Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Zaczynam nowy warsztat, z nowym modelem. Kupiłem go w zeszłym roku we Wrocławiu i tak sobie leżał.

Ostatnio nabrałem wielkiej ochoty na jakiegoś cywilnego Amerykańca i wybór z pośród zgromadzonych modeli padł na Nomada.

Jest to na wskroś Amerykański kombiak, ale jakże piękny...

Firma AMT wypuściła na rynek trochę byle jak zrobiony ten model- zarówno jeżeli chodzi o wykonanie wyprasek jak i sam projekt.

Jednak praca przy nim będzie o wiele przyjemniejsza niż przy Mercku.

Plan jest taki: obniżone zawieszenie, zmienione felgi, ostry kolor. Wypacykowany jak tylko się da. Jutro idę kupić kolor główny, na razie to tajemnica :-)

Fotki podgladowe wyprasek:

IMG_20150505_144916_zpsjl4ffe42.jpg

IMG_20150505_150311_zpsofgkuxne.jpg

IMG_20150505_150209_zpsmsbsrk8w.jpg

IMG_20150505_150107_zps1fsr3muq.jpg

IMG_20150505_150031_zpsi2am1eqd.jpg

IMG_20150505_145112_zpsgaein0yy.jpg

IMG_20150505_145045_zpsp6plmvuu.jpg

IMG_20150505_145015_zps1ncrh3gk.jpg

IMG_20150505_145003_zpsi9jz7ixl.jpg

IMG_20150505_144955_zpsdzolv5k5.jpg

IMG_20150505_144939_zpsxi2ux1zr.jpg

Śmieszna sprawa z tymi wypraskami- gdzieniegdzie widać jakieś starania żeby było fajnie i dokładnie- jakiś fajny szczególik, ale poza tym są byle jakie. Chrom do zmycia.

Myślę że model ma jednak duży potencjał i postaram sie go wykorzystać.

W czasie prac będę korzystał także z jednego z odcinków Auto Reaktywacji w którym robili Nomada dla jakiejś gwiazdy Nascar.

Odezwę się niebawem.

Pzdr

Napisano
...

Śmieszna sprawa z tymi wypraskami- gdzieniegdzie widać jakieś starania żeby było fajnie i dokładnie- jakiś fajny szczególik, ale poza tym są byle jakie.

Czyli typowy AMT. Podziwiam Twój zapał, bo ja się z tej firmy już wyleczyłem, choć jeszcze jeden model w poczekalni leży.

Będę obserwował postępy.

Napisano

Miałem kupować Mercurego AMT z 1949 roku, ale właśnie mi przeszła ochota.

Poszukam na e-bay'u modelu Revell'a. Też bez szału, ale klasa wyżej.

W samą porę to zobaczyłem.

Pozostaje życzyć wytrwałości i cierpliwości

No i wiadra szpachli w zapasie.....

Napisano

Kupiłem dziś kolor bazowy. Taka ciemna wiśnia metalik. Na to będzie lakier bezbarwny APP.

Jako drugi kolor (dach + część karoserii) biały lub srebrny.

Kolor Motip 170409

IMG_20150506_144321e_zpscat1dmqx.jpg

Napisano

Tylna klapa się otwiera, kibicuję i czekam na relację z niecierpliwością, sprzedałem ten model miesiąc temu i w końcu nie wiem jak wygląda złożony

Napisano

Otwiera się owszem, ale nie wiem w jakiej pozycji ją zrobię.

• 2 weeks later...
Napisano
...Kolor Motip 170409...

"Nie znam się, to się wypowiem"

Jest jakiś argument za stosowaniem lakierów w spray'u Motipa zamiast tradycyjnego malowanie farbami modelarskimi z aerografu? Połysk lepszy, poleruje się lepiej, czy o co chodzi? Pytam z punktu widzenia człowieka niezorientowanego w temacie.

• 2 weeks later...
Napisano

Właśnie przez jakość odlewu i plastiku AMT, moja Impala skończyła jako poobijana weteranka. Rama odlana razem z podłogą . Ale wbrew pozorom, da się dużo wycisnąć z niego. Wiele rzeczy warto zrobić od podstaw, np resory.

Twój ma być "na elegancko", zastanawiałeś się, jak zrobisz chromowane listwy na karoserii? Będą malowane czy z BMF?

Kibicuję.

• 4 weeks later...
Napisano

Pierwszy rok studiów i hardcorowa sesja zakończona bez kampanii wrześniowej, może nawet ze stypendium, więc czas wrócić do modelu.

Ogólnie dłubię przy silniku i podwoziu. Ale po kolei.

Silnik obecnie:

IMG_20150702_134800edit010_zpsxvtfz9ky.jpg

Na zdjęciu wyszedł bardzo nudny, ale robię doń filtr powietrza, bo zestawowy był... byle jaki:

IMG_20150626_144037edit002_zpsv8miweq6.jpg

Pokrywy zaworów pomalowane na chrom.

IMG_20150626_144200edit003_zpspv1cpgmt.jpg

Do silnika jeszcze parę rzeczy dojdzie z zestawu, parę dorobię włącznie z okablowaniem. Ale wrócę do tego za chwilę bo mam pomysł.

Teraz podwozie. Oto co było w pudle:

-piękne wypustki uniemożliwiające poprawny montaż wnętrza

IMG_20150701_132911edit004_zpsp3qqjxjv.jpg

-napisy licencyjne niczym na Bburago czy Maisto

IMG_20150701_132949edit005_zpsrtmzcvsq.jpg

-a to jest mistrzostwo wg. mnie: tak, to co zaznaczyłem to układ wydechowy połączony z ramą

IMG_20150701_134754edit007_zpst51emqdg.jpg

Podwozie obecnie:

Zdjęcie trochę prześwietliło te stalowe miejsca, ale mniej więcej widać.

Wydech będzie od nowa zrobiony- stary spiłowany.

IMG_20150703_173430edit001_zpsonb4artb.jpg

Jeszcze dużo pracy przedemną aby to jakoś wyglądało- zamierzałem później zamieścić bardziej sensowną aktualizację tematu, ale wpadłem na pewien pomysł i chciałem go z Wami skonsultować.

Otóż wymyśliłem sobie, czy nie przeszczepić silnika i układu wydechowego od Corvetty C5 (z die-casta Bburago)...

Jest to silnik, który także posiadacze prawdziwego Nomada wkladają pod maskę.

Silnik od modelu Bburago jest wcale nie gorszej jakości od AMT, a po poprawkach na pewno byłby ciekawszy- zresztą tak samo jak wydech. Czekało by mnie także parę modyfikacji podwozia ale może byłoby warto?

Tak wyglądały przymiarki:

IMG_20150702_134706edit008_zpstgsgrfyy.jpg

IMG_20150702_134721edit009_zpsmboyhniw.jpg

Silnik wypełniałby większą przestrzeń pod maską, jesze parę innych części można by przeszczepić od Corvetty.

Co myślicie?

Napisano

Taaa, AMT bardzo poszedł na łatwiznę z tym odlewaniem wszystkiego naraz. Na Twych zdjęciach wygląda to prawie jak żywica. Silnik zostawiłbym klasyczny zwłaszcza, że i tak go waloryzujesz, filtr zapowiada się ciekawie.

Jak wyglądają sprężyny w Twoim zestawie, pewnie też do wymiany?

Napisano

Specjalnie dla Ciebie fotka.

Z tyłu Nomad ma pióra (na zdjęciu genialne pióra AMT po lewej, w 'chromie'), a z przodu rzeczone sprężyny (na fotce po prawej).

Tak, do wymiany...

IMG_20150703_190737e_zpsjh2edytn.jpg

Napisano

Chromowane resory, na bogato Nie oczekiwałem wiele i nie zawiodłem się. Widzę, że są trzy opcje montażu przedniego zawieszenia (cz. 33 i 34)?