Kerm Napisano 16 Stycznia 2016 Share Napisano 16 Stycznia 2016 Witam w moim drugim warsztacie. Mam nadzieję, że będzie on dużo lepiej zorganizowany i bardziej konkretny niż pierwszy. Tym razem na tapecie mamy znanego i lubianego UAZa 469. Temat zaś nawiązuje do moich przyszłych planów związanych z modelem - chcę go podarować teściowi, który posiadał kiedyś UAZa i ciągle żałuje, że go sprzedał. Teść jest myśliwym i żaden później kupiony samochód terenowy nie odpowiadał mu i pewnie żaden przyszły nie będzie mu odpowiadał w stopniu takim, w jakim odpowiadał mu UAZ - wiadomo, przywiązanie i wspomnienia. Przy tworzeniu modelu będę posiłkował się prywatnymi zdjęciami (niestety, tylko kilka) i zdjęciami oraz dokumentacją znalezionymi w Internecie. Złożony silnik: Podkład: Zaczęta rama: Pozdrawiam, Przemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 16 Stycznia 2016 Share Napisano 16 Stycznia 2016 Długo-ś na niego polował! Z ciekawością popatrzę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kerm Napisano 16 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 16 Stycznia 2016 Długo rzeczywiście, ale na szczęście dał się ustrzelić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 16 Stycznia 2016 Share Napisano 16 Stycznia 2016 Autko z sentymentem..... jechałem kiedyś takim w Bieszczadach jako pasażer kilkadziesiąt km - można było pawia puścić Siadam i podpatruje Jak ma być egzemplarz z rodzimego podwórka to TORO kiedyś wypuścił kalki - trochę wojskowych ale i cywilne tablice chyba też były. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 16 Stycznia 2016 Share Napisano 16 Stycznia 2016 Sam takiego posiadałem i wspominam go z nostalgią sam nad takim modelem się zastanawiałem bo jednak 1:1 w utrzymaniu kosztuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bożo wpożo Napisano 16 Stycznia 2016 Share Napisano 16 Stycznia 2016 Zrób milicyjnego : http://www.toro-model.com.pl/pliki/35d22e.htm a tu masz Uaza Romana : http://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=16&t=23693 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jejfan1 Napisano 16 Stycznia 2016 Share Napisano 16 Stycznia 2016 Ale kolega Kerm pisał, że chce zrobić UAZa teścia i go podarować go mu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 16 Stycznia 2016 Share Napisano 16 Stycznia 2016 Będę zaglądał. Autko z sentymentem..... jechałem kiedyś takim w Bieszczadach jako pasażer kilkadziesiąt km - można było pawia puścić Przestawi się zapłon i na tym też pójdzie, wszystkożerne były . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kerm Napisano 17 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 17 Stycznia 2016 Dzięki za odzew, miło, że ktoś zagląda. Składanie UAZa sprawia mi dużo, dużo większą frajdę niż mój poprzedni model. Ale kolega Kerm pisał, że chce zrobić UAZa teścia i go podarować go mu Tak, może nie zaznaczyłem tego jasno. Pojazd będzie cywilny, bez oznaczeń. sam nad takim modelem się zastanawiałem bo jednak 1:1 w utrzymaniu kosztuje Szkoda zamieniać 1:1 na 1:35 no ale lepsze to niż nic, ja bym się nie zastanawiał! a tu masz Uaza Romana : http://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=16&t=23693 Widziałem już dawno, baaardzo mi się podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jl Napisano 17 Stycznia 2016 Share Napisano 17 Stycznia 2016 Moj tato kiedys takiego mial. Takze uzywal na polowaniach, samochod niezniszczalny w jezdzie po lesie. Gdzies chyba nawet mial instrukcje obslugi. Moze.kilka zdjec sie znajdzie. W raxie czego pisz na PW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kerm Napisano 17 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 17 Stycznia 2016 Dzięki jl, gdyby coś, będę miał na uwadze. Praca wre. Poklejone i zapodkładowane, jeszcze nie złożone praktycznie całe podwozie: i takie przemyślenia: - zestaw Trumpka zrobił na mnie od początku świetne wrażenie, fajny solidny plastik, wszystko bardzo elegancko opakowane a do tego blaszki - nie spodziewałem się ich, - nienajlepsza instrukcja, nieraz muszę poważnie się zastanowić co przykleić z której strony/w którym miejscu, - podkład tak zachwalany na forum Mr Surfacer 1000 w sprayu - szału nie ma, wręcz przeciwnie, wg mnie nie kryje dobrze i ma zbyt rzadką konsystencję, ale to subiektywne zdanie, - pierwszy kontakt z blaszkami w ogóle - kurcze naprawdę świetna sprawa, mają swój urok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 17 Stycznia 2016 Share Napisano 17 Stycznia 2016 - pierwszy kontakt z blaszkami w ogóle - kurcze naprawdę świetna sprawa, mają swój urok. Też tak miałem Czy do tych elementów blaszanych na ostatniej poprzeczce ramy miałeś prawidełko dołączone? Nie zawsze dają, warto sobie zostawić, jakbyś jeszcze jakieś auto z trumpka kupował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jl Napisano 17 Stycznia 2016 Share Napisano 17 Stycznia 2016 Moze ta strona pomoze: http://www.remek4x4.opty.com.pl/instrukcja-obslugi/instrukcja-obslugi-i-eksploatacji-uaz-469b-35.html Oraz Http://www.remek4x4.opty.com.pl/instrukcja-obslugi/instrukcja-obslugi-i-remontu-uaz-469b-27.html Szanowny rodziciel.korzystal, gdy remontowal swoj egzemplarz;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kerm Napisano 17 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 17 Stycznia 2016 - pierwszy kontakt z blaszkami w ogóle - kurcze naprawdę świetna sprawa, mają swój urok. Też tak miałem Czy do tych elementów blaszanych na ostatniej poprzeczce ramy miałeś prawidełko dołączone? Nie zawsze dają, warto sobie zostawić, jakbyś jeszcze jakieś auto z trumpka kupował. Niestety, nic takiego nie odnalazłem w pudle. Kiedyś trzeba zainwestować w zaginarkę. Moze ta strona pomoze:http://www.remek4x4.opty.com.pl/instrukcja-obslugi/instrukcja-obslugi-i-eksploatacji-uaz-469b-35.html Oraz Http://www.remek4x4.opty.com.pl/instrukcja-obslugi/instrukcja-obslugi-i-remontu-uaz-469b-27.html Szanowny rodziciel.korzystal, gdy remontowal swoj egzemplarz;) Zdecydowanie pomoże. Już się dużo dowiedziałem dzięki tej instrukcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kerm Napisano 18 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 18 Stycznia 2016 Dziś poranek z aero. Pomalowane wszystko, co poklejone czyli powoli można się brać za składanie tego do kupy. Rama i elementy zawieszenia - autorska mieszanka. Całkiem fajny odcień na żywo wyszedł. Silnik i wydech - to samo, silnik tylko wyszedł za jasny ale dzięki washowi teraz wygląda bardziej jak silnik. ;) Szkoda, że prawie nie będzie go widać bo na żywo naprawdę jest zacnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 18 Stycznia 2016 Share Napisano 18 Stycznia 2016 Nie łatwiej było złożyć ramę i zawieszenie i psiknąć bazą po całości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kerm Napisano 18 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 18 Stycznia 2016 Też tak myślałem ale ciężko byłoby mi później zainstalować rurę wydechową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 18 Stycznia 2016 Share Napisano 18 Stycznia 2016 Zawsze staram się wszystko montować, żeby uniknąć klejenia malowanych elementów, niepotrzebnego dotykania itp. Daję bazę po całości, a to co potrzeba maluję pędzlem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kerm Napisano 18 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 18 Stycznia 2016 Masz rację, unika się "poprawek malarskich" ;) No w każdym razie złożyłem już zawieszenie z silnikiem oraz poprawiłem miejsca niedomalowane. Jutro biorę się za "górę". Nie mogę się doczekać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kerm Napisano 20 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 20 Stycznia 2016 Prace ciągle w toku. Złożone zawieszenie i silnik: Zapodkładowane siedzenia: Wziąłem się też za wnętrze... ...i również pokryłem podkładem: Znacie jakieś sposoby na efektowne malowanie skórzanych siedzeń? Jeśli tak, pomóżcie. Nie bardzo wiem jak się do tego zabrać. A pomazać jedynie na czarno trochę mi nie pasuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 20 Stycznia 2016 Share Napisano 20 Stycznia 2016 Fotele mogłeś złożyć do kupy przed podkładem... Co do malowania, dałbym kolor jak w oryginale był (skórzasty? czarny?) i spróbował wydobyć szczegóły washem i suchym pędzlem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 20 Stycznia 2016 Share Napisano 20 Stycznia 2016 jeśli ja mam dołożyć swoje 5 groszy to skorodowałbym bardziej układ wydechowy - ładna rdza zawsze poprawia wizerunek takiej fury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kerm Napisano 20 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 20 Stycznia 2016 Czarna skóra. Też myślałem o suchym pędzlu bo washa to raczej nie będzie widać... Ale suchy pędzel jakim kolorem? Oto jest pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 20 Stycznia 2016 Share Napisano 20 Stycznia 2016 gdybym robił łosza to umbra palona jeśli suchy pędzel to bardzo fajny jest NATOblack z tamiyi; Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kerm Napisano 22 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 22 Stycznia 2016 Fotele (szumnie brzmi) pomalowane bazą - flat black. I na to chyba rzeczywiście pójdzie ww. wash- zobaczymy co z tego wyjdzie. ;) Lada dzień przechodzę do malowania, uuu będzie się działo. Btw, kto wymyślił żeby ramę szyby przedniej robić z przezroczystego plastiku łącznie z szybą.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi