Solaris7813 Napisano 5 Października 2015 Share Napisano 5 Października 2015 Delikatnie psiknąć białą farbą w spreju? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KW-2 Napisano 5 Października 2015 Autor Share Napisano 5 Października 2015 Delikatnie psiknąć białą farbą w spreju? No, całkiem spoko pomysł! Dziękuje za pomoc! Spróbuję jutro zrobić test jak to wyjdzie:) Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pedzelek Napisano 5 Października 2015 Share Napisano 5 Października 2015 Uwierz mi ,że spray zostaw na bok. Jeśli nie masz wprawy w używaniu aerografu to ciężko będzie coś wykombinować. Jeśli śnieg podobał Ci się w mojej dioramie ""ZIMNY WIATR" 1/35 to spróbuj sodą oczyszczoną. Wcześniej musisz dioramie nawilżyć. Najlepiej spryskać wodą (butelka ze sprayem). Następnie sodę najlepiej puścić przez sitko delikatnie. I nie całe opakowanie tylko punktowo żeby widać było też twoją pracę. A nie sam śnieg. Co do trawy to końcówki z pędzla malarskiego są dobre. Możesz przycinać na różne długości. A klimat teraz z tymi trawami to schrzaniłeś. Będzie jesien-zima. I będzie nijak. A przecież ma być zimno,brudno,szczurowato,błotniscie,brudno. Może być stary okop ale dla zachowania poważnego klimatu może usuń tą trawę albo zmień jej kolor na ciemniejszy. ewent. na jasny żółty. I 2-3trawy wystarczą. A jak chcesz żeby to zarosło trawą to przede wszystkim wysoka trawa o różnych długościach bo ogrodnika na pewno tam dawno nie było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KW-2 Napisano 5 Października 2015 Autor Share Napisano 5 Października 2015 Uwierz mi ,że spray zostaw na bok. Jeśli nie masz wprawy w używaniu aerografu to ciężko będzie coś wykombinować.Jeśli śnieg podobał Ci się w mojej dioramie ""ZIMNY WIATR" 1/35 to spróbuj sodą oczyszczoną. Wcześniej musisz dioramie nawilżyć. Najlepiej spryskać wodą (butelka ze sprayem). Następnie sodę najlepiej puścić przez sitko delikatnie. I nie całe opakowanie tylko punktowo żeby widać było też twoją pracę. A nie sam śnieg. Co do trawy to końcówki z pędzla malarskiego są dobre. Możesz przycinać na różne długości. A klimat teraz z tymi trawami to schrzaniłeś. Będzie jesien-zima. I będzie nijak. A przecież ma być zimno,brudno,szczurowato,błotniscie,brudno. Może być stary okop ale dla zachowania poważnego klimatu może usuń tą trawę albo zmień jej kolor na ciemniejszy. ewent. na jasny żółty. I 2-3trawy wystarczą. A jak chcesz żeby to zarosło trawą to przede wszystkim wysoka trawa o różnych długościach bo ogrodnika na pewno tam dawno nie było. Ok, tak zrobię No to trawki część podetnę a część wyrwę Kolor podrasuje:) No wysokiej niestety nie mam tylko 6mm a by się 12mm przydała... Hehe, pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KW-2 Napisano 6 Października 2015 Autor Share Napisano 6 Października 2015 C.D Te kępki jest strasznie ciężko wyrwać!:( Wyrywają się pojedyncze trawki:( Co mogłem to zrobiłem trochę podciąłem, trochę powyrywałem i je teraz pomalowałem, żeby nie raziły w oczy...Klimat tak jak mówił Pedzelek zniszczyłem i to prawda, ale może choć trochę będzie lepiej, no nic się już więcej nie da zrobić (według mnie takie niskie, uschłe krzaczki trawki mogą być w końcu przez lat kilka nic tam się nie działo więc trochę jakiejś trawki mogło się zasiać) Kilka fotek (oceniajcie czy tak jest lepiej, dla porównania dam fotek jak było na początku a jak jest teraz) PS.1 ten śnieg to takie tam małe próby, nie patrzcie na to hehehe Jak było: Jak jest: Pozdrawiam!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pedzelek Napisano 6 Października 2015 Share Napisano 6 Października 2015 I dobrze! 1. błoto suchym pigmentem. Jasnym brąz, Ciemny brąz. Albo suchym pędzlem. Nakładasz na pędzel bardzo jaśniejszy od błota. Tylko OLEJNA! nie akrylowa!. Może być biały jak nie masz innych kolorów. I jak nałożysz na pędzel PŁASKI przecierasz kilkadziesiąt razy na papier toaletowy lub chusteczkę tak aby pędzel w 90% farby zostawił na papierze. Później odstające elementy dioramy przecierasz z wyczuciem. Popróbuj na czymś najpierw. Tak samo na beczce , deskach i innych elementach. 2.Trawę zostaw już w spokoju. Możesz ją przygnieść mocniej palcem do podłoża. 3.trupa koniecznie suchym pędzlem żeby było go widać. 4.Deski pomaluj różnymi odcieniami brązu. Albo suchym pędzlem w odcieniach brązu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KW-2 Napisano 6 Października 2015 Autor Share Napisano 6 Października 2015 I dobrze!1. błoto suchym pigmentem. Jasnym brąz, Ciemny brąz. Albo suchym pędzlem. Nakładasz na pędzel bardzo jaśniejszy od błota. Tylko OLEJNA! nie akrylowa!. Może być biały jak nie masz innych kolorów. I jak nałożysz na pędzel PŁASKI przecierasz kilkadziesiąt razy na papier toaletowy lub chusteczkę tak aby pędzel w 90% farby zostawił na papierze. Później odstające elementy dioramy przecierasz z wyczuciem. Popróbuj na czymś najpierw. Tak samo na beczce , deskach i innych elementach. 2.Trawę zostaw już w spokoju. Możesz ją przygnieść mocniej palcem do podłoża. 3.trupa koniecznie suchym pędzlem żeby było go widać. 4.Deski pomaluj różnymi odcieniami brązu. Albo suchym pędzlem w odcieniach brązu. 1.Ok jutro się za to wezmę! 2.Przygniątę 3.OK:) 4.Zrobię jutro suchy pędzel:) Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KW-2 Napisano 6 Października 2015 Autor Share Napisano 6 Października 2015 C.D Suchy pędzel gotowy! Jeśli nie macie zastrzeżeń to lecę jutro ze śniegiem, jeśli macie to będą jeszcze poprawki:) Kilka fotek! Pozdrawiam! PS. Niektóre zdjęcia są trochę przekłamane, bo światło sztuczne, i farba jeszcze nie wyschła... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pedzelek Napisano 6 Października 2015 Share Napisano 6 Października 2015 Boooo. Nie. To nie o to chodzi! Ile farby było na pędzlu? Dużo na pewno. A ma być sucho! mało!. To jest sama olejna dla plastyków. Wyschnie Ci za kilka tygodni, Musisz ją mieszać z terpentyną. I pytanie najważniejsze: czy próbowałeś na czymś? Drugie pytanie czy sprawdzałeś w wyszukiwarce co to jest "suchy pędzel" Także musisz lekcje odrobić jeszcze raz. Inaczej 3+ do dziennika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KW-2 Napisano 6 Października 2015 Autor Share Napisano 6 Października 2015 Boooo. Nie. To nie o to chodzi! Ile farby było na pędzlu? Dużo na pewno. A ma być sucho! mało!. To jest sama olejna dla plastyków. Wyschnie Ci za kilka tygodni, Musisz ją mieszać z terpentyną. I pytanie najważniejsze: czy próbowałeś na czymś? Drugie pytanie czy sprawdzałeś w wyszukiwarce co to jest "suchy pędzel" Także musisz lekcje odrobić jeszcze raz. Inaczej 3+ do dziennika Farby nie było dużo... W rzeczywistości wygląda inaczej niż na fotce...(nie umiem robić dobrych zdjęć, nie ma do tego sprzętu!) Jutro zrobię fotki w naturalnym świetle i jak trochę przeschnie to będzie na pewno inaczej... Na kawałku styroduru robiłem próbkę Kiedyś o tym czytałem, ale dziś nie sprawdzałem... Ale jak zmyć tą farbę...poczekaj jeszcze z oceną do jutra ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pedzelek Napisano 6 Października 2015 Share Napisano 6 Października 2015 Ok poczekam. A jak nie odrobisz dobrze lekcji to z rodzicami zapraszam na wywiadówkę I dostaniesz szlaban na miesiąc na klocki lego Aha. I mi tu nie piwkuj bo do osiemnastki to jeszcze musisz poczekać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KW-2 Napisano 7 Października 2015 Autor Share Napisano 7 Października 2015 Ok poczekam. A jak nie odrobisz dobrze lekcji to z rodzicami zapraszam na wywiadówkę I dostaniesz szlaban na miesiąc na klocki lego Aha. I mi tu nie piwkuj bo do osiemnastki to jeszcze musisz poczekać. Klockami się nie bawię... Z tym "piwkiem" do miałem na myśli coś innego. C.D Światło dzienne, jest już trochę lepsze zdjęcie, farba wyschła dobrze w przeciągu 1h (na serio!) Kilka fotek: No i te co nie wyszły mi....... Według mnie jest na 4...te fotki nadal troszeczkę przekłamane w paru miejscach ale lepsze od tych wczorajszych... Jak już nie macie większych to chciałbym dziś zrobić upragniony śnieg! Pozdrawiam!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KW-2 Napisano 7 Października 2015 Autor Share Napisano 7 Października 2015 Ciąg dalszy ostatni Śnieg położony, już zostało tylko obkleić balsą brzegi i można dawać zdjęcia do galerii... Wiem że pewnie trochę schrzaniłem miejscami, ale do była pierwsza diorama, pierwszy mój śnieg i zieleń. To był trening ale będzie jeszcze druga diorama z czołgiem ot-133 (z miotaczem ognia) i to co się tu nauczyłem wykorzystam tam... Pozdrawiam i dzięki że komentowaliście i doradzaliście!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 7 Października 2015 Share Napisano 7 Października 2015 Zaimponowałeś mi tym śniegiem.....rzadko widzę tak realistyczny.....super szkoda tylko,że ten leżący "gostek"niewidoczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 7 Października 2015 Share Napisano 7 Października 2015 Zwracam honor Bardzo fajny śnieg! Jaki patent na wykonanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
7urgen Napisano 7 Października 2015 Share Napisano 7 Października 2015 Pochwale snieg a zganie ilosc... Mogles jednak odslonic troche truposza, same wierzchy workow i brzegi transzei. Wiesz, jak hula zimny wiatr to zwiewa z tego co wystaje. Poza tym chlopie, mimo wieku masz potencjal,widze ze kilka osob ze starej gwardii tez sie juz przekonalo wiec jestes juz na wlasciwych torach. Teraz tylko para w tloki (nie w gwizdek) i do przodu. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pedzelek Napisano 7 Października 2015 Share Napisano 7 Października 2015 Wygląda jak wygląda. Ale to nic nie przedstawia. Nic się nie dzieje. A śnieg jest głównym bohaterem. Od 13 września zacząłeś dioramę. A widać jakbyś w jeden dzień wykonał. Twojej pracy nie widać bo zasypałeś. Gdzie trup? Gdzie worki z piaskiem? Dodaj może jakąś figurkę zamarznięta. Strzep trochę tą sodę. Przeleć delikatnie pędzlem po deskach. Żeby było je widać. Tam śnieg najmniej potrzebny. Uwierz mi ,że jak tam nie będzie figurki to ta winietka sobą nic nie reprezentuję oprócz śniegu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KW-2 Napisano 7 Października 2015 Autor Share Napisano 7 Października 2015 Zaimponowałeś mi tym śniegiem.....rzadko widzę tak realistyczny.....super szkoda tylko,że ten leżący "gostek"niewidoczny Dzięki, następnym razem będzie lepiej:) Pochwale snieg a zganie ilosc... Mogles jednak odslonic troche truposza, same wierzchy workow i brzegi transzei. Wiesz, jak hula zimny wiatr to zwiewa z tego co wystaje. Poza tym chlopie, mimo wieku masz potencjal,widze ze kilka osob ze starej gwardii tez sie juz przekonalo wiec jestes juz na wlasciwych torach. Teraz tylko para w tloki (nie w gwizdek) i do przodu. Powodzenia. Spróbuje jeszcze coś uratować Dzięki! Zwracam honor Bardzo fajny śnieg! Jaki patent na wykonanie? Soda oczyszczona sypana na skropioną wodą podstawkę... Dziękuje! Wygląda jak wygląda. Ale to nic nie przedstawia. Nic się nie dzieje. A śnieg jest głównym bohaterem. Od 13 września zacząłeś dioramę. A widać jakbyś w jeden dzień wykonał. Twojej pracy nie widać bo zasypałeś.Gdzie trup? Gdzie worki z piaskiem? Dodaj może jakąś figurkę zamarznięta. Strzep trochę tą sodę. Przeleć delikatnie pędzlem po deskach. Żeby było je widać. Tam śnieg najmniej potrzebny. Uwierz mi ,że jak tam nie będzie figurki to ta winietka sobą nic nie reprezentuję oprócz śniegu. Strzepie trochę... Ale mi o to chodziło że "zabójczy mróz" wykurzył z okopu wszystko co żywe... No już sam nie wiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solaris7813 Napisano 7 Października 2015 Share Napisano 7 Października 2015 Nic już nie kombinuj. Jest dobrze jak jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KW-2 Napisano 7 Października 2015 Autor Share Napisano 7 Października 2015 Nic już nie kombinuj. Jest dobrze jak jest. No chyba to już nie będzie miało sensu (kombinowanie) Trening czyni mistrza! Następnym razem będzie lepiej:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irgr Napisano 7 Października 2015 Share Napisano 7 Października 2015 Hmm... szkoda trochę tego finału. Równie dobrze mogłeś nie dawać tego umarlaka, bo i tak go nikt nie zauważy. Zresztą nie tylko on tutaj zniknął. Tak więc zgadzam się z Pędzelkiem, został już w zasadzie tylko śnieg. Wyszedł bardzo fajnie, ale niestety pochłonął wszystko co dotychczas zrobiłeś i zabrakło jakiejś treści. W tym momencie Twoja praca wydaje mi się być podstawką zrobioną dla jakiejś figurki. Nie kończ jeszcze tej pracy, do końca konkursu zostało sporo czasu i możesz jeszcze przemyśleć na spokojnie tą sprawę, choćby podczas robienia kolejnej dioramy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin1970 Napisano 7 Października 2015 Share Napisano 7 Października 2015 Fajnie wyszło. Teraz to do pracuj, śnieg robiłeś na wodę wiec pozbądź się go logicznie ze ścian ( zostaw tylko na gorze desek - reszta won! ) . Kolejnym krokiem jest oczyszczenie beczki ( śnieg może być z dwóch stron a nie dookoła - oczyść cala zostaw śnieg na gorze beczki ). Postaraj się odsłonić delikatnie cześć szkieletu i dowal współczesną figurkę jakiegoś poszukiwacza z wykrywka,aparatem, etc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KW-2 Napisano 7 Października 2015 Autor Share Napisano 7 Października 2015 Hmm... szkoda trochę tego finału. Równie dobrze mogłeś nie dawać tego umarlaka, bo i tak go nikt nie zauważy. Zresztą nie tylko on tutaj zniknął. Tak więc zgadzam się z Pędzelkiem, został już w zasadzie tylko śnieg. Wyszedł bardzo fajnie, ale niestety pochłonął wszystko co dotychczas zrobiłeś i zabrakło jakiejś treści. W tym momencie Twoja praca wydaje mi się być podstawką zrobioną dla jakiejś figurki. Nie kończ jeszcze tej pracy, do końca konkursu zostało sporo czasu i możesz jeszcze przemyśleć na spokojnie tą sprawę, choćby podczas robienia kolejnej dioramy Dioramki, nie przekreślam! Wstrzymam się z galerią i może jeszcze dam jakąś figurkę dala ożywienia scenki:) Fajnie wyszło. Teraz to do pracuj, śnieg robiłeś na wodę wiec pozbądź się go logicznie ze ścian ( zostaw tylko na gorze desek - reszta won! ) . Kolejnym krokiem jest oczyszczenie beczki ( śnieg może być z dwóch stron a nie dookoła - oczyść cala zostaw śnieg na gorze beczki ). Postaraj się odsłonić delikatnie cześć szkieletu i dowal współczesną figurkę jakiegoś poszukiwacza z wykrywka,aparatem, etc. Trochę poczyszczę (no zobaczymy czy się uda...) Z figurka poszukiwacza to fajna sprawa! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
7urgen Napisano 7 Października 2015 Share Napisano 7 Października 2015 No pomyslow na "ciag dalszy" jest masa... Ja bym odgarnal ze sniegu tego nieboszczyka jak sie tylko da, ale nie na zasadzie pozbywania sie sniegu tylko realnego odgrzebania trupa ze sniegu i wstawilbym sanitariuasza stojacego nad nim ze zdjetym z goscia niesmiertelnikiem w garsci. Taaa Daaaa, zabojczy mrozzzz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pedzelek Napisano 7 Października 2015 Share Napisano 7 Października 2015 Trupa raczej będzie ciężko odkopać. Jak zaczniesz go szukać to sie okaże ,ze w tym jedynym miejscu nie ma śniegu. Wiec moze go zostaw niech spoczywa w spokoju. Taka podpowiedź z mojej strony. Ale rób jak uważasz: Jeśli masz jakieś figurki w uniformach zimowych to poćwicz na nich malowanie. Jak któryś się spodoba to pokaż na forum. Jak coś nie wyjdzie to zaczniesz kolejną figurkę i nie będziesz szkodować poprzedniej. Dlatego nie wyszukuj jakieś specjalnej bo to nie ma znaczenia. Prawdopodobnie 2-3sztuki dołączą do tego trupa. A każda kolejna będzie ładniejsza od poprzedniej i w końcu jakaś zasłużona stanie na tym śniegu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi