pmroczko Napisano 22 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 22 Kwietnia 2019 Cześć! O dodatkach napisze więcej jak zrobię próbne wydruki. Wtedy cena też się wyjaśni, ale jedno już jest pewne - tanio nie będzie. Jedyna opcja, żeby było taniej to zrobić wydruki ww 3D a potem skopiować to w żywicy. Jak mówi klasyk: "Tak będzie dla was lepiej - niewiele lepiej, ale lepiej". Na razie jeszcze wszystko się tworzy na Waszych oczach. Pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 10 Maja 2019 Share Napisano 10 Maja 2019 Uprzejmie donoszę, że mój model wylądował w składziku modelarskim. Życzliwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 10 Maja 2019 Autor Share Napisano 10 Maja 2019 Cześć! To doskonale - to żeby sie dobrze budowało, jak juz będziesz tak daleko! Pozdrawiam! Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 13 Maja 2019 Share Napisano 13 Maja 2019 To ja jeszcze mały off-topic Jak się nazywa cześć D32 po angielski i gdzie można kupić takie coś ? - bo potrzebuję kilku sztuk. Może ktoś wydrukował to w 3d lub jest do kupienia w żywicy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 13 Maja 2019 Autor Share Napisano 13 Maja 2019 Cześć! Ja bym powiedział, że to są "towing hooks" - ale szukanie tych części w sieci nie dało dobrych rezultatów. Znalazłem tylko to: http://leopardclub.ca/workshop/LW025/ Jestem pewien, że na Shapeways gdzieś to widziałem, ale ich wyszukiwarka jest po prostu gówniana... A powiedz, do czego to potrzebujesz? Pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 13 Maja 2019 Share Napisano 13 Maja 2019 18 minut temu, pmroczko napisał: A powiedz, do czego to potrzebujesz? Do kilku moich Pattonów. Dragon tego nie daje w modelach M48... Najbardziej (najprędzej) do mojego M48A1 z gitarrą Może zrobisz to w 3D ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 13 Maja 2019 Autor Share Napisano 13 Maja 2019 Cześć! Patrząc na to, że w tej sytuacji sam będę kilka sztuk potrzebował (nie zwróciłem uwagi, że Dragon tak D-dał), to chyba jednak coś narysuję. Daj mi kilkadziesiąt godzin! Pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 14 Maja 2019 Share Napisano 14 Maja 2019 (edytowane) To ja kontynuuję off-topic Od czego zależy ilość uszu do podnoszenia na kadłubach CEW-ów ? Tu są po 4 na stronę -> tu standardowo 2 -> a tu "old style" a'la M48 i M60 -> Mnie najbardziej interesuje w jakich okolicznościach podwozia były przyozdabiane 4 uszami na stronę... Edytowane 14 Maja 2019 przez martinello zmiana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 14 Maja 2019 Autor Share Napisano 14 Maja 2019 (edytowane) Cześć! Jaki offtop? Bardziej w temacie to już chyba się nie da! Zacznę od dobrej wiadomości - już nie pamiętam czy te uszka do podnoszenia były w zestawie AFV Club czy ESCI, ale wersję z czterema na stronę da się bez problemu z plastiku wykonać. Od czego to zależy? Krótko mówiąc: nie wiem. Bardzo prawdopodobne jest to, że niektóre układy uszek zostały przejęte z czołgów przerabianych na CEVy, niektóre mogły być montowane w fabryce podczas przeróbki. Spotkałem się z informacją, że niektóre CEVy powstały przez przebudowę czołgów M60A2 wycofanych ze służby, ale to nie jest pewne, zwłaszcza, że inne źródło wspomina, że M60A2 były przerabiane na czołgi mostowe (AVLB). Jedno nie wyklucza drugiego, ale podwozie od M60A2 można rozpoznać po tym, że z tyłu, pod drzwiami jest taka półka-wybrzuszenie pod którą podobno znajdowała się instalacja CBSS (to by był przedmuchiwacz lufy - dziwne miejsce... Ale tak to słyszałem). Czyli wiem, że nic nie wiem, z wyjątkiem tego, żeby się trzymać fotografii i dokumentacji, którą uda się znaleźć. Pozdrawiam! Paweł Edytowane 14 Maja 2019 przez pmroczko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 14 Maja 2019 Share Napisano 14 Maja 2019 Uszka do podnoszenia w liczbie 8 sztuk są w zestawach AFV. Na kadłubie są też gniazda mocujące dla 4 na stronę. Pooglądałem dziś trochę fotek różnych M60 i wychodzi, że po dwa lub cztery uszka na stronę to nie cecha przeróbki na CEV ale pierwotnego typu kadłuba. Nie wiem od czego to zależy - zakładam, że od producenta kadłuba lub czasu produkcji. Nie kojarzę aby coś na ten temat napisali w Hunnicut'ie... Pozostaje studiować zdjęcia. Co zaś do Twojego dylematu dotyczącego kształtu włazu ewakuacyjnego - zaryzykowałbym tezę, że wczesny, okrągły właz może występować z kadłubem z 3 fotografi, a więc wczesnymi "pionowymi" uszami do podnoszenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 14 Maja 2019 Autor Share Napisano 14 Maja 2019 Cześć! Mam zdjęcia na których widać w Wietnamie wersję z "czterema uszkami na stronę", na przykład takie: Uszka może nie są tu aż takie widoczne, ale ten gustowny, różowy hamaczek! Dodatkowo, drogi Marcinie, mam tu dla Ciebie taka propozycje biznesową: https://www.shapeways.com/product/EHRZ6Z48L/1-35-military-towing-hooks-20x Pozdrawiam i do usłyszenia Paweł 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 15 Maja 2019 Share Napisano 15 Maja 2019 8 godzin temu, pmroczko napisał: Dodatkowo, drogi Marcinie, mam tu dla Ciebie taka propozycje biznesową: https://www.shapeways.com/product/EHRZ6Z48L/1-35-military-towing-hooks-20x Biorę, tylko poszukam co by tu wydrukować jeszcze, żeby koszt dostawy się jakoś rozłożył Czy ma to wymiary jak w modelach M60 AFV ? Może ktoś chętny na wspólny zakup w shapeways ? - pisać na priv !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 15 Maja 2019 Autor Share Napisano 15 Maja 2019 Cześć! Właśnie starałem się jak najlepiej odrysować wspomnianą część D32, może z małymi poprawkami kształtu. Polecam ten sklep: https://www.shapeways.com/shops/nam-models Pozdrawiam i życzę miłęgo dnia Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 20 Marca 2023 Share Napisano 20 Marca 2023 Paweł, lepisz jeszcze ten model? Bo może już doszedłeś do etapu malowania lemiesza na srebrny czy jakiś... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 20 Marca 2023 Share Napisano 20 Marca 2023 3 godziny temu, Lipstein napisał: Paweł, lepisz jeszcze ten model? Bo może już doszedłeś do etapu malowania lemiesza na srebrny czy jakiś... Wiesz Bartek ja myślę że całkiem z niego zeszło powietrze jak AFV Club złośliwie wydał tego M728 na gotowo razem z metalową lufą także już nie trzeba przerabiać. Mam tak samo bo mi też całkiem po złości wydali M110A2 , kiedy już kończyłem po miliardzie różnych przeróbek i poprawek rzeczoną haubicę wydaną w zamierzchłych czasach przez Italeri . Pozdr. A. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 20 Marca 2023 Autor Share Napisano 20 Marca 2023 Łe tej, jesteście tacy wredni! Nie da się ukryć, że ten projekt utknął. A to że ten CEV będzie wydany, to już od początku było wiadomo po otworach w przedniej części kadłuba. Tak naprawdę utknąłem na wnętrzu i na przeprowadzce i budowie, która miała miejsce "w międzyczasie". Gdzieś połowę wnętrza wieży mam narysowaną w 3D i mój program już przestaje dawać radę przy tej ilości obiektów... @Lipstein- jak mówimy o lemieszu, to może zainteresuje cię to: Na CEVie bym to robił podobnie, tylko dałbym trochę więcej czerwonej ziemi... W sumie to dziękuję za komentarze, może mnie zmotywują do bardziej wytężonej pracy tutaj... Pozdrawiam Paweł 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi