bazylms Napisano 8 Kwietnia 2016 Share Napisano 8 Kwietnia 2016 To będzie ciekawy model, jeszcze nie widziałem na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichalZ Napisano 10 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 10 Kwietnia 2016 Pierwsza aktualizacja przy zwiadowcy imperium i ścigaczu, udało się złożyć figurę oraz dać kalkomanie, na razie zostawiam figurę czystą ,stormtrooper-a chciałem by był taki czysty, taki jest również na filmie (głównie w IV epizodzie) w przypadku zwiadowcy figura będzie musiała być trochę ubrudzona. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichalZ Napisano 11 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 11 Kwietnia 2016 Rozpocząłem składanie ścigacza , pierwsze podzespoły Części skutera które będą w kolorze brązowym pomaluje osobno , producent tak podzielił budowę tego modelu by było to możliwe. Druga część budowy ścigacza Model oczekuje na malunek ;) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 12 Kwietnia 2016 Share Napisano 12 Kwietnia 2016 Przy odpowiednim powiększeniu wyglądają jak aktorzy z filmu. Czy ich kończyny są ruchome i można zmieniać ich położenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichalZ Napisano 13 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 13 Kwietnia 2016 Przed ostatnia aktualizacja co do skutera, model otrzymał barwy malowany tradycyjnie farbami Tamiya ( black gloss-Flat brown+ Flat Earth - dark yellow )wyszło to tak : Przy odpowiednim powiększeniu wyglądają jak aktorzy z filmu. Czy ich kończyny są ruchome i można zmieniać ich położenie? Tak, można zmieniać ustawienie położenia kończyn w figurach ,ręce nogi głowa oraz tułów są montowane na takich jakby gumowych tulejach. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichalZ Napisano 13 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 13 Kwietnia 2016 Duża aktualizacja jeśli chodzi o zdjęcia a więc wpierw przygotowałem wszystko co potrzebowałem do ukończenia skutera Na początku suchym pędzlem kolorem metalicznym potraktowałem powierzchnie czarne Podmalowałem również detale oraz położyłem wash na powierznie w kolorze brązowym Nastepnie delikatnie podbrudziłem ścigacz suchymi pigmentami I tak to wyszło Ołówkiem za akcentowałem kanty skutera oraz wykonałem delikatne obicia I tu już po , efekt jest bardzo subtelny ale zauważalny Skończywszy skuter wróciłem do zwiadowcy, z racji tego że skuter ma na sobie efekty które sugerują zużycie figura musi otrzymać kilka efektów by zbyt nie odstawała , zagłębienia potraktowałem panel linerem a następnie zebrałem pałeczką do uszu : I tu już cała, Na sam koniec przetarłem pancerze kolorem ciemno zielonym z domieszkom brązowej, a czarny skafander suchym pigmentem Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 13 Kwietnia 2016 Share Napisano 13 Kwietnia 2016 No i super wygląda. Posadź go na skuter. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichalZ Napisano 14 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 14 Kwietnia 2016 Ostatnia już aktualizacja ,wczoraj wieczorem rozpocząłem prace nad podstawką prace rozpocząłem od skomasowania potrzebnych mi rzeczy : Pieprz czarny mielony oraz majeranek wysypałem w miarę równej proporcji na półmisek i jeszcze w palcach mocniej przetarłem : Podstawkę wysmarowałem klejem do drewna oraz obsypałem pieprzem z majerankiem : Następnie podstawka otrzymała swoje barwy , w kolejności black-flat eart-olive drab ,drzewo potraktowałem jeszcze red brown : Następnie przygotowałem zieleń (w między czasie podstawkę przetarłem suchym pędzlem flat earth) Rozpoczęcie zazieleniania podstawki .. ;) Na sam koniec przygotowałem jeszcze nasączony lubczyk farbą olejną rust ( wmieszany jest też lubczyk o innym kolorze ) ma on za imitować rozsypaną korę . I tu już po wszystkim, na razie lubczyk ułożyłem tylko na środku (imitacja ścieżki ..) ,ale z czasem nałożę go jeszcze w innych częściach podstawki . Klasycznie trzy ujęcia z filmu No i super wygląda. Posadź go na skuter. Dzięki no a więc ..cały gotowy zestaw , zwiadowca posadzony na ścigaczu Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 14 Kwietnia 2016 Share Napisano 14 Kwietnia 2016 Bardzo mi się podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luckyLUKE Napisano 15 Kwietnia 2016 Share Napisano 15 Kwietnia 2016 Ładnie wyszło, tylko ta paprotka taka plastikowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichalZ Napisano 19 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 19 Czerwca 2016 Po figurach oraz dość długim czasie nic nie robienia w temacie Gwiezdnych Wojen, przyszedł czas na kolejne latadło...i tym razem wybór padł na Sokoła Millenium, in box zestawu : Model dalej trzyma poziom do którego przyzwyczaił Bandai , dużo elementów, w zestawie jest aż 9 figur , 8 ludzi (pozycje stojące i siedzące ) + robot BB-8 ,model nie ma zbyt wymagającego malowania ,sukcesywnie postaram się pokazać kolejne etapy budowy modelu . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Browarek90 Napisano 19 Czerwca 2016 Share Napisano 19 Czerwca 2016 Ciekaw jestem pracy przy sokole będę śledził postępy i powodzenia :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichalZ Napisano 19 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 19 Czerwca 2016 Pierwsze relacja z budowy Sokoła, wpierw zająłem się niezbyt wymagającym kokpitem , najpierw złożyłem Następnie zmalowałem wnętrze i zamknąłem Teraz już bez przeszkód mogę złożyć model do końca ,kolejne etapy budowy wkrótce, Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 19 Czerwca 2016 Share Napisano 19 Czerwca 2016 Efektowny zbiór się rozrasta Swoją drogą Bandai od groma tego natrzaskał.... chyba zmonopolizowali rynek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichalZ Napisano 19 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 19 Czerwca 2016 Efektowny zbiór się rozrasta Swoją drogą Bandai od groma tego natrzaskał.... chyba zmonopolizowali rynek To prawda, a Bandai zapowiedział jeszcze wydanie figur oraz być może pojazdów z ep I-III także będzie tego więcej ;) Kolejne szczegóły Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kokos85 Napisano 19 Czerwca 2016 Share Napisano 19 Czerwca 2016 Zasiadam i podglądam mój musi w szafie jeszcze poleżeć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichalZ Napisano 20 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 20 Czerwca 2016 Kolejne sprawozdanie z prac nad Sokołem, : Teoretycznie udało się skompletować całą dolną część, teraz została część górna którą powinienem dziś lub jutro rano dokleić, jak narazie wszystko ładnie do siebie pasuje Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peter_D Napisano 20 Czerwca 2016 Share Napisano 20 Czerwca 2016 Jaki kolor planujesz? Szary czy jednak delikatnie piaskowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichalZ Napisano 21 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 21 Czerwca 2016 Jaki kolor planujesz? Szary czy jednak delikatnie piaskowy? Ogólnie instrukcja oraz "pierwszy rzut oka" sugeruje kolor jasno szary, albo prawdopodobnie sokoła wyprowadzę rozjaśniając kolor deck tan który jest taki delikatnie piaskowy . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichalZ Napisano 22 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 22 Czerwca 2016 Idąc dalej w temacie sokoła Wczoraj udało mi się ukompletować górną część ,niestety w między czasie zespusł mi się sprzęt na którym wykonywałem zdjęcia , więc relacja z tamtego etapu przepadła, kontynuując na sprzęcie zastępczym wziąłem się za budowę ostatnich szczegółów . r Model ogólnie sklejony, teraz tylko będę musiał pomalować miejsca dolnego oraz górnego działka po wykonaniu tego będę mógł w weekend brać się za malowanie . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichalZ Napisano 27 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 27 Sierpnia 2016 Po dość długiej przerwie wracam do tematu, model otrzymał swe barwy , w kolejności Podkład Black (gloss)- Buff-Deck tan- deck tan + white , dodatkowo model w okół gdzie powiedzmy "widać bebechy" został pociągnięty odcieniem sea grey , w naturze model ma przemieszaną barwe, momentami jest bardziej szary w innych zaś miejscach przebija takie lekkie przy żółcenie , obecnie jestem na etapie nakładania kalkomanii . ;) I po staremu 3 zdjęcia tej maszyny w filmu,dodam że to wersja z "Przebudzenia Mocy " ;) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichalZ Napisano 27 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 27 Sierpnia 2016 Postęp prac, model otrzymał kalkomanie ;) Następnie wash,po między lakier matowy oraz szczegóły Efekt finalny ;) Rozważam jeszcze ściągnięcie nadmiaru pigmentu z miejsc które nazwijmy "wydechami " ;) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 27 Sierpnia 2016 Share Napisano 27 Sierpnia 2016 Ściągaj. Na wnękach na ostrogach dziobowych też. Wyglądają jak "niedomaskowane". No chyba, że taka jest Twoja wizja, wtedy się nie mieszam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichalZ Napisano 11 Września 2016 Autor Share Napisano 11 Września 2016 Dziś rano starałem się ściągnąć nadmiar czarnego pigmentu z sokoła, zdecydowaną większość udało się ściągnąć , to co nie idzie pod pędzlem postaram się aerografem przy retuszować ,narazie jest tak i ..chyba jest już lepiej , co oczywiście nie oznacza końca ale to przy okazji malowania jakiegoś innego plastikowca ;) W między czasie udało się Tie Fighterowi zdobyć wyróżnienie na Festiwalu Modelarskim w Łasku ;) szczerze powiedziawszy było to dla mnie zaskoczeniem gdyż przeczucie wskazywało mi na inny model .. ;) Pomimo imprezy modelarskiej odebrałem również kolejną paczkę modeli więc... temat zamierzam drążyć dalej ;) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichalZ Napisano 13 Września 2016 Autor Share Napisano 13 Września 2016 A więc ...natchniony wyróżnieniem oraz ciekawą kolorystyką pojazdu zabieram się za kolejny pojazd jakim jest N-1 Naboo Starfihgter , in box : Oraz szybka relacja z budowy ;) Klasycznie trzy ujęcia tej maszyny ;) Farby otrzymam w czwartek więc sądzę że malowanie zacznę w piątek rano ,tak by w weekend zamknąć temat . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi