vasquez_ck Napisano 29 Stycznia 2016 Share Napisano 29 Stycznia 2016 Witam wszystkich! Jest to mój pierwszy post na forum i pierwszy model jaki sklejam. Wiele osób polecało na początek modele Airfix'a w skali 1:72. Wybór padł na Supermarine Spitfire MbVb. Jako, że jestem mocno początkujący nie spodziewajcie się tutaj fajerwerków Model będzie bez dodatków, poprostu wersja pudełkowa. Jeśli chodzi o malowanie: farby akrylowe Tamiya i pędzelki; wersja A (Officer Leo Nomis, No.71 Eagle Squadron, Suffolk, England, April 1942). Wszelkie komentarze, rady, podpowiedzi i krytyka - mile widziane Nie zrobiłem zbyt wiele ale od czegoś trzeba zacząć. Niewiele czasu ale będę się starał aktualizować jak najczęściej. Jak narazie fotel pilota i śmigło: Zapraszam do komentowania i konstruktywnej krytyki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 29 Stycznia 2016 Share Napisano 29 Stycznia 2016 Wiele osób polecało na początek modele Airfix'a w skali 1:72. Wybór padł na Supermarine Spitfire MbVb. Airfix produkuje modele od 60 lat. Ten ma 40...Vintage pełną gębą) Ktoś, kto polecał Airfixa miał pewnie na myśli ich modele z ostatnich kilku lat, gdzie postęp technologiczny jest bardzo wyraźny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 29 Stycznia 2016 Share Napisano 29 Stycznia 2016 Sklejałem ten model przed lat nastoma, kiedy jeszcze można było skleić Zumbachowego RF-D. spiesz się powoli, maluj dokładnie, sprawdzaj czy części do siebie dobrze psują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kabatmix Napisano 30 Stycznia 2016 Share Napisano 30 Stycznia 2016 Zasiadam i obserwuję. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vasquez_ck Napisano 3 Lutego 2016 Autor Share Napisano 3 Lutego 2016 Znalazło się trochę czasu więc pomalowałem wnętrze kokpitu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 3 Lutego 2016 Share Napisano 3 Lutego 2016 Spróbuj bardziej rozcieńczać farbę i kłaść cieńsze warstwy. Nawet jeśli na początku wydaje się, że nie pokryła, to to wrażenia zmienia się po wyschnięciu. Nie próbuj zamalować "na raz". Fotel i śmigło wyglądają w porządku, ale kołpak trochę razi. Powodzenia i do przodu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vasquez_ck Napisano 3 Lutego 2016 Autor Share Napisano 3 Lutego 2016 Fotel i śmigło wyglądają w porządku, ale kołpak trochę razi. Dzięki za odpowiedź Jeśli chodzi o kołpak dostałem już podpowiedź, że nie wygląda to zbyt dobrze. A fotel muszę poprawić, bo oparcie w oryginale nie było srebrne Właśnie to dziwne wrażenie, że farba nie pokryła powierzchni zachęciło mnie do nałożenia jej większej ilości. Teraz zmienię technikę i przeczekam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vasquez_ck Napisano 8 Lutego 2016 Autor Share Napisano 8 Lutego 2016 Wczoraj poprawiłem malowanie kapsla i fotela. Macie jakieś uwagi czy można sklejać wszystko w całość? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 8 Lutego 2016 Share Napisano 8 Lutego 2016 Zaopatrz się w szpachlę. O ile ślady wypychaczy w kadłubie nie będą widoczne, o tyle ten na fotelu już tak. Sorry, że piszę o tym dopiero teraz, ale w na pierwotnym malowaniu (tym srebrnym) po prostu go nie zauważyłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 8 Lutego 2016 Share Napisano 8 Lutego 2016 problem fotela rozwiąże się jeżeli wstawisz figurkę oficera Leo Nomis, który zapełni niebogatą w detal przestrzeń kokpitu pozdr! ww Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vasquez_ck Napisano 9 Lutego 2016 Autor Share Napisano 9 Lutego 2016 Nie planowałem umieszczania pilota, bo nigdy nie malowałem figurek. Ciężki temat czy będę w stanie to ogarnąć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 9 Lutego 2016 Share Napisano 9 Lutego 2016 a w czym problem? no może pare kolorków innych niż do płatowca no i pedzelek 00/000, ale nie musisz od razu robić artystycznych cieniowań itd, trzeba kiedyś na czymś poćwiczyć pozdr RK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vasquez_ck Napisano 9 Lutego 2016 Autor Share Napisano 9 Lutego 2016 No to w takim razie zaryzykuję. Mam problem z serwerem i zdjęcia są niewidoczne ale piszę sobie stronkę to z niej będę zamieszczał fotki. Macie jakieś podstawowe rady co do malowania figurki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 9 Lutego 2016 Share Napisano 9 Lutego 2016 No to w takim razie zaryzykuję. Macie jakieś podstawowe rady co do malowania figurki? pare kolorków innych niż do płatowca no i pedzelek 00/000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 9 Lutego 2016 Share Napisano 9 Lutego 2016 Niestety zamiast fotek komunikat - zdjęcie niedostępne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vasquez_ck Napisano 17 Lutego 2016 Autor Share Napisano 17 Lutego 2016 Niestety zamiast fotek komunikat - zdjęcie niedostępne Już wszystko naprawione Niebawem aktualizacja ale brak czasu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vasquez_ck Napisano 3 Marca 2016 Autor Share Napisano 3 Marca 2016 W końcu prace posunęły się do przodu. Niestety za dużo pracy i mało czasu... Kadłub i poszycie skrzydeł z podkładem. Góra dosycha. Przykleiłem śmigło Pilot ma gdzie usiąść Niebawem będzie miał też na czym się unieść... Widać szczeliny, które będę szpachlował I widok od dołu... Liczę na Wasze komentarze i ewentualne wytykanie błędów Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Beecker Napisano 3 Marca 2016 Share Napisano 3 Marca 2016 Słuchaj. Co tu komentować ? Niestety krytyka musi być bo Ci się należy jak psu buda. Jesteś leń ? Jak nie to odklej to smigło zanim je połamiesz. Papier ścierny w łapę i doprowadź kadłub do porządku. Szpachlą trąci na kilometr. Jeśli oczekujesz komentarzy to przynajmniej się staraj. Pośpiech w modelarstwie jest bardzo nie wskazany. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vasquez_ck Napisano 3 Marca 2016 Autor Share Napisano 3 Marca 2016 Papier ścierny w łapę i doprowadź kadłub do porządku. Szpachlą trąci na kilometr. To co widać na zdjęciach jest do czyszczenia. Wiem, że popełniłem błąd przyklejając śmigło ale bardzo na to uważam . Nie chodzi o to, że się nie staram. Jak robiłem zdjęcia to szpachla była jeszcze świeża. W tej chwili aparat mam w serwisie więc nie mam możliwości zrobić kolejnych fotek. Dzięki za uwagi! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Beecker Napisano 3 Marca 2016 Share Napisano 3 Marca 2016 Witaj Pamiętaj. Elementy typu podwozie śmigło etc na samym końcu. Aczkolwiek są od tego odstępstwa. Staraj się pracuj powoli i cierpliwie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vasquez_ck Napisano 3 Marca 2016 Autor Share Napisano 3 Marca 2016 Staram się to wszystko zapamietać. No ale to błędy laika. Instrukcja pokazuje tak, a jednak warto zrobić pewne rzeczy w innej kolejności... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 4 Marca 2016 Share Napisano 4 Marca 2016 Staram się to wszystko zapamietać. No ale to błędy laika. Instrukcja pokazuje tak, a jednak warto zrobić pewne rzeczy w innej kolejności... Zwykle też lepiej jest dopasować i skleić górne części skrzydeł do spodu i potem pasować tylko połączenie z kadłubem. Przyjęta przez Ciebie metoda nie gwarantuje prawidłowego montażu. Przy prawidłowej kolejności masz jeszcze możliwość dopasowania bez szlifowania tego połączenia przez proste ściśnięcie, albo rozepchnięcie kadłuba. Ty ryzykujesz nawet, że skrzydła nie będą pod takim samym kątem do kadłuba, o ile nie montowałeś jego dolnej części kontrolując symetrię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vasquez_ck Napisano 4 Marca 2016 Autor Share Napisano 4 Marca 2016 Dzięki za uwagę. Zapamiętam ją na przyszłość. Mam nadzieję, że z kolejnym modelem pójdzie lepiej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi