enten Napisano 1 Grudnia 2015 Napisano 1 Grudnia 2015 Piotrze, nie martw się - to i tak śnieg przykryje Cytuj
piotrkur Napisano 2 Grudnia 2015 Napisano 2 Grudnia 2015 Piotrze, nie martw się - to i tak śnieg przykryje A jak drogowcy nie dali się zaskoczyć?? Cytuj
Marcin M. Napisano 2 Grudnia 2015 Autor Napisano 2 Grudnia 2015 A jak drogowcy nie dali się zaskoczyć?? Piotrek, w latach 40.? Jak Popiołek nie odśnieżył, to pewnie czekali na rozjeżdżenie. Piotrze, nie martw się - to i tak śnieg przykryje W większej połowie Założenie jest takie, przywieźli wyngiel (kubełko już zrobione!), ino co zaczęli rozładowywać to przyprószyło delikatnie, takim sypkim śnieżkiem i powiało, wicie, prawda. Tymczasem poprzecierałem humbrolem 89 pakę i dałem zacieki z winter streaking grimes MIGa (po wszystkiemu - na kabinie ledwo co widać, na żywo lepiej): Ładunek. W pracy znalazłem takie fajne wypełnienie zabezpieczające. Ostrugane na płasko. Muszę znaleźć info dot. gęstości węgla, bo nie wiem, czy to nie będzie więcej jak 3 tony; najwyżej dotnę: Tu chyba jeszcze wyrównam, stożka nie powinno być: Czym to kleić? Mam butapren, wikol, CA. Cytuj
enten Napisano 3 Grudnia 2015 Napisano 3 Grudnia 2015 Ja bym wypełnił do połowy wysokości burt przy burtach a środek do wysokości burt. To powinno być około 3 tony suchego węgla. W sumie możesz węgiel trysnąć w połysk bo w tej porze wszystko takie wilgotne A o klej nie pytaj bo jeszcze wyjdzie, że preferuję butapren Cytuj
enten Napisano 3 Grudnia 2015 Napisano 3 Grudnia 2015 http://makieta.pl/posypki-inne/1877-faller-170723-wegiel-140-g.html nosz normalnie Cię zamorduję! w pierwszym poście: Wyngiel: Cytuj
Marcin M. Napisano 3 Grudnia 2015 Autor Napisano 3 Grudnia 2015 Ja bym wypełnił do połowy wysokości burt przy burtach a środek do wysokości burt. To powinno być około 3 tony suchego węgla. Dzięki Bartek za poradę, rzeczywiście, węgiel tak się może ułożyć, inaczej jak beton . Gęstość nasypowa węgla, w zależności od stopnia uwęglenia, ziarnistości, zanieczyszczeń wynosi od 700-2300 kg/m3. Paka ma objętość ok. 3 kubiki (taki większy starek). Więc przyjmijmy, że ok. 1 tony/m3 ma mój materiał. Piankę dorobiłem jeszcze raz, żeby wypełniała szczelnie pakę, po bokach skosiłem. Węgiel nałożyłem łyżeczką - nie kleiłem jeszcze wszak: Nad układem węgla pod ciężarówką zastanawiam się jeszcze. Cytuj
Mikele Napisano 3 Grudnia 2015 Napisano 3 Grudnia 2015 Będzie git. Pakę tylko na bogato usmaruj czarnym pigmentem, żeby było bardziej wiarygodnie. Cytuj
piotrkur Napisano 4 Grudnia 2015 Napisano 4 Grudnia 2015 Jak widzę-wungiel wysoko kaloryczny dowieźli w końcu na wieś!Tłusty.. Cytuj
Marcin M. Napisano 4 Grudnia 2015 Autor Napisano 4 Grudnia 2015 Na swoim miejscu. Ewentualnie z paki trochę zdejmę. Wiąże się to z rezaniem do gołego plastiku, ale deski będę jeszcze dopracowywał malarsko. Ostatnia prosta: M. Cytuj
enten Napisano 5 Grudnia 2015 Napisano 5 Grudnia 2015 Jeszcze opony czymś potraktujesz? No i to pigmentowanie paki czarnym. Cytuj
bazylms Napisano 5 Grudnia 2015 Napisano 5 Grudnia 2015 Jest dobrze. Jeszcze trochę detali i będzie ok. Cytuj
Marcin M. Napisano 5 Grudnia 2015 Autor Napisano 5 Grudnia 2015 No dobra. Ośnieżyłem podstawkę, porobiłem trochę bałaganu: Pakę i kabinę najpierw poprzecierałem humbrolem 85, następnie czarnym pigmentem. Tyle wystarczy: Na podstawce wygląda tak: Zacieki "śnieżne" robiłem z szarego pigmentu kładzionego na mokro z WS (rama, koła) i wcieranego suchego białego. Zrobiłem tylko na lewej stronie. Nie jestem za bardzo przekonany do tego i na prawej na razie zostawiłem czysto oprócz kół. Co myślicie Opony mam zamiar przejechać klarem, żeby się błyszczały od świeżego śniegu. Jeszcze trochę detali i będzie ok. Coś jeszcze dołożę. M. Cytuj
enten Napisano 5 Grudnia 2015 Napisano 5 Grudnia 2015 Jak dla mnie super! Do pełni szczęścia ja bym jeszcze zjechał podłogę paki bo widać, że świeżo malowana ale taka też może być. Wisienką na torcie byłby gościu w waciaku z szuflą w ręku i fajkiem między zębami! Cytuj
Mikele Napisano 6 Grudnia 2015 Napisano 6 Grudnia 2015 ... A spórbuj jeszcze trochę białego pigmentu i sody ponanosić zdmu:bip:ąc je z pędzla aerografem. Jest ok, ale trochę widać, że zachlapania robione pędzlem. Same koła też nieco na bokach potraktuj sodą, żeby były ośnieżone. No i ślady za tylnymi kołami upilnuj, z przodu jest ok. I fakt, facet z szuflą zrobiłby robotę. ;) Cytuj
Marcin1970 Napisano 6 Grudnia 2015 Napisano 6 Grudnia 2015 Bardzo fajnie to wyglada. Jak na tamten okres brakuje mi stanowczo czegos takiego: http://olx.pl/oferta/sprzedam-stara-wage-zabytek-CID757-ID9pK3D.html#8213ce7982 Cytuj
enten Napisano 6 Grudnia 2015 Napisano 6 Grudnia 2015 Gościu z taką wagą... Co Ty na to Marcinie? Scenka wtedy nabrałaby życia! Zrobienia wagi od podstaw mogę się podjąć jeśli dozwolona byłaby taka pomoc w pracy konkursowej. Cytuj
LordDisneyland Napisano 6 Grudnia 2015 Napisano 6 Grudnia 2015 Koło rozsypanego na "szosse" węgla też przydałoby się czarnym pigmentem popaćkać ... Szykuje się fajna scenka! Cytuj
Marcin M. Napisano 7 Grudnia 2015 Autor Napisano 7 Grudnia 2015 Sprawy się tak mają. Zmieszałem sobie trochę gipsu, szarego i białego pigmentu, dodałem wody i taką mieszanką z płaskiego pędzla strzepnąłem wzdłuż samochodu za pomocą zapałki. Dodałem pigmentu czarnego zgodnie z sugestią Lorda wokół węgla na ziemi (na zdjęciu jasno jest, w rzeczywistości brudna ulicę widać) i całość zafiksowałem. Jutro pośnieżę resztę, tzn. koła, samochód i co tam mi jeszcze przyjdzie na myśl. A teraz sprawy organizacyjne. Bardzo fajnie to wyglada. Jak na tamten okres brakuje mi stanowczo czegos takiego:http://olx.pl/oferta/sprzedam-stara-wage-zabytek-CID757-ID9pK3D.html#8213ce7982 Marcin, waga niepotrzebna. Trzy tony kupione-załadowane-dowiezione. Hurt. Ale tego fallerowskiego węgla zostało mi sporo i pomysły mam już na dwa kolejne projekty. Zrobienia wagi od podstaw mogę się podjąć jeśli dozwolona byłaby taka pomoc w pracy konkursowej. Dzięki Bartek, miło mi czytać takie komentarze. Wisienką na torcie byłby gościu w waciaku z szuflą w ręku i fajkiem między zębami! Gościu z szuflą, powiadasz.... Przypadkiem od roku leżą u mnie ci dwaj (kolejny in box): Dwa tygodnie jeszcze zostały, chyba dam radę. Dzięki za kibicowanie, Marcin. Cytuj
Marcin1970 Napisano 7 Grudnia 2015 Napisano 7 Grudnia 2015 Coz pozostaje czekać na efekt końcowy Cytuj
Marcin M. Napisano 9 Grudnia 2015 Autor Napisano 9 Grudnia 2015 Zis w zasadzie skończony dośnieżyłem jeszcze ładunek i zakamarki, pozostało jeszcze zdjąć maskę i wkleić wycieraczkę: Coz pozostaje czekać na efekt końcowy Ale mam nadzieję, że jeszcze Koledzy pomożecie? Na scenę wszak wkracza.... ...pan Zenon Kukiełko, syn Jana, obecnie zatrudniony jako ładowacz - kierowca: Dupcię, miejsce przy pasku i wokół ramionek szpachlować? Zostawić jakiś szew?: To moja pierwsza figurka jakakolwiek, więc każda pomoc na wagę Pozdrawiam, Marcin. Cytuj
Mikele Napisano 9 Grudnia 2015 Napisano 9 Grudnia 2015 Zad szpachlować, jak najbardziej. I jakiego waciaka mu nałóż bo się chłopisko przeziębi ps. dach może i nadkola nieco ośnież, bo kontrastują z paką za bardzo. Cytuj
Marcin M. Napisano 9 Grudnia 2015 Autor Napisano 9 Grudnia 2015 Zadek poszpachluję do paska, paszki z przodu zresztą też, bo szczelina za duża. Facet twardy jest wprawdzie ale kapota będzie. ps. dach może i nadkola nieco ośnież, bo kontrastują z paką za bardzo. Żech sobie pomysloł, że w czasie jazdy ta kapka śniegu mogła z nadkoli spaść, na masce się stopiła, a na dachu wiatr przewiał, ale jakieś resztki dodam, choćby jeszcze pigmentem przetrę. Dzięki, każda uwaga bardzo mi pomaga. Cytuj
Browarek90 Napisano 10 Grudnia 2015 Napisano 10 Grudnia 2015 Fajnie, a co to na zdjęciu z przodu na szybie jest? Tak jakby ślad po wycieraczce ? Cytuj
enten Napisano 10 Grudnia 2015 Napisano 10 Grudnia 2015 To na szybie to taśma, która maskuje czysty fragment szyby. Taki "ślad pracy wycieraczki". Oczywiście do ściągnięcia w odpowiednim momencie. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi