SebastianC. Napisano 7 Maja 2015 Share Napisano 7 Maja 2015 Jakaś posucha ostatnio panuje w galerii jeśli chodzi o 144-ki więc wrzucam mój ostatni ulepek . Su-34 z trumpka zakupiony w Chinach za oszałamiającą cenę 7,20zł. Oceny merytorycznej zestawu się nie podejmę bo to nie mój krąg zainteresowań. Jeśli chodzi o składalność to 3+, trochę szpachli trzeba użyć, jeśli ktoś decyduje się na wersję w locie to czeka go niezła rzeźba z pokrywami komór podwozia głównego Najbardziej rażą w tym modelu linie podziału - grube i głębokie coś a`la Matchbox. Zapraszam do galerii - Su-34 fullback + żarówka rtęciowa 400W + podstawka DIY. Przepraszam za jakość zdjęć ale tematyka modeli w szklanych naczyniach jest trudna do fotografowania i jeszcze tego nie opanowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 7 Maja 2015 Share Napisano 7 Maja 2015 O ja pierdykam, że się tak wyrażę. Co za cudeńko! Fotka admina jak sądzę gwarantowana. Arcydzieło, jak dla mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRL Napisano 7 Maja 2015 Share Napisano 7 Maja 2015 Świeci wyjątkowo jasnym światłem, Gratulacje!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin1970 Napisano 7 Maja 2015 Share Napisano 7 Maja 2015 Pomysł jak i wykonanie SUPER ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 7 Maja 2015 Share Napisano 7 Maja 2015 JESTES PEWIEN, ZE TO 1/144 ? WYGLADA NA STRASZNIE MAŁY, A TO PRZECIEZ KAWAŁ SAMOLOTU ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woit Napisano 7 Maja 2015 Share Napisano 7 Maja 2015 (edytowane) Sebastian, chyba się z nas nabijasz Pięknie Ci to wyszło, gratuluję! Może i posucha w 1/144 ale jak już coś wpadnie to porządnie Próbowałeś robić zdjęcia z filtrem polaryzacyjnym? Edytowane 7 Maja 2015 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 7 Maja 2015 Share Napisano 7 Maja 2015 Dobra, to ja zadam oczywiste pytanie: jak wsadziłeś go tam do środka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woit Napisano 7 Maja 2015 Share Napisano 7 Maja 2015 Dobra, to ja zadam oczywiste pytanie: jak wsadziłeś go tam do środka? Odpowiedź jest raczej oczywista: po kawałku. Bardziej zasadne jest pytanie jak On to tam to wszystko posklejał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 7 Maja 2015 Share Napisano 7 Maja 2015 Dobra, to ja zadam oczywiste pytanie: jak wsadziłeś go tam do środka? Odpowiedź jest raczej oczywista: po kawałku. Bardziej zasadne jest pytanie jak On to tam to wszystko posklejał? Zwłaszcza, że posklejał całkiem równo !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 7 Maja 2015 Share Napisano 7 Maja 2015 Jakoś nie wydaje mi się, żeby autor sklejał, malował i washował ten model w środku żarówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 8 Maja 2015 Share Napisano 8 Maja 2015 Musiał skleić skrzydła i stateczniki. Nie weszłyby przez szyjke. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Corsair Napisano 8 Maja 2015 Share Napisano 8 Maja 2015 E... z żarówką rtęciową poszedłeś na łatwiznę .. - dla nie kumatych - to była ironia Fotek nie musisz się wstydzić. Ja swoich 144 za cholerę nie potrafię fotografować. Pomysł świetny, a wykonanie na jeszcze lepszym poziomie. Czysto i prosto (!) Co do linii podziału.. w tej skali trzeba bardzo uważać co się kupuje. Nawet taka firma jak Sweet ma w swojej ofercie MC200 która na kolana nie powala. Z nowości, ale WWII, to polecam serię ŁA-5 z KP i spokojnie można zabierać się za Focke-Wulf Ta 152H z Mark1 Models. No i z utęsknieniem czekam na Mosqito zapowiadane prze KP. Jeśli poziom będzie taki jak w Ławoczkinach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Desaxe Napisano 8 Maja 2015 Share Napisano 8 Maja 2015 Kapitalny pomysł i wykonanie dodatkowo to fajna ozdoba kolekcji bardziej typowych modeli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaro64 Napisano 8 Maja 2015 Share Napisano 8 Maja 2015 To jest już nas trzech. ja mam FW190 iHariera w żarówce 200w.Foka jest na forum w galeri. Na jakinś konkursie widziałem papierowego Orlika w żarówce 100w. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SebastianC. Napisano 8 Maja 2015 Autor Share Napisano 8 Maja 2015 Cieszę się, że modelik i sposób jego prezentacji Wam się podoba. Co do sposobu umieszczenia go w bańce żarówki to nie ma za bardzo filozofii - najpierw pomiary geometrii czy model w ogóle zmieści się w żarówce. Tak się złożyło, że bezproblemowo mogłem go włożyć w pozycji przodem do gwintu, gdybym próbował odwrotnie mógłby mi nie wejść "na szerokość" . Później sprawdzenie poszczególnych elementów czy przejdą przez najwęższy punkt czyli szyjkę. Podział technologiczny modelu ułatwił zadanie - jedynie skrzydła i kanardy musiałem uciąć równo z kadłubem. Wszytko sklejone, pomalowane, okalkowane i złoszowane osobno, uwagi wymagało nakładanie kamuflażu coby po sklejeniu tworzyło jedną całość. A później przy pomocy długich pincet anatomicznych, drutów różnej maści i bluetacka skleiłem w środku wszystko do kupy. Usterzenie i pylony miały bolce ustalające, w kanardy wkleiłem kawałki drutu a skrzydła klejone na styk. Szczerze mówiąc łatwo nie było Co do zdjęć to, jak już wyjaśniłem jednemu użytkownikowi na PW, robiłem z polarem ale przy takiej krzywiźnie nie jest wstanie wygasić wszystkich odblasków, na pewno w namiocie bezcieniowym wyszłoby lepiej ale takowego nie posiadam - modele fotografuję lampą + parasolka. E... z żarówką rtęciową poszedłeś na łatwiznę .. Challenge accepted. Mam już nawet pomysł i model. Żarówka zwykła 200W może być? Żeby nie było za łatwo słupek i żarnik zostaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 8 Maja 2015 Share Napisano 8 Maja 2015 Fajna metoda, nie pomyślałem o tym. No ale jak pisałem, niewiarygodne wydawało mi się, żebyś z części to skleił i pomalował w środku. Jeszcze raz: znakomita robota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 8 Maja 2015 Share Napisano 8 Maja 2015 Fajna metoda, nie pomyślałem o tym.No ale jak pisałem, niewiarygodne wydawało mi się, żebyś z części to skleił i pomalował w środku. Jeszcze raz: znakomita robota. wiesz, jak by miał patent na zmniejszenie, i skrzyknął jeszcze kilku kolegów...To nie byłoby takie trudne ,-)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PabloA Napisano 12 Maja 2015 Share Napisano 12 Maja 2015 Świetna robota Sebastian! Przy wkładaniu do żarówki modeli żaglowców składa się maszty i po sprawie, tu widać miałeś wręcz chirurgiczną robotę ale wyszło pięknie! Gratuluję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi