Skocz do zawartości

Piasecki HUP-2 Retriever - 1:72 - MACH-2 / "Zimna woda"

pepociufakers

Rekomendowane odpowiedzi

Klasa 1 - Samoloty i śmigłowce

Specjalna 1 - Najlepsza relacja z prac warsztatowych

Specjalna 3 - Najlepsza interpretacja tematu konkursowego

Cześć i czołgiem.

Z początku myślałem o dołączeniu do tego zbiorowego modelarstwa z F-22, no ale już jeden jest więc hmm może tak dla relaksu F-35. Tylko ten F-35 jakoś ciężko

mi było podciągnąć pod zimę, więc wybór padł na ten oto wynalazek ludzkiej ręki i m.in. polskiej myśli technicznej.

CVE-106_AF-2_VS-22_sinking_NAN10-53.jpg

I nie chodzi tutaj o ten samolot co tylko stateczniki jego widać(choć teraz właśnie dopadła mnie ciekawość - co to za samolot?;) ),

ale chodzi o ten twór zwany śmigłowcem, który ratuje pilota z... zimnej wody.

Śmigłowiec ten, to jeden z pierwszych operacyjnych śmigłowców marynarki wojennej USA. Początek prac w 1945 roku, oblot prototypu w 1948 roku,

a produkcja do 1952 roku. Wyprodukowano 339 egzemplarzy, które były używane przez lotnictwo marynarki i armii USA, Francji i Kanady.

US Army otrzymało 70 egzemplarzy pod oznaczeniem H-25A, które były zwane ”Army Mule”,

ale nie wykazały się one zbytnią przydatnością nad linią frontu stąd do 1955 roku większość przekazano US Navy, gdzie służyły pod oznaczeniem HUP-3.

Sam model swego czasu wpadł mi do magazynu przy okazji jakiegoś zakupu, takie dziwne konstrukcje jakoś lubię, to mówię - biorę.

Ale już po obejrzeniu wyprasek tej okazji nie widać;). No ale cóż, kolejny model spod znaku papieru ściernego, noża i szpachli czyli zapowiada się przyjemne skrobanie i rzeźba;)

Pudło:

Piasecki_HUP_2_1_72_MACH_2_07.jpg

i w pudle:

Piasecki_HUP_2_1_72_MACH_2_16.jpg

Piasecki_HUP_2_1_72_MACH_2_14.jpg

Piasecki_HUP_2_1_72_MACH_2_13.jpg

Piasecki_HUP_2_1_72_MACH_2_11.jpg

Piasecki_HUP_2_1_72_MACH_2_12.jpg

Piasecki_HUP_2_1_72_MACH_2_06.jpg

Piasecki_HUP_2_1_72_MACH_2_15.jpg

Piasecki_HUP_2_1_72_MACH_2_05.jpg

Piasecki_HUP_2_1_72_MACH_2_10.jpg

Piasecki_HUP_2_1_72_MACH_2_09.jpg

Piasecki_HUP_2_1_72_MACH_2_08.jpg

I już poza pudłem:

Początek prac pod tytułem -obróbka skrawaniem(i szlifowaniem):

Piasecki_HUP_2_1_72_MACH_2_02.jpg

Piasecki_HUP_2_1_72_MACH_2_03.jpg

ps. A może ktoś przypadkiem i jakimś cudem posiada plany tego śmigłowca, a może dobry materiał zdjęciowy wnętrza? Będę wdzięczny.

Pzdr.

Jaro

Ciekawi mnie tylko co to jednak ma wspólnego zimą?

Zimna woda ochłody doda, tylko myślę, że akurat taki pilot podejmowany przez ten śmigłowiec podczas akcji ratowniczej, nie ma ochoty na ochłodę. Tak brzmi moje skojarzenie z tematem zimowym, jak już wspomniałem wcześniej śmigłowiec "który ratuje pilota z... zimnej wody".

A tak przy okazji tutaj jeszcze jedno zdjęcie z tej misji ratowniczej

1280px-AF-2_pilot_recovery_USS_Block_Island_%28CVE-106%29_1953.jpeg

Tym pechowym samolotem jest Grumman AF-2 Guardian z dywizjonu VS-22. A wszystko to działo się w 1953 roku.

Patrząc na zawartość pudełka, to chyba łatwiej zrobić ten model od podstaw...

Nie no kadłub jest w miarę, łopaty też ok, koła hmm no też, więc już podstawa jest;)

• 2 weeks later...

Dzięki Piotrek, zawsze to coś. Ja też jeszcze trochę poszperałem w necie i myślę, że już mi starczy

(Niestety linki z podręcznikiem obsługi tego śmigłowca, które udało mi się wyszperać na rosyjskich stronach nie działają, może ktoś ma jakieś tajne

kanały do tego typu materiałów?).

A jakby ktoś chciał spakowaną paczkę zdjęć o tematyce Piasecki HUP-1,2,3,Army Mule to polecam się.

Tymczasem trochę poskrobałem i na surowo wygląda to tak:

Piasecki_HUP_2_1_72_MACH_2_17.jpg

Piasecki_HUP_2_1_72_MACH_2_18.jpg

Pzdr.

Jaro

• 3 weeks later...