jureczek Napisano 22 Listopada 2015 Share Napisano 22 Listopada 2015 Pięknie,pięknie. Super zdjęcia.Bardzo dokładny warsztat (nie to co ja). Dokładność i precyzja.. Czyta się i ogląda z przyjemnością.. Ogromna znajomość tematu i modelarskiego warsztatu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 23 Listopada 2015 Share Napisano 23 Listopada 2015 Silniki i kamuflaż "robią" ten model, nie ma co do tego dwóch zdań. Suka wyszła Ci pięknie i pewnie w galerii będzie zachwycać. Coraz lepsze te modele robisz i miło się na nie patrzy. Pomyśl o możliwości cieniowania paneli postshadingiem, moim zdaniem to by fajnie wyglądało na takiej maszynie, bo dawałoby efekt różnicowania powłok lakierniczych. Nie mówię o tym modelu, ale już o następnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRL Napisano 23 Listopada 2015 Autor Share Napisano 23 Listopada 2015 Przy następnym projekcie pewnie powalczę z większą ilością technik ponieważ bedę robił samolot pokładowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 23 Listopada 2015 Share Napisano 23 Listopada 2015 Przy następnym projekcie pewnie powalczę z większą ilością technik ponieważ bedę robił samolot pokładowy. Yyyyyyy???? jaki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRL Napisano 23 Listopada 2015 Autor Share Napisano 23 Listopada 2015 Następny na warsztat wpadnie KOCUR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 23 Listopada 2015 Share Napisano 23 Listopada 2015 Znowu Tomcat? Niedawno robiłeś przecież. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRL Napisano 23 Listopada 2015 Autor Share Napisano 23 Listopada 2015 Owszem, ale chciałbym poprawić to i owo, ewentualnie rozważam jeszcze F-117 ale na ten model potrzeba sporej dawki weny twórczej by nie zrobić go ot tak sobie czarnym. Lub jeszcze trudniejszy A-6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 24 Listopada 2015 Share Napisano 24 Listopada 2015 Powiem Ci że dysze wyglądają niewiarygodnie. Dziękuje za małą instrukcję jak dokonujesz takich zabiegów... Może za którymś razem się odrobinę zbliżę do takiego poziomu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRL Napisano 24 Listopada 2015 Autor Share Napisano 24 Listopada 2015 Jestem już na ostatniej prostej przed metą. Pojawiła się właściwa powłoka na modelu a więc mamy już mat i na częściach silnika pół mat. Model stoi już na własnym podwoziu moje praca ograniczają się do zabawy z detalami i wykończeniem. Sporo czasu poświęciłem na prace przy delikatnej uszczelce oszklenia kabiny, chciałem by tym razem nie było to zbyt agresywne szczególnie że już sam kolor mocno bije po oczach. Na koniec rozpocząłem sklejanie ostatniej większej części - fotela i tu napotkałem ciekawostkę i wpadkę Trumpka. Zagłówek nie posiada wypełnienia jak rozumie w realu nie jest to pusta część? Dla pewności sprawdziłem także drugi model mam takie dwa i tu i tu zagłówek po sklejeniu ma być pusty - zresztą i w instrukcji nie ma części która by zakrywała zagłówek. Dodam jeszcze że ta część mocno wystaje nad poziom kabiny więc ta dziurę będzie świetnie widać a do tego osłona ma być otwarta. Nie pozostaje mi nic innego jak zaklejenie tego czymś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 24 Listopada 2015 Share Napisano 24 Listopada 2015 Nie Ty jeden masz problem z zagłówkiem http://www.naritafamily.com//howto/Su27/day7.htm Polecam z resztą cały warsztat http://www.naritafamily.com//howto/Su27/photo_frame.htm I galerię http://www.naritafamily.com//Scalemodel/airplanes/Su27/photo_gallery.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 24 Listopada 2015 Share Napisano 24 Listopada 2015 Zagłówek nie posiada wypełnienia jak rozumie w realu nie jest to pusta część? Szukaj w necie zdjęć fotela K-36DM Pytanie mam o malowanie uszczelek na owiewce. Od taśmy pędzlem czy aero malujesz, czy z ręki pędzlem CI to tak równo wychodzi? perfekcyjna robota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRL Napisano 24 Listopada 2015 Autor Share Napisano 24 Listopada 2015 Pytanie mam o malowanie uszczelek na owiewce. Od taśmy pędzlem czy aero malujesz, czy z ręki pędzlem CI to tak równo wychodzi? perfekcyjna robota. Używam i Aero i pędzelka na początek oklejam i tryskam aero tak by zrobić ładny prosty zarys. Później poprawiam ręcznie pędzelkiem ważne jest by używać odpowiedniego pędzelka najlepszy jest "świeczkowy" chodzi o kształt włosia i nie może być zbyt miękki ponieważ najlepiej to wychodzi jak wykona się kreskę jednym pociągnięciem. Kolejna istotna sprawa to lepkość farby (rozcieńczenie) nie może być rozcieńczona i musi dobrze kryć. Zwykle przyklejam sobie test kartę i przed właściwym malowaniem wykonuję kilka kresek testowych jak już idzie mi jak potrzeba przenoszę rękę na właściwy detal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 24 Listopada 2015 Share Napisano 24 Listopada 2015 Dzięki. Efekt naprawdę bombowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 25 Listopada 2015 Share Napisano 25 Listopada 2015 Pytanie mam o malowanie uszczelek na owiewce. Od taśmy pędzlem czy aero malujesz, czy z ręki pędzlem CI to tak równo wychodzi? perfekcyjna robota. Używam i Aero i pędzelka na początek oklejam i tryskam aero tak by zrobić ładny prosty zarys. Później poprawiam ręcznie pędzelkiem ważne jest by używać odpowiedniego pędzelka najlepszy jest "świeczkowy" chodzi o kształt włosia i nie może być zbyt miękki ponieważ najlepiej to wychodzi jak wykona się kreskę jednym pociągnięciem. Kolejna istotna sprawa to lepkość farby (rozcieńczenie) nie może być rozcieńczona i musi dobrze kryć. Zwykle przyklejam sobie test kartę i przed właściwym malowaniem wykonuję kilka kresek testowych jak już idzie mi jak potrzeba przenoszę rękę na właściwy detal. Masz może pomysł, jak to przenieść do 72-ki Genialna robota, a części metalizowane są obłędne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PabloA Napisano 25 Listopada 2015 Share Napisano 25 Listopada 2015 Piękne malowanie, szczęka opada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRL Napisano 25 Listopada 2015 Autor Share Napisano 25 Listopada 2015 Masz może pomysł, jak to przenieść do 72-ki Genialna robota, a części metalizowane są obłędne 72-ka to dla mnie czarna magia i jak ktoś tylko pomyśli o tym by zrobić uszczelkę w tej skali to już dla mnie jest WIELKI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 25 Listopada 2015 Share Napisano 25 Listopada 2015 Uszczelkę taką można zrobić w każdej skali: wystarczy dociąć odpowiedniej długości (i szerokości naturalnie) paseczki z kalkomanii. Każdy chyba ma jakieś stare kalki z poprzednich zestawów we właściwym kolorze, więc to nie powinien być duży problem. Ja mam też swój sposób na takie rzeczy: tam gdzie ma być namalowana uszczelka naklejam pasek taśmy maskującej (o szerokości uszczelki naturalnie). Innymi słowy, robię jakby taką uszczelkę z taśmy maskującej. Gdy ją przykleję, maskuję powierzchnie wokół tej uszczelki, ważne tylko żeby zrobić to równo, najlepiej przy krawędzi maskować także dość cienkim i długim paseczkiem taśmy. Potem na koniec zdejmuję te pierwszy paseczek i mam gotowe miejsce malowania aerografem: po pomalowaniu i zdjęciu reszty taśmy maskującej mam gotową uszczelkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 26 Listopada 2015 Share Napisano 26 Listopada 2015 Masz może pomysł, jak to przenieść do 72-ki Genialna robota, a części metalizowane są obłędne 72-ka to dla mnie czarna magia i jak ktoś tylko pomyśli o tym by zrobić uszczelkę w tej skali to już dla mnie jest WIELKI dziękuje za uznanie ... staram się Uszczelkę taką można zrobić w każdej skali: wystarczy dociąć odpowiedniej długości (i szerokości naturalnie) paseczki z kalkomanii.Każdy chyba ma jakieś stare kalki z poprzednich zestawów we właściwym kolorze, więc to nie powinien być duży problem. Ja mam też swój sposób na takie rzeczy: tam gdzie ma być namalowana uszczelka naklejam pasek taśmy maskującej (o szerokości uszczelki naturalnie). Innymi słowy, robię jakby taką uszczelkę z taśmy maskującej. Gdy ją przykleję, maskuję powierzchnie wokół tej uszczelki, ważne tylko żeby zrobić to równo, najlepiej przy krawędzi maskować także dość cienkim i długim paseczkiem taśmy. Potem na koniec zdejmuję te pierwszy paseczek i mam gotowe miejsce malowania aerografem: po pomalowaniu i zdjęciu reszty taśmy maskującej mam gotową uszczelkę. Solo ty nie robisz 72-ki Poza tym ja nie maluje uszczelek, tylko je fizycznie robię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 26 Listopada 2015 Share Napisano 26 Listopada 2015 No jak nie. Mój ostatni model to 72 przecież. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 26 Listopada 2015 Share Napisano 26 Listopada 2015 No jak nie.Mój ostatni model to 72 przecież. W sumie tak... ale gotowe kupione modele się nie liczą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRL Napisano 27 Listopada 2015 Autor Share Napisano 27 Listopada 2015 META!!! Przygoda z Su-27 zakończona, dziś zainstalowałem rakiety z czarnymi pasami, fotel, osłonę kabiny i wszelkiej maści antenki. Model jest naprawdę imponujących rozmiarów i zrobienie mu zdjęć będzie wielkim wyzwaniem. Niestety moje cztery arkusze bristolu złączone razem okazują się być zbyt małe by pomieścić ten model dodatkowo skończyło się dziś już światło (zima - gdybym wiedział gdzie ona ma szyję to bym ją udusił) tak więc mogę wam jedynie zaprezentować fotkę strzeloną na szybko. Jutro wybiorę się po parę metrów tła i postaram się popstrykać jakieś znośne fotki. W kwestii samego modelu jest to dość wymagający model do złożenia części są spasowane dość dobrze jednak model jest duży i operowanie nim jest trudne. Jest też bardzo podatny na wszelkiej maści naprężenia i przesunięcia detali mam tu na myśli skrzydła i same połówki kadłuba trzeba podejść do sklejanie tych części ze spokojem. Po kilku modelach z większą ilością brudu w końcu mam model czystszy a przy tym bardzo mi się podoba i w mojej ocenie wygląda świetnie. Model przedstawia samolot prezentowany na Air Show we Włoszech z rakietami w wersji szkolnej (szkoleniowej). Ten sam egzemplarz Su-27 odwiedził także nasze pokazy w Radomiu w 2013r wtedy jednak nos i końcówki stateczników miał w kolorze białym. Można także w sieci odszukać fotki z ciemno szarymi dodatkami - krótko mówiąc jest to dość mocno wysłużona sztuka - która została przekazana do prezentowania na pokazach i zwykle co rok otrzymuje nie co zmieniony kamuflaż. Tyle w kwestii Su-27 "08" teraz czas na nowy projekt. Dziękuję wszystkim za śledzenie mojego wątku, wsparcie i podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 27 Listopada 2015 Share Napisano 27 Listopada 2015 Popracuj tym razem nad balansem bieli, żeby znowu tło nie było takie łososiowe. Biały powinien być biały. Może to kwestia oświetlenia? Czego używasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRL Napisano 27 Listopada 2015 Autor Share Napisano 27 Listopada 2015 Używam wpadającego światła dziennego - jednak jak robiłem tą fotkę to już słońce zachodziło i zrobiło się ciemno i nie tylko biały nie jest biały ale także inne kolory mają od razu nie naturalne odcienie. Zacząłem się nawet zastanawiać czy ciemne tło a nawet czarne nie byłoby lepsze. Jutro może powalczę z tłem i fotkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 27 Listopada 2015 Share Napisano 27 Listopada 2015 To się raczej nie sprawdza, jak zauważyłem. Pomyśl o 2-3 porządnych żarówkach, takich do studia fotograficznego (5400K), to by załatwiło sprawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRL Napisano 27 Listopada 2015 Autor Share Napisano 27 Listopada 2015 To się raczej nie sprawdza, jak zauważyłem.Pomyśl o 2-3 porządnych żarówkach, takich do studia fotograficznego (5400K), to by załatwiło sprawę. A gdzie takich szukać może jakiś sklep w necie znasz? może dziś przeszukam allegro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi