Skocz do zawartości

"Precious-Metal" HPM

zloty

Rekomendowane odpowiedzi

No i wsiąknąłem w cywilne lotnictwo na dobre.Ale jak tu się oprzeć urokowi 3000KM pędzących na wysokości kilku metrów z zawrotną prędkością?

Sprowadziłem cudaka z Singapuru.W zgrabnym pudełku znalazłem kolorowy plastik,żywice,biały metal i kalkomanie.

IMG_4361.JPG

IMG_4381.JPG

Wypraski straszne ale sam plastik fajny w obróbce, Sam płatowiec delikatny i chyba z pewnym wypłaszczeniem w przeciwieństwie do nowego Mustanga KP ;o)

IMG_4364.JPG

IMG_4365.JPG

IMG_4367.JPG

IMG_4368.JPG

IMG_4375.JPG

IMG_4382.JPG

Są i tarczówki

IMG_4385.JPG

Brak kijka do sterowania,producentowi wybaczyłem{pewnie zapomnieli dosypać do woreczka z żywicą}

Wtem!

IMG_4372.JPG

Chyba dali kadłub do wersji wcześniejszej!!!Bez charakterystycznego przedłużenia tego czegoś co jest zaznaczone na foto.

Cóż było robić?Procesować się z dalekim wschodem albo rzucić trochę szpachli.

IMG_4398.JPG

IMG_4390.JPG

Pomimo "drobnych "niedociągnięć ze strony producenta pewnie następna wyścigówka będzie w kolorze czerwonym

Mocna rzecz. Nie dosć, że samolot bardzo ciekawy, to jeszcze model, wymagajacy spektakularnych wysiłków ,-))

Czeka Cię prawdziwa orka na ugorze. Nie zazdroszczę, ale jestem pełen podziwu. Masz dużo ambicji, a jednocześnie świetny pomysł na wyścigowego Mustanga, których jest jak na lekarstwo...

Powodzenia!

Pozdrawiam

Kornik

Mocna rzecz. Nie dosć, że samolot bardzo ciekawy, to jeszcze model, wymagajacy spektakularnych wysiłków ,-))
Czeka Cię prawdziwa orka na ugorze. Nie zazdroszczę, ale jestem pełen podziwu. Masz dużo ambicji, a jednocześnie świetny pomysł na wyścigowego Mustanga, których jest jak na lekarstwo...

Powodzenia!

Pozdrawiam

Kornik

Jest wyścigówka i jest doping!Dzięki Panowie!

A co tam u Zlina

Żyje jeszcze?

W zasadzie Zlin jest martwy ale reanimuję trupa.

.Wyciąłem komory podwozia,zrobiłem wlewy paliwa , teraz muszę zamówić blaszkę Marabuta i znaleźć gdzieś osłonę kabiny do wersji 526Fyyy.

Pracę ruszą jak gołąb przyleci z blaszką made in Czech.

widocznie tak bardzo potrzebujesz że drwisz ze mnie

Potrzebuję osłonę kabiny do Zlina 526F 1:72.

Twój post odebrałem jako pomyłkowy.Wiesz F-14,1:32 zmyliło mnie.I odpisałem w lekko żartobliwym toni, nie chciałem Cię obrażać czy drwić.

Jak na niedbalstwo i bylejakość wyrobu HPM tak widocznego na wypraskach,model składa się przyzwoicie.

IMG_4444.JPG

IMG_4457.JPG

Należy tylko trochę się orientować jak może wyglądać dana część żeby nie pomyśleć że to już lekka przesada,bo odlali nie tak jak trzeba

IMG_4465.JPG

Poprawiania doopy część ostatnia.Zostało oszlifować i zasurfować.

IMG_4458.JPG

I na koniec trochę kokpitu z wyścigowymi pasami w kolorze red.

IMG_4430.JPG

Poszpachlowałeś i wyrównałeś to przejście kadłub skrzydło ? Na pierwszej fotce niezbyt fajnie to wygląda

Rzecz w tym że górne połówki skrzydeł są tylko przyłożone na sucho.HPM przyjmują moim zdaniem słuszną taktykę,chcesz ładnie złożyć sobie plastik to sobie wystrugaj i wyszlifuj.Widać to na foto z końcówką skrzydła.

Można zrobić połączenia idealnie.No i plastik mają taki który idealnie się skrawa i obrabia.

• 3 weeks later...
  • 1 month later...

Pomalowałem zielony "oczobijący'.

Ten kolor było strasznie ciężko położyć,wychlapałem pól słoiczka gunze na te skrzydło,a i tak efekt końcowy jest taki sobie.Powstały fajne przebarwienia tylko że oryginał jest na glanc.

Przeszlifowałem i położę jeszcze resztę farby ze słoiczka po wytrasowaniu linii które powoli znikają...

IMG_4823.JPG

IMG_4824.JPG

Ten zielony jest strasznie cięzko położyć.Na skrzydle jest czarny surfejser na to polerowane alu Alclada i dopiero zielony.

Jakikolwiek jasny podkład chyba nic już nie da.Zobaczę jak bedzie wyglądać po finalnej warstwie.

Mam trochę dość tego mustanga idze mi jak po grudzie,dwa razy go już zmywałem wamodem i na razie bronię się przed trzecim myciem.

No model wybrałeś do obróbki skrawaniem, trudno żeby szło jak z górki

Myślałem, że zielny na ten czarny podkład dawałeś bezpośrednio i czarny podkład daje o sobie znać. Aż dziwne, ze na alu taki ciemny wyszedł. Wymieszaj kolor bazowy może z bezbarwnym GX100. Błyszczący lakier może nie będzie tak zróżnicowany po nałożeniu. Tylko popróbuj najpierw na boku, żeby lipy nie było.

Podpowie ktos jak zrobic równy bieżnik na oponkach?4 proste linie.

Może kółko w szlifierkę i wytrasować bieżnik czymś ostrym, jak na tokarce?

Mam szlifierke wysokoobrotową,podejrzewam że nawet nie zauważyłbym kiedy opony zostalyby zaorane
Jeżeli jest na 12V(Proxon), to można podłączyć pod transformator "Piko"(kolejkowy) i wtedy można zejść z obrotami użytecznymi do kilkuset/min, bądź spróbować umocować we wkrętarce.

Sprubuję, a jak GX-100 reaguje z Alcladami?

Ja nigdy problemów nie miałem, ale tradycyjnie - próba na boku nie zaszkodzi.

ps. A jak chcesz dostać ładny wygląda duralu to maluj alcladami na koniec i nie kładź na nie absolutnie nic!