Przemek Przybulewski Napisano 3 Grudnia 2015 Autor Napisano 3 Grudnia 2015 Elegancko Dziękuję. Elegancko Jak wyżej. I również dziękuję. Nadszedł czas aby postawić kolosa na własnych nogach. Wprawdzie fajnie wyglądał tylko na felgach, taki niskopodłogowiec ale chyba nie o to chodzi w tym pojeździe. Instrukcja pokazuje malowanie większości bo 6 kół na biało, tak jak tutaj: A tylko dwa koła z zielonymi plamkami. Jednak nie byłbym sobą gdybym tego nie zmienił. Docelowo więc tylko 3 koła zostały białe a reszta ma mniejsze większe placki zieleni. Po założeniu (jeszcze nie dociśnięte do końca aby ewentualnie dało je się zdjąć) wygląda to tak: No i po złożeniu kabin, doklejeniu brakujących elementów typu kable, osłona lampy nadszedł czas na malowanie. Niestety nie zdążyłem tego jeszcze zrobić, na razie elementy przygotowane są do kolorów bazowych. Trochę kombinowania z maskowaniem będzie aby ładnie to wszystko przechodziło z elementu na element ale wolę nie malować na pojeździe aby odkurz nie pobrudził wcześniej przyklejonych elementów. Cytuj
Piecu_KP Napisano 3 Grudnia 2015 Napisano 3 Grudnia 2015 A ja mam pytanko odnośnie rdzy na wydechu. Jakim sposobem osiągnąłeś taki efekt? Cytuj
cortez 77 Napisano 3 Grudnia 2015 Napisano 3 Grudnia 2015 świetny model, bardzo fajny warsztat, gorąco kibicuję. Cytuj
Przemek Przybulewski Napisano 4 Grudnia 2015 Autor Napisano 4 Grudnia 2015 A ja mam pytanko odnośnie rdzy na wydechu. Jakim sposobem osiągnąłeś taki efekt?Zawsze miałem z tym problem - albo za jasne, albo za słabo więc poszukałem jakiegoś tutoriala. Znalazłem krótki i prosty na yuotube. Dwa rodzaje pigmentów Russina Earth i Light Rust. Malujesz element na czarno, pożniej smarujesz jakimś specyfikiem do pigmentów - ja używałem Pigment Fixer Miga ale on średnio sie nadaje bo szybko schnie. Po posmarowaniu tym specyfikiem sypiesz pigment russian earth, smarujesz drugi raz miejscowo i sypiesz light rust. Ewentualnie miejscowo poprawiasz. Prosty i dający fajny efekt sposób. świetny model, bardzo fajny warsztat, gorąco kibicuję.Dziękuję bardzo. Cytuj
Piecu_KP Napisano 4 Grudnia 2015 Napisano 4 Grudnia 2015 Dzięki wielkie za wyjaśnienie. Życzę powodzenia w dalszej pracy nad modelem. Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka Cytuj
Przemek Przybulewski Napisano 5 Grudnia 2015 Autor Napisano 5 Grudnia 2015 Czas na malowanie. Okleiłem blutackiem wszystkie elementy ale pstyknąłem tylko wyrzutnię - trochę babrania przy tym było: Po kilku godzinach: Silniki rakiet: I kilka pocisków na miejscu: I po założeniu kapsli: Kabinki: I reszta gratów: Złożony do zdjęć: Kamo nie wszędzie się zgrało ale nie jest źle: Czas chyba na delikatnego washa. Zmontowanie wszystkiego i jakąś podstawkę. I z tym ma dylemat bo planowałem umieścić gdzieś na błotno śnieżnym poligonie ale prawdę mówiąc szkoda mi go brudzić więc zastanawiam się nad inną podstawką w miarę zimową ale nie taką brudzącą. Chyba że ktoś ma jakieś koncepcje, chętnie wysłucham. Cytuj
Przemek Przybulewski Napisano 5 Grudnia 2015 Autor Napisano 5 Grudnia 2015 Super Dziękuję bardzo. Cytuj
Super Moderator Greif Napisano 5 Grudnia 2015 Super Moderator Napisano 5 Grudnia 2015 No Przemo chyba będzie najlepszy z twoich monster ... Pozdrawiam Cytuj
Przemek Przybulewski Napisano 5 Grudnia 2015 Autor Napisano 5 Grudnia 2015 No Przemo chyba będzie najlepszy z twoich monster ...Pozdrawiam Dziękuję bardzo za miłe słowa. Pozdrawiam. Cytuj
Piecu_KP Napisano 6 Grudnia 2015 Napisano 6 Grudnia 2015 A może park maszyn zimą? ;) pięknie. Pozazdrościć. Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka Cytuj
Przemek Przybulewski Napisano 7 Grudnia 2015 Autor Napisano 7 Grudnia 2015 A może park maszyn zimą? ;) pięknie. Pozazdrościć.Hmm, jest to jakaś koncepcja. Dzięki. Rewelacja. Dobrze wybrałeś jeśli chodzi o ten zimowy kamuflaż Dziękuję. Na razie wygląda imponująco.Dzięki wielkie. Cytuj
Tomek Mroczkowski Napisano 7 Grudnia 2015 Napisano 7 Grudnia 2015 Może kawałek drogi asfaltowej całej mokrej w deszczowy dzień i ten potwór skręcający całą jej szerokością w drogę polną kierującą na poligon? Cytuj
Przemek Przybulewski Napisano 7 Grudnia 2015 Autor Napisano 7 Grudnia 2015 Może kawałek drogi asfaltowej całej mokrej w deszczowy dzień i ten potwór skręcający całą jej szerokością w drogę polną kierującą na poligon?Bardzo fajny pomysł. Dziękuję. Cytuj
Przemek Przybulewski Napisano 18 Grudnia 2015 Autor Napisano 18 Grudnia 2015 No cóż, długo myślałem nad podstawką i znikąd pojawił się pomysł na skały. Tego jeszcze nie robiłem to i czas spróbować. Zaczęło się od kształtu ze styroduru: Poźniej gips na dolne partie: W międzyczasie dokleiłem więcej "szczegółów": I pokryłem gipsem łuk: Po położeniu gipsu na większość ścian zaczęło się skrobanie. Mała uwaga - lepiej używać gorszej jakości gipsu, łatwiej go skrobać niż gips sztukatorski czy alabastrowy: Skończyłem też drogę: I zaczęło się mazanie trochę desert yellow, trochę flat earth i flat brown: Później szary i czarny, trochę suchego pędzla i kamieni, na to pójdzie jeszcze śnieg: Na razie wygląda to tak: Cytuj
Tomek Mroczkowski Napisano 18 Grudnia 2015 Napisano 18 Grudnia 2015 Tu bardziej wg mnie by pasował jakiś pojazd z Afganu, BMP-2 czy BTR-70. Cytuj
piotrkur Napisano 18 Grudnia 2015 Napisano 18 Grudnia 2015 Tu bardziej wg mnie by pasował jakiś pojazd z Afganu, BMP-2 czy BTR-70. Popieram! Cytuj
jaxiu Napisano 18 Grudnia 2015 Napisano 18 Grudnia 2015 Tu bardziej wg mnie by pasował jakiś pojazd z Afganu, BMP-2 czy BTR-70. Zgadzam się z przedmówcą Cytuj
Przemek Przybulewski Napisano 19 Grudnia 2015 Autor Napisano 19 Grudnia 2015 Tu bardziej wg mnie by pasował jakiś pojazd z Afganu, BMP-2 czy BTR-70. Popieram! Zgadzam się z przedmówcą Cholercia. Wy to wiecie jak człowieka pocieszyć i podnieść na duchu. Cytuj
Tomek Mroczkowski Napisano 19 Grudnia 2015 Napisano 19 Grudnia 2015 Jakby nie było, pojazd masz w zimowym camo które nijak ma się do skał plus pchanie się w takie tereny takim wielkim sprzętem jest sporym wyzwaniem, ryzyko zahaczenia o skały wyrzutniami jest ogromne jak sam zestaw. Mi pierwsze co sie skojarzyło z tą podstawką to kolumna zywcem wyciągnięta z 9 Kompanii. Wg mnie tą skalistą podstawe zostaw sobie pod pojazd właśnie typu BMP-2, BTR-70, BRDM-2 czy BM-21 załadowane piechotą A na Smercha wykonaj bardziej nizinny teren Cytuj
jaxiu Napisano 19 Grudnia 2015 Napisano 19 Grudnia 2015 Masz świetną skałę i super zapowiający się model - trochę do siebie nie pasują, ale w sumie zazdroszczę Ci tego dylematu Cytuj
Przemek Przybulewski Napisano 19 Grudnia 2015 Autor Napisano 19 Grudnia 2015 Zamysł był taki żeby tam jeszcze nawalić śniegu i pojazd przedziera się przez ten śnieg. Na razie pokazałem gołe skały bo nie mam jeszcze śniegu. A z drugiej strony nie mam też żadnego z wymienionych wyżej pojazdów używanego w Afganistanie a w sumie kupowanie pojazdu do podstawki, hmm, wydaje mi się dziwne. I dylemat nadal nie rozwiązany. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi