Skocz do zawartości

DORA 800mm,LEOPOLD 280MM Hobby Boss 1:72

zoltan1

Rekomendowane odpowiedzi

Szerokość to 3mm w tym modelu jest znacznie więcej niejasności. H0 to skala 1:87 jaki jest rozstaw pomiędzy samymi szynami?.Hobby Boss mam takie wrażenie że celowo wybrał taką skalę żeby nie kombinować .Gablotka w większości będzie zawierać tlen,taki urok tego modelu.

• Odpowiedzi 56
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• Super Moderator

ale nie idzie o sam rozstaw szyn, na zdjęciu po prostu wygląda że bieżnia jest za szeroka, http://www.wamax.pl/uploads/images/1d317fa2895bae8e684c166ae84fae89.jpg 70 mm czyli w skali 1/72 powinna mieć w okolicy 1 mm (0,97) no i dlatego wydawało mi się za duży może wymień na modelowy tor z H0 np http://www.wamax.pl/uploads/images/1d317fa2895bae8e684c166ae84fae89.jpg chodzi o samą szynę do podmienienia, jej szerokość to 0,8 - w sumie lepiej 0,1 mm mniej niż 2 mm za dużo a bardzo to kłuje w oczy

Będzie następnym razem.Sam nie jestem przekonany czy to dobrze wyszło.Skała to styropian obłożony gipsem,następnie nożyk i wycinanie.Farby to mocno rozcieńczone barwniki do farb takich jak np malujemy pokój.Kolorki to czarny,brązowy i żółty,samo malowanie tą metodą

Podmuch je powyginał ;) .Działo jest naprawdę niesamowite choć miało działanie bardziej psychologiczne niż praktyczne.Mimo to powstało i cieszy oko.Wszystko co naziści zbudowali od okrętów przez samoloty,pojazdy pancerne po granat trzonkowy było takie jakieś piękne w mrocznym tego słowa znaczeniu

Czas na podsypkę pod tory to nic innego jak drobne kamyczki do akwarium.Kamyczki przykleiłem za pomocą wikolu do oryginalnego nasypu,następnie zostały pomalowane ręcznie.Całkiem fanie to wyszło.

a44667eb48470ab2.jpg

3469985586634e29.jpg

e5d7be12ae598959.jpg

Po wyschnięciu silikonu łączącego szybki z konstrukcją gabloty mała przymiarka.Mocarna gablota dla mocarnego działa

a0519a5622ba0fd7gen.jpg

• 3 weeks later...

Jak pisałem nie poddam się i dioramę zbuduję.Model Dory wystawiony jest na aukcji jeśli znajdzie nowego właściciela to sfinansuje tą dioramę.Jeśli nie to sam na nią trafi a prace przeciągną ze względu na finanse.

Zakupiłem łukowate torowiska w odpowiedniej skali.

b421d8904bbc4486.jpg

62830d8f2a7eb6e3.jpg

3c1cb9ceed1aec66.jpg

Chciałby zbudować fragment torowiska na którym montowano działo.Oczywiście będą potrzebne dodatkowe torowiska.

f193bbbae79fbb34.jpg

afea2ddd90cb513e.jpg

W skład tej dioramki wejdzie też ta misternie wydłubana górka tak dla ozdoby.

15d40e3025506447.jpg

cfa455cd697bcd5c.jpg

Co do reszty się zobaczy.

• 1 month later...

Witam,dłubaniny ciąg dalszy.Jak wcześniej było wspominane nie za bardzo się da odtworzyć to wszystko tak żeby na 100% trzymało się kupy.Więc postanowiłem wykonać tą dioramkę z jak największą ilością detali z fotek i ładną górką w tle .Są łukowate tory,fragment torowiska gdzie składano DORE do kupy czyli dodatkowy tor z rozjazdem+dwie dodatkowe pojedyncze szyny po bokach po których zasuwała suwnica.Dodatkowo pojawiła się też bocznica.

Dwa łukowate torowiska połączyłem razem po wcześniejszym przycięciu nasypów tak aby rozstaw szyn się zgadzał.Minusem łączenia torowisk jest to że nie da się połączyć podkładów z obu torowisk razem,mijają się.Nic nie poradzę.

b9ed0fd71626cb1b.jpg

e54dd2b9fd114e84.jpg

Całość utopiłem w gipsie,kleju,szpachli i żywicy poliestrowej.

94bbdf41809b37ee.jpg

1f65b8b76b2e6fef.jpg

d58e61c68ca95512.jpg

d58e61c68ca95512.jpg

8d890c2edfb5fa88.jpg

Po wyschnięciu gipsu malowanie podkładów i mozolne przyklejanie kamyczków to co tak bardzo lubię.Pozdrawiam.

• Super Moderator

Czołem

Albo zrobię zrezygnuj z zwrotnicy albo musisz ja wyciągnąć bo na takim skosie nic by tam nie przejechalo... I wygląda to tragicznie. Zobacz w necie jaki jest plan rozjazdu powinieneś go przynajmniej o jakies 25-30 cm rozciągnąć.

Zaglądam...

Przy takim ulozeniu podkladow na rozjezdzie zmniejsza Ci sie rozstaw szyn... Co zreszta widac golym okiem na zdjeciu.

• Super Moderator

Ale to i tak jest do bani proporcje... tak na oko powinna się rozchylać na 35 -40 podkładów a i tak było by to za mało...no ale wiadomo że trzeba troszkę "oszukać" ale taki myk nie przejdzie...

Przemyśl, bo szkoda pracy a psuje to odbiór...

• 2 weeks later...

Dłubaniny ciąg dalszy.Przymocowałem kamyczki oczywiście za pomocą wikolu i dostały wstępny kolorek.Pogrzebałem nad rozjazdem tyle udało mi się uzyskać i tak już pozostanie.Rozjazd powinien łączyć oba torowiska ale z braku szyn i tego że model zajmie ok 3/4 całego torowiska więc będzie on całkowicie niewidoczny.

5eaf4454c3336717.jpg

839a65297c5c5108.jpg

696375f73b82b773.jpg

d771f6bbf5cdbf1c.jpg

No i to są "uroki" robienia makiet kolejowych, że zrobić je w skali 1:87 jest bardzo trudno, a co dopiero w 1:72 (czy jak niektórzy się uparli w 1:35).

Żeby wyglądało to realistycznie, to zjazd z takiej zwrotnicy powinien zajmować połowę długości makiety, ale... no właśnie. Skąd wziąć taką przestrzeń?

• 2 weeks later...

Jedziemy dalej,wykonałem ramę z płyty mdf i polakierowałem jak zwykle na czarny mat z rowkiem na szybę.

76c542eae1e0f25c.jpg

78021451345ab7e8.jpg

Nałożyłem ostatnią warstwę kleju do płytek imitującą glebę.Wyszło to tak fajnie kolorystycznie że zastanawiam się czy robić coś z tym dalej.

Do dioramki zakupiłem dwa modele.

f3a1410fd19f6953.jpg

Ślady kół i gąsek wykonałem tą metoda.

3277bc1872870319.jpg

Do kółek przed zamontowaniem do modelu dorobiłem uchwyty z drutu dla łatwego trzymania a następnie jezdziłem nimi po lekko przyschniętym kleju do płytek.Całkiem fajnie to wyszło.

e16e46f238bbd2ee.jpg

8a0181ca4ace8b18.jpg

cf67e2b237a843ad.jpg

Na koniec postawiłem Dorę dla porównania,wózki są zamocowane chwilowo na wprost do prostych torów.

c65533aaf5135978.jpg

f30c881c0f23b51c.jpg

6a42ebac001f7d41.jpg

Tak mniej więcej będzie to na koniec wyglądać.Irytuje mnie brak wagonów nie wiem co z tym dalej robić.Pozdrawiam.