakieś pierścienie do przyklejania na środek koła. Nie wiem, czy to przyklejac, czy nie? Na zdjęciach oryginałów nie wszędzie te pierścienie występują. No i jeszcze trzeba dołożyć lusterka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solaris7813 Napisano 8 Maja 2015 Share Napisano 8 Maja 2015 ... Co do odpowiedniej zieleni, to będę potrzebował pomocy ekspertów. ... Vallejo 897 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 9 Maja 2015 Share Napisano 9 Maja 2015 A czy nie bardziej odpowiedni byłby jakiś Olive drab, np. Od Tamiyi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi