Jump to content

Fokker F.VIIa/1m Bristol Jupiter – 1/72 (Broplan)

Jarekk
 Share

Recommended Posts

Model Fokkera F.VII chodził za mną od wielu lat. Na początku był Broplan (vacu ze swoimi minusami), potem Zvezda a na końcu Valon. Zebrało się tego 5 sztuk w poczekalni.

Fokker F.VII rzadko pojawiają się na forach modelarskich. A szkoda, bo to bardzo ciekawy samolot ze względu na sylwetkę, swoją historię i szerokie stosowanie w lotnictwie polskim. Tylko w polskim malowaniu można wykonać kilka różnych jego wersji w bardzo ciekawych malowaniach. Postanowiłem zrobić sobie małą przerwę w pancerce i padło na Fokkera.

Na warsztat jako pierwszego wziąłem Fokker F.VIIa/1m z silnikiem Bristol Jupiter VII F w wojskowym malowaniu z Dęblina.

FokkerF-VII1m_zpssikrm6ow.jpg

Poszperałem w Internecie i znalazłem sporo ciekawych materiałów do tego modelu w tym kilka planów. Plany, co najmowej trzy, lekko się różnią i wymagają korekty zdjęciowej.

DSCN0338_zps8dgelaza.jpg

Model tej wersji, już leciwy, produkuje firma „Broplan” z Gdańska. „Broplanów” raczej nie uraczymy w naszych sklepach, ale pan Janusz Brożek chętnie odpowiada na maile i można je kupić bezpośrednio u niego poprzez pocztę. Taką też drogą MS-23 wylądował u mnie. Model przedstawia wersję z silnikiem Lorraine-Dietrich.

DSCN0334_zpsmhdrzide.jpg

Model Fokkera to klasyka Vacu, z pewnymi częściami może być problem, więc zostaną one zastąpione zamiennikami z polistyrenu i żywicy.

DSCN0335_zps7dyizxcz.jpg

Postępem w budowie modeli vacu, jaki znalazłem na forach, jest stosowanie piłki-żyletki zamiast papieru ściernego do wycinania dużych części. Jak to ulga w kurzeniu.

DSCN0336_zpssgfi9imc.jpg

Na początek na warsztat poszedł płat. Jego prawidłowe wykonanie to sukces modelu. Bezpośrednie sklejenie tych czterech części to podstawy błąd zaczynających przygodę z vacu. Nie da się uzyskać skrzydła o prawidłowym przekroju i nie zwichrowanego. Zawsze coś się naciągnie. Dlatego na początek poszło usztywnianie skrzydła.

DSCN0341_zpsjrsixmys.jpg

Później sklejenie prostego skrzydła nie stanowi już problemu. Przy okazji wyszło, że lotki są za długie i trzeba je skrócić o 6 mm. Skrzydło wymaga jeszcze doszlifowania i poprawienia linii podziału. Po porównaniu ze skrzydłem Valona profil wyszedł bardzo ładnie.

DSCN0343_zpscvyqekim.jpg

Cały urok vacu jest w kadłubie. Ścianki po otwarciu drzwi wyglądają pięknie (są cienkie). Ale wymagają też usztywnienia. Już te trzy ścianki działowe powoduję, że kadłub robi się sztywny.

DSCN0344_zpsfj9niaa5.jpg

Do błędów kadłuba można zaliczyć nieprawidłowe umieszczenie drzwi do bagażnika po prawej sztonie. Trzeba je przesunąć o 1 cm do tyłu.

cdn

Jarekk. Będę oglądał z wielkim zainteresowaniem. Twoje pancerne warsztaty, były klasa sama w sobie. To i tu z pewnością będzie kawał świetnego modelarstwa.

Co z eksperymentalnym MiG-iem?

Kolejka. Chociaż coraz głośniej domaga się powrotu na warsztat.

Fokker ma być modelem na 1-2 miesiące a nie rok.

Usterzenie i koła Fokkera chce skopiować z Valona, dodać trochę blaszek i zamówić kalki.

Jarek - masz we mnie wiernego widza, bo Fokker mnie też mocno interesuje, choć faworytem jest P-PAAA.

Co do P-PAAA to dużo materiałów jest dostępnych, tylko wybór Valon z grubymi ścianami czy vacu Broplan?

Moim apogeum Fokkerów będzie rasowy bombowiec.

Edited by Guest

Super temat a i vacu niełatwe. Nawet jak nie będę się odzywał to i tak będę podglądał.

A'propos materiałów. To widziałeś:

http://merlin.pl/Wielki-Leksykon-Uzbrojenia-Wrzesien-1939-Tom-64-Samolot-Fokker-F-VII-3M_Wojciech-Mazur/browse/product/1,1688293.html

Parę ciekawych zdjęć tam jest, aczkolwiek dolnego stanowiska nie ma.

Ano pytam, bo to w sumie jedyna publikacja z jaką się spotkałem. Temat Fokkera jest traktowany dość "po macoszemu". Gdzieś ze dwadzieścia lat do tyłu wydawnictwo Sigma zapowiadało w serii Aerohobby dwie pozycje,w których mogło by coś być, ale w nie wiem czy wyszły: "Uzbrojenie polskiego lotnictwa 1918-1939" i "Samoloty transportowe lotnictwa polskiego". Mam dwie inne pozycje z tej serii i są dość bogate w zdjęcia, opisy i plany.

Zdjęcia nie wstawiam, bo nic ciekawego nie będzie widać. Szczeliny w całym płacie zalane kropelką i zeszlifowane na płasko.

Zdecydowałem, że skrzydło będzie miało taśmy i zostaną one wydrukowane jako kalkomania. Muszę jeszcze obliczyć ile tej taśmy ma być. Myślę, że będzie ponad 1m.

Szukam po zdjęciach czegoś wiarygodnego o zbiornikach paliwa. Stawiam, że zasłonięte były sklejką, mocowaną do skrzydła czymś co przypomina dwie linki, chociaż może to być i taśma.

Szukam po zdjęciach czegoś wiarygodnego o zbiornikach paliwa

Masz na myśli te skrzydłowe? Rzeczywiście nie jest łatwo to rozkminić. Ciekawe zdjęcie jest z Lotnictwie z Szachownicą nr 37, choć też nie wyjaśnia wszystkiego. Daj znać czy masz ten numer.

Tak, mam oczywiście komplet. Zaraz zajrzę. Dzięki.

Zdjęcie 3 na 39 stronie jest chyba najciekawsze.

Ze zdjęć 3 i 4 właśnie wnioskuję, że zbiorniki były osłonięte sklejką.

Na zdjęciu 3 widać otwartą osłonę do prowadzenia astronawigacji.

Te dziwne fajki ze strony 37 rzadko, ale można spotkać.

Nie za bardzo widać jednak wlewów paliwa.

• 1 month later...