Skocz do zawartości

HUNTING !!!

Spawacz

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 85
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Kurde dziękuje za tak dobre słowa .

Pytanie- zastanawiam się czy samemu wykonać ruiny ogrodzenia , muru ceglanego , lub doszczętnie zniszczonego domku wiejskiego czy zakupić to od jakiegoś producenta ?

Patrzyłem trochę na mini art i kilka zestawów wygląda fajnie , che by figuranci ukrywali się za gruzami , pojazd wjeżdża w zasadzkę gdy jest już w ostatnim punkcie ''strefy śmierci'' figurant z p.shreckiem wyskakuje n drogę i łoi w '' dupę'' niczego nie spodziewających się kierowców.

Manierka za wysoko wisi u wszystkich figurantów.

Gdyby był 7Jurgen to samo by Ci napisał. Ale go nie ma i ja Ci piszę Mnie przy tym samym kiedyś złapał.

5b19ed3ea0c196fe.jpg

To jest zdjęcie rekonstruktorów i nie jest najlepszym źródłem

Jeśli by się trzymać regulaminu armii niemieckiej to Spawacz umieścił manierki we właściwym miejscu, oczywiście zdarzały się od tego odstępstwa ale wskazywanie akurat tej foty nie jest najlepszym pomysłem.

Pzdr, Mariusz

Jakiś czas temu rekonstruowałem grenadiera z ras reich i sam wiem że nie każdy rekonstruktor w teren założy coś koszernego więc kopia do oryginału nie zawsze ma sie w 100 % sam wiem bo manierke na chlebak trokami przyczepiałem a definitywnie na foto widać że chlebaki maja dość puste żeby nie dźwigać ;p

Czyli Manierki zostawiam chociaż i tak nie było by problemu bo nie pomalowane

Cóż, zasadą chyba powinno być, że zarówno w rekonstrukcji jak i w modelarstwie odtwarzamy regułę a nie wyjątki (chyba, że budujemy dioramę lub winietkę na podstawie konkretnego zdjęcia) dlatego napisałem, że kolega Spawacz poprawnie umieścił manierki. A to, że żołnierze niemieccy byli mistrzami w ułatwianiu sobie życia i nieprzestrzeganiu regulaminu na linii frontu to już zupełnie inna historia, zresztą wszystko zależy od jednostki oraz okresu wojny.

Pozdrawiam, Mariusz

• 2 weeks later...

Wątek sie widzę zaciął...

Dobra, w pierwszym odruchu chciałem napisać paranaukowy wywód ale jak zauważył kolega Cesarz, podstawą roboty w tej kwestii są zdjęcia...

8576662789_3e98f63562_c_zpsux8dvglw.jpg

tumblr_n9ge1qGMRi1rsboafo1_1280_zpsak7ncd0a.jpg

Flak_88_anti_aircraft_gun_4-750x504_zpszztqd3lv.jpg

Bundesarchiv_Bild_101I-216-0417-02_Russland_schwerer_Wurfrahmen_an_Schuumltzenpanzer_zps98pfiziv.jpg

Bundesarchiv_Bild_146-1974-099-37_Russland_Festnahme_eines_russischen_Soldaten_zpsbtupnd8n.jpg

VolchovPocket1942-109_zps9wyll4u5.jpg

stalingrad_inferno_042_11_2.cq8caep0wtckksgcww0owo88c.ejcuplo1l0oo0sk8c40s8osc4.th_zpsx0mpaqoy.jpeg

Konkluzja jest taka że nie, manierki są za wysoko. Pędzelek ma racje. Kolega Cesarz mimo iz zauważył że podstawą są zdjęcia sam zdjeć na udokumentowanie swojej teori nie przedstawił.

Co do zdjecia rekonstruktorów to pan z lewej ma jak najbardziej poprawnie powieszona manierkę, pan drugi od lewej ma jakąś fantasmagorię zrobioną. Albo jest to fuckolot albo rekonstrukcja naprawy polowej zrobiona byc może w oparciu o fotkę archiwalną. Tak czy siak w mojej ocenie karabińczyk jest tam zbyt długi.

Odtwzrzanie normy, zgodzę się częściowio. Według mnie mozna pokazywać barwną "egzotykę" umundurowania i oporządzenia pod warunkiem że wie sie wystraczająco dużo na temat wygladu regulaminowego. Wtedy wiadomo że robi sie odstępstwo i właśnie ta wiedza i świadomość jest ważna.

Co do pokazywania zdjec rekonstruktorów to się zgodzę że zawsze jest lepsze zdjęcie archiwalne jednak są wyjatki. Przykładem może być noszenie szelek i koszul partyjnych (NSDAP) w SS sturmpionier we wrześniu 1939. Jest na to, z tego co wiem, kilka ładnych zapisów historycznych ale znalezienie zdjęcia archiwalnego jest raczej trudne. Jeżeli mamy dobrych rekonstruktorów tej formacji to czermu się nie oprzeć o taką fotkę?

P.S. Zwracam uwage na ostatnie zdjęcie które uważam za jedno z najlepszych w moich cyfrowych zbiorach. Bardzo ładnie widać jak podpiete były plecaki szturmowe, do czego słuzyły dodatkowe paski szelek bojowych, poza tym panowie mają inne rzeczy przytroczone do A-ram, pan z lewej ma improwizowany pokrowiec na hełm (prawdopodobnie z worka jutowego), a pan z prawej ma ciekawą kaburę... Ktos może wie od czego ta kabura?

Faktycznie , szukałem bardzo dużo ale tak kapitalnych fotek jak pokazujesz nie potrafiłem znaleźć , a kabura wygląda jakby od rewolweru , może dostał na wojnę od ojca który mu przekazał prezent

Dzisiaj zmalowałem figury ale dopiero oko aparatu wychwyciło kilka poprawek.

IMG_5617_zps9tkbgwpb.jpg

IMG_5616_zpso9zdo4ut.jpg

IMG_5615_zpsyxjamkh0.jpg

IMG_5613_zpsbgqrrtsg.jpg

IMG_5612_zps2qwafnfp.jpg

IMG_5609_zpswgcihadm.jpg

IMG_5606_zps9kfgr5fa.jpg

20160128_235332_zpsxrnnqe7i.jpg

20160128_235227_zpsimsa788r.jpg

Bardzo zgrabnie Ci wychodza te figury. Czekam na dalszy bieg wypadkow. Co do kabury to w pierwszym odruchu pomyslalem ze rakietnica bo kabura podobna ale w koncu jak sie dobrze przyjzalem to zobaczylem ze to rarytas jest. P08 Lang- czyli dlugolufowa wersja Parabellum.

Ho ho ho no to kazdy mu wtedy zazdroscil.....co do figur dziekuje jak widzicie od pierwszego posta teoszeczke powalczylem szpachla i w 2 figurach pozmienialem koncepcje, weekendzik teraz więc troszke pobrudze niemiaszkow i ich zaimpregnuje matem i biore sie za podstawkę

Zakupiłem masking tape od tamiya bo widziałem w pewnym filmiku jak koleś wykonuje paski do broni z tego doklejając z giętego druciku sprzączke powiecie mi czy to dobry pomysł ?

Bo blaszki widziałem ABERA ale może ktoś zna inny myk ?

Nurtuje mnie pewna sprawa , mianowicie po ustawieniu wszystkiego na zamierzonej ramce coś zdaje mi sie że nie będzie to spójnie wyglądać .

Mianowicie rozchodzi się tutaj o pozycje pojazdu i niemiaszka z panzerschreckiem czy nie jest on byt blisko czy w rzeczywistości taka odległość była by bezpieczna dla strzelca ?

Pierwsze co przyszło mi do głowy to zmierzyć wymiary figuranta ok 2cm i przyjąć że w rzeczywistości taka osoba miała by ok 180 cm wzrostu pomnożyłem przez odległość i wyszło ok 18m.

Moje pytanie czy jest to bezpieczna odległość dla strzelca ( pojazd w ruchu )

IMG_5620_zpsoujlklkw.jpg

Na wojnie rożne sytuacje się zdarzały dlatego właśnie pytam czy z 18 m żołnierz mógł mieć jakiekolwiek obrażenia , chce by scenka była spektakularna odnośnie tego strzału ( dorobię z waty dym wychodzący z rury) dlatego właśnie to ustawienie , chyba ze dzisiaj zakupie odrobinę większą ramkę

Pocisk kumulacyjny, wedlug mojej wiedzy nie powodowal specjalnie odlamkow pancerza fruwajacych na zewnatrz. Za to podnosil cisnienie wewnatrz pojazdu co powodowalo wyrzucenie w gore (wypchniecie) luzniejszych elementow kadluba. Ja bym nie ryzykowal tych 18 metrow. Wolalbym byc za jakims ukryciem przy tej odleglosci wiec zgadzam sie z Entenem.

Jeśli to ma być zasadzka, to raczej pozwolono by aby cel się oddalił na tyle aby móc bezpiecznie oddać strzał z ukrycia. Amerykanie raczej nie pozwoliliby aby ich czołg, jeździł bez obstawy pośród nie zabezpieczonych ruin. Wydaje mi się że zanim ten człowiek zdążyłby wycelować, to już by go zauważono i poszatkowano ogniem z kilku karabinów =P

Pewnie można by to tłumaczyć że to jakiś fanatyzm, albo że Amerykanie byli zbyt zajęci by patrzeć za siebie. Mimo wszystko uważam że będzie to wyglądać dosyć podejrzanie. Warto jeszcze tą scenę przemyśleć.

Osobiście darowałbym sobie też dorabianie dymu z lufy za pomocą waty, to niemal zawsze źle wygląda.

Co do pasków do broni to ja robiłem z taśmy maskującej Tamiya i wyszło mi to tak:

fe38b60b-b499-4d26-89d7-a9d38b4fbedf_zpshar2pdyr.jpg

Nie próbowałem jeszcze dorabiać żadnych sprzączek, ale wydaje mi się że pokuszę się na zestaw Abera =P

No własnie tak się zastanawiam co by tu zrobić bo tak bardzo mi taki zamysł scenki ugrzązłw głowie ;p

Pewnie zdarzało się że pojazdy sie gdzieś zawieruszył lub zagubił i starał się pędem powrócić do oddziału a tu taki paszek.

W prawdzie jadący pojazd mógł się na kilka metrów oddalić puki dosięgła go rakieta nie mówiąc już o eksplozji która pewnie nastąpiła po kolejnych metrach , głupio tak wyliczać i przeliczać ale chciałbym by zarys scenki był ciekawy.

Zakupiłem dzisiaj większą ramkę 30x40 cm zobaczymy czy mi wejdzie w gablotkę wtedy będzie ok

Co do pasków tak właśnie myślałem , taśmę juz zakupiłem teraz zastanawiam sie nad drucikiem jaki wymiar polecacie ?

Aberki tez widziałem ale puki pójdę na łatwiznę wypróbuje taśmę

Dzięki pany

Paski i zapiecia to spoko tylko z czego zrobisz klamry? Bo z druto napewno sie nie da.

Ladnie pomalowane figurki, pamietaj ze w ruinach czy gdzie kolwiek w naturze ich ciuchy beda upaprane na: lokciach, tylkach, kolanach i okolicznych miejscach. Jezeli masz watpliwosci to proponuje owinac sie w przescieradlo i pobawic z pol godziny w ruinach lub temu podobnym miejscu. Bardzo pouczajace jezeli chodzi o malowanie figurek w bialym kamo i walkach w miescie.

Co najwyżej te sprzączki (przelotki) n filmiku widziałem kiedyś ;p

Co byś tutaj zrobił z drutu? To kompletny pas nośny do Kar98k jest...

61%2Bhxlxcp7L._SL1200_.jpg

Dziękuje za podpowiedz takie ciuranie mam co kilka miesięcy na poligonie wiec wiem o co biega

Figury jeszcze nie pobrudzone bo chce najpierw podstawkę im zacząć robić

7 urgen myślałem bardziej o pasie na p.gaz puche