Skocz do zawartości

Lightning F.6 Trumpeter 1:32 czyli dubeltówka na warsztacie.

KRL

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki Solo, przyznam że ogólnie ten samolot BARDZO mi się podoba i każdego dnia uśmiech na twarzy pojawia się szerszy. Samolot jest na tyle inny od pozostałych że trudno nie zwrócić na niego uwagi.

Polecam ci jako następny ja już przesunąłem kolejkę by zrobić szybciej wersję "metalową"

Walka z nałożeniem kalek zakończona.

Lightning otrzyma także podwozie i stoi na własnych kołach.

IMAG4925_zpsmslz0efg.jpgIMAG4931_zpsjukagdoi.jpg

Kolejny krok to naniesienie charakterystycznych dla Lightning'a śladów drobnych obić powłoki lakierniczej - występują one w zasadzie na całym płatowcu odsłaniając naturalny kolor metalu.

Będę starał się nie przesadzić z ilością tych odprysków jednak myślę że nadadzą one modelowi właściwego wyglądu do tego jeszcze odrobina wycieków, zacieków i trochę śladów przebarwień.

W dalszej części uzbrojenie, klapy podwozia i lakier bezbarwny - będzie to mój pierwszy model w całości pokryty lakierem pół matowym bo takie wykończenia ma lightning.

Jestem na ostatniej prostej i widzę już metę, Lightning otrzymał sporo drobnych odprysków, zacieków i innych nie wielkich śladów eksploatacyjnych.

IMAG4944_zpsffn4ytvp.jpg

Poskładałem fotel.

IMAG4946_zpscrx75pdi.jpg

Umieściłem go w kabinie wraz z pozostałymi częściami takimi jak drążek i inne.

IMAG4948_zpsipmptkjd.jpg

Sporo walki było z wykonaniem tych charakterystycznych żółtych paseczków na oszkleniu kabiny.

IMAG4950_zpsoyuwt5tt.jpg

Na koniec Lightning otrzymał półmatowy lakier - zgodnie z pierwowzorem, teraz czas na suszenie później wklejenie osłony kabiny a jutro pewnie pojawi się galeria.

O tak, męka straszna.

Dziw bierze, że z taką duperelą można bawić się tyle czasu. Za to satysfakcja jest spora jak się człek upora z tą zabawą.

Od rana drobne poprawki - pędzelki tu i tam i Lightning wędruje do hangaru wystawowego a ja rozpoczynam inny projekt.

Dziękuję wszystkim za podpowiedzi i czas spędzony na podglądaniu mojego warsztatu.

IMAG4973_zpsfeolxwbo.jpgIMAG4990_zpsap9kta6s.jpg

Wyszło znakomicie.

Nie będę chwalił tego co wyszło, powiem tylko co mi się nie podoba:

- trochę przesadziłeś z obiciami do gołego metalu, a do tego są zbyt regularne

- albo nie widać tego na zdjęciach, albo nie ma tam po prostu okablowania na podwoziu

- brakuje trochę zabrudzeń na górze maszyny, w końcu jakaś obsługa musi tam łazić i brudzić, więc warto by to jakoś odtworzyć.

Poza tym model w pyteczkę, zdecydowanie najładniejszy ze wszystkich jakie do tej pory pokazałeś.

Nie skorzystasz z tego zdjęcia spitona do zabrudzeń przy silnikach? Świetny materiał dowodowy.

Raczej nie, mam dziesiątki fotek Lightning'ów w tym dokładnie kamo który zrobiłem i nie ma tam takowych śladów. Szczególnie wzorowałem się na fotkach tego konkretnego samolotu o nr. XR726 i tam takowych śladów brak. Jest bardzo dużo odprysków więcej niż ja zrobiłem jednak inaczej to wygląda na dużym samolocie a inaczej na modelu więc nie chciałem przesadzić i to w zasadzie tyle.

Ponoć największym wrogiem dobrego jest bardzo dobre lub jak kto woli lepsze. Wiem że to nie zabrzmi skromnie ale Lightning taki jak jest podoba mi się BARDZO a nawet jeszcze bardziej.

Od czasów Phantoma nie byłem tak zadowolony z modelu jak jestem z tego Lightning'a wiadomo foty to foty ale na żywo prezentuje się naprawdę fajnie.

Ponoć największym wrogiem dobrego jest bardzo dobre lub jak kto woli lepsze. Wiem że to nie zabrzmi skromnie ale Lightning taki jak jest podoba mi się BARDZO a nawet jeszcze bardziej.

Od czasów Phantoma nie byłem tak zadowolony z modelu jak jestem z tego Lightning'a wiadomo foty to foty ale na żywo prezentuje się naprawdę fajnie.

Poko poko, nie narzekam i przyjmuję argumentację

Tamta fota misie podoba i tyle ;)

Poko poko, nie narzekam i przyjmuję argumentację

Tamta fota misie podoba i tyle ;)

Mi także a ze zamierzam wykonać takze wersję "metalową" to pewnie skorzystam z fotki Spitona.

Spiton, wkleił szarego ale widziałam też fotkę metalowego podobnie utytłanego - może nie co delikatniej ale w tę stronę.