Daz Napisano 22 Listopada 2015 Share Napisano 22 Listopada 2015 Tiger I walczący w Rosji w 1942r Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 22 Listopada 2015 Share Napisano 22 Listopada 2015 Od pewnego czasu sie zastanawiam ile Ty masz kolego lat? ps prosze nie traktowac tego pytania jako hejt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ams Napisano 22 Listopada 2015 Share Napisano 22 Listopada 2015 Jak na SF to nawet fajny.... Przyklej tylko nieco bardziej gąski na kołach napędowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daz Napisano 22 Listopada 2015 Autor Share Napisano 22 Listopada 2015 A dlaczego uważasz że to SF? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 22 Listopada 2015 Share Napisano 22 Listopada 2015 A dlaczego uważasz że to SF? Bo jak zwykle skopałeś merytorycznie. Jestem ciekawy na jakich Ty "kwitach" się opierasz, bo na pewno nie na instrukcjach dołączonych do modeli. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ams Napisano 22 Listopada 2015 Share Napisano 22 Listopada 2015 A dlaczego uważasz że to SF? ... z grubsza... niewłaściwy właz dowódcy, daszki na rurach wydechowych... innych rzeczy się nie doszukiwałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daz Napisano 22 Listopada 2015 Autor Share Napisano 22 Listopada 2015 A tak na marginesie, to poprawcie mnie jak się mylę, bo może od samego początku tkwiłem w błogiej nieświadomości, ale to jest forum modelarskie? w sensie małe plastikowe przedmioty, budowane przez ludzi, i na łamach forum wzajemnie oceniamy estetykę wykonania pracy, efekt malowania, ciekawość waloryzacji i inne aspekty artystyczno wizualne związane z wykonana pracą? Czy jest to forum historyczno - rekonstrukcyjne gdzie w głównej mirze stawia się na dokładność odwzorowania z rzeczywistością a sama forma wykonania "plastyczno-technicznego" jest na drugim miejscu? Bo od pewnego czasu mam wrażenie że administrator powinien zmienić nazwę i status forum, gdyż widzę że najważniejszy jest aspekt historyczny a nie plastyczno techniczny, który jak by nie patrzeć jak bardzo istotny w sklejaniu modelu, a mniej istotny przy rekonstrukcji historycznej i odwrotnie. To prawie tak jak by na forum malarstwa artystycznego, na temat prac Salvadora Dali wypowiadali się zegarmistrze i oceniali jego prace pod względem dokładności i realizmu namalowanych zegarów. Panowie ja nie jestem historykiem, nie zagłębiam się przy budowie modeli w detale i najmniejsze szczegóły aspektów historycznych i merytorycznych. Jestem architektem i mam poniekąd wykształcenie artystyczne i ten aspekt stawiam na piedestale podczas relaksu jakim dla mnie jest budowa modeli. I tak jak w przypadku tego czołgu, znajduje w necie ciekawe zdjęcie i staram się zbudować coś na ten wzór, ale nie w aspekcie poprawności merytorycznej ale artystycznej. Skupiam się na malowaniu, brudzeniu, śladach zużycia, obić, zniszczeń itp. A fakt że do budowy Tygrysa, który w rzeczywistości był wczesną wersją użyłem wersji pośredniej, i tak naprawdę różną się paroma detalami, dla mnie nie ma większego znaczenia, bo modelu nie budowałem jako historyk a jako "artysta plastyk" i w tym kierunku skupiłem swoje działania. Oczywiście podziwiam i bardzo szanuję wiedzę i dbałość o aspekt historyczny kolegów z forum, ale prosił by także aby nie był to jedyny wyznacznik oceny modli, bo tak jak wspomniałem na początku mojej wypowiedzi to jest forum modelarskie a nie kółko miłośników historii II WŚ. W głównej mierze osoby oceniające pracę zaczynają wypowiedzi od stwierdzeń, że nie taki nr, czy oznaczenie względem malowania bo w tym roku i takim kraju to ten batalion używał już takich i takich oznaczeń itp, a przy okazji fajnie sklejony model. Wolał bym aby na forum modelarskim była zachowana odwrotna kolejność priorytetów oceny pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 22 Listopada 2015 Share Napisano 22 Listopada 2015 Modelarstwo redukcyjne to nie tylko malarstwo artystyczne. Zmień piaskownicę a nie dorabiasz historię pod siebie. Bez obrazy ale taka prawda powiedziana dosadnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ams Napisano 22 Listopada 2015 Share Napisano 22 Listopada 2015 Nie masz się co oburzać :c)))) nie napisałem, że model jet brzydki tylko że jest SF.... Jak pomalujesz go na fioletowo w pomarańczowe kropki, to też będzie ładny i też będzie SF... to wszystko :c))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 22 Listopada 2015 Share Napisano 22 Listopada 2015 Dla mnie możesz budować fajans jaki chcesz, srebrne bandaże w "trójce" przemilczałem, ale ten Tygrys to już szczyt dyletanctwa. Żebyś był świadomy - Tygrysa I środkowej wersji produkcyjnej pomalowałeś jak Initiala z 1942, a różnic między tymi wersjami było setki. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daz Napisano 22 Listopada 2015 Autor Share Napisano 22 Listopada 2015 I widzisz Seb, o tym wlasnie napisałem, Ty oceniasz cały czas prace od strony merytoryki czołgu o nazwie Tygrys, bo znasz go dobrze, a ja jestem ciekaw jak taka prace ocenił by ktoś kto np z wykształcenia i zawodu jest plastikiem, nie ma pojęcia o historii modelu czołgu Tygrys i nie bedzie znał różnic pomiędzy wersjami ale za to bedzie oceniał prace pod względem odbioru wizualnego pomalowania, brudzenie itp. Bo Ty cały czas piszesz o kwestiach merytorycznych. Ams, a ja nawet bym wolał żebyś napisał ze model jest brzedki, lub ładny, żebyś ocenił go pozytywnie lub negatywnie ale pod względem odbioru wizualnego wykonanej pracy, a nie stawiał za pryiorytet ocenę historyczna i badanie czy to aby nie SF. Enten, nie mam zamiaru zmieniać piaskownicy, tylko dlatego ze komuś nie pasuje moja ideologia. Mam własne zdanie na dane tematy i chętnie je wyrażam a nie uciekam z podkulonym ogonem, bo komuś sie ono nie podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bożo wpożo Napisano 22 Listopada 2015 Share Napisano 22 Listopada 2015 Nie lep panter , tygrysów , spitfajerow , meserszmitow 109 , mustangów , harikanów , yamatów , bismarków i będziesz miał po problemie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ams Napisano 22 Listopada 2015 Share Napisano 22 Listopada 2015 Daz... Przecież napisałem, że jest fajny . A że napisałem też że jest SF, to żadna obraza. Napisałem, też żebyś spróbował lepiej ułożyć gąski na zejściu z koła napędowego na koła jezdne, bo za bardzo odstają. Pozdro.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
helder Napisano 22 Listopada 2015 Share Napisano 22 Listopada 2015 To ja względem artyzmu Taka trochę tandetna próba kopiowania Rinaldiego Nawet plama na przedzie w tym samym miejscu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daz Napisano 23 Listopada 2015 Autor Share Napisano 23 Listopada 2015 Zgadza sie, bazowalem na tym wlasnie modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 23 Listopada 2015 Share Napisano 23 Listopada 2015 Kurde strach pokazać swojego tygrysa... a dwa czekają na lepienie ;] Ogólnie mi się podoba. Może najmniej błoto które kolorem przypomina siarkę. Jednak jest to twój model i ważne by podobał się tobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiwis Napisano 23 Listopada 2015 Share Napisano 23 Listopada 2015 Nie ma się chyba co spierać - po raz "n-ty" - o podejście do modelarstwa/lepienia modeli. Kolega Daz zaprezentował na forum kilkadziesiąt modeli i o ile dobrze pamiętam każdy model (z pancerki) był "jakoś tam niemerytoryczny" (wersja, malowanie/oznakowanie, rok, dodatki) ale też kolega nie robi modeli na konkursy. Daz robi modele na sprzedaż - http://allegro.pl/listing/user/listing.php?id=26948&us_id=1651573 - i jak widać merytoryczność i zgodność historyczna nie jest w takim przypadku najważniejsza. Ważniejszy jest szybki montaż i w miarę atrakcyjne malowanie/brudzenie. Potencjalny klient w większości przypadków nie jest ekspertem i błędów nie zauważy tylko chce mieć na półce ładnie wyglądający modelik. Takie modeliki Daz wykonuje - klei i maluje szybko, bezstresowo - jeśli sprawia mu to frajdę i dodatkowo może na tym coś zarobić to nic tylko pogratulować Dla jednych takie modele to będą gnioty i zabawki dla innych fajnie wykonane miniaturki w sam raz do gablotki. Jedna tylko uwaga - skoro robisz kolego Daz takie nieprawdziwki to uprzedź o tym kolegów forumowiczów gdyż pomimo tego że jest to forum modelarskie, a nie historyczne, to większość obecnych tu osób jest zainteresowanych historią, ma choćby minimalna wiedzę na temat prezentowanych tu maszyn i rażą ich takie babole jak Panzerschreki lub King Tigery w 1941 . Wydaje mi się że jesteś jednak w mniejszości ze swym plastyczno-artystycznym podejściem i musisz się liczyć z uwagami. Ja się nie czepiam - wiedząc kto i w jakiej konwencji wykonał tego Tygrysa. Podobnie jak każdy z pozostałych Twoich modeli - "może się podobać" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daz Napisano 23 Listopada 2015 Autor Share Napisano 23 Listopada 2015 Hiwis, masz racje, ja podchodzę do sprawy od strony plastycznej i jak słusznie zauważyłeś marketingowej, gdzie jak zdążyłem zauważyć u moich klientów merytoryka jest drugorzędna, ale oczywiście mam świadomość i szanuje to ze duzo modelarze duża wagę kładzie na zgodności historyczna. Chciałbym jedynie aby to działało w obie strony, aby ktoś tak jak ja kto robi model głownie od strony aspektów plastycznych a mniejszy nacisk kładzie na merytoryke ( bo w końcu nie jest to tygrys w malowaniu US z Iraku 2009r) tylko w mniejszym lub większym stopniu odpowiadający oryginalności, nie był szkalowany za to ze odbiega od historii i wręcz przez to cała praca była dyskwalifikowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiwis Napisano 23 Listopada 2015 Share Napisano 23 Listopada 2015 Chciałbym jedynie aby to działało w obie strony, (...) nie był szkalowany za to ze odbiega od historii i wręcz przez to cała praca była dyskwalifikowana. U mnie działa i nikogo nie mam zamiaru szkalować ani niczego dyskwalifikować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
7urgen Napisano 23 Listopada 2015 Share Napisano 23 Listopada 2015 Trzeba zwyczajnie zrozumieć pewne mechanizmy. Kiedy człowiek w czymś mocno siedzi to zawsze go razi czyjas ignorancja lub zwyczajne nie przywiązywanie wagi do tematu. Nie wierze Daz że jako architekt nie krzywisz się (choćby w myślach) widząc prosty betonowy klocek z setką okien i jednymi drzwiami. Myślę że nie raz przyszło Ci do głowy jakich można by dokonać prostych zabiegów aby klocek przestał być klockiem. Być może nawet pomyślałes coś niepozytywnego o autorze w/w klocka. Jeżeli się nie wstydzisz swoich prac to fajnie, ludzie którzy maja wiedzę też nie powinni się jej wstydzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 30 Listopada 2015 Share Napisano 30 Listopada 2015 No to i ja dodam od siebie swoje pięć groszy. Zaglądnołem tu zachęcony tytułem : "Tiger I - 1942 Rosja - 1:35" i .................. poczułem się oszukany. Jednoznaczne stwierdzenie: Tiger I walczący w Rosji w 1942r . W domyśle trzeba dodać : TEN KONKRETNY TIGER I - bo to o niego przecież chodzi. Datując model w konkretnej sytuacji historycznej Sam wywołałeś dyskusję historyczną. Zatytułuj model jakoś plastycznie może wtedy będą oceny z tej strony. Hiwis, masz racje, ja podchodzę do sprawy od strony plastycznej i jak słusznie zauważyłeś marketingowej,... . Jest to łagodnie mówiąc wprowadzeniem w błąd potencjalnego klienta, a marketing to nie znak równości z oszustwem. Taki Tygrys nie istniał w tym czasie. Skoro sprzedajesz te modele to - to forum traktujesz jako reklamę Swoich produktów W takim razie nie dziw się jak oceniają modelarze Twoją reklamę.Mają do tego pełne prawo. Gdyby tego wpisu nie było to OK.Twój model to Twoja sprawa. Dodając do tytułu "SF" - pozbędziesz się oceniania Twoich modeli pod względem poprawności historycznej/merytorycznej. Wiem w tym wypadku marketing ........ . Warsztat Tigera I S04 - rozpocząłeś myślę że z dobrej strony.To forum (wiedza modelarzy) to kopalnia wiedzy(darmowa), a i modele zrobione poprawnie merytorycznie będą bardziej atrakcyjne dla wymagających kupców. Tak myślę. PS. "SF" - science fiction - Fantastyka naukowa - https://pl.wikipedia.org/wiki/Fantastyka_naukowa tak dla pełnej jasności co ja uważam za skrót SF. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi