Skocz do zawartości

Leopard 2A4 Meng 1/35 ( być może po polsku )

Gość Grzegorz Grabowski

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Jako że Stryker czeka na części, postanowiłem, że zacznę tytułowego Leosia. Postaram się by był to szybki projekt, model prosto z pudła. Nie mam tyle czasu, co ze strykerem, więc nie będzie żadnych blach, toczonych luf czy metalowych gąsienic. W tytule jest " być może po polsku ". Przyzwoitość nakazuje mi go zrobić w polskim malowaniu, ale to zależy od dostępności kalkomanii z Toro Model. Jak dorwę kalki, będzie Polak, jak nie, no cóż... Ok, coś o samym modelu. A co tu pisać? To po prostu Meng i tyle . Wczoraj zacząłem zabawę. Muszę przyznać, że składa się go błyskawicznie. Koledzy, oto stan prac, na 3 godziny po otwarciu pudła:

DSC_0568%20Kopiowanie_zpsdj2z7qwq.jpg

DSC_0570%20Kopiowanie_zpsfcoxcer5.jpg

DSC_0571%20Kopiowanie_zpsdcz3gzpd.jpg

DSC_0569%20Kopiowanie_zpsjpt6rrej.jpg

IMG_20151203_170655%20Kopiowanie_zpsjzl1ssrk.jpg

DSC_0574%20Kopiowanie_zpsiiazqxv3.jpg

IMG_20151203_170719%20Kopiowanie_zpspvkboxgg.jpg

Kiedyś składałem 2 Leosie. 2A5 z Tamiyi, oraz 2A6 z Italeri. W obydwu przypadkach był ten sam problem. Tył wieży szorował po płycie silnika. Tu nie ma takiej opcji . Jest w tym modelu coś, co mi się nie podoba, ale o tym później. Dziś już kończę, zapraszam do oglądania i ewentualnie komentowania. Pozdrawiam serdecznie.

Edytowane przez Gość

• Odpowiedzi 108
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Może czas zakupić. Poczekam tylko na Twoje zdanie o tych fartuchach.

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Proponuję wymienić uchwyty do wlewów paliwa i klapek(zasobników) na kadłubie na druciane, poprawi to bardzo wygląd, a przed sklejeniem góry z dołem można podkleić cyjanem od środka. Poprawi to wygląd modelu, bo te plastikowe uszy średnio wyglądają. Ja w swoim leosiu 2a5 co teraz robię też to wymieniłem i efekt o wiele lepszy.

Proponuję wymienić uchwyty do wlewów paliwa i klapek(zasobników) na kadłubie na druciane, poprawi to bardzo wygląd, a przed sklejeniem góry z dołem można podkleić cyjanem od środka. Poprawi to wygląd modelu, bo te plastikowe uszy średnio wyglądają. Ja w swoim leosiu 2a5 co teraz robię też to wymieniłem i efekt o wiele lepszy.

Od początku mam taki plan

Witam kolegów. W kwestii narodowości mojego Leoparda, nic się nie zmieniło. Kalki 10 Brygady zostały zamówione i nie będę już zmieniał planów. Ok, czas wyjaśnić tajemnicę tych fartuchów. Przede wszystkim Panowie, bez paniki. Oba komplety fartuchów ( Meng dał do wyboru ) przeciw kumulacyjnych, prezentują się tak :

IMG_20151205_202244%20Kopiowanie_zpsmwoun7yk.jpg

DSC_0585%20Kopiowanie_zpscrrplwze.jpg

Jak widać, od frontu nic im nie dolega prawda?? Sprawa rozbija się o to co jest po ich drugiej stronie. O ile te z pierwszej fotki są w porządku, o proszę:

DSC_0584%20Kopiowanie_zpsmzszenwu.jpg

To te z drugiego zdjęcia, troszkę mnie załamały, popatrzcie:

DSC_0583%20Kopiowanie_zpsmrmlvkbj.jpg

I choć to nie jest żadna katastrofa, to troszkę się wkurzyłem, widząc to. Dlaczego?? Na wielu fotkach polskich leosiów, widać, że ostatni panel tychże fartuchów, jest uniesiony do góry. Robiąc ich tył w ten sposób, Meng dodał mi roboty i to mi się nie spodobało. Powiedzmy szczerze Koledzy. Tył tych fartuchów wygląda slabo, prawda??

Wydaje mi się, że nie chodzi o wypychacze, tylko o grubość i kształt krawędzi uniemożliwiające podniesienie tylnej części fartucha... (Bo będzie brzydko wyglądać)

bulik58, a sprawdziłeś czy rodzaj podkładek pod nakrętki jest zgodny z seriami Leoopardów 2A4?? Meng mógł coś pomieszać i model, nie warty jest kupienia, Ojojoj. A z tymi fartuchami, to rzeczywiście, jak pisał jaxiu, chodziło mi o to, że są grube i trzeba je będzie piłować.

bulik58, ja to wszystko czytałem. To że jakiś koleś, trafił egzemplarz z krzywą wanną, nie oznacza, że model nie nadaje się do kupienia. Kto sklejał, ten wie, że słynny w świecie modelarskim, m1a1 Abrams od Dragona ( 3535), miał zwichrowaną wannę, praktycznie w każdym pudle ( ja sam kupiłem 4 takie modele), ale to był najlepszy model tego czołgu i raczej nikogo nie obchodziła krzywą wanna, którą i tak dało się wyprostować. I tak samo jest w przypadku tego Leosia. Zresztą w moim modelu wszystko było ok z wanną.

Grzesiek nie jojcz o grube osłony. Nie wszystkie polskie Leo jeżdżą z podniesionymi ostatnimi panelami to raz, a poza tym jak chce tak zrobić, to kostka drewniana, papier ścierny i w kilka minut będziesz miał osłony jak talala. W swoim Leo (w 1:16) tez musiałem tak zrobić. Płaczu nie było, choć mój łokieć nieco się żalił na ta pracę.

Marcin, ja wcale nie płaczę . Wiem że, nie wszystkim Leosiom podnosi się ostatnie panele, ale to dodaje smaczku, a ja lubię smaczki . Poza tym, troszeczkę "okaleczyłem " swój model ( pokażę to później na fotkach ). A tym czasem mam prośbę. Czy szanowni koledzy mogliby podrzucić jakiś przepis na ładne styranie gumowych nakładek na gąsienicach??

Ok, sposób na nakładki, to szpikulec dentystyczny lub inne dłutko i dremel z ostrym papierem ściernym. Popatrz w moim wątku o Merkavie IIID. Tam kolega pokazywał tyranie gumy na przykładzie guma na kołach nośnych.

Dzięki Marcinie za podpowiedź. Zalukam do Ciebie . Ok, tak wygląda dziś mój Leopard:

DSC_0595%20Kopiowanie_zpsftxlkltn.jpg

DSC_0599%20Kopiowanie_zpsyahekdk0.jpg

DSC_0597%20Kopiowanie_zpsgoo8qq7v.jpg

IMG_20151208_121606%20Kopiowanie_zpszmjec0xl.jpg

IMG_20151208_121526%20Kopiowanie_zpsg9o0xlhd.jpg

Ogólnie model składa się bardzo fajnie. Żadnych sensacji typu, złe spasowanie, wykrzywione elementy itp. itd. Szkoda, że armata porusza się w tak nie wielkim zakresie góra-dół, poza tym jak się armatę uniesie do góry, to zaraz opada, to mi się nie podoba. Trzeba wymienić wszelkie uchwyty na druciane, ale to nic wielkiego. Najsłabszym elementem modelu, są oczywiście gąsienice. Wypychacze na wypychaczach, wypychaczami poganiają, więc szlifowania co nie miara. Ogniwko to 3 elementy, składane bez kleju. Tak miedzy nami, to muszę przyznać, że i tak, te gąski, są najlepsze z tych, które do tej pory widziałem w modelach Menga. Gdybym oceniał model w 10-cio stopiowej skali, dałbym mu 8 punktów.Ok, tyle na temat modelu. Tak na zakończenie, wrzucam jeszcze taką fotkę:

img0054fl%20Kopiowanie_zpsrp7ixayt.jpg

To, jakby ktoś uważał, że popełniłem błąd przycinając tylne chlapacze . Pozdrawiam