Gość Napisano 3 Grudnia 2015 Share Napisano 3 Grudnia 2015 (edytowane) Witam. Jako że Stryker czeka na części, postanowiłem, że zacznę tytułowego Leosia. Postaram się by był to szybki projekt, model prosto z pudła. Nie mam tyle czasu, co ze strykerem, więc nie będzie żadnych blach, toczonych luf czy metalowych gąsienic. W tytule jest " być może po polsku ". Przyzwoitość nakazuje mi go zrobić w polskim malowaniu, ale to zależy od dostępności kalkomanii z Toro Model. Jak dorwę kalki, będzie Polak, jak nie, no cóż... Ok, coś o samym modelu. A co tu pisać? To po prostu Meng i tyle . Wczoraj zacząłem zabawę. Muszę przyznać, że składa się go błyskawicznie. Koledzy, oto stan prac, na 3 godziny po otwarciu pudła: Kiedyś składałem 2 Leosie. 2A5 z Tamiyi, oraz 2A6 z Italeri. W obydwu przypadkach był ten sam problem. Tył wieży szorował po płycie silnika. Tu nie ma takiej opcji . Jest w tym modelu coś, co mi się nie podoba, ale o tym później. Dziś już kończę, zapraszam do oglądania i ewentualnie komentowania. Pozdrawiam serdecznie. Edytowane 3 Grudnia 2015 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imt Napisano 3 Grudnia 2015 Share Napisano 3 Grudnia 2015 J est w tym modelu coś, co mi się nie podoba, ale o tym później. może lepiej wcześniej, gdyż model leży w zasięgu moich zainteresowań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 3 Grudnia 2015 Share Napisano 3 Grudnia 2015 Chodzi o fartuchy przeciw kumulacyjne. A co dokładnie?? O tym jutro, dziś już za późno na robienie zdjęć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imt Napisano 3 Grudnia 2015 Share Napisano 3 Grudnia 2015 ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piecu_KP Napisano 3 Grudnia 2015 Share Napisano 3 Grudnia 2015 Może czas zakupić. Poczekam tylko na Twoje zdanie o tych fartuchach. Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzychuP Napisano 4 Grudnia 2015 Share Napisano 4 Grudnia 2015 Masz na myśli to że się otwierają? P.S. nie idź utartą drogą i nie rób Polaka.Może Chile albo Austria. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tankrider Napisano 4 Grudnia 2015 Share Napisano 4 Grudnia 2015 Proponuję wymienić uchwyty do wlewów paliwa i klapek(zasobników) na kadłubie na druciane, poprawi to bardzo wygląd, a przed sklejeniem góry z dołem można podkleić cyjanem od środka. Poprawi to wygląd modelu, bo te plastikowe uszy średnio wyglądają. Ja w swoim leosiu 2a5 co teraz robię też to wymieniłem i efekt o wiele lepszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 4 Grudnia 2015 Share Napisano 4 Grudnia 2015 Proponuję wymienić uchwyty do wlewów paliwa i klapek(zasobników) na kadłubie na druciane, poprawi to bardzo wygląd, a przed sklejeniem góry z dołem można podkleić cyjanem od środka. Poprawi to wygląd modelu, bo te plastikowe uszy średnio wyglądają. Ja w swoim leosiu 2a5 co teraz robię też to wymieniłem i efekt o wiele lepszy. Od początku mam taki plan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Knjaz Napisano 4 Grudnia 2015 Share Napisano 4 Grudnia 2015 Albo pomeluj w grecki wzorek Sent from my D2303 using Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 4 Grudnia 2015 Share Napisano 4 Grudnia 2015 Sorki Koledzy, ale spóźniliście nieco z propozycjami malowań. Będzie Polak, bo kalki już zamówiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaxiu Napisano 4 Grudnia 2015 Share Napisano 4 Grudnia 2015 Siadam i kibicuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solaris7813 Napisano 4 Grudnia 2015 Share Napisano 4 Grudnia 2015 Sorki Koledzy, ale spóźniliście nieco z propozycjami malowań. Będzie Polak, bo kalki już zamówiłem. Szkoda. Jeśli byś jednak zmienił zdanie to może: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 6 Grudnia 2015 Share Napisano 6 Grudnia 2015 Witam kolegów. W kwestii narodowości mojego Leoparda, nic się nie zmieniło. Kalki 10 Brygady zostały zamówione i nie będę już zmieniał planów. Ok, czas wyjaśnić tajemnicę tych fartuchów. Przede wszystkim Panowie, bez paniki. Oba komplety fartuchów ( Meng dał do wyboru ) przeciw kumulacyjnych, prezentują się tak : Jak widać, od frontu nic im nie dolega prawda?? Sprawa rozbija się o to co jest po ich drugiej stronie. O ile te z pierwszej fotki są w porządku, o proszę: To te z drugiego zdjęcia, troszkę mnie załamały, popatrzcie: I choć to nie jest żadna katastrofa, to troszkę się wkurzyłem, widząc to. Dlaczego?? Na wielu fotkach polskich leosiów, widać, że ostatni panel tychże fartuchów, jest uniesiony do góry. Robiąc ich tył w ten sposób, Meng dodał mi roboty i to mi się nie spodobało. Powiedzmy szczerze Koledzy. Tył tych fartuchów wygląda slabo, prawda?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 6 Grudnia 2015 Share Napisano 6 Grudnia 2015 Daj spokój, taki drobiazg , a ty budujesz przez parę postów napięcie, jakby nagle się okazało, że plastik w modelu nie reaguje na znane ludzkości kleje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 6 Grudnia 2015 Share Napisano 6 Grudnia 2015 Ja już myślałem, że tu jakieś niedolewki czy błędy merytoryczne a Ty panikujesz na widok 2 wypychaczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaxiu Napisano 6 Grudnia 2015 Share Napisano 6 Grudnia 2015 Wydaje mi się, że nie chodzi o wypychacze, tylko o grubość i kształt krawędzi uniemożliwiające podniesienie tylnej części fartucha... (Bo będzie brzydko wyglądać) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 6 Grudnia 2015 Share Napisano 6 Grudnia 2015 Spiłowanie to żaden problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 6 Grudnia 2015 Share Napisano 6 Grudnia 2015 bulik58, a sprawdziłeś czy rodzaj podkładek pod nakrętki jest zgodny z seriami Leoopardów 2A4?? Meng mógł coś pomieszać i model, nie warty jest kupienia, Ojojoj. A z tymi fartuchami, to rzeczywiście, jak pisał jaxiu, chodziło mi o to, że są grube i trzeba je będzie piłować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 6 Grudnia 2015 Share Napisano 6 Grudnia 2015 jeden czolg ma gladka tylna scianke, a inny ma cos co przypomina reczna pile do drzewa No raczej to że wyposażeniem leopardy mogą się różnić to raczej nadzwyczajne nie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 7 Grudnia 2015 Share Napisano 7 Grudnia 2015 dobrze jest sprawdzic jak wyglada oryginal Ale tak sie zawsze robi przeciez Grzegorz ma konkretny pojazd wybrany i bedzie się wzorował na oryginale (o ile znajdzie zdjęcia 0114T ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 7 Grudnia 2015 Share Napisano 7 Grudnia 2015 bulik58, ja to wszystko czytałem. To że jakiś koleś, trafił egzemplarz z krzywą wanną, nie oznacza, że model nie nadaje się do kupienia. Kto sklejał, ten wie, że słynny w świecie modelarskim, m1a1 Abrams od Dragona ( 3535), miał zwichrowaną wannę, praktycznie w każdym pudle ( ja sam kupiłem 4 takie modele), ale to był najlepszy model tego czołgu i raczej nikogo nie obchodziła krzywą wanna, którą i tak dało się wyprostować. I tak samo jest w przypadku tego Leosia. Zresztą w moim modelu wszystko było ok z wanną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madeira Napisano 8 Grudnia 2015 Share Napisano 8 Grudnia 2015 Grzesiek nie jojcz o grube osłony. Nie wszystkie polskie Leo jeżdżą z podniesionymi ostatnimi panelami to raz, a poza tym jak chce tak zrobić, to kostka drewniana, papier ścierny i w kilka minut będziesz miał osłony jak talala. W swoim Leo (w 1:16) tez musiałem tak zrobić. Płaczu nie było, choć mój łokieć nieco się żalił na ta pracę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 8 Grudnia 2015 Share Napisano 8 Grudnia 2015 Marcin, ja wcale nie płaczę . Wiem że, nie wszystkim Leosiom podnosi się ostatnie panele, ale to dodaje smaczku, a ja lubię smaczki . Poza tym, troszeczkę "okaleczyłem " swój model ( pokażę to później na fotkach ). A tym czasem mam prośbę. Czy szanowni koledzy mogliby podrzucić jakiś przepis na ładne styranie gumowych nakładek na gąsienicach?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madeira Napisano 8 Grudnia 2015 Share Napisano 8 Grudnia 2015 Ok, sposób na nakładki, to szpikulec dentystyczny lub inne dłutko i dremel z ostrym papierem ściernym. Popatrz w moim wątku o Merkavie IIID. Tam kolega pokazywał tyranie gumy na przykładzie guma na kołach nośnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 8 Grudnia 2015 Share Napisano 8 Grudnia 2015 Dzięki Marcinie za podpowiedź. Zalukam do Ciebie . Ok, tak wygląda dziś mój Leopard: Ogólnie model składa się bardzo fajnie. Żadnych sensacji typu, złe spasowanie, wykrzywione elementy itp. itd. Szkoda, że armata porusza się w tak nie wielkim zakresie góra-dół, poza tym jak się armatę uniesie do góry, to zaraz opada, to mi się nie podoba. Trzeba wymienić wszelkie uchwyty na druciane, ale to nic wielkiego. Najsłabszym elementem modelu, są oczywiście gąsienice. Wypychacze na wypychaczach, wypychaczami poganiają, więc szlifowania co nie miara. Ogniwko to 3 elementy, składane bez kleju. Tak miedzy nami, to muszę przyznać, że i tak, te gąski, są najlepsze z tych, które do tej pory widziałem w modelach Menga. Gdybym oceniał model w 10-cio stopiowej skali, dałbym mu 8 punktów.Ok, tyle na temat modelu. Tak na zakończenie, wrzucam jeszcze taką fotkę: To, jakby ktoś uważał, że popełniłem błąd przycinając tylne chlapacze . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi