Solo Napisano 11 Września 2015 Autor Share Napisano 11 Września 2015 No robi się. Kończę dziś kabinkę to pokażę, żebyście mogli się pośmiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 11 Września 2015 Autor Share Napisano 11 Września 2015 Kabinka w zasadzie gotowa, choć zapomniałem o rurze tlenowej dla pilota, ale to się potem dorobi. To co zrobił Kitty Hawk jest całkiem niezłe, zarówno jeśli chodzi o szczegółowość i detale, jak i spasowanie. Jaguar Gr. 3 jest samolotem którego kabina jest dość zagracona, postanowiłem więc w miarę możliwości odtworzyć część tego zagracenia. Najwięcej elementów dorobiłem na osłonie antyodblaskowej. Dodałem tam nie tylko blaszki Eduarda i zestawowe, ale także odtworzyłem trochę skrzyneczek i okablowania jakie widać dokładnie na zdjęciu kilka postów wyżej (z Bradem Pittem). Uwaga na przyszłość: blaszki Eduarda są do wersji Gr.1 szturmowca, tak więc nie mogłem użyć blaszki z centralną częścią głównej tablicy (w Gr.1 jest chyba okrągły ekran radaru, w Gr.3 jest wyświetlacz MFD), podobnie jest listwą z prawej strony osłony antyodblaskowej - tutaj użyłem blaszki zestawowej, która zawiera m.in. wyświetlacz RWR. Ekran MFD dorobiłem z przezroczystego polistyrenu, pomalowałem go tylko mocno błękitnym clear Tamki, co w połączeniu z czarnym tłem dało efekt wyłączonego monitora. Z przodu HUDa dodałem taką okrągłą, walcowatą podstawę, na której zamontowana jest kamerka, samą kamerkę też naturalnie dodałem. Tył kabiny charakteryzuje się sporą ilością okablowania, które znajduje się za fotelem pilota i to okablowanie dorobiłem. Z innych drobiazgów to dorobiłem dźwignię przepustnicy, soczewkę projektora HUD, no i wszędzie blaszki Edka, co widać. No i to chyba wszystko czym powinienem ten kokpit wzbogacić, jeśli na coś jeszcze wpadnę to niewykluczone że dodam. Acha, nie wykorzystałem wszystkich pasów Eduarda, bo ich ilość zawsze mnie zatrważa: gdyby to wszystko przykleić na fotelu, to chyba na pilota nie starczyłoby już miejsca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRL Napisano 11 Września 2015 Share Napisano 11 Września 2015 Prezentuje się zacnie i już czekam na to co będzie dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 11 Września 2015 Share Napisano 11 Września 2015 Solo- w związku z natura ożywioną zostałem Twoim fanem! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 11 Września 2015 Autor Share Napisano 11 Września 2015 Fanów nigdy za wiele, ale rozwiń temat natury ożywionej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 11 Września 2015 Share Napisano 11 Września 2015 Rude zakopane w śniegu... Twój, czy zdjęcia poglądowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 11 Września 2015 Autor Share Napisano 11 Września 2015 Niestety poglądowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sinirlan Napisano 11 Września 2015 Share Napisano 11 Września 2015 Elegancko to wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
duju69 Napisano 11 Września 2015 Share Napisano 11 Września 2015 No robi się.Kończę dziś kabinkę to pokażę, żebyście mogli się pośmiać. Tak solo, skromności przypadkiem nie za dużo .... twój zestawowy kokpit i tak pewnie będzie lepiej wyglądał niż mój żywiczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 12 Września 2015 Autor Share Napisano 12 Września 2015 Dzięki panowie, ale na razie nie ma za bardzo czego chwalić, po prostu kabinka z blaszkami i już. Prace jednak wciąż trwają, choć nie mogę powiedzieć żebym jakoś się wyjątkowo sprężał, w końcu czasu jest bardzo dużo. Po skończonej kabince trzeba wziąć się za wnęki podwozia, gdyż tak wynika z konstrukcji modelu - wnęki są tu oddzielnymi bytami (zarówno te zestawowe jak i żywiczne), które trzeba wkleić w odpowiednie miejsca zanim zamknie się kadłub. Zacząłem od wnęki nosowej. Tradycyjnie z drżeniem serca wziąłem się do spasowania wnęki Airesa z kadłubem. Okazało się, że jest bardzo dobrze i po obcięciu kostki wlewowej wnęka nie tylko dobrze pasuje do otworu, to jeszcze jest tam nawet trochę luzu. Gorzej jest w pionie, bo trzeba zeszlifować nie tylko ile się da z górnej części wnęki, ale także ze spodu wanny pilota (wanna jest przyklejana do górnej części wnęki), żeby obie części pomieściły się w kadłubie. Na szczęście nie jest tego dużo i po kilku minutach wszystko do siebie pasowało. Przy okazji sprawdziłem spasowanie przedniej i głównej połówki kadłuba, które trochę niepotrzebnie są rozdzielone. Wszystko teoretycznie pasuje bardzo dobrze, jest jednak małe "ale", zauważalne nie tylko w tym przypadku. Kitty Hawk stosuje jakiś dziwny plastik, który potrafi trochę wyginać się, wręcz sprężynować, przez co części mimo że dobrze do siebie pasują, to jednak żeby tak było, trzeba przy klejeniu je trochę dociskać. Inaczej odstają. Tak było z górną częścią krawędzi części nosowej kadłuba (ta zaokrąglona) - nie udało się tego idealnie docisnąć (plastik uparcie się wykrzywiał), tak więc szpachlowanie było nieuniknione. W ogóle wbrew instrukcji sklejam najpierw całe boki kadłuba, a dopiero potem skleję to w całość - w ten sposób łatwiej skorygować takie skrzywienia plastiku. Mam wrażenie, że plastik jest trochę bardziej miękki niż w innych modelach, mam nadzieję że nie będzie to skutkować jakimiś problemami w przyszłości. Wróćmy na chwilę do wnęki nosowej. Tak wygląda żywiczna Airesa w porównaniu z zestawową. Jak widać, goleń nosowa nie da łatwo się osadzić w produkcie Airesa, trzeba będzie ją dociąć (w zestawowej wnęce goleń najpierw wkłada się w otwór w jednej ściance, potem zabudowuje drugą ścianką i nie ma problemu), co gorsza Aires nie zaznaczył miejsca gdzie to ma być wklejone, więc trzeba będzie na oko. A tak wygląda sama wnęka w kadłubie - jak widać całkiem ładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yuan Napisano 12 Września 2015 Share Napisano 12 Września 2015 Zacna wnęka Zapowiada się niezła zabawa z malowaniem detali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubix Napisano 12 Września 2015 Share Napisano 12 Września 2015 Wow świetnie to póki co wygląda! Robi się coraz ciekawiej :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sinirlan Napisano 12 Września 2015 Share Napisano 12 Września 2015 Zacna wnęka Zapowiada się niezła zabawa z malowaniem detali Ja bym się chyba załamał jak miałbym to malować :X Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRL Napisano 12 Września 2015 Share Napisano 12 Września 2015 Malowanie to najciekawsza część tej zabawy - ja tam bym sobie pomalował taką wnękę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sinirlan Napisano 12 Września 2015 Share Napisano 12 Września 2015 Malowanie to najciekawsza część tej zabawy - ja tam bym sobie pomalował taką wnękę. Dla mnie póki co największą frajdą jest patrzenie jak ta zbieranina dupereli zaczyna przypominać samolot Może jak mi się ręka wyrobi w malowaniu małych rzeczy to wtedy też zacznę to lubić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sabatms Napisano 14 Września 2015 Share Napisano 14 Września 2015 Ja cały czas w temacie stary niestety brak mi czasu ostatnio na hobby ale obserwuję ciągle - jedynie to mi na razie zostało. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRL Napisano 14 Września 2015 Share Napisano 14 Września 2015 Patrzę na postępy jakie czyni Solo w temacie i aż mam ochotę rozpocząć jakieś sklejanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
duju69 Napisano 14 Września 2015 Share Napisano 14 Września 2015 Patrzę na postępy jakie czyni Solo w temacie i aż mam ochotę rozpocząć jakieś sklejanie. Z twoim tempem to możesz z 5 modeli wystawić do konkursu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRL Napisano 14 Września 2015 Share Napisano 14 Września 2015 Planuję trzy. Dwa samoloty i pierwszy w mojej modelarskiej karierze śmigłowiec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 14 Września 2015 Autor Share Napisano 14 Września 2015 Czas wziąć się za wnęki: podwozia i hamulców aerodynamicznych. Tym razem Aires popisał się i zrobił te wnęki tak, że nawet pasują do kadłuba Jaga. Sporym plusem w tym zestawie jest to, że nie trzeba tu niczego wycinać i dopasowywać, tylko wystarczy zamienić wnęki zestawowe na żywiczne. Poniżej zrobiłem kilka takich wnęk z zestawu i położyłem je dla porównania obok airesowych. Nie muszę chyba pisać które są które. Kitty Hawk nie dość że mocno uprościł te części modelu (nie mówiąc już o tym, że w zasadzie prawie w ogóle nie przypominają tego co jest w prawdziwych wnękach), to jeszcze zrobił dość głupi błąd, umieszczając generator APU w obu wnęka hamulców, choć naturalnie taki APU w Jaguarze jest tylko jeden (na zdjęciu nie widać tych części). Tak więc gdyby ktoś robił ten model, to niech pamięta że w lewej wnęce jest APU (a raczej wylot spalin), a prawej m.in. wlew paliwa, który trzeba samemu dorobić. Aires ten wylot spalin zrobił jako oddzielną część, dlatego nie ma jej na zdjęciu (pomalują ją i wkleję gdy wnęki będą gotowe). A tak wyglądają gotowe, pomalowane wnęki - naturalnie wszystko w kolorze interior green, teraz czeka mnie malowanie pędzelkiem, żeby nabrało to jakiegoś wyglądu. Zależy mi na ładnym pomalowaniu tych wnęk, bo dzięki kontrastowemu kolorowi zieleni, będzie to jedna z większych ozdób modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
duju69 Napisano 14 Września 2015 Share Napisano 14 Września 2015 Planuję trzy.Dwa samoloty i pierwszy w mojej modelarskiej karierze śmigłowiec. Eeee tam co się będziesz czaił dawaj jeszcze dwa czołgi, okręt i może coś cywilnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubix Napisano 15 Września 2015 Share Napisano 15 Września 2015 Bardzo mnie ciekawią te wnęki :-) Zapowiada się miła zabawa z malowaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 17 Września 2015 Autor Share Napisano 17 Września 2015 Nie robiłem aktualizacji przez kilka dni, ale nie leniłem się w tym czasie. Zrobiłem wszystkie 5 wnęk podwozia i hamulców aero - roboty było naprawdę dużo. Warto w tym miejscu wspomnieć, że Aires zrobił te części naprawdę dobrze. Pasują one bardzo elegancko do kadłuba (przy mierzeniu na sucho, zobaczymy jak będzie jak to skleję), a do tego są stosunkowo łatwe w malowaniu: wszystkie części są dość wyraźnie odtworzone i pędzelek się ładnie na nich opiera. Do tego jakość niektórych detali zmusza mnie do zadawania sobie pytania: jak oni takie cuda robią? Wnęki pomalowałem kolorem interior green H058 Gunze, detale malowane kolorami Vallejo i SM07 Gunze (najlepsza farba jaką znam do malowania pędzelkiem wszelkich metalowych drobiazgów). Dołożyłem odrobinę kalkomanii tu i tam dla dodania realizmu. Osmalenia wylotu APU zrobiłem cieniami tamki, choć na zdjęciach tego w ogóle nie widać. Mam nadzieję że nie wyszło najgorzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sinirlan Napisano 17 Września 2015 Share Napisano 17 Września 2015 Pięknie to wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hamman Napisano 17 Września 2015 Share Napisano 17 Września 2015 rewelacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi