dziuba Napisano 18 Lipca 2015 Share Napisano 18 Lipca 2015 Witajcie, po paru latach rozłąki, ze względu na sentyment oraz posypanie się dotychczasowego hobby po niemal 8 latach, postanowiłem powtórnie spróbować swoich sił w modelarstwie. Zostało mi dość sporo narzędzi skrzętnie schowanych w szafie, nie mniej jednak chciałbym skompletować listę co jest mi niezbędne, co powinno się przydać a o czym trzeba pomyśleć - pomoze mi to zweryfikować to co mam na stanie i dokonać mądrego zakupu. Zamierzam zająć się okrętami wojennymi. Dlaczego? Zawsze mnie ciągnęło Do tej pory robiłem wyłącznie samoloty, ze skutkiem lepszym lub gorszym, traktuje to jednak jako odskocznię i relax. Co "gorsza" moim marzeniem zawsze było zrobienie Bismarcka w skali 1:200 i to chyba właśnie ten moment...fundusz pozwala, czasu dość sporo - może przerost ambicji? Poszukuję porad głównie co do penset, noży, farb jakie wybrać(chyba jednak coś w stronę Vallejo, Humbrole używane do tej pory mnie odstraszają), narzędzi stanowiska pracy tj. mata, stojak z lupą? Jakie pędzle wybrać i jakiej wielkość. Jaka chemia? Do tej pory używałem szpachli do aerografu grubość 800, szpachlówki Revell, maskolu, płynów do kalkomanii, lakierów mat i lakier... Jaki aerograf? Chciałbym dwutaktowy, gdyż pracy z jednotaktem z pojemniczkiem u dołu nie wspominam zbyt dobrze... Początkowy budżet na narzędzia do pracy to koło 1000zł, fajnie by było, aby zmieścił się w tym też aerograf(raczej nie z wyższej półki, im prostszy tym lepszy). Wiem, że pytań jest dużo, pewnie ciężko będzie odpowiedzieć na wszystkie, jednak wszystkim, którzy choć trochę pomogą z góry serdeczne 6 trafień w lotka ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
The Stig Napisano 19 Lipca 2015 Share Napisano 19 Lipca 2015 Cześć, aerograf to tylko H&S taka Ultra np (ok 280 zł) ale warto. Odradzam wszystkie pseudoiwaty tym bardziej że już miałeś styczność z aero. Pensety na start polecam z ostrym końcem i samozaciskową. Nożyk to tylko Olfa np AK-3 (jestem bardzo zadowolony), w komplecie jest sporo ostrzy. Mata także Olfa (jak masz komplet mata + nożyk olfa to ostrza mniej się zużywają). Stojak z lupą czy lupa to jeśli ci potrzebne, ja mam jedno i drugie ale prawie wcale nie używam. Pędzle to Retuszerskie, okrągłe i płaskie i z każdego dwa rozmiary (najmniejszy i coś po środku będzie ok na start). Polecam także zaginarkę do elementów fototrawionych RP TOOLZ (jest świetna). Kleje to tylko Tamiya lub Gunze no i cyjanoakryl gęsty jak do blach plus debonder do zmywania nadmiaru kleju cyjanoakrylowego. Co do farb to AK Interactive, Gunze, Tamiya, Vallejo i polecam specyfiki od AK czy MIG'a. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziuba Napisano 19 Lipca 2015 Autor Share Napisano 19 Lipca 2015 Dzięki za odpowiedź Orientujesz się może czym różnią się zwykłe pędzle od retuszerskich? Spojrzałem na aerograf o którym mówisz i chyba zdecydowałbym się na ten model: http://www.mojehobby.pl/products/HARDER-STEENBECK-125533-ULTRA-2-1.html edit:/ tylko jaki do tego wężyk i przejściówka na butlę? ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
The Stig Napisano 19 Lipca 2015 Share Napisano 19 Lipca 2015 Orientujesz się może czym różnią się zwykłe pędzle od retuszerskich? Retuszerskie są do drobnych detali (rysy, obicia, drobne elementy, detale figurek itd). Okrągłe mają różne zastosowanie (malowanie dużych powierzchni, nakładanie pigmentów itd) Płaskie z reguły do ścierania, także do metody suchego pędzla itd. Spojrzałem na aerograf o którym mówisz i chyba zdecydowałbym się na ten model:http://www.mojehobby.pl/products/HARDER-STEENBECK-125533-ULTRA-2-1.html To już lepiej dołożyć te 50zł i kupić Evolution (uszczelki teflonowe + system kontroli farby): http://www.fine-art.com.pl/aerograf-evolution-silverline-solo.html Sam posiadam i jestem zadowolony. tylko jaki do tego wężyk i przejściówka na butlę? 1/8". Nie wiem jaki masz kompresor? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziuba Napisano 19 Lipca 2015 Autor Share Napisano 19 Lipca 2015 tylko jaki do tego wężyk i przejściówka na butlę? 1/8". Nie wiem jaki masz kompresor? Kompresora niestety na razie nie posiadam i będę chciał zacząć od butli ze sprężonym gazem edit:// co myślisz o wyrobach firmy excell? Wcześniej używałem nożyka i byłem zadowolony. Podoba mi się taki zestaw tylko czy wart ceny http://www.mojehobby.pl/products/Handyman-Set-Wooden-Box.html edit2:// zdecydowałem się jednak na zwykły aerograf Ultra z dyszą 0,2 oraz pojemniczkiem 2ml. Na początek chyba starczy a koszyk zaczął przekraczać 1000,- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
The Stig Napisano 19 Lipca 2015 Share Napisano 19 Lipca 2015 Butla jest nie opłacalna. Lepiej kup kompresor ze zbiornikiem. Co do Excella to jest nie warte tyle kasy. Nie wiem po co Ci 3 oprawki? Najlepsza jest olfa, excell ma tandetną jakość (jak dla mnie). Nożyk z olfy dostaniesz o wiele taniej i masz w nim więcej ostrzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziuba Napisano 19 Lipca 2015 Autor Share Napisano 19 Lipca 2015 Kompresor niestety na razie odpada ze względów finansowych - wydatek rzędu 300-400zł Ok, w takim razie wymienię excela na olfę i dobiorę dodatkowe inne końcówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
The Stig Napisano 19 Lipca 2015 Share Napisano 19 Lipca 2015 Weź olfę AK-3, dodatkowe ostrza nie będą ci raczej potrzebne na starcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziuba Napisano 19 Lipca 2015 Autor Share Napisano 19 Lipca 2015 Myślałem raczej o AK-4. W komplecie mam od razu parę innych ostrzy a i pamiętam, że jednak czasem się przydają inne końcówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 19 Lipca 2015 Share Napisano 19 Lipca 2015 Nożyk to tylko AK-5: W zestawie jest igła, dobra nawet do rycia linii podziału, końcówka nożyka jest świetna do wszelkiego rodzaju wypychania, ubijania, popychania etc., a do tego jest jeszcze fajny stojaczek. AK-4 jest za duży i za ciężki, nie używam go w ogóle bo jest dużo mniej wygodny niż AK-5. AK-5 to tak naprawdę rozwinięta wersja AK-3, używa tych samych ostrzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
The Stig Napisano 19 Lipca 2015 Share Napisano 19 Lipca 2015 AK-5 to tak naprawdę rozwinięta wersja AK-3, używa tych samych ostrzy. Jak ja się zaopatrywałem to jeszcze nie było 5tki Tak czy inaczej to raczej nie ma lepszych nożyków niż od olfy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 19 Lipca 2015 Share Napisano 19 Lipca 2015 Kompresor niestety na razie odpada ze względów finansowych - wydatek rzędu 300-400zł Ok, w takim razie wymienię excela na olfę i dobiorę dodatkowe inne końcówki To może na początek kup sobie od użytkownika (facebook) Kamil Rzosiński (sprzedaje na fb Giełdzie modelarskiej) taki kompresor za 180 zł: Co prawda bez butli wyrównawczej ale i tak 100% lepszy niż butle po kilkadziesiąt zł za sztukę: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziuba Napisano 19 Lipca 2015 Autor Share Napisano 19 Lipca 2015 Właśnie tak patrzę jednak na te kompresorki... jaki wężyk potrzebowałbym między aerografem a tym kompresorem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 19 Lipca 2015 Share Napisano 19 Lipca 2015 W fine-art.com.pl na pewno Ci dobiorą odpowiedni - po stronie kompresora na 99% jest 1/8 cala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziuba Napisano 19 Lipca 2015 Autor Share Napisano 19 Lipca 2015 A co myślicie o aero z giełdy? viewtopic.php?f=59&t=49702 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 19 Lipca 2015 Share Napisano 19 Lipca 2015 Ja bym nie kombinował: H&S Ultra to znakomity aerograf na początek, ale także i na długie lata pracy modelarskiej. W tej cenie trudno chyba będzie znaleźć coś równie dobrego. Sprzęt znakomitej jakości, świetnie się nie pracuje, banalny w obsłudze i czyszczeniu. Po prostu coś bliskiego ideału. Co do kompresora, to lepiej byłoby kupić chyba najlepszy tani na rynku kompresor AS-186, jest cichy i ma butlę, przepracowałem na nim ponad dwa lata, a i wciąż dobrze działa zdaje się. To chiński badziew, ale dobry badziew. Jeśli spuszcza się z niego regularnie wodę, to myślę że będzie służyć przez długie lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 20 Lipca 2015 Share Napisano 20 Lipca 2015 Co do tego nożyka AK-5: połączenie metalu i plastiku nie zawsze wychodzi na dobre. Już jeden taki nożyk spoczywa na dnie w śmietniku. Trzeba przy tych nożykach uważać przy większym nacisku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 20 Lipca 2015 Share Napisano 20 Lipca 2015 A co myślicie o aero z giełdy? viewtopic.php?f=59&t=49702 Nowy Badger Omni Matrix kosztuje circa 450 zł.Uważam, że warto negocjować ze sprzedającym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziuba Napisano 20 Lipca 2015 Autor Share Napisano 20 Lipca 2015 Myślałem o nim trochę czasu, ale nie ma wężyka do kompresora, a takowego nie mogłem nigdzie namierzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 20 Lipca 2015 Share Napisano 20 Lipca 2015 Co do tego nożyka AK-5: połączenie metalu i plastiku nie zawsze wychodzi na dobre. Już jeden taki nożyk spoczywa na dnie w śmietniku. Trzeba przy tych nożykach uważać przy większym nacisku. Ja też już odstawiłem, te wszystkie olfy, exele i inne wynalazki. Rączka do skalpela chirurgicznego kosztuje 10-12 zł (z czasem dorobiłem się 4 szt, aby nie przekładać skalpeli. Paczki niesterylnych ostrzy (po 100 szt) udało mi się kupić po 8 zł. Po 12 zł można kupić bez długiego szukania. Najczęściej używam ostrza nr 11. Po 5 latach mam w paczce jeszcze ponad 60 szt. Rzadziej używam nr 13 i 12. Pozostałe sporadycznie. Po używaniu rączek plastikowych potrzeba trochę czasu by przyzwyczaić się do skalpela, ale chyba chirurdzy wiedzą lepiej co jest wygodne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 20 Lipca 2015 Share Napisano 20 Lipca 2015 …Rączka do skalpela chirurgicznego kosztuje 10-12 zł … Po używaniu rączek plastikowych potrzeba trochę czasu by przyzwyczaić się do skalpela, … https://www.youtube.com/watch?v=Y6ZzU7udLZo Ja kupiłem synowi w ArtEquipment pod nazwą „Skalpel uchwyt + 3 ostrza + osełka” za 15 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziuba Napisano 6 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 6 Sierpnia 2015 Aktualnie zakupiłem co następuje: klej revell contacta proffesional szpachla revell plasto nóż ak-5 mata do cięcia olfa mini wiertarke ręczną wraz z 15 wiertłami papiery ścierne 400-1200 co 100 maskol decalfix mr.surfacer 1000 w słoiczku i sprayu mr thinner do surfacera rozcieńczacz do farb akrylowych 3 rodzaje pęset łapki zaciskowe + spinacze do bielizny do trzymania czesci klej CA bonder + debonder dwie szerokości taśm maskujących różne pędzelki aerograf badger omni matrix +niedługo będę miał polecany kompresor as 186. Zastanawiam się jeszcze aktualnie głównie nad maszynką do gięcia el. fototrawionych. Bardziej polecacie te kupne ze sklepów czy tę oferowaną przez kolegę z forum? I czy może jeszcze jakieś propozycje co do wyposażenia? Zapewne zakupię jeszcze jakieś małe szafeczki na farbki, oraz myślę o podstawce obrotowe do malowania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi