Skocz do zawartości

Coś jak portfolio ;-)

Lipstein

Rekomendowane odpowiedzi

Coś jak portfolio ;-) - kilka moich modeli śmigłowców z okresu wojny w Wietnamie, Phantom znalazł się tam z sentymentu...

IMG_4873.JPG

Modele są jak widać trochę trącone przez rydwan czasu, szczególnie ucierpiał Latający banan, który utracił jedną łopatę...

IMG_4874.JPG

Sa też modele przypadkowe: Morane Saulnier, Air Cobra (mój pierwszy w życiu model Italeri), Kukuruźnik i Mi 28:

IMG_4875.JPG

Wszystkie te modele mam zamiar sukcesywnie przemalowywać i trochę ulepszać przy pomocy blaszek i innych dodatków, licząc na Waszą pomoc i doświadczenie. Do kolekcji śmigłowców dojdzie jeszcze Cayuse (Hughes 500) i Kiowa, i będzie komplet wietnamskich wiatraków

Hej.

Utwórz sobie osobny temat w dziale Portfolio i każdy model osobno obfotografuj Nawet jak z obecnych nie jesteś do końca zadowolony, to z kolejnych będziesz już na pewno bardziej, a w portfolio zawsze fajnie widać postęp w doskonaleniu umiejętności

A w mojej opinii to bardzo fajna kolekcja

Pozdrawiam,

Adam

Kolekcja bardzo fajna, ale przydałyby się fotki każdego modelu osobno.

__________________________________________________________________________________________

Na warsztacie:

Spitfire Mk Vc trop - Sword 1/72

Spitfire Mk Vb - Italeri + blachy zoom - Eduard + koła - CMK + fotel - Pavla + lufy działek - RB Model + maski - Eduard + kalka - Techmod + rury wydechowe - Aires 1/72

Spitfire Mk IXc - Airfix + blachy - Brengun + kalka - Techmod + rury wydechowe - Aires 1/72

Czołg 7tp - Ftf 1/72 - ukończony

A takie pozowane zrobiłem:

IMG_4878.JPG

i solowe:

IMG_4881.JPG

IMG_4877.JPG

ale postaram się zrobić lepsze.

Każdy z tych modeli ma jakieś uszkodzenia, braki części, błyszczące kalki, każdy był poza tym malowany pędzlem. Tak jak robiłem z modelami w skali 1:35, mam zamiar je sukcesywnie myć z farby, coś od siebie dorobić i prysnąć aerografem zgodnie z wytycznymi dla śmigłowców używanych przez US Army i Marines w czasie konfliktu w Wietnamie.

Napisze tak. Wybór śmigłowców jest super, bo jak ja bym sklejał śmigłowce, to bym skleił bardzo podobne. Ale zrób im osobne galerie. Fajne foty. Wyczyść z kurzu jak są zakurzone, to będzie z tego więcej radości ,-))

Galerii osobnych przed rewitalizacją nie będzie, bo i nie ma czym się na chwilę obecną chwalić. A jak się admin zlituje, to będzie jednak portfolio ;-)

Na początek największy model w molej kolekcji:Sikorsky HH 53 Jolly Green Giant, Italeri 1:72, malowany pędzlem Humbrolami:

IMG_4901.JPG

IMG_4902.JPG

IMG_4903.JPG

IMG_4905.JPG

IMG_4909.JPG

Pędzlowanie widać jak na dłoni...:

IMG_4906.JPG

IMG_4907.JPG

A dla kontrastu pierwszy i najmniejszy mój modelik z tej serii: Bell OH13 Sioux, Italeri 1:72, malowany pędzlem Humbrolami:

IMG_4910.JPG

IMG_4911.JPG

IMG_4912.JPG

IMG_4913.JPG

H-21 Shawnee, czyli Latający Banan, też Italeri, w trójbarwnym kamuflazu z Wietnamu, jak kazała instrukcja:

IMG_4892.JPG

Pierwsza waloryzacja: siatka nad wałem napędowym przedniego rotoru i silnikiem:

IMG_4894.JPG

IMG_4896.JPG

IMG_4897.JPG

pędzlowanie na dole kadłuba i połamany widelec przedniego koła podwozia:

IMG_4899.JPG

IMG_4900.JPG

Irokez, zwany Huey'em (Bell – 204), mój ulubiony śmigłowiec, model Italeri w wersji uzbrojonej:

IMG_4916.JPG

IMG_4917.JPG

IMG_4918.JPG

IMG_4915.JPG

IMG_4914.JPG

Mam też wersję z mocniejszym silnikiem i dłuższą, UH-1N (Bell – 205), również Italeri:

IMG_4919.JPG

IMG_4920.JPG

IMG_4922.JPG

IMG_4921.JPG

I najbardziej doświadczony z moich modeli: Chinook w wersji transportowej, a jakże - z Italki; pierwszy model w którym użyłem szpachlówki modelarskiej w rejonie ogona:

IMG_4944.JPG

IMG_4936.JPG

IMG_4937.JPG

IMG_4938.JPG

IMG_4939.JPG

IMG_4941.JPG

IMG_4943.JPG

Jest też i Super Cobra, najstarszy model jaki posiadam, kupiony na jakimś festynie w Łącku z okazji kwitnienia jabłoni, z sądeckiego sklepu modelarskiego z ul. Podhalańskiej, już dawno nieistniejącego, do którego chodziłem po lekcjach w liceum. Potem była przerwa z plastikami, bo przerzuciłem się na kartonówki. Ale do rzeczy - model jest w stanie całkowitego rozkładu:

IMG_4933.JPG

IMG_4934.JPG

a przy ostatnim myciu zeszły z niego kalki...

IMG_4935.JPG

Ten model nie wiem skąd się wziął: Mi 28 z Revela. Pewnie mi się pudełko spodobało...

IMG_4885.JPG

IMG_4887.JPG

IMG_4888.JPG

IMG_4889.JPG

IMG_4890.JPG

Mało pilników wtedy używałem, co widać na każdym z modeli, na tym niestety też:

IMG_4891.JPG