KW-2 Napisano 14 Października 2015 Share Napisano 14 Października 2015 Klasa 1 - Samoloty i śmigłowce Specjalna 1 - Najlepsza relacja z prac warsztatowych Specjalna 2 - Najlepszy warsztat/model młodego modelarza (do lat 15-tu) Specjalna 3 - Najlepsza interpretacja tematu konkursowego Diorama "Zabójczy mróz" prawie skończona, Czołg OT-133 czeka na dodatkowe elementy, a ja dziś przechodziłem obok sklepu (zabawkowego) gdzie sprzedają również modele czyli zabawki dla mnie:) heh Jak zobaczyłem ten samolot (RAFALE M) to uległem mu i go zakupiłem! To dla mnie bardzo duże wyzwanie, ale myślę że dam radę i wyrobię się w czasie:) Pokaże co czyhało na mnie w pudełku! IN-BOX: Model składa się z 3 dużych ramek i dwóch małych, jedna z nich to ramka z owiewką, kalkomanii, kilku instrukcji... Mam nadzieję, że temat przypadnie do gustu... PS.1 Czy ma ktoś zdjęcia tego samolotu z jakiś imprez (cokolwiek) Najbardziej zależy mi na wnętrzu (w google są zdjęcia ale mi chodzi czy ktoś ma może coś z jakiś pokazów, wystaw, imprez) POZDRAWIAM! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solaris7813 Napisano 14 Października 2015 Share Napisano 14 Października 2015 Ale maleństwo, chyba pod mikroskopem będziesz to sklejał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KW-2 Napisano 14 Października 2015 Autor Share Napisano 14 Października 2015 Ale maleństwo, chyba pod mikroskopem będziesz to sklejał. Pod lupom:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 14 Października 2015 Share Napisano 14 Października 2015 Mam sporo zdjęć do tej maszyny, napisz czego konkretnie potrzebujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
net_sailor Napisano 14 Października 2015 Share Napisano 14 Października 2015 1. Wybór modelu bardzo dobry, ale co on ma do konkursu zimowego? 2. Naprawdę chcesz mu dłubać w kabinie? Można co najwyżej dodać pasy na fotelu i uchwyt katapulty, a tak nie ma za bardzo z czym poszaleć. Akurat mam ten model na warsztacie i przy starannym obrobieniu elementów zasadniczo składa się bezproblemowo. Jedynie statecznik pionowy za bardzo nie chce pasować do kadłuba i wymaga mocniejszego oszlifowania podstawy a później odrobiny szpachlowania. Ogólnie jednak model revelka! Mój warsztat (trochę zaniedbany) możesz podejrzeć tutaj: viewtopic.php?f=86&t=50903 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 14 Października 2015 Share Napisano 14 Października 2015 A jaki to ma związek z zimą?????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 14 Października 2015 Share Napisano 14 Października 2015 Panowie - rafale po francusku oznacza szkwał. A szkwał to nagły wzrost prędkości wiatru o co najmniej 8 m/s od prędkości początkowej powyżej 10 m/s. Może osiągać do 9 stopni w skali Beauforta. Szkwał trwa krótko, do kilku minut i może nieść ze sobą śnieg lub deszcz. To taki zimny podmuch. Tak więc to bardzo zimny samolot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KW-2 Napisano 14 Października 2015 Autor Share Napisano 14 Października 2015 Panowie - rafale po francusku oznacza szkwał.A szkwał to nagły wzrost prędkości wiatru o co najmniej 8 m/s od prędkości początkowej powyżej 10 m/s. Może osiągać do 9 stopni w skali Beauforta. Szkwał trwa krótko, do kilku minut i może nieść ze sobą śnieg lub deszcz. To taki zimny podmuch. Tak więc to bardzo zimny samolot. No i mamy odpowiedz, jaki związek z zimą Dziękuje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 14 Października 2015 Share Napisano 14 Października 2015 Solo...fajnie , ale...ja pytałem Autora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Reflect Napisano 15 Października 2015 Super Moderator Share Napisano 15 Października 2015 Ja także bardzo bym chciał się dowiedzieć jaki związek będzie miał ten samolot z zimą - owszem wytłumaczenie Solo jest intrygujące myślę jednak, że dosyć odległe i chyba minimalnie naciągane. KW-2 proszę o konkretne argumenty dotyczące ZIMY. pozdrawiam Admin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KW-2 Napisano 15 Października 2015 Autor Share Napisano 15 Października 2015 Samolot będzie stał na pasie startowym (pas będzie lekko oszroniony) Sam samolot będzie trochę ufajdany w śniegu (głównie podwozie i koła) Rafale po francusku to szkwał (podmuch, resztę wytłumaczył Solo) I taka wzmianka historyczna: Samoloty Rafale swój oblot miały w bodajże 1986, czyli podczas Zimnej Wojny. Do masowej produkcji wszedł jednak dopiero w 1997, sześć lat po zakończeniu zimnej wojny. Z tym pasem startowym to chodziło o to (tylko samolot będzie oszroniony poprzez postój, a w tym czasie kiedy on tam stoi spadł akurat śnieg, taki leciutki śnieg, dlatego samolot będzie lekko oszroniony, ale minimalnie, głównie na podwoziu i kołach będzie brudny śnieg) Pozdrawiam! PS.1 Czy to się zalicza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 15 Października 2015 Share Napisano 15 Października 2015 KW-2 - gdyby administracja dalej się upierała, że nie ma to nic wspólnego z zimą, to zawsze możesz zmienić pas startowy na takie miejsce. Ewentualnie możesz zawsze napisać, że śniegu nie ma na pasie, bo właśnie został odśnieżony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Reflect Napisano 15 Października 2015 Super Moderator Share Napisano 15 Października 2015 Jest ok, teraz widzę piękne przykłady zimy. Działaj dalej. Pozdrawiam Admin P.S. Troszkę przetrzebilem ten wątek. Mam nadzieje, że dalsze potyczki słowne nie bedą miały miejsca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KW-2 Napisano 15 Października 2015 Autor Share Napisano 15 Października 2015 KW-2 - gdyby administracja dalej się upierała, że nie ma to nic wspólnego z zimą, to zawsze możesz zmienić pas startowy na takie miejsce. Ewentualnie możesz zawsze napisać, że śniegu nie ma na pasie, bo właśnie został odśnieżony. Hehe Pozdrawiam, Solo! Jest ok, teraz widzę piękne przykłady zimy. Działaj dalej. Pozdrawiam Admin P.S. Troszkę przetrzebilem ten wątek. Mam nadzieje, że dalsze potyczki słowne nie bedą miały miejsca. Cieszę się! Sorry, już się nie powtórzy... Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KW-2 Napisano 17 Października 2015 Autor Share Napisano 17 Października 2015 C.D Weekend, więc trochę zrobiłem Skleiłem kokpit (wkleiłem fotel, panel) Potem dokleiłem kolejną część...(fotka nie najlepsza) Kolejne części... Jutro pomaluję kokpit to dam fotkę... Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KW-2 Napisano 18 Października 2015 Autor Share Napisano 18 Października 2015 Jedziemy dalej! Samolot skleja się po prostu sam! Spasowanie i odlew GENIALNY! Więc sobie trochę podłubałem Kilka fotek : Jak się skleja Rafale to w miarę sklejania jak się uwidocznia jego genialna sylwetka to naprawdę wspaniałe uczucie PS.1 Komentujecie! Pozdrawiam!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 18 Października 2015 Share Napisano 18 Października 2015 Całkiem zgrabnie Ci idzie. Te skrzydełka z przodu kadłuba powinny być pochylone, gdy samolot stoi z wyłączonymi silnikami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KW-2 Napisano 18 Października 2015 Autor Share Napisano 18 Października 2015 Całkiem zgrabnie Ci idzie.Te skrzydełka z przodu kadłuba powinny być pochylone, gdy samolot stoi z wyłączonymi silnikami. Nie wiem jak już je teraz podnieść A jak stoi w miejscu ale z włączonymi silnikami to też są pochylone? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 18 Października 2015 Share Napisano 18 Października 2015 Jak ma włączone silniki i jest gotowy do startu to zapewne może je ustawiać w dowolnej pozycji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KW-2 Napisano 18 Października 2015 Autor Share Napisano 18 Października 2015 Jak ma włączone silniki i jest gotowy do startu to zapewne może je ustawiać w dowolnej pozycji. Próbowałem poprawić, ale się już nie da! Najwyżej można przyjąć że czeka na start na włączonym silniku Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 18 Października 2015 Share Napisano 18 Października 2015 Jak to nie da się poprawić? Przecież te skrzydełka są chyba mocowane na takich bolcach zdaje się? Wystarczy je wyłamać, nawiercić, wkleić na przykład kawałek drucika, potem nawiercić w tym samym miejscu kadłub, i kleić w pozycji jakiej chcesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KW-2 Napisano 18 Października 2015 Autor Share Napisano 18 Października 2015 Jak to nie da się poprawić?Przecież te skrzydełka są chyba mocowane na takich bolcach zdaje się? Wystarczy je wyłamać, nawiercić, wkleić na przykład kawałek drucika, potem nawiercić w tym samym miejscu kadłub, i kleić w pozycji jakiej chcesz. No tak:) Ale zostanie tak jak jest:) Pozdrawiam! A tym czasem kolejne zdjęcia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sklejacz_silesia Napisano 18 Października 2015 Share Napisano 18 Października 2015 Całkiem zgrabnie Ci idzie.Te skrzydełka z przodu kadłuba powinny być pochylone, gdy samolot stoi z wyłączonymi silnikami. Co oni go tak łańcuchami wiążą ? Boją się, że ktoś im maszynę na złom podprowadzi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KW-2 Napisano 25 Października 2015 Autor Share Napisano 25 Października 2015 Czy ta farba może być na pomalowanie tego samolotu (chodzi mi o kolor) http://www.mojehobby.pl/products/Stonewall-Grey.html Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 25 Października 2015 Share Napisano 25 Października 2015 Będziesz malował pędzelkiem? Wygląda ok. Kup jeszcze jakąś trochę jaśniejszą na osłonę radaru, bo ma inny kolor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi