Jarekk Napisano 15 Września 2015 Share Napisano 15 Września 2015 Model Fokkera F.VII chodził za mną od wielu lat. Na początku był Broplan (vacu ze swoimi minusami), potem Zvezda a na końcu Valon. Zebrało się tego 5 sztuk w poczekalni. Fokker F.VII rzadko pojawiają się na forach modelarskich. A szkoda, bo to bardzo ciekawy samolot ze względu na sylwetkę, swoją historię i szerokie stosowanie w lotnictwie polskim. Tylko w polskim malowaniu można wykonać kilka różnych jego wersji w bardzo ciekawych malowaniach. Postanowiłem zrobić sobie małą przerwę w pancerce i padło na Fokkera. Na warsztat jako pierwszego wziąłem Fokker F.VIIa/1m z silnikiem Bristol Jupiter VII F w wojskowym malowaniu z Dęblina. Poszperałem w Internecie i znalazłem sporo ciekawych materiałów do tego modelu w tym kilka planów. Plany, co najmowej trzy, lekko się różnią i wymagają korekty zdjęciowej. Model tej wersji, już leciwy, produkuje firma „Broplan” z Gdańska. „Broplanów” raczej nie uraczymy w naszych sklepach, ale pan Janusz Brożek chętnie odpowiada na maile i można je kupić bezpośrednio u niego poprzez pocztę. Taką też drogą MS-23 wylądował u mnie. Model przedstawia wersję z silnikiem Lorraine-Dietrich. Model Fokkera to klasyka Vacu, z pewnymi częściami może być problem, więc zostaną one zastąpione zamiennikami z polistyrenu i żywicy. Postępem w budowie modeli vacu, jaki znalazłem na forach, jest stosowanie piłki-żyletki zamiast papieru ściernego do wycinania dużych części. Jak to ulga w kurzeniu. Na początek na warsztat poszedł płat. Jego prawidłowe wykonanie to sukces modelu. Bezpośrednie sklejenie tych czterech części to podstawy błąd zaczynających przygodę z vacu. Nie da się uzyskać skrzydła o prawidłowym przekroju i nie zwichrowanego. Zawsze coś się naciągnie. Dlatego na początek poszło usztywnianie skrzydła. Później sklejenie prostego skrzydła nie stanowi już problemu. Przy okazji wyszło, że lotki są za długie i trzeba je skrócić o 6 mm. Skrzydło wymaga jeszcze doszlifowania i poprawienia linii podziału. Po porównaniu ze skrzydłem Valona profil wyszedł bardzo ładnie. Cały urok vacu jest w kadłubie. Ścianki po otwarciu drzwi wyglądają pięknie (są cienkie). Ale wymagają też usztywnienia. Już te trzy ścianki działowe powoduję, że kadłub robi się sztywny. Do błędów kadłuba można zaliczyć nieprawidłowe umieszczenie drzwi do bagażnika po prawej sztonie. Trzeba je przesunąć o 1 cm do tyłu. cdn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 15 Września 2015 Share Napisano 15 Września 2015 Jarek - masz we mnie wiernego widza, bo Fokker mnie też mocno interesuje, choć faworytem jest P-PAAA. PS. Co z eksperymentalnym MiG-iem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 15 Września 2015 Share Napisano 15 Września 2015 Jarekk. Będę oglądał z wielkim zainteresowaniem. Twoje pancerne warsztaty, były klasa sama w sobie. To i tu z pewnością będzie kawał świetnego modelarstwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 15 Września 2015 Autor Share Napisano 15 Września 2015 (edytowane) Co z eksperymentalnym MiG-iem? Kolejka. Chociaż coraz głośniej domaga się powrotu na warsztat. Fokker ma być modelem na 1-2 miesiące a nie rok. Usterzenie i koła Fokkera chce skopiować z Valona, dodać trochę blaszek i zamówić kalki. Jarek - masz we mnie wiernego widza, bo Fokker mnie też mocno interesuje, choć faworytem jest P-PAAA. Co do P-PAAA to dużo materiałów jest dostępnych, tylko wybór Valon z grubymi ścianami czy vacu Broplan? Moim apogeum Fokkerów będzie rasowy bombowiec. Edytowane 15 Września 2015 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djack Napisano 15 Września 2015 Share Napisano 15 Września 2015 Ciekawy projekt i piękna, niezbyt popularna maszyna. Będę zaglądał. 3-silnikowego też będziesz robił? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 15 Września 2015 Autor Share Napisano 15 Września 2015 Tak, bombowego, ale jeszcze trochę materiałów brak (dolne stanowisko strzeleckie ) . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 15 Września 2015 Share Napisano 15 Września 2015 Informację, że dysponujesz materiałami, zapamiętam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 15 Września 2015 Share Napisano 15 Września 2015 Dodam jeszcze, że urzekają mnie boxarty Broplanu. Są wyjątkowe ,-))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 15 Września 2015 Share Napisano 15 Września 2015 Ooo! piękny temat. Znając Twoje prace, będę niecierpliwie czekał na postępy i każdą aktualizację. Maszyna bardzo ciekawa, choć wolę 3m, jednak ta przeróbka do Jupitera zapowiada się ciekawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 15 Września 2015 Share Napisano 15 Września 2015 Super temat a i vacu niełatwe. Nawet jak nie będę się odzywał to i tak będę podglądał. A'propos materiałów. To widziałeś: http://merlin.pl/Wielki-Leksykon-Uzbrojenia-Wrzesien-1939-Tom-64-Samolot-Fokker-F-VII-3M_Wojciech-Mazur/browse/product/1,1688293.html Parę ciekawych zdjęć tam jest, aczkolwiek dolnego stanowiska nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 15 Września 2015 Autor Share Napisano 15 Września 2015 No pytasz? Pierwsza popularna publikacja o Fokkerze, ale dla modelarza dużo za mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 16 Września 2015 Share Napisano 16 Września 2015 Ano pytam, bo to w sumie jedyna publikacja z jaką się spotkałem. Temat Fokkera jest traktowany dość "po macoszemu". Gdzieś ze dwadzieścia lat do tyłu wydawnictwo Sigma zapowiadało w serii Aerohobby dwie pozycje,w których mogło by coś być, ale w nie wiem czy wyszły: "Uzbrojenie polskiego lotnictwa 1918-1939" i "Samoloty transportowe lotnictwa polskiego". Mam dwie inne pozycje z tej serii i są dość bogate w zdjęcia, opisy i plany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 16 Września 2015 Autor Share Napisano 16 Września 2015 Pierwszą mam i o Fokkerze trudno coś znaleźć, ale druga to chyba pozostała w zapowiedziach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 17 Września 2015 Share Napisano 17 Września 2015 Mało tych Fokkerów się pojawia. Stanowczo za mało. Trzymam kciuki Pozdrawiam Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 21 Września 2015 Autor Share Napisano 21 Września 2015 Zdjęcia nie wstawiam, bo nic ciekawego nie będzie widać. Szczeliny w całym płacie zalane kropelką i zeszlifowane na płasko. Zdecydowałem, że skrzydło będzie miało taśmy i zostaną one wydrukowane jako kalkomania. Muszę jeszcze obliczyć ile tej taśmy ma być. Myślę, że będzie ponad 1m. Szukam po zdjęciach czegoś wiarygodnego o zbiornikach paliwa. Stawiam, że zasłonięte były sklejką, mocowaną do skrzydła czymś co przypomina dwie linki, chociaż może to być i taśma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 21 Września 2015 Share Napisano 21 Września 2015 Szukam po zdjęciach czegoś wiarygodnego o zbiornikach paliwa Masz na myśli te skrzydłowe? Rzeczywiście nie jest łatwo to rozkminić. Ciekawe zdjęcie jest z Lotnictwie z Szachownicą nr 37, choć też nie wyjaśnia wszystkiego. Daj znać czy masz ten numer. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 21 Września 2015 Autor Share Napisano 21 Września 2015 Tak, mam oczywiście komplet. Zaraz zajrzę. Dzięki. Zdjęcie 3 na 39 stronie jest chyba najciekawsze. Ze zdjęć 3 i 4 właśnie wnioskuję, że zbiorniki były osłonięte sklejką. Na zdjęciu 3 widać otwartą osłonę do prowadzenia astronawigacji. Te dziwne fajki ze strony 37 rzadko, ale można spotkać. Nie za bardzo widać jednak wlewów paliwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuba32440 Napisano 7 Listopada 2015 Share Napisano 7 Listopada 2015 Co dalej z warsztatem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 7 Listopada 2015 Autor Share Napisano 7 Listopada 2015 Była przerwa "służbowa" ale już wracam do tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi