divv Napisano 11 Czerwca 2015 Share Napisano 11 Czerwca 2015 Czas pokazać, co tam się wyrabia na warsztacie. Ponad rok już ciągnę drania, mam nadzieję z Waszą pomocą dojść do szczęśliwego końca, tym bardziej, że w sumie zostało tylko: kalkomanie, brudzenie, wash, błoto, kurz, rdza, itp. itd. Model zapewne wszystkim doskonale znany. Mnie urzekła niska cena i "pełne" wnętrze. Jak to zwykle bywa, ilość błędów i uproszczeń przerosła moje siły, stąd właściwie tylko poprawiłem ilość sztuk amunicji (4 zamiast 3), dodałem trochę detali wnętrza i ciutkę detali wieży. Zasobnik zewnętrzny to własna robota - blacha z piwa "Kasztelan" + zawiaski Eduarda. Dokupiłem jeszcze blachy Eduard exterior, lufę RB, liny z Eureki oraz wyciory z Abera. Mam równiez kalki Techmod nr 35006. Troszkę go wytyrałem: ma wygięte blachy oraz postrzelane gdzieniegdzie, ale tak jakoś nieśmiało. Z wielkich planów malowań skończyło się na Dunkelgelb w quasi-modulacji. A miało być 3 kolorowe kamo - podobne do tego ale po zakończeniu modulacji Dunkelgelba nie miałem pomysłu, jak wymodulować pozostałe barwy. Chyba się pospieszyłem z tą modulacją. Może podpowiecie? Aktualnie składam gąsienice - zestawowe, więc idzie to powoli. A oto stan na dzisiaj: Przed malowaniem Wnętrze Koła Na przyszłość trzeba jeszcze fotografować tak, żeby się żarówki nie odbijały... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 11 Czerwca 2015 Share Napisano 11 Czerwca 2015 Osobiście uważam że przy takim kamo to w ogóle można sobie modulacjęa nawet i rozjaśnienia podarować. Z resztą zerknij na fotki tego co chcesz osiągnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
divv Napisano 12 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 12 Czerwca 2015 Czyli co - dawać plamy z OliveGrun i Rotbraun, a potem ew. lekko potraktować bardzo jasnym Dunkelgelb? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artellos Napisano 12 Czerwca 2015 Share Napisano 12 Czerwca 2015 Obserwuję... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzychuP Napisano 12 Czerwca 2015 Share Napisano 12 Czerwca 2015 Czyli co - dawać plamy z OliveGrun i Rotbraun, a potem ew. lekko potraktować bardzo jasnym Dunkelgelb? Może nie tyle plamy co wężyki ,wszystko zależy od tego skąd ma on być.W zasadzie możesz użyć jaśniejszych odcieni OliveGrun i Rotbraun,po waszu wszystko i tak się zrówna potem możesz dać mgiełkę np.Buffem Tamiyii lub czymś podobnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
divv Napisano 12 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 12 Czerwca 2015 Mam problem z tym kamuflażem, gdyż na zdjęciach wężyki są (OG i RB) połączone ze sobą, podczas gdy na schematach Techmodu są wyraźnie oddzielone. Zobaczcie sami (S24): Czy można się wiarygodnie oprzeć na tych schematach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzychuP Napisano 12 Czerwca 2015 Share Napisano 12 Czerwca 2015 Skoro na zdjęciach są połączone to nie wiem w czym problem.Widać Techmod opierał się jedynie na słowie pisanym ,bądź na zdjęciach innych pojazdów z tej jednostki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
divv Napisano 12 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 12 Czerwca 2015 KrzychuP, malować z ręki czy maskować? Mam lekki odkurz aerografu. Widziałem też techniki malowania z ręki konturów, a potem były wypełniane aerografem. Co radzisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzychuP Napisano 12 Czerwca 2015 Share Napisano 12 Czerwca 2015 Zależy jak duży jest ten odkurz , jeśli taki jak np. u mnie-akceptowalny bo jak u kolegi Mierzu w wątku z Hetzerem to lepiej blutakiem przymaskuj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
divv Napisano 12 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 12 Czerwca 2015 Niestety, odkurz mam jak Mierzu. Może to dlatego, że mam plamkę 0.5. U Ciebie chyba jednak mniejsza? Zrobię kilka testów w weekend. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 12 Czerwca 2015 Share Napisano 12 Czerwca 2015 Witam krajanina i imiennika. Tak się składa, że też mam tego Tigera i podchodzę do niego jak pies do jeża po przeczytaniu opinii np. za mała wieża. Będę obserwował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
divv Napisano 12 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 12 Czerwca 2015 Witaj Rafał! Nie lękaj się. To nie jest zly model. A co do wieży, to ja się wspomogłem pręcikiem Evergreena, 1.5 mm bodajże i płyta weszła bez piłowania. Natomiast, czy wieża jest prawidłowa wymiarowo, w to już nie wnikałem. Ja nie z tych, co liczą nity. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 12 Czerwca 2015 Share Napisano 12 Czerwca 2015 Dziękuję Chyba po Panterze się też za niego wezmę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
divv Napisano 12 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 12 Czerwca 2015 Chętnie służę zdjęciami z mojej budowy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Desaxe Napisano 12 Czerwca 2015 Share Napisano 12 Czerwca 2015 Piękny Tygrysek podziwiam pracę z trawionkami, a modulacja na wieży mi się podoba, niezbyt nachalna i fajnie będzie wyglądać po brudzeniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 13 Czerwca 2015 Share Napisano 13 Czerwca 2015 Chętnie służę zdjęciami z mojej budowy... No pewnie, że zamieszczaj. Będę się wzorował. Jakiego zestawu blaszek użyłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
divv Napisano 14 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 14 Czerwca 2015 Jakiego zestawu blaszek użyłeś? To był zestaw Eduard 35498 Tiger I Ausf.E exterior ACADEMY. Doskonała cena ok. 35 zł. Pominąłem zestaw interior, gdyż przy tak uproszczonym wnętrzu szkoda ładować w nie więcej niż trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
divv Napisano 14 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 14 Czerwca 2015 Ostatecznie zdecydowałem się NIE MALOWAĆ trójkolorowego kamo. Dlaczego? Pomalowane narzędzia oraz liny. Mogę (i na pewno) coś spaprać. Pozostanę zatem przy Dunkelgelb. Z zestawu Techmodu wybrałem czołg nr 334: Dzisiaj położyłem kalki (niestety jedną trafił lekki szlag i albo ja poprawię farbą albo położę nową) oraz pobawiłem się rdzawymi pigmentami na tłumikach. Kalki się świecą, gdyż są przed warstwą satynowego lakieru (w poniedziałek lub wtorek). I wydechy Zostawić czy coś poprawiać? Gwoli wyjaśnienia, pigmenty były kładzione na lakier bezbarwny, a po przeschnięciu wycierane pędzlem. Pigmenty to Valley Sienna Oscuro oraz jakiś żółty kładzione na warstwę Dark Rust z CMK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 15 Czerwca 2015 Share Napisano 15 Czerwca 2015 Jakiego zestawu blaszek użyłeś? To był zestaw Eduard 35498 Tiger I Ausf.E exterior ACADEMY. Doskonała cena ok. 35 zł. Pominąłem zestaw interior, gdyż przy tak uproszczonym wnętrzu szkoda ładować w nie więcej niż trzeba. Dziękuję Ja wziąłem oba (interior i exterior) - polubiłem zabawy z blaszkami chociaż dłuugo trwają i prace nad modelem "stoją" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
divv Napisano 15 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 15 Czerwca 2015 Polecam lutowanie. Ja mam zwykłą lutownicę, ale za to używam pasty lutowniczej i to naprawdę fajnie wychodzi. W exterior jest kilka elementów wartych lutowania np. błotniki czy wyrzutnie s-mine. Na początku jest trochę strachu, ale wszystko się trzyma bardzo mocno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 15 Czerwca 2015 Share Napisano 15 Czerwca 2015 Już trochę z lutowaniem eksperymentowałem przy Panterze. Kupiłem sobie Dremela Versatip za coś ok. 120 zł i pastę o takim samym składzie co sławna Koki (Easy Print Sn62 Pb36 Ag2). Bardzo fajne i uniwersalne narzędzie np. jak trzeba coś w aucie polutować. Na razie stosuję hybrydę klejenia i początki lutowania. Tym bardziej, że znalazłem w końcu porządny klej CA firmy ZAP-A-GAP. Sporo lepszy niż Tamiya i Uhu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
divv Napisano 22 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 22 Czerwca 2015 Mała relacja z tego, co się dzieje: Po walce z samym sobą, rozpocząłem brudzenie wnętrza. Mam 2 specyfiki AK: Wash for Interiors (jaśniejszy) oraz Streaking Grime for Interiors (ciemniejszy). Do dyspozycji są również oleje Renesans. Najpierw pokryłem wnętrze filtrem zrobionym z AK Wash for Interiors rozrobionym z white spiritem. Gdzieś przeczytałem, że tak będzie cool. Wszystko szło pięknie do momentu, kiedy lakier bezbarwy zaczął się rozpuszczać od filtra. Porobiły się jakieś syfy, farba zaczęła się ścierać - ogólnie dramat. A oto winowajcy: Morał - nie stosować jako warstwy pośredniej. Wziąłem porządny X-35 Semigloss Coat od Tamiya i jeszcze raz polakierowałem całość. Efekt był dobry - wash zaczął ładnie pracować. Jedyny efekt uboczny to pewne problemy ze ścieraniem nadmiaru washa, bo półmat zaczął ściągać włókna z patyczków kosmetycznych i jakoś wash rozlewał się w kałuże. Być może półmat to nie jest najlepszy lakier pod washa... Na zdjęciach widoczne jest użycie przede wszystkim własnego washa zrobionego z brązu Van Dycka na benzynie od zapalniczek. Specyfików AK używałem gdzieniegdzie. To nie jest ostateczny wash, będę jeszcze przeglądał dokładnie zdjęcia rożnych zdjęć jako inspiracji i dodawał tam, gdzie trzeba. Tutaj moja prośba do doświadczonych kolegów, co jeszcze dobrego można zrobić temu wnętrzu lub co poprawić. W szczególności zastanawiam się, co zastosować na dno wanny/wieży oraz silnik - jako washe albo juz kolejne etapy pt. oleje czy inny brud. Doszedł również dowódca, który będzie stał i się martwił, że czołg taki brudny, kurde i jeszcze zwalony lakier dostał :-). No i może jakaś podstawka będzie, ale chyba tym razem zwykła drewniana, bez błota i takich tam. PS. Czy przypadkiem nie wstawiam za dużych zdjęć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hypnos82 Napisano 23 Czerwca 2015 Share Napisano 23 Czerwca 2015 Filtry kładzie się na matowa powierzchnię bez lakierowania A jeśli już zabezpieczać model przed kolejnymi zabiegami , to tylko sidolux Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 23 Czerwca 2015 Share Napisano 23 Czerwca 2015 Tak jak kolega pisze: Filtr prosto po malowaniu i w zasadzie tylko na Color modulation lub inne cieniowanie z aerografu przy jednobarwnym malowaniu. Potem Sidolux na który dajemy kalki i tym samym sidoluxem je zabezpieczamy. Następnie ja stosuje satynowy lakier pod washa i całe brudzenie gdyż na sam koniec i tak uzyskam po tych specyfikach matową powierzchnie, albo bardzo zbliżoną do niej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
7urgen Napisano 23 Czerwca 2015 Share Napisano 23 Czerwca 2015 A ja czekam na tego dowodce... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi