Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

bd83b23b4637ffb7med.jpg

f9ddef31d2b776d6med.jpg

d501d40089cc909bmed.jpg

e9f7af8c4d7ced3dmed.jpg

218dce8a469e3081med.jpg

e961be9fb32ae4bdmed.jpg

4d9bf8969021e998med.jpg

To jest moja pierwsza diorama, zrobiona z materiałów dostępnych w domu.Jestem początkującym modelarzem.

Napisano

Na wstepie uwaga nie do autora modelu tylko kolegow forumowiczow z dlugim stazem modelarskim, forumowym, zyciowym. Ostanio utyskiwaliscie na brak mlodocianych zarowno w konkursie jak i w pasji, wiec zanim kopniecie brzydki kamyczek sprawdzcie czy czasem nie jest diamentem do oszlifowania... A teraz ad rem, widze ze jestes mlodym modelarzem. Najwazniejsze to praca, praca i jeszcze raz praca a pozniej wytrwalosc, cierpliwosc a ktos kiedys napisal ze i pokora. Masz pomysly, chcesz je realizowac i to dobrze. Przegladaj forum, ucz sie od starszych, a kiefy chcesz zrobic cos samemu (tak jak ta siatke maskujaca) zapytaj na forum lub poszukajw internecie. W modelarstwie chodzi o jaknajwierniejsze oddanie rzeczywistosci a nie jakiekolwiek oddanie rzeczywistosci. Walcz dalej, korzystaj z wiedzy starszych i doswiadczonych i nie poddawaj sie a bedzie dobrze.

Napisano

Miny są zrobione z nadmiaru kół od czołgu Tygrys 1 .

Napisano

Jeżeli miny zrobione z kół do Tygrysa niestety się nie nadają ze względu na kształt oraz gabaryt, co najmniej raz za duże.

Napisano

Oj, żebyście widzieli moją pierwszą, z masy papierowej... Dobrze, że szybko spleśniała i musiałem ją wyrzucić . Jak na pierwszy raz powiedziałbym - nie jest źle. Siatka z bandaża?. Też tak robiłem . Ale może pomyślałbyś nad jakąś trawą? Nikt nie każe Ci od razu "siać" elektrostatycznej, taką od kolejek na początek. Od razu zmieni się odbiór.

Powodzenia w dalszych pracach.

Napisano

Jurgen ma rację. Pozwolę sobie nie oceniać efektu gdyż jest trochę pracy przed tobą. Ale nie zniechęcaj się a przede wszystkim przy następnej pracy załóż warsztat. To dużo daje.

Napisano

Ta siatka maskująca z gazy/bandaża i te patyczki jak żywo przypominają mi pierwsze moje modele i dioramki

Pozwolę sobie zacytować przedmówcę :

(...) Przeglądaj forum, ucz się od starszych, a kiedy chcesz zrobić coś samemu (tak jak ta siatkę maskującą) zapytaj na forum lub poszukaj w internecie. (...)

Powodzenia w budowie kolejnych, coraz lepszych modeli

Napisano

Owszem, 7urgen ma rację, ale nie wziął (a może i wziął, ale o tym nie napisał) jeszcze czegoś. Otóż my zaczynaliśmy w innych czasach, bez aż tak powszechnego dostępu do wiedzy, do zdjęć i for. Ograniczony dostęp, albo całkowity brak telewizji edukacyjnej, internetu, książki drogie, często po prostu nieosiągalne, a nasz światopogląd modelarski kształtuje "Stawka", "4 pancerni", "tylko dla orłów" albo "zloto dla zuchwalych". Robiliśmy jak robiliśmy, bez możliwości pochwalenia się swoimi wypocinami całemu światu, ale jednocześnie z większym szacunkiem do naszej pracy, i świadomością, że na efekty trzeba zapracować. Dziś w erze dostępu do tej całej technologicznej otoczki każdy kto zobaczy coś "w internetach" i mu się spodoba - zaczyna chcieć robić tak samo. Pojawia się słomiany zapał, który wobec mizernych efektów, w porównaniu do prac starych forumowych wyjadaczy, wygasa bardzo szybko. Bo łatwiej ćwiczyć rozwijanie kciuków przy obsłudze kolejnego ajfona, palma czy tableta.

Tu nie chodzi o krytykę tego co zaprezentował nowy na forum modelarz - raczej o to jakie obecne pokolenie ma oczekiwania, jak podchodzi do jakiegokolwiek zadania oraz jakie są tego efekty. Przyzwyczajenie do ułatwień, otrzymywania na tacy gotowych rozwiązań czy łatwości wyszukania w google potrzebnych informacji powoduje, że kolejne pokolenia "jarają się" każdym wygasającym zawodem związanym z rękodziełem, myśląc, że potrzebne do tego są bóg wie jakie umiejętności. Uważa się, że ktoś coś potrafi bo ma szczęscie, wylosował lepszą pulę genów, jest "artystą" od urodzenia, a zapomina o tym, że do osiągnięcia efektów wystarczy odpowiednia ilość poświęconego czasu i pracy.

Ćwiczyć, ćwiczyć i jeszcze raz podglądać warsztaty innych - powodzenia Korku20019

Napisano

W dziesiatke trafione Mandaryno.

Napisano

I zakładać warsztaty.

Zawsze ktoś coś podpowie, poradzi.

Sam nie kleiłem 20 parę lat... jak teraz się znowu wciągam to ilość informacji i udogodnień wręcz powala.

Kiedyś dorwać farbki revella w danym kolorze było osiągnięciem. Składnica harcerska i tyle. Teraz sklepy internetowe, zamówienie i dwa dni wszystko w domu.

Napisano

Diorama ... bez komentarza.

Moja rada. Zanim zaczniesz budować dioramy, podstawki, winiety etc. naucz się najpierw sklejać a potem malować modele.

Tak jak tu napisał jeden kolega, dzisiejsza młodzież chciała by zacząć od zdobywania kosmosu bez przyswojenia choćby podstaw matematyki czy fizyki.

Napisano

Markuz odpowiem Ci tak: nie każdy musi być kosmonautą ale każdy może rozmarzony błądzić oczami po niebie.

Nie miałeś wypieków na twarzy jak zrobiłeś pierwszą "makietę" to nie zrozumiesz.

Pierwsza /?/ "makieta" zrobiona- teraz pora szlifować talent w detalu!

Napisano

Panowie... wszystko rozumiem, młody wiek, brak doświadczenia , itd. Ale weźmy pod uwagę parę aspektów ( podobnie jak z samochodami) i ilość gadżetów dostępnych nie wykłada się na jakość wykonania ( czy tez jazdy ). Wiec wobec radosnego stwierdzania iz Ja nie czyniłem lepszych modeli , nie lepiej napisać "Mlodemu" ze ja lepiłem tak samo ale weź i popraw to i tamto ( powiedziedz co jest nie tak)

Mlody masz talent to jedno ale nie staraj sie tłumaczyć swoich błędów- staraj sie je poprawiac i dziekuj za krytyke ( bo ona prowadzi do doskonalosci- ale tych rozumnych )

Napisano

Nawiazujac do mojej wczesniejszej wypowiedzi- brylantu z diamentu nie uzyskuje sie przez napier... mlotkiem ale tez i nie przez glaskanie... Szlifowac trzeba, szlifowac.

Napisano

Z dioram jestem cienki ( z modelarstwa zresztą też ;) ) ale rozważ kilka "dodatków" na dioramkę.

Na grunt możesz zakupić piasek dla szynszyli w zologicznym.Wydatek nie wielki a zapas na kilka miesięcy.

Na trawkę taką matę dla modelarstwa kolejowego

Jeśli masz facebooka ( nie uwierzę ,że nie) to jest profil Porady modelarskie czy jakos tak.Ktoś niedawno wklajał domowy patent na trawę ( nie mylić z mongolskim lekarstwem na wszystkie choroby )

A...imitację opadłych liści z kuchni matki...czyli zmielony majeranek

O modelu niewiele mozna powiedzieć bo też niewiele go widać.

Powodzenia.

Napisano

Tak sobie tu piszemy, rozwazamy, zachecamy a moze autor by sie pojawil i cos napisal? Bo jak nie to nasze przemyslenia to psu na bude.

Napisano

Ta diorama była testem ,czy szpachla się trzyma podstawki itp.

Napisano

To wszystko? Nic o samym modelu? Czym pomalowane, na czym malowanie wzorowane?

Napisano

Jak pisałem wcześniej diorama ta został wykonana tym co miałem w domu :

-podstawa to kawałek panela podłogowego.

-podłoże to szpachla do tynków ozdobnych.

-wały zrobione z gipsu szpachlowego zmieszanego z gazetą (posmarowana klejem i posypane piaskiem).

-siatka z bandaża.

-roślinki z akwarium.

-zapory czołgowe i zasieki z wykałaczek.

Napisano
Szach! Mat!

No nie da sie ukryc...

Napisano

Nie wiem, moze ja pisze cos nie tak. Moze przez te 9 lat jezyk sie w Polsce zmienil i to co pisze jest niezrozumiale...? Staram sie byc zawsze wyrozumialy i dawac na kredyt tej wyrozumialosci ile sie da ale czasem...