Skocz do zawartości

Airbus A380 1:144 Revell + oświetlenie (zlecenie)

Drozdek

Rekomendowane odpowiedzi

Dawno mnie tu nie było słychać..ale już prostuję: praca, mała ilość czasu, nowe miejsce zamieszkania i dodatkowo bardzo częsty brak weny. Dlatego też mój projekt "Boeing 747-8 Lufthansa" został wstrzymany na czas obecnego projektu.

Nowy projekt - nowe wyzwanie - tym bardziej że na zlecenie więc nie można nawalić. Klient zażyczył sobie niewielki dodatek w postaci dwóch małych strobo na skrzydłach (przedstawione na filmiku poniżej). O wszystko się postarał i cały niewielki układ oświetlenia sam wykonał, pozostało jedynie domontować na skrzydłach. Poniżej również kilka zdjęć części w ramkach czyli tak zwany mały in-box.

Wspomnę również, że w swoim skromnym magazynie także posiadam ten sam model. Prawdopodobnie będzie zamontowany w nim obszerniejszy układ oświetlenia ale na to przyjdzie jeszcze czas a tym bardziej warsztat ;)

1_zpsjgtiftfg.jpg

2_zps4tjgyzkd.jpg

3_zpsztaucrfj.jpg

4_zpsbxtvb0jz.jpg

5_zpsuhcy0och.jpg

6_zpsl656jegc.jpg

7_zpsrmjoqwar.jpg

8_zpsehottx8p.jpg

9_zpsh7graoez.jpg

10_zpsubhp6qgy.jpg

11_zpstgk1s2nb.jpg

12_zpsxkv02rxv.jpg

• 1 month later...

Mała aktualizacja bo niestety ostatnio coraz mniej czasu oraz weny do pracy

13_zpsrirvjemq.jpg

14_zpspp0lblp8.jpg

15_zpsl14aredm.jpg

16_zpswmytvanl.jpg

przed:

17_zpsxtlzbl5t.jpg

po:

18_zpsk74kporz.jpg

pierwsze próby malowania:

19_zps7k86mzh8.jpg

20_zpsdmow3y1x.jpg

21_zpsjrkl3hgq.jpg

• 2 weeks later...

Przednie i tylne środkowe podwozie skończone. Mam nadzieję że efekt końcowy jest w miarę zadowalający.

Jutro w planach zamontowanie oświetlenia w skrzydłach oraz sklejenie skrzydeł. Ewentualnie jeszcze przymocowanie kokpitu oraz kabli wewnątrz kadłuba by przeszlifować i brać się za malowanie całości.

Jakość zdjęć kiepska bo słabe światło a jeszcze słabszy kalkulatos pospolitus.

22_zpsako3z5ft.jpg

23_zps6wsa8dfw.jpg

24_zpslpbary5p.jpg

• 2 weeks later...

Coś tam na warsztacie się powoli dzieje. Mała porcja kolejnych zdjęć. W przyszłym tygodniu doklejanie silników, malowanie oraz kalki.

Ps.

Pierwszy i ostatni raz użyłem podkładu Tamiya Surface Primer z puszki, ale człowiek uczy się na błędach niestety.

25_zpsm5d4emsq.jpg

26_zpsc6i5p2xd.jpg

27_zpssoevealv.jpg

28_zpsahkmsx26.jpg

Poniżej podkład już położony.

29_zpsfuvy40co.jpg

• 2 weeks later...

Bardzo niewielka aktualizacja. Przedstawię tylko dotychczasowy postęp prac. Więcej zdjęć w przyszłym tyg wstawię.

Kalkomania w trakcje...

12387730_10205109315362791_595436025_n_zpsdzmlxjud.jpg

Pierwszy raz miałem styczność i moim zdaniem jednym psiknięciem leciała za gruba warstwa, ale możliwe że się mylę i że tak ma być.

No i stało się, projekt zakończony!

Niestety nie będzie typowej galerii tylko zdjęcia podsumowujące końcowy efekt ponieważ w już w poniedziałek odsyłam go do właściciela. Było kilka problemów podczas prac, najpoważniejszy to zważenie farby na kadłubie i ogonie...

30_zps3xhpesyi.jpg

Długo to naprawiałem i efekt nie jest zbyt ciekawy ale zleceniodawca powiedział że może zostać. Farba zdarta, zeszlifowana i psiknięta na nowo więc tylko miejscami widać załamania grubości farby.

A poniżej już zdjęcia z zakończonego projektu:

32_zpsbya61xqh.jpg

33_zpshcdum59b.jpg

niestety nie udało się wyostrzyć wnętrza kabiny

34_zpsvtxyfljw.jpg

35_zpsi9gc2fnn.jpg

36_zpsd0yqcoua.jpg

37_zpsbjywxpi1.jpg

38_zpswinttuci.jpg

39_zpsobrx2fdr.jpg

40_zpsscrxrsis.jpg

41_zpsqqfsipva.jpg

42_zpsxhfvumyu.jpg

43_zpsurver7kf.jpg

44_zps430bcx7h.jpg

45_zpslse9qqqd.jpg

A na końcu zapraszam na krótki filmik. Dziób tak wysoko podniesiony ponieważ złączka jest długa ale będzie zmieniona na krótszą, która nie będzie podnosić całego modelu.

Przyzwoicie może i racja ale niestety zły jestem na siebie za ten incydent z farbami...

Teraz w kolejce pewnie jakiś cywilny pojazd, później USS Arizona 1:350 lub wrócę do Boeing 747-8.

Ale z każdym modelem nabiera się doświadczenia oraz wiedzy ;)

• Super Moderator
Bardzo miło się czytać wypowiedź kolegi milczącego.

Pozwolę sobie zapytać jednak o szczegół, które mnie niepokoi.

Czy poszarpanie linii podziału koloru było zamierzone?

35_zpsi9gc2fnn.jpg

44_zps430bcx7h.jpg

Na ogonie tak samo, jak by malowane od ręki. Jakieś nierówności na kadłubie, a zdjęcia to robione od niechcenia, tak aby tylko były, nie ważne jakie.

Nie obraź się, ale ja bym od Ciebie tego modelu nie odebrał. Dużo detali do poprawy.

Powiem tak, zdjęcia robione wieczorem przy użyciu telefonu, stąd właśnie taka jakość. I tak starałem się wyostrzyć najbardziej jak się da.

Efekt poszarpanej linii nie był zamierzony, wszystko przez farbę w sprayu, gdzie nastąpiła zbyt duża różnica grubości nałożonej farby. Właściciel powiedział by tak zostało, że to model dla dziecka które będzie się chwilę bawiło a później odłoży na półkę i zapomni o nim. Zaoferowałem ponowne malowanie modelu lecz wiązałoby się to z dłuższym terminem lecz kolega chciał otrzymać model jeszcze przed świętami. Na ogonie wyszło najgorzej, mam tego świadomość i dlatego też jestem nadal na siebie zły oraz postanowiłem że nie będę malował dopóki nie kupię normalnego kompresora.

Dziękuję za komentarze oraz słowa krytyki. Biorę je wszystkie na klatę. Powodują one u mnie większą motywację do dalszego starania się o lepsze wykonywanie detali jak i całego modelu.

Efekt poszarpanej linii nie był zamierzony, wszystko przez farbę w sprayu, gdzie nastąpiła zbyt duża różnica grubości nałożonej farby.

Skoro nie był zamierzony to pozwolę sobie na sugestie.

Biorę je wszystkie na klatę.

Nie jest moim celem abyś brał na klatę. Jest moim celem podzielić się z tobą doświadczeniem i przemyśleniami. Może pomoże ci to nie powtórzyć błędu?

Ja uzyskiwałem taki efekt jak ty przy koincydencji dwóch zaniedbań wynikających z pośpiechu

• niestaranne „odchodzące” maskowanie
  • zbyt gryba warstwa farby kładziona za jednym malowaniem

więc sugerowałbym wypróbowanie dwóch technik przed następnym modelem

• staranniejsze maskowanie
  • malowanie z puszki bardzo delikatnymi naciśnięciami, prawie muśnięciami, z odległości 40–60cm

oraz powolność.

Powodzenia i brawo za odwagę!