Jump to content

Object 279 czyli zimna wojna prototypowo 1/35 Panda Models

FAHR
 Share

Recommended Posts

Klasa 2 - Pojazdy wojskowe

Specjalna 1 - Najlepsza relacja z prac warsztatowych

Specjalna 3 - Najlepsza interpretacja tematu konkursowego

Jako, że konkurs na Modelwork-u to zawsze wydarzenie towarzyskie nie mogłem sobie odmówić udziału i ja;)

Z tego względu przedstawiam radziecką pokrakę w wykonaniu chińskiego misia.

Konstrukcja eksperymentalna o bardzo oryginalnej bryle, która uwiodła mnie od pierwszego wejrzenia.

Nie gwarantuję, że relacja będzie ciekawa, ani że model zostanie ukończony w zadanym terminie, ale gdyby się jednak udało to będzie zrobiony w malowaniu fikcyjnym, uwalony i dość mocno zużyty. Taki jest plan.

207867-10244-65.jpg

Poniżej poglądowy inbox. Kilka części wyciętych z ramek, 6 elementów sklejonych.

P1050212.JPG

P1050214.JPG

P1050216.JPG

Takie ramki są dwie.

P1050218.JPG

Dużo, dużo gąsienic. Ramka x3.

P1050220.JPG

Elementy wycięte z ramek i sklejone:

P1050222.JPG

Detale wieży i kadłuba z fakturą odlewu.

P1050225.JPG

P1050226.JPG

Koledzy oczywiscie zartuja na temat przenaczenia czolgu i powodu dla ktorego wygladal tak a nie inaczej...

Śledzimy ....

No! Jest Paweł, znaczy, że możemy zaczynać;)

Zwłaszcza, że przyszły zamówione duperele, których niemanie razem z brakiem czasu skutecznie wstrzymywał prace.

P1050228.JPG

A taki będzie kolor podstawowy, na który będziemy nakładać kamuflaż z kolorem piaskowym jeśli zdecyduje się na wersję w malowaniu piechoty morskiej lub coś innego żeby otrzymać malowanie bardziej zielone a'la syberyjska tajga.

Object_279_at_Kapustin_Yar.jpg

• 4 weeks later...
  • 1 month later...
  • 2 weeks later...

A jakie moga byc jak to byl prototyp? Mozna se go na Kubince obejzec.

I po co te nerwy od razu ;) Zdjęcia prototypu są znane. Pytam, czy to pełne SF malarskie, czy może jakaś instrukcja z projektem kamuflażu, czy cokolwiek innego istnieje. Albo może gdzieś go na poligonie ociapali wałkiem w plamy i się zdjęcie ostało.

Oryginał był tylko jeden i w jednokolorowym malowaniu także nie poszalałbym zbytnio.

Malowanie w Kubince jest wymyślone przez muzealników więc wymyśliłem sobie też.

Użyte kolory są autentyczne, dedykowane do radzieckiej pancerki.

Kolorystycznie dobrane pod krajobraz Karelii, gdyż wóz będzie w barwach 7 Pułku Czołgów Ciężkich Gwardii RKKA.

A ja nie jestem nerwowy. Pisałem z telefonu, będąc w pracy, drugą półkulą mózgową myśląc o tym co mam do zrobienia. Zwykła uwaga i tyle a że nie było uśmieszków...

P.S. Zgadzam sie z autorem modelu. To tak jak sklejanie E100 i innych tego typu fantasmagorii. Można se namalować bardzo dużo i trudno mówić o poprawnosci lub jej braku.