okonek Napisano 17 Listopada 2007 Share Napisano 17 Listopada 2007 Nie zapomnij o szlifowaniu polaczen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kermit Napisano 17 Listopada 2007 Autor Share Napisano 17 Listopada 2007 Nie zapomnij o szlifowaniu polaczen.Oczywiście, że nie zapomnę. Tylko najpierw (tak mi się wydaje) musi zaschnąć klej... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banshee777 Napisano 17 Listopada 2007 Share Napisano 17 Listopada 2007 generator radioizotopowy ehh, nigdy więcej wymiany baterii w mojej mp3ce Przywróciło to całemu kompleksowi symetrię, która była zachwiana od grudnia 1989 r. No tak, ruscy dopiero po 10 latach się zorientowali Generalnie super, że dodajesz rys historyczny stacji. Na ocenę postępów jest chyba jeszcze za wcześnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 17 Listopada 2007 Share Napisano 17 Listopada 2007 ... tego, to znaczy: kleju. A zatem moduł został już połączony "cementem" i sobie schnie. Następnie (ale to już najwcześniej rano) zostanie pomalowany i odłożony na bok. Może dla tego koledze wydawało się że nie wyszlifujesz ja osobiście w to nie wierzę, ale tak napisałeś ... Pozdrawiam, Lucas HS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 17 Listopada 2007 Share Napisano 17 Listopada 2007 Dokladnie dlatego Lukas to napisalem. Bylo : Następnie (ale to już najwcześniej rano) zostanie pomalowany i odłożony na bok wiec troche mnie to zdziwilo. Kermit spoko juz siedze cicho Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 17 Listopada 2007 Share Napisano 17 Listopada 2007 od razu na tym etapie zastanowiłbym się czy nie warto jakiś elementów odciąć/zeszlifować i wykonać od nowa bardziej finezyjnie z pręcików, kulek, blaszki Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kermit Napisano 17 Listopada 2007 Autor Share Napisano 17 Listopada 2007 ... tego, to znaczy: kleju. A zatem moduł został już połączony "cementem" i sobie schnie. Następnie (ale to już najwcześniej rano) zostanie pomalowany i odłożony na bok. Może dla tego koledze wydawało się że nie wyszlifujesz ja osobiście w to nie wierzę, ale tak napisałeś ... Dlatego postanowiłem poprawić błąd, żeby komuś coś nie wyszło nie teges, i już jest poprawnie:Następnie (ale to już najwcześniej rano) zostanie przeszlifowany, pomalowany i odłożony na bok. No tak, ruscy dopiero po 10 latach się zorientowaliZauważ, że moduł Kristałł został dostarczony w 1990, a nie w 1999 (oczywiście kolejny mój błąd, zamiast '0', wpisałem kolejną '9'). Zatem tylko rok trwała asymetria. Po drugie oni dobrze wiedzieli, że będzie niesymetrycznie, tylko nie mogli od razu wysłać obu modułów.od razu na tym etapie zastanowiłbym się czy nie warto jakiś elementów odciąć/zeszlifować i wykonać od nowa bardziej finezyjnie z pręcików, kulek, blaszkiWięc zastanowię się nad tym. Jeśli coś wymyślę, to zrobię. Jeśli nie, to jeszcze będę miał czas. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kermit Napisano 18 Listopada 2007 Autor Share Napisano 18 Listopada 2007 Niestety, nie mogę się pochwalić zbyt dobrym progressem (postępem). Dzisiaj starczyło czasu jedynie na szlifowanie. Być może jutro po południu zabiorę się za pierwsze malowanie; czas pokaże. Fotek dzisiaj jeszcze nie mam, bo siostra aparat potrzebowała. Tak więc fotki będą już dopiero po malowaniu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kermit Napisano 19 Listopada 2007 Autor Share Napisano 19 Listopada 2007 Niestety, nie jestem zadowolony z efektów malowania. Jak na razie położyłem pierwszą warstwę, lecz jeśli powstałych błędów nie uda się naprawić drugą warstwą, pójdzie w ruch rozpuszczalnik lub zmywacz do paznokci. Z resztą oceńcie sami: Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erkamo Napisano 19 Listopada 2007 Share Napisano 19 Listopada 2007 Cholera, przypomina to nieco klocki Lego. Musisz chyba jeszcze cos wymyslic! Ale moze jakis losz czy inne packanie doda oryginalnosci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kermit Napisano 19 Listopada 2007 Autor Share Napisano 19 Listopada 2007 Ale moze jakis losz czy inne packanielosz, packanie? Co konkretnie masz na myśli? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 19 Listopada 2007 Share Napisano 19 Listopada 2007 wash czyli akryl+woda+płyn do mycia naczyń. Fakt przydałoby się ale proponowałbym też użycie pasteli o kolorze piaskowym brązowym itp...kosmos, pył, temperatura itp więc MIR ma pełne prawo być zużyty w okolicach łączenia modułów przydałyby się też obicia farby od złego celowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarex15 Napisano 19 Listopada 2007 Share Napisano 19 Listopada 2007 Ja to widzę oczyma wyobraźni, zawsze jak pokazują jakieś foty z kosmosu to to takie okurzone wyblakłe Wash i może trochę jakiegoś kurzu i będzie super Będę kibicował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kermit Napisano 19 Listopada 2007 Autor Share Napisano 19 Listopada 2007 Dzięki za wsparcie i dobre rady. W życiu nie robiłem jeszcze washa. Może czas zacząć? Tym bardziej, że macie rację, że Mir powinien być wyblakły i skurzony... Coś wymyślę. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarex15 Napisano 19 Listopada 2007 Share Napisano 19 Listopada 2007 może kup sobie suche pastele lub pigment czarny albo szary trochę na pędzel lekko wytrzyj w jakiś papierek i na model i tak aż Ci się spodoba ja przynajmniej tak robie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erkamo Napisano 19 Listopada 2007 Share Napisano 19 Listopada 2007 Co konkretnie masz na myśli? To o czym wlasnie napisal artoorkap. Bez polskich literek wychodza niestety kalambury slowne (czasami zabawne). Musze przejsc na wash, pre- i post-shading, tudziez weathering. Mysle, ze wskazowki od artoorkap sa bardzo dobre. Przypuszczam, ze jeszcze bedziesz musial sporo sie napracowac nad uzyskaniem autentycznego wygladu (sa w ogole jakies dobre foty?), bo w tym zmniejszeniu wszystko staje sie nieco "zabawkowe". Wspaniale wyzwanie dla modelarza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kermit Napisano 19 Listopada 2007 Autor Share Napisano 19 Listopada 2007 sa w ogole jakies dobre foty?Z tym właśnie jest duży problem. Bo foty są, i owszem, ale zwykle robione dawno temu lub jakąś dziwną aparaturą. Z tych, co znalazłem, może dwie lub trzy są w miarę pomocne. Lecz najgorsze jest to, że mają różny balans bieli i na przykład na jednej ogniwa słoneczne są niebieskie, na drugiej - złote...Więc jeśli ktoś ma jakieś dobre foty, to poproszę. Google niestety ostatnio nie umiało nic ciekawego znaleźć poza tym, co już mam... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 19 Listopada 2007 Share Napisano 19 Listopada 2007 Mówisz masz ,coś niecoś widać a co do tych ogniw słonecznych to włąsnie okładka od płyty cd jest chyba najlepszym pomysłem. mieni się tak jak trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kermit Napisano 19 Listopada 2007 Autor Share Napisano 19 Listopada 2007 Mówisz masz ,coś niecoś widaćPierwsze zdjęcie jest the best. Takiego nie znalazłem (ciekawe czemu?). W ogóle na nim ten Mir wydaje się jakiś taki czysty...a co do tych ogniw słonecznych to włąsnie okładka od płyty cd jest chyba najlepszym pomysłem. mieni się tak jak trzeba.Masz na myśli powłokę, na której laser wypala dane? Bo okładka to chyba nie... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 19 Listopada 2007 Share Napisano 19 Listopada 2007 Nie wiem, czy doszukałeś się tej strony: http://www.russianspaceweb.com/mir.html Pewnie tak, ale co mi szkodzi ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz S. Napisano 19 Listopada 2007 Share Napisano 19 Listopada 2007 Masz jakiś ciekawy pomysł jak oddać powierzchnię ogniw słonecznych?W instrukcji podają, żeby pomalować to na kolor Lufthansa-blue. Ale sam nie wiem. Może jakoś inaczej to wykonam? Zastanawiałem się, czy by nie podmienić elementów plastikowych na jakieś inne, może zrobione samodzielnie. Czas pokaże. Pozdrawiam Może płyta CD/DVD będzie odpowiednia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 19 Listopada 2007 Share Napisano 19 Listopada 2007 tak , mam na myśli dokładnie tą powłokę sorry źle się wyraziłem. Będę tak robił w apache. Wymienię elementy plastikowe przeźroczyste z dziobu na elementy z płytki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kermit Napisano 19 Listopada 2007 Autor Share Napisano 19 Listopada 2007 Też myślałem o płycie CD, tym bardziej, że takich, z których mogę zdjąć powłokę, mam pod dostatkiem. Porysowane, źle nagrane... Dużo ich jest. Gulus: przeglądam właśnie stronkę spod Twojego sznurka (linku) - to jest chyba najlepsza strona o tej stacji, jaką widziałem. Dzięki. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 19 Listopada 2007 Share Napisano 19 Listopada 2007 No i ok. Możesz kupić sobie klej w sprayu , są takie w sklepach, zdejmiesz powłokę , pryśniesz klejem i przykleisz powłokę. I będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 19 Listopada 2007 Share Napisano 19 Listopada 2007 kermit. W tym modelu kluczem do sukcesu są baterie słoneczne.Wielu przede mną to już mówiło. Pomysł z zdjęciami rentgenowskimi był całkiem niezły. jeśli je po prostu pomalujesz na niebiesko efekt będzie zły.\ Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi