Skocz do zawartości

Snow Cat czyli Jaguar 1:48

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Wiesz, chodzi o balans między tym co widać na zdjęciach orginału a tym że coś fajnie wygląda.

Przy odpowiednich umiejętnościach możemy iść w jednym bądź drugim kierunku.

Ja się skłanim bardziej ku tej pierwszej opcji, choć są prace np barokowano marmurowe które podobają mi się szalenie.

Napisano

To faktycznie trafna uwaga.

Sporo o tym myślałem robiąc tego Jaguara i przyznaję że trochę martwiło mnie to, że oryginały w tym kamuflażu wyglądały jakby dopiero co je pomalowano.

Niemal w ogóle zero zabrudzeń, spracowania, tylko te obicia, nic co można by próbować odtworzyć w modelu.

Te maszyny był takie płaskie na zdjęciach, bez życia, bez przeszłości.

No i wymyśliłem, że zrobię coś po części s-f, czyli Jaguar w zimowym kamuflażu który sporo latał i wlaczył.

To taki pretekst, żeby trochę pocudować, no ale jak widzę nie każdemu to przypadło do gustu.

Inna sprawa to że znacznie bardziej pociąga mnie tzw. efekciarstwo w modelarstwie, niż odtwarzanie tego co widać w rzeczywistości.

Napisano

Model wygrał z innymi, ale jak pisałem podczas budowy jest zrobiony na szybko i niezbyt dokładnie (malowanie). Szkoda że osoby głosujące nie widzą baboli i takiego paćkania olejami na szybko, bez pomysłu , no cóż.......

Gratuluję pierwszego miejsca, ale jestem zdania że nie jest to model na pudło.

Napisano
Model wygrał z innymi, ale jak pisałem podczas budowy jest zrobiony na szybko i niezbyt dokładnie (malowanie). Szkoda że osoby głosujące nie widzą baboli i takiego paćkania olejami na szybko, bez pomysłu , no cóż.......

Gratuluję pierwszego miejsca, ale jestem zdania że nie jest to model na pudło.

Dołączam do gratulacji. a babole to babole i zwykle ich ilość jest odwrotnie proporcjonalna od poświęconego modelowi czasu. Przyznam, że akurat braku zgodności rozkładu plam kamuflażu z oryginałem nie wybaczyłem w swoich ocenach, chociaż wrażenie ogólne oceniłem b.wysoko.

Uważam, że zamknięcie dyskusji pod galerią konkursową nie jest dobrym pomysłem. W ciągu tygodnia od zamknięcia galerii do zakończenia głosowania wyszłoby na wierzch wiele takich problemów mogących wpłynąć na rezultat, zarówno w jedną, jak i w drugą stronę, bo autor mógły wytłumaczyć, wybronić się z zarzutów być może niesłusznie postawionych. W większości przypadków, jak podejrzewam po swoich ocenach. punkty były przyznawane za ogólne wrażenie, a nie po choćby powierzchownej analizie obiektu.

Napisano

Hejże, dlaczego dwie ostatnie strony całkiem interesującej i merytorycznej dyskusji o moim modelu zniknęły?

Tak dla informacji administratora: nie czułem się urażony krytyką, lubię krytykę.

• Super Moderator
Napisano

Ja nie czyściłem tego tematu, ale przeczytawszy co wylądowało w koszu - napiszę tylko tak - zasady konkursu były proste, sposób oceniania także. To czy ktoś wygrał modelem z perfekcyjna meteorytyką czy może naciągnął prawdę pominę milczeniem - bo to forum MODELWORK a nie - MODELARSTWOREDUKCYJNEVIKIPEDIASTORYDLAMANIAKÓW

Mam nadzieję, że wyraziłem się jasno.

Admin

Napisano

Ja bym raczej powiedział, że każdy ocenia dany model tak jak uważa za słuszne: jeśli ktoś oczekuje zgodności z oryginałem i wierności szczegółom, to jego prawo.

Kto lubi efekciarstwo i realizm traktowany po łebkach, też ma prawo tego szukać na tym forum.

Nie widzę problemu w tym żeby patrzeć na cudze modele ze swojej perspektywy i do tego pisać o tym.

Inna sprawa, że znacznie fajniej byłoby dowiedzieć się, że coś się źle zrobiło w trakcie pracy nad modelem, a nie po.

No ale to tak na marginesie.

• 3 weeks later...
Napisano

Trafiły do mnie nagrody, więc się nimi pochwalę.

Oto dyplom i złoty medal wraz ze zwycięskim laureatem.

Kotek na zdjęciu robi "mrrrrr", ale tego nie widać.

nagroda01.jpg

A tu kotek stoi na nagrodach.

nagroda02.jpg

Główna nagroda, czyli F-4C Phantom dołączyła do kilku innych Phantomów, tworząc z nich solidny stosik.

Kiedy ja to wszystko skleję?

nagroda03.jpg

Napisano

Ja czasu to mam pod dostatkiem, tylko albo mi się nie chce, albo robię to bardzo długo.

3 miesiące na model to ostatnio wcale nie jest za mało jak dla mnie...

• 7 months later...
Napisano

Szkoda tego koła bo tak to był by idealny Jaguar a tak jest prawie idealny piękne te twoje modele