bazylms Napisano 29 Grudnia 2015 Share Napisano 29 Grudnia 2015 Moim zdaniem jesteś na dobrej drodze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
7urgen Napisano 29 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 29 Grudnia 2015 Dzieki Krzychu. Zobaczymy co powiedza nasi spece od figur. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 29 Grudnia 2015 Share Napisano 29 Grudnia 2015 Bardzo fajny i jakiś taki podobny do znajomego... mnie Tylko ta czapka to na madziarską mi bardziej znów wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pedzelek Napisano 29 Grudnia 2015 Share Napisano 29 Grudnia 2015 W tej skali nie wiem co podpowiedzieć bo to nie moja specjalność ale skoro jestem przywołany do tablicy to odpowiem,. -Jest bardzo dobrze. Nie spodziewałem się ,że masz takie zdolności plastyczne. Buty perfekt. Ale kolejnym razem z deczka czubki bym rozjaśnił, Dalej to widzę ,że żołnierz przeszedł sporo na wojnie no ale miał czas na pastowanie butów i golenie się. Tyko zapomniał rąk umyć i twarzy. Karabin też chyba nigdy na ziemi nie leżał. To pierwsze co zauważyłem. Dobrze ,że zacząłeś je malować. Twoje figury w końcu nabiorą rumieńców. Jeszcze może kiedyś namówisz się na winetki i będzie co pokazywać. Nie wiem czy twarze w tej skali się maluję. Ale jeśli tak to popróbuj. Przynajmniej zarost dodaj. I malowanie-postarzanie menażki nie przekonuje mnie do końca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
7urgen Napisano 29 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 29 Grudnia 2015 Tak jak napisalem, to nie koniec, tak jak napisalem, mauser doczeka sie tez syfu. Bedzie blotko, bedzie jakis pyl, kurz. Co do zarostu... Coz, nie wiem czy jeszcze tym razem ale pewnie kiedys zmierze sie z tym zagadnieniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 29 Grudnia 2015 Share Napisano 29 Grudnia 2015 Wiesz... Ja tam za bardzo na modzie wojskowej się nie znam, ale czy czapka i kurtka nie są trochę za duże? "Za luźne" znaczy się. Jeśli tak ma być to OK, ale mnie osobiście dobrego wojaka Szwejka przypomina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pedzelek Napisano 29 Grudnia 2015 Share Napisano 29 Grudnia 2015 Co do zarostu... Coz, nie wiem czy jeszcze tym razem ale pewnie kiedys zmierze sie z tym zagadnieniem. Koniecznie. Spróbuj suchym pigmentem. On przyda Ci się również do brudzenia uniformu, butów itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
7urgen Napisano 29 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 29 Grudnia 2015 Wiesz... Ja tam za bardzo na modzie wojskowej się nie znam, ale czy czapka i kurtka nie są trochę za duże? "Za luźne" znaczy się. Jeśli tak ma być to OK, ale mnie osobiście dobrego wojaka Szwejka przypomina. Czapka w rzeczywistosci mala nie byla a co do kurtki... To spadochroniarski "worek na kosci" a ze nie spiety w kroku to tak wyglada. Znajde stosowna fotke archiwalna to wstaie zeby uniknac spekulacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin1970 Napisano 30 Grudnia 2015 Share Napisano 30 Grudnia 2015 Bardzo mi się podoba , wszystkie uwagi już poszły wiec nie będę się powtarzał. Kup sobie suche pastele ( dostępne w każdym markecie ) starte na drobnym papierze ściernym dadzą Ci pigmenty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
7urgen Napisano 30 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 30 Grudnia 2015 Dziekuje Panowie za rady, krytyke i pchwaly. Zeby nie bylo to napisze od siebie ze: jestem zadowolonybz postepu prac, jestem zadowolony z faktu ze jak na pierwszy raz jakos sobie radze (nie bez udzialu Waszych porad), ze stanu obecnego nie do konca jestem zadowolony i poza kolejnym etapem chce poprawic pare rzeczy ktore zrobilem juz do tej pory. Przy okazji mam pytanie w zwiazku z kolejnym projektem ktory sie szykuje, brudzenie czarnego kombinezonu? Uprzedzam porady w stylu "bloto" bo na lotnisku (nawet polowym) w lecie za duzo go nie ma. To ma byc olej, smar, ewentualnie troche pylu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 30 Grudnia 2015 Share Napisano 30 Grudnia 2015 Jak ojej i smar to farba artystyczna olejna będzie jak najbardziej ok w kolorach bursztynowego brązu (czysty towot), brudnego brązu (brudny smar), ciemny grafit (smar grafitowy). Z racji tego, że te farby są oparte na oleju powinny się na prawdziwym materiale zachowywać jak smar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
7urgen Napisano 30 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 30 Grudnia 2015 To jest trop, dzieki wielkie Rafal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
7urgen Napisano 30 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 30 Grudnia 2015 Baas Ark- specjalnie dla Ciebie... W temacie czapki jeszcze poszukam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 30 Grudnia 2015 Share Napisano 30 Grudnia 2015 To jest trop, dzieki wielkie Rafal. Tylko kupuj artystyczne w sklepie dla plastyków (Van Gogh, Windsor&Newton) bo one właśnie oleiste są (na pewno Van Gogh - mam). Oleje modelarskie (501 Abteilung) są przy nich suche. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
7urgen Napisano 30 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 30 Grudnia 2015 OK, dzieki. Na szczescie w Worcester mamy duuuzy sklep dla plastykow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiwis Napisano 30 Grudnia 2015 Share Napisano 30 Grudnia 2015 Tylko kupuj artystyczne w sklepie dla plastyków (Van Gogh, Windsor&Newton) bo one właśnie oleiste są (na pewno Van Gogh - mam). Oleje modelarskie (501 Abteilung) są przy nich suche. Właśnie zerknąłem na dyżurną szmatkę do wycierania pędzli z olei i wszystkie stare plamy z farb są matowe - raczej nie przypomina to oleistych plam od smarów. Może to kwestia doboru farb olejnych - a jest ich sporo - ja używam Talensa-Van Gogh i Renesans-Oil for Art. Nie wiem - na materiałach/tekstyliach nigdy nie malowałem - warto sprawdzić lub dopytać kogoś jak zachowują się oleje na tkaninach. Ewentualnie jakieś modelarskie specyfiki do zacieków/plam od smarów i paliwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 30 Grudnia 2015 Share Napisano 30 Grudnia 2015 Oczywiście sprawdź organoleptycznie ale ja jak odkręciłem pierwszego Van Gogha to olej wypłynął a z 501 Abteilung nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiwis Napisano 30 Grudnia 2015 Share Napisano 30 Grudnia 2015 Jeszcze jedna uwaga - taka "porządkowa", a nie z czepialstwa - kolega pisze o farbach Van Gogh i Windsor&Newton tylko że: Winsor&Newton to marka/producent który ma w ofercie różne serie farb olejnych (Winton, Artist Oil Colour, Griffin, Artisan) z kolei Van Gogh to jedna z serii farb produkowanych przez Talens'a. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
7urgen Napisano 30 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 30 Grudnia 2015 Dobra, Panowie, co by nie bylo i jakby sie nie nazywalo, bede mial Wasze uwagi w pamieci. Ale to juz przy nastepnym projekcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
7urgen Napisano 30 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 30 Grudnia 2015 Prosze bardzo, czapeczka. Przy okazji pozwole sobie na kilka uwag od ktorych nie moge sie powstrzyac przy tym arcyciekawym zdjatku. Pan z lewej jest z Luftwaffe a pan z prawej to Gebirgsjager. Roznice miedzy czapeczkami widac na pierwszy rzut oka a pierwsze co widac to roznice w wielkosci daszka. Czapki polowe wojsk ladowych i Luftwaffe byly wzorowane na czapkach gebirgsjager ale sie roznily. Poza tym, zdjecie wg. mnie datowane na '43-'44 przedstawia podoficera Luftwaffe z patkami na kolnierzu plaszcza. Patki na kolnierzach plaszczy w Luftwaffe obowiazywaly do (bodaj) lutego 1941 roku. Jest to kolejne zdjecie pokazujace e nie wszyscy sie do tego zalecenia zastosowali. Poza tym ciekwostka jest podoficerskie obszycie patek. Normalnie patek nie obszywano wokol aby podkreslic stopien podoficerski. Obszywano kolnierze. Jednak pod koniec wojny, gdy brakowalo wszystkiego, nawet tasm na tresy podoficerskie a nominacje i awanse nastepowaly jedne po drugich aby uzupelnic straty w kadrach, obszywano tylko sam naroznik kolnierza. Tutaj, cwany pan sierzant obszyl se dwa brzegi patek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin1970 Napisano 30 Grudnia 2015 Share Napisano 30 Grudnia 2015 Co innego jest malowac na tworzywie tłuste plamy, a co innego na materiale. Idz do jakiegos znajomego mechanika i niech nałoży ci w jakies pojemniczki wszelkiego rodzaju tluste swinstwa z warsztatu. A nastepnie popaciaj tym mundurek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
7urgen Napisano 30 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 30 Grudnia 2015 Dzieki Spotter, ciesze sie ze Ci sie podoba. Marcin, ten znajomy mychanik co ma mi dac te swinstwa to... Ja... Od 1986 grzebie sie zawodowo przy autobusach. Najpierw w Gdansku a od 9 lat w First Midland Red Buses. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin1970 Napisano 30 Grudnia 2015 Share Napisano 30 Grudnia 2015 To jeszcze masz łatwiej bo spokojnie możesz sobie wybierać co lepszy szmelc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
7urgen Napisano 30 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 30 Grudnia 2015 To rodzi sie pytanie- jak to bedzie wygladac jak pokryje sie kurzem? Niestety nie mam gablot, otwarte regaly i odkurzanie miekkim pedzlem kosmetycznym niestety odbywa sie srednio co kwartal (co kwartal trwa dluzej ) . nie wiem jak taki specyfik zareaguje na materiale na prube zabezpieczenia go lakierem... ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin1970 Napisano 30 Grudnia 2015 Share Napisano 30 Grudnia 2015 Hmm... Mysle że posiadasz upaprane w smarach ciuchy robocze, więc przebarwienia na materialr będą podobne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi