Messer Napisano 14 Listopada 2015 Autor Share Napisano 14 Listopada 2015 Jakub, zobacz sobie na czym się wzoruje w pierwszym poście tego tematu ;) Mikele - dobre Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub476 Napisano 14 Listopada 2015 Share Napisano 14 Listopada 2015 Jakub, zobacz sobie na czym się wzoruje w pierwszym poście tego tematu ;)Mikele - dobre Pozdrawiam Messer Niestety, ale jedyne co to zmienia to ew, że długość jest ok, bo ułożenie i grubość jednak wcale. Chociaż rozumiem, że przy takiej zamierzanej długości w tej skali to raczej nic się wymyślić nie da.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 14 Listopada 2015 Autor Share Napisano 14 Listopada 2015 Dokładnie tak jak piszesz Jakubie, przy tej skali nie mam za dużego pola manewru Inna kwestia to oglądanie tego okiem aparatu z macro, a oglądaniem tego na żywo - nieco się ten efekt przeskalowania gubi. Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 14 Listopada 2015 Share Napisano 14 Listopada 2015 No dobra, to chyba ja już nie mam po co kończyć mojego Jaguara. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 17 Listopada 2015 Autor Share Napisano 17 Listopada 2015 Solo - z Twoim jaguarem to ja najmniejszych szans nie mam... jak zresztą z większością zaprezentowanych tu modeli. Ja na co dzień nie sklejam samolotów tak jak Wy - u mnie jest to tylko chwilowa odskocznia Tymczasem... to chyba już ostatnia aktualizacja, ale o tym później. Dzięki uprzejmości kolegi Marcin M mam przednią goleń podwozia, za co mu jeszcze raz dziękuje Wkleiłem klapy podwozia i je pomalowałem. Tak, wiem, zdaję sobie sprawę, że kolory nie te, ale wyszedłem z założenia że trzeba to nieco ożywić, mimo iż nie będzie tego widać na podstawce... Kolejnym elementem - zbudowanym od podstaw - jest przednia owiewka. Postanowiłem dać sam stelaż, bez szybek.Nie jest idealna, lekko krzywa, pofalowana itd... ale z założenia miała być mocno zdewastowana, więc taki stan "ujdzie" w mojej wizji modelu. Mocowanie radaru też dostało kolorek, kabelki i wash. Urwałem już wcześniej jedno z ramion mocujących, ostało się tylko jedno. Poza retuszami detali i przybrudzeniem opon + dwa kabelki na tylnych goleniach podwozia, nie zostało już nic więcej, jak osadzić na stałe model na podstawce. Być może dojdzie jeszcze figurka... może Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 17 Listopada 2015 Share Napisano 17 Listopada 2015 Dzięki uprzejmości kolegi Marcin M. mam przednią goleń podwozia, za co mu jeszcze raz dziękuje Na zdrowie . W Twoim modelu wygląda lepiej niż w moim kartonie ze szrotem. nie zostało już nic więcej, jak osadzić na stałe model na podstawce. CA czy coś innego? Punkty styku są mikroskopijne. Nie obawiasz się, że po każdym transporcie będzie go trzeba mocować na nowo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 17 Listopada 2015 Autor Share Napisano 17 Listopada 2015 Planuję w tylnych kołach osadzić piny z drutu 0,5mm, w podstawce wywiercić otworki i złączyć na CA. A co do transportu - od paru lat nigdzie się nie wystawiałem i jak na razie zanosi się, że nie będzie na to czasu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Reflect Napisano 17 Listopada 2015 Super Moderator Share Napisano 17 Listopada 2015 Myślę, że można by było przybrudzić fragment płyty na której stoi maszyna ale to tylko sugestia. pozdrawiam i czekam na galerię z zapartym tchem :-) Christian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 17 Listopada 2015 Share Napisano 17 Listopada 2015 I samolot w takim stanie to można pod silnikiem zalać olejami i naftą aż miło. I płytę pod nim tak samo. Litry olejów i nafty z radością opuściły by instalacje w chwili, w której uszczelnienia powiedziałyby, że to koniec ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 17 Listopada 2015 Autor Share Napisano 17 Listopada 2015 Dzięki Panowie Pomysł z olejami i brudzeniem płyty bardzo fajny, tylko kwestia techniczna mnie martwi. Oleje czy nafta na betonie mają tendencje do tworzenia "tęczy kolorów" na swoich plamach. Tego efektu nie odtworzę w tej skali, więc pytanie do Was - jakie kolory plam nafty sugerujecie ( olej zrobię czernią )? Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 17 Listopada 2015 Share Napisano 17 Listopada 2015 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 17 Listopada 2015 Share Napisano 17 Listopada 2015 Pomysł z olejami i brudzeniem płyty bardzo fajny, tylko kwestia techniczna mnie martwi. Oleje czy nafta na betonie mają tendencje do tworzenia "tęczy kolorów" na swoich plamach. Tego efektu nie odtworzę w tej skali, więc pytanie do Was - jakie kolory plam nafty sugerujecie ( olej zrobię czernią )? Jak dla mnie, to taki beton pod stojącym od lat złomem nie ma prawa być pobrudzony świeżym olejem czy paliwem. Plamy powinny być w odcieniach szarości, brązów, trochę wyblakłej czerni, w końcu te wszystkie smary i oleje powinny już dawno wsiąknąć i wyschnąć, więc wszystko powinno być po prostu trochę przybrudzone, ale bez żadnego połysku ani też mienienia się kolorami tęczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 18 Listopada 2015 Autor Share Napisano 18 Listopada 2015 Przemawia do mnie opinia Solo. Nie mniej jednak dziękuje Panowie za wskazówki. Na pewno coś z tym betonem zrobię. Inna sprawa że w tym modelu specjalnie nie montowałem tylnej dyszy, gdyż chciałem by wyglądał jakby miał wyciągnięty silnik ( jak na fotkach źródłowych ). Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 18 Listopada 2015 Share Napisano 18 Listopada 2015 Ale też nie ma co przesadzać z tym syfem na dole. To nie warsztat pana Zenka, tutaj nie powinno być zbyt brudno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 18 Listopada 2015 Share Napisano 18 Listopada 2015 Wetrzyj po prostu jakieś szare pigmenty, daj jedną, dwie rysy, podsyp "piaskiem/ziemią" przy łączeniu z trawnikiem i będzie bardzo dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 18 Listopada 2015 Share Napisano 18 Listopada 2015 Nigdy tego nie próbowałem, ale wydaje mi się że lepiej jest zrobić kilka mokrych plam jakimś gotowym washem i poczekać aż wyschną. Pigment dałby chyba mniej naturalny efekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 18 Listopada 2015 Autor Share Napisano 18 Listopada 2015 Nie no, Panowie, laikiem w dziedzinie brudzenia to ja nie jestem, także spokojnie Bardziej chodziło mi o wasze sugestie doboru kolorów, jako że znacie się na wszelakich płynach w samolotach występujących Wiedząc już co i jak zaczynam działać - efekty niebawem. Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 19 Grudnia 2015 Share Napisano 19 Grudnia 2015 odechciało mi się robić galerię "śledzia" - uznaj to za komplement Co ja widzę w innym wątku Chyba raczysz żartować Każdy powinien choć raz wziąć do ręki model w skali 1:144, wtedy zobaczyłby ile z tym roboty. Nie wygłupiaj się chłopie tylko rób fotki przy okazji hummera i dawaj go do galerii. Bo jak nie to *) *) będzie szkoda tyle roboty zostawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 19 Grudnia 2015 Share Napisano 19 Grudnia 2015 Podpisuję się pod tym obiema rękami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRL Napisano 19 Grudnia 2015 Share Napisano 19 Grudnia 2015 Miałem okazję pomagać synowi przy sklejaniu F-14 w skali 1:144 i muszę przyznać że to naprawdę bardzo wymagająca skala. Ja także czekam na twoją galerię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 20 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 20 Grudnia 2015 Dzięki Panowie Model już w galerii -> viewtopic.php?f=189&t=51989 Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 20 Grudnia 2015 Share Napisano 20 Grudnia 2015 No i bardzo dobrze. Zdjęcia w plenerze w zachodzącym słońcu bardzo klimatyczne i takie spokojne... I cieszę się, że mogłem pomóc! Marcin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 21 Grudnia 2015 Share Napisano 21 Grudnia 2015 Piękne zdjęcia w galerii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 21 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 21 Grudnia 2015 Dziękuje Panowie Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi