lookas87 Napisano 19 Września 2015 Share Napisano 19 Września 2015 Klasa 1 - Samoloty i śmigłowce Specjalna 1 - Najlepsza relacja z prac warsztatowych Specjalna 3 - Najlepsza interpretacja tematu konkursowego Może na wstępie powiem co skłoniło mnie do przystąpienia do konkursu, powodów jest parę. Po pierwsze chciałbym spróbować swoich sił w takim przedsięwzięciu, raczej jestem początkujący, wcześniej zajmowałem się tematyką okrętową ale mimo to chciałbym sprawdzić swój postęp na tle tak mocnej konkurencji. Po drugie, mieszkam w Słupsku i dosyć często przejeżdżam koło bazy w Redzikowie i z dnia na dzień coraz bardziej mnie kusiły Migi stojące przed bazą no i tak zaczęło się moje zainteresowanie lotnictwem zwłaszcza z szachownicą. I takim sposobem chciałem przedstawić trochę naszej pięknej historii lotnictwa. Mój projekt zakłada przedstawienie Miga-21 MF z 28 PLM w Redzikowie o numerze bocznym 6813 Co do tematu: "Zapomniany Symbol Zimnej Wojny" symbol zimnej wojny, wiadomo trudno o lepszy symbol w polskim lotnictwie, a co do "zapomniany" są dwa powody. Po pierwsze Mig-21MF służył w Redzikowie bardzo krótki okres czasu w latach 1973-1979. Zdjęć i jakiejkolwiek dokumentacji jest dosłownie garstka, mało kto pamięta o służbie Migów w tej jednostce. Po drugie mam zamiar zbudować ten konkretny egzemplarz ze zdjęcia: który w tej chwili zapomniany stoi gdzieś w Mierzęcicach, pomalowany na kolorowo. Do budowy posłuży mi zestaw Eduard Mig-21MF profipack, poniżej regulaminowy inbox: Jeżeli chodzi o wypraski to jakoś sama w sobie, w zestawie bardzo fajne blaszki do kokpitu i fotela. Warsztat wystartuje z lekkim opóźnieniem ponieważ jeszcze kompletuję farby, z okrętowych niestety nic nie pasuje. Wszystkim życzę powodzenia, miłej atmosfery i oczekuję konstruktywnych opinii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sinirlan Napisano 19 Września 2015 Share Napisano 19 Września 2015 Malowanie będzie oryginalne mam nadzieję, nie obecne bazgroły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zloty Napisano 19 Września 2015 Share Napisano 19 Września 2015 Jestem za bazgrolami z Mierzęcic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRL Napisano 19 Września 2015 Share Napisano 19 Września 2015 Bazgroły to profanacja tego samolotu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lookas87 Napisano 19 Września 2015 Autor Share Napisano 19 Września 2015 Będzie oryginalne malowanie, może kiedyś zrobię stan obecny :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zloty Napisano 19 Września 2015 Share Napisano 19 Września 2015 Bazgroły to profanacja tego samolotu. Jasne, tym niemniej chętnie zobaczył bym model tak wymalowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lookas87 Napisano 19 Września 2015 Autor Share Napisano 19 Września 2015 zloty aż nabrałem chęci na takie malowanie, mogę obiecać że kiedyś postaram się taki zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 19 Września 2015 Share Napisano 19 Września 2015 Śmiem przypuszczać, że malowanie jak na tym zdjęciu pozamiatałoby w tym konkursie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lookas87 Napisano 20 Września 2015 Autor Share Napisano 20 Września 2015 Drodzy administratorzy zapomnieliscie dopisać mi kategorie specjalną odnośnie modelu w barwach Polski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 20 Września 2015 Share Napisano 20 Września 2015 Gęsto od ołówków w konkursie, bardzo dobrze Współczesne malowanie to niezłe wyzwanie modelarskie. Wandalizm, profanacja - zwał jak zwał, ciekawe to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
duju69 Napisano 20 Września 2015 Share Napisano 20 Września 2015 Gęsto od ołówków w konkursie, bardzo dobrze Współczesne malowanie to niezłe wyzwanie modelarskie. Wandalizm, profanacja - zwał jak zwał, ciekawe to. Eee tam wandalizm od razu, "tęczowi" ludzie pewnie się cieszą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 20 Września 2015 Share Napisano 20 Września 2015 No nawet okejka na ogonie namalowana więc pewnie tak ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sdk_uk Napisano 24 Września 2015 Share Napisano 24 Września 2015 Fajny ten model. Właśnie jestem w trakcie robienia go i jestem na etapie przyklejania napisów ( tych mikro naklejek których jest caly arkusz) narazie zajeło mi to w sumie 3h i zrobilem niewiele ponad lewą strone... a gdzie reszta?! Tak po za tym bardzo przyjemny jest Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lookas87 Napisano 29 Września 2015 Autor Share Napisano 29 Września 2015 Nareszcie odebrałem przesyłkę z farbkami i można ruszać Panowie na mojehobby.pl chyba byli trochę na kacu i pomylili jedną sztukę zamiast h332 dostałem h322, ale zachowali się bardzo ładnie i właściwa farba już do mnie jedzie Jako tło do zdjęcia użyłem podkładkę pod myszkę i nie wygląda to dobrze :P obiecuję poprawę i zakupie jakiś arkusz białego brystolu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lookas87 Napisano 4 Października 2015 Autor Share Napisano 4 Października 2015 No to zaczynamy, ale co by łatwo nie było to trafiłem na pierwszy problem pomalowałem wnęki podwozia H70 i teraz bym chciał pomalować przewody itd. i tu pytanie do Was czy psiknąć teraz sido i malować olejnymi czy jakoś da się to zrobić normalnymi akrylami? Jaka jest wasza metoda ? pół dnia walczyłem z aparatem żeby uzyskać dobre zdjęcie dobrze odwzorowujące kolory, im aparat ma więcej opcji tym gorzej :P jeszcze nie jest dobrze ale szybko się uczę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 4 Października 2015 Share Napisano 4 Października 2015 Jeśli ja mogę coś doradzić (efekty mojej pracy masz w warsztacie mojego konkursowego Jaguara), to wszelkie drobiazgi, jak przewody właśnie, najlepiej mi się maluje pędzelkiem 0000 i farbami Vallejo Model Color. Są jak dla mnie idealne do precyzyjnego malowania pędzelkiem. Metalowe detale maluję zaś z reguły supermetalizerem SM07 Gunze, bo on jest (przed rozcieńczeniem), wręcz idealny do pędzelka, ale naturalnie mogą także być metalizery Model Color. Farba olejna także może być, ale tutaj może być kłopot z rozcieńczeniem, bo jeśli będzie zbyt rzadka, to będzie spływać z kabelków i barwić powierzchnię wokół nich. Vallejo, o ile jest nakładana gęsta, świetnie trzyma się powierzchni na którą ją się nakłada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lookas87 Napisano 4 Października 2015 Autor Share Napisano 4 Października 2015 Ale nie zabezpieczasz niczym powierzchni przed malowaniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 4 Października 2015 Share Napisano 4 Października 2015 Nie, przed malowaniem nie zabezpieczam, bez względu na to czy malowane obiekty są pokryte błyszczącą czy matową farbą. Jeśli coś zepsuję malując pędzelkiem, to robię delikatne korekty też pędzelkiem używając farby bazowej (przy niewielkich poprawkach Gunze się dobrze spisuje jeśli chodzi o pędzelek. Taką metodą pomalowałem na przykład te wnęki podwozia w moich modelach: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lookas87 Napisano 4 Października 2015 Autor Share Napisano 4 Października 2015 Niestety poległem, o ile malowanie mechanizmów itd wyszło mi dobrze to przewody to istna masakra.... może z pędzelkiem 000 byłoby lepiej ale posiadam tylko 00. Wnęki zmazane i jutro idą do ponownego malowania, przy następnym samolocie po prostu zastąpię je drucikami a w międzyczasie powstaje kokpit. Jutro postaram się zrobić parę fotek. PS. Solo MAJSTERSZTYK ! może za parę lat też tak będę potrafił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRL Napisano 4 Października 2015 Share Napisano 4 Października 2015 Możesz wcześniej położyć lakier bezbarwny w połysku - wtedy gdy coś nie wyjdzie po prostu zmyjesz i będziesz mógł powtarzać aż do uzyskania odpowiedniego efektu. A pędzelek 00 to zdecydowania za duży kaliber Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 4 Października 2015 Share Napisano 4 Października 2015 Dla mnie pędzelek 00 do takich rzeczy to masakra, jest za duży, 000 zresztą też (mówią o takich cienkich kabelkach jak w żywicach). Naturalnie nie maluję czubkiem pędzelka, bo nic z tego dobrego nie wychodzi, tylko w miarę możliwości na płaski, muskając tylko wystające powierzchnie, wtedy to jakoś wygląda, a na koniec ciemny wash koryguje nierówne krawędzie malowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lookas87 Napisano 4 Października 2015 Autor Share Napisano 4 Października 2015 który konkretnie pędzel polecacie do tej roboty, ja używam pędzli magpolu, ogólnie są dobre ale ten 00 jakoś mi nie pasuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lookas87 Napisano 7 Października 2015 Autor Share Napisano 7 Października 2015 Ponawiam pytanie jaki pędzel polecacie? Konkretny model bo chyba jednak spróbuję jeszcze raz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 7 Października 2015 Share Napisano 7 Października 2015 00 z dość twardym włosiem. Firma zapewne dowolna, chyba że to robi komuś różnicę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 7 Października 2015 Share Napisano 7 Października 2015 Ja używam pędzli Winsor & Newton Cotman 0000. W Warszawie bez problemu kupiłem w sklepach dla plastyków, w sieci kupowałem na przykład tu: http://www.szal-art.pl/pedzle-cotman-seria-111-round-winsor-newton_1191_1626/nr-0000/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi