Mariusz Napisano 21 Stycznia 2008 Autor Share Napisano 21 Stycznia 2008 Chcę was prosić o radę Diorama będzie przedstawiała droge po której porusza się Sturer Emil tylko właśnie jest w tym problem że nie mam pomysłu z czego moge wykonąć tą dorge. Obog drogi będzie rów po lewej i po prawej stronie Proszę was o pomoc Z góry dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adi111 Napisano 21 Stycznia 2008 Share Napisano 21 Stycznia 2008 Ja takie dioramki robie z masy solnej, gipsu i różnych różnych rzeczach i wychodzi mi coś takiego viewtopic.php?t=5575 viewtopic.php?t=5573 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz Napisano 21 Stycznia 2008 Autor Share Napisano 21 Stycznia 2008 o kurde ale świetne te dioramki Właśnie próbuje coś tam podziobać z tej masy solnej ale cos mi zabardzo nie wychodzi a co do gipsu to jakiegoś specjalnego używasz czy zwykły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 21 Stycznia 2008 Share Napisano 21 Stycznia 2008 Urozmaicony teren dobrze robi się ze styropianu oblepionego potem chusteczkami higienicznymi nasączonymi wikolem lub ze spienionego PCV na przykład (dostępne na allegro i w sklepach różnych ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adi111 Napisano 22 Stycznia 2008 Share Napisano 22 Stycznia 2008 A co do gipsu jest to gips budowlany zasycha w jakieś 7min. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seba_t Napisano 22 Stycznia 2008 Share Napisano 22 Stycznia 2008 No hej. Fajny temacik. Ale mam jedno pytanie. czy zdjęcie do którego będziesz kleił swojego Emila nie przedstawia czasem Dicker Maxa. Mam rozumieć, że zdjęcie to tylko baza i pomysł na wykonanie Emila tak? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzelu Napisano 22 Stycznia 2008 Share Napisano 22 Stycznia 2008 Jako materiał do wykonania terenu mogę podpowiedzieć styropian spieniony pochodzący z ...wywalonej na śmietnik lodówki. Najczęściej złomiarze odwalają za nas robotę zabierając blachę i pozostawiając plastikowe wnętrze oklejone płatami żółtego styropianu. Jest lekki i doskonale można w nim "rzeźbić" różne kształty... http://pwm.org.pl/viewtopic.php?t=120 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz Napisano 22 Stycznia 2008 Autor Share Napisano 22 Stycznia 2008 Wielkie dzięki za pomoc ale jezeli jeszcze macie jakies pomysły piszcie:) Co do podstawki to zkorzystam z rady kolegi RZELA no i troche gipsu się skołuje i będzie ładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jakub W. Napisano 22 Stycznia 2008 Share Napisano 22 Stycznia 2008 Teren możesz też zrobić z pianki montażowej (jeśli będzie za dużo to po prostu przycinasz ) Potem zalewasz gipsem lub mieszanką papieru toaletowego z wikolem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz Napisano 22 Stycznia 2008 Autor Share Napisano 22 Stycznia 2008 o to mi się podoba tylko ze ta pianka troche kosztuje no ale cóż modelarstwo wymaga poświęceń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 22 Stycznia 2008 Share Napisano 22 Stycznia 2008 Model przeciętny... Narzędzia pomalowane na pojeździe, co przyniosło pochlapanie miejsc wokoł nich. Widać, że model malowany pędzlem (na każdej płycie farba malowana w innym kierunku). Miejscami za dużo farby. Proponuję narzędzia malować jako osobne elementy a potem przyklejać do modelu. Gąski, są trochę za bardzo błyszczące. Niestety, Trumpeter wykonał je z gumy, i nie raczył dołożyć plastikowych odpowiednikow jak choćby w modelu Kw1, Kw2 i niemieckich konwersjach tych pojazdow. najlepszym wyjściem byłoby wymienienie ich na Friule. Przed nałożeniem naklejek malnij model bezbarwnym błyszczącym, a po ich nałożeniu bezbarwnym matowym (nie ma wowczas efektu błyszczących kalek) Wnętrze, całkiem niezłe... Zdjęcia staraj się robić na jednakowym tle, np. duża kartka papieru A2 (najlepiej niebieska, beżowa) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz Napisano 22 Stycznia 2008 Autor Share Napisano 22 Stycznia 2008 No to widzie ładnie mnie pocisnołeś no ale cóż robie jak potrafie kiedyś moze będzie lepiej a co do tych kartek to raczej biała by się nadawała bo to model o ciemnym kolorze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 23 Stycznia 2008 Share Napisano 23 Stycznia 2008 Nikomu nie chcę cisnąć!!! Wymieniłem elementy, ktore warto by poprawic dla lepszego efektu i kilka sposobow, aby łatwiej było uzyskać taki efekt. W następnych modelach nie popełnisz tych błedow i będzie lepiej wyglądać (to normalne, u każdego modelarza, że z modelu na model efekty są lepsze.... więc głowa do gory i pracuj, a efekt będzie ok) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz Napisano 23 Stycznia 2008 Autor Share Napisano 23 Stycznia 2008 hehe dzięki za słowa otuchy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz Napisano 23 Stycznia 2008 Autor Share Napisano 23 Stycznia 2008 a więc zakupiłem sobie mase do lepienia którąużyje do dioramy fotki nie wrzuce bo nie mam aparatu ale jesli chce ktos cos takiego zobaczyc niech wchodzi na warsztat do reggiego niedługo pierwsze foty z postępu prac nad dioramą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wicio1d Napisano 23 Stycznia 2008 Share Napisano 23 Stycznia 2008 Jeszcze można użyć mieszanki gazet, wody i mąki. Tanie ale nieco długo schnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz Napisano 23 Stycznia 2008 Autor Share Napisano 23 Stycznia 2008 a słyszałem coś o tym ale narazie to musze zacząć działaćz tąplastelinążę tak to nazwe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 24 Stycznia 2008 Share Napisano 24 Stycznia 2008 Jeśli budujesz dioramkę to warto przeczytać.... krotko, zwięźle i na temat, a w dodatku opatrzone ładnymi zdjęciami... http://www.model-klub.pl/artykul-3.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz Napisano 24 Stycznia 2008 Autor Share Napisano 24 Stycznia 2008 o dzięki wielkie przyda się z pewnościa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz Napisano 30 Stycznia 2008 Autor Share Napisano 30 Stycznia 2008 a oto ciąg dalszy z prac nad dioramą Diorame robie na styropanie robie pierwszy raz w życiu coś takiego i ta oto diorama jest wykonywana w bardzo nietypowy sposób to pomarańczowe jak widać to droga zaś to szare to tynk ta dziura wyżłobiona ma przedstawiać wybuch po bombie i to natyle tutaj fotka Wiem że dioramka wymaga jeszcze wiele pracy i poprawek ale to juz niedługo Wszelkie rady i uwagi mile widziane :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz Napisano 2 Lutego 2008 Autor Share Napisano 2 Lutego 2008 Zrobiłem postępy co do dioramy a tak dokładnie to zamówiłem firgurki pozwole wrzucic link http://www.modelarstwo.waw.pl/?prod=896&cat=186 Mysle ze wybrałem dobre figurki niedługo powinny przyjsc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 3 Lutego 2008 Share Napisano 3 Lutego 2008 Nooo zaczyna się robić bardzo ciekawie, dobre zagłebienia. Do robienia gładkich dziur w styropianie możesz używać nitro, nakładanego na pędzelku (tylko ostrożnie, żeby nie przedobrzyć) Pozdrawiam, czekam na dalsze postępy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz Napisano 3 Lutego 2008 Autor Share Napisano 3 Lutego 2008 dzięki jakub jeszcze dziś może wrzuce fotki z pracy nad dioramą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adi111 Napisano 3 Lutego 2008 Share Napisano 3 Lutego 2008 No przydały by się jakies fotki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz Napisano 3 Lutego 2008 Autor Share Napisano 3 Lutego 2008 Tak jak obiecałem wrzucam fotki z moich ostatnich działań nad dioramą co prawda dużo nie zdziałałem ale zawsze coś jest Jak g\figurki do mnie przyjdą to odrazu będzie to lepiej wyglądało A oto fotka no jak figurki przyjdą to dopiero zacznie się rozkręcaća teraz to na tyle:) Jak macie jakieś uwagi to walcie śmiało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi