Jump to content

WRAK KRUPP PROTZE JEŚIEŃ 1944 1/35

pedzelek
 Share

Recommended Posts

Diorama ukończona w 2014r. miałem jej nie pokazywać na forum ze względu ,że średnio mi się podoba.

Coś mnie tknęło jednak żeby ją pokazać. Może komuś się spodoba. Na pewno sprzedałbym ją gdybym miał taką możliwość.

Moim zdaniem świetna. Usunąłbym te tabliczki Berlin/Luftwaffe (samo Luftwaffe), bo jakoś tak dziwnie nad tym brzegiem wyglądają. Woda troche wklęsła, ale to też dałoby się pewnie poprawić. Cieniowanie figurek fajowe.

Ale Ty masz cos z tymi kurami...

A niech beda, mi sie podoba. Powiem wiecej, na dioramch jest stanowczo za malo kur...

Wszystko na tak oprócz niektórych roślin, które miejscami wyglądają trochę sztucznie.

Generalnie fajna koncepcja na lekką scenkę z odrobiną luzu. Podoba mi się to.

Pozdrawiam

Kornik

No to teraz ja.Caloksztalt jest fajny,moim zdaniem ta dioramka jest lepsza niz ta zimowa,jednak patrzac na nia mam wrazenie jak by scena byla gdzies w tropikach.Druga sprawa juz bardziej razaca w oczy to brak konsekwencji w zniszczeniach spowodowanych ogniem,osmoliles drzewo jednak wokol auta zniszczen nie ma wcale co prawda jest popiol tam gdzie byly kola ale to zdecydowanie za malo,nawet gdyby ten wrak stal dosc dlugo w tym miejscu a sadzac po kartonach walajacych sie za nim to tak nie jest ,to wszystko dookola byloby spalone,a tutaj mamy kwitnaca wegetacje,ten pniak z kura w zyciu by sie nie uchowal przy takim pozarze , to tyle. Uwazam ze masz smykalke do dioram tylko musisz je bardziej przemyslec zanim zaczniesz robic.

Ciężko by było na przełomie 44/45 o tego Krupa, ale różne rzeczy mogły mieć miejsce, plandeka ciekawie i dobrze wykonana, jeśli można powiedz z czego wykonana (krótki instruktarz mile widziany)

Pojazd ma rejestracje LW wiec jak najbardziej mozliwe, chodzby w NSKK Luftwaffe.

Plandeka -Chusteczkę higieniczną moczysz w pojemniku w którym wcześniej pomieszałeś klej wikol z wodą. Już nie pamiętam proporcji ale spróbuj na oko (może 1:1)Po zamoczeniu całości kładziesz np. na papier toaletowy żeby nie wypaskudzić model. Chusteczka musi być mokra ale nie żeby z niej kapało (w zimę schła na grzejniku kilkadziesiąt minut). Po tych czynnościach kładziesz na model .Delikatnie czymś poprawiasz np. patyczkami od uszu. Można jeszcze ją rozciągnąć punktami i czekasz długi czas aż wyschnie w 100%.

ewent.

google - "plandeka z chusteczki"

Od siebie powiem, że dioramka bardzo fajna, na luzie i przyjemna w oglądaniu

Chciałem jednak zapytać- czy tabliczka informacyjna na podstawce była zamawiana czy też własnoręczna robota? I jak ją wykonałeś?

Fajny klimat dioramki. Woda nie wyszła. Do poprawy gałęzie na drzewie. Nie gra mi kilka szczegółów np: kartony i bluszcz na samochodzie. Coś tymi paprociami... sam nie wiem, czy nie rosną za blisko wody? Bardzo podoba mi się mech na drzewie i korzeniach. Ogólnie OK. A kura jest spoko ;)