Skocz do zawartości

Pierwszy warsztat - Italeri F-16 C/D Night Falcon 1/72

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Dzięki - malowania boję się jak ognia, bo zawsze byłem słaby plastycznie.

Miałem dokładnie to samo na początku - odwlekałem etap malowania jak się dało, bo się go po prostu bałem.

A teraz - nie mogę się doczekać malowania, bo to najprzyjemniejsze w robieniu modeli.

4. Paczka z Talensami i whie spiritem już do mnie jedzie. Chciałem zrobić wash kokpitu, ale zastanawiam się czy ma to sens - prawie nie będzie go widać z zewnątrz. Jak myślicie?

To i kokpitu nie warto robić, skoro go prawie nie widać.

Rób tak jakby miało go być widać - wash i wszystko co podniesie kontrast elementów w kokpicie są bardzo potrzebne, bo wtedy lepiej widać to co w środku.

Napisano

To i kokpitu nie warto robić, skoro go prawie nie widać.

Rób tak jakby miało go być widać - wash i wszystko co podniesie kontrast elementów w kokpicie są bardzo potrzebne, bo wtedy lepiej widać to co w środku.

Ok, zaczekam więc do wtorku na przesyłkę. W sumie lepiej ćwiczyć na kokpicie niż na zewnątrz.

Napisano

Pewnie wielu pokiwa teraz z politowaniem głową, że kicha i w ogóle malowanie science fiction, ale takie oto są właśnie rezultaty tworzenia kokpitu... Pomijając malowanie, to ta kalka to porażka (miałem nadzieję, że będzie z przeźroczystym tłem), no i ogólnie jest łyso. Z litości pomalowałem drążek na czarno. Czy w jakiś łatwy sposób mogę to wnętrze jeszcze ożywić (poza washem)? Swoją drogą, to pomalowanie tego maleństwa było niezłym wyzwaniem (na szczęście udało się trochę podmalować pędzlem i farbami Vallejo).

36a_zpsyodmbxb9.jpg

35a_zpsqqomqgx7.jpg

34a_zpsrngtabth.jpg

33a_zpsdebj8bcp.jpg

32a_zpskd6jg8de.jpg

Napisano

Zamknij owiewkę i nie będzie wiele widać.

Trudno coś tutaj zrobić w sytuacji gdy kalkomanie z tablicami są do bani, a producent nie odtworzył tychże w plastiku.

Jedyna opcja to blaszki, ale nie wiem czy jest sens. Można też samemu strugać przyciski, ale jeszcze nie zetknąłem się z przypadkiem, żeby komuś to ładnie wyszło.

Zamykaj kabinę i idź dalej.

Napisano

cockpitlayout.jpg

Zasadniczo kokpit powinien być szary a tylko panele czarne. ;)

Skoncentruj się na starannej czystej pracy na początku, na cudowanki przyjdzie czas.

Napisano

Wiem, ale już nie chcialem kombinować i zdecydowałem zrobic jak w instrukcji. Dobra zamykam kabinę i idę dalej - nie ma co płakać. Choć przyznam, że miałem ochotę rzucić tym o ścianę. Dodam jeszcze, że z kalki musiałem ściąć zegary bo się nie mieściła. Jakby byla zrobiona w innej skali niż reszta modelu.

Napisano

Taka mała rada na przyszłość (sprawdzona przeze mnie) - staraj się robić tylko dobre zestawy, szkoda nerwów i pracy na te złe.

Napisano

Solo Google+ zamiast "Lubię to" ma "+1" - taki licznik polubień, ale jeśli ktoś chce wyrazić większą aprobatę w komentarzach daje np. +100 ;) Atlis to uczynił na sposób G+ :P

Napisano
Jestem wstrząśnięty jak to życie przecieka mi między palcami.

Solo, nie martw się - ja niedawno dowiedziałem się co to znaczy "propsy" ;)

Dobra, ale wracając do sklejania... W dobre modele zacząłem się właśnie zaopatrywać, ale przede mną jeszcze

Apacz Italeri - planuję zrobić na nim pierwsze blaszki i poćwiczyć rycie linii. Kupiłem go zupełnie przypadkiem -

- zostały mi grosze na karcie z empiku i musiałem je szybko wydać żeby nie przepadły. Ciekawe czy na jego temat

też nakłamali w opiniach na mojehobby ;)

Napisano
...zrobic jak w instrukcji...

Instrukcję zawsze warto zweryfikować, bo tam nie raz widzi misie jakiegoś człowieka ;) A jak coś nie bangla to nim rzucisz modelem o ścianę spróbuj poprawić.

Napisano
...zrobic jak w instrukcji...

Instrukcję zawsze warto zweryfikować, bo tam nie raz widzi misie jakiegoś człowieka ;) A jak coś nie bangla to nim rzucisz modelem o ścianę spróbuj poprawić.

Wiem, ale założyłem na początku, że zrobię go z pudła, bez szczególnego wnikania w zgodność z oryginałem.

Fajnie Ci idzie Następny model przed zakupem to może jakoś skonsultuj na forum, bo szkoda czasu i zapału na takie kasztany ;)

Tego dostałem, więc ktoś wybrał za mnie, ale dzięki niemu więcej się nauczę i potem pewnie bardziej docenię lepsze modele np. nowego lokatora, Kocura Fujimi

Dobra, prace zaczęły postępować i w końcu "coś" się dzieje. Zgodnie z wcześniejszą sugestią, stery poziome cofnąłem o ok. 3 mm - jak niżej (są tylko przyłożone, bez klejenia). O to chodziło?

37a_zps1m1nnbct.jpg

W nos napchałem trochę śrutu i zakleiłem.

39a_zpsfvdhxm57.jpg

Niestety w wyprasce brakuje jednego dzyndzla, ale spróbuje go wystrugać z ramki...

38a_zpscb37pyvz.jpg

Napisano

Nie są symetryczne tylko takie same. W 16-kach jest to celowy zabieg by zredukować ilość części. Po co dwa różne jak może być jeden typ pasujący i na lewo, i na prawo. Z lotkami o ile dobrze pamiętam jest tak samo.

Napisano
Nie są symetryczne tylko takie same. W 16-kach jest to celowy zabieg by zredukować ilość części. Po co dwa różne jak może być jeden typ pasujący i na lewo, i na prawo. Z lotkami o ile dobrze pamiętam jest tak samo.

Rzeczywiście - dzięki za pomoc. Byłem gotów zeszlifować te pręty.

Napisano

Macie oczywiście rację. One są takie same. Miałem w głowie, że są symetryczne w sensie montażu. Pamiętam nawet fotkę polskiego efa, który na jednym stateczniku dwukolorowy kamuflaż miał od spodu.

F-16D_BLK40_31.jpg

F-16D_BLK40_35.jpg

Napisano

Wczoraj miałem serię nieszczęść. W skrócie:

1. Model w jakiś niewyjaśniony sposób wypadł mi z ręki, fiknął koziołka i spadł na statecznik pionowy. Niestety kawałek się odłamał, ale zrobiłem przeszczep - na szczęście zestawie były dwa. Poniżej widać jak to na razie wygląda - trochę szpachli (już się przyzwyczaiłem), małe szlifowanie i powinno być ok.

2. Samotna łezka - o której wspominałem wcześniej, odleciała gdzieś w otchłań podczas wycinania - musiałem więc dorobić obie. Na razie wkleiłem wstępnie uformowane elementy, a później będę w nich rzeźbił (w ręce to było nie do wykonania).

3. "Nos" się ułamał, ale i tak chciałem go zastąpić kawałkiem igły. Te pręty rozpraszające też chcę dorobić.

Więcej złego się chyba nie wydarzyło. Jak widać bryła nabrała już kształtu. Dzisiaj rzeźbiłem jeszcze golenie - do ideału trochę im brakowało z uwagi na złe spasowanie form w tych miejscach (miały spore przesunięcie względem płaszczyzny styku).

40a_zpsxnurpq3g.jpg

41a_zpsefikwdkr.jpg

42a_zpshp511x5h.jpg

Napisano

Podjąłem próbę zrobienia prętów - model sporo dzięki temu zyskuje. Jedyny materiał jaki znalazłem, to drucik miedziany ze skrętki - tak cienkiej igły chyba nie znajdę. Prototyp wyszedł jak widać poniżej. Udało mi się je przykleić klejem CA, choć łatwo się wykrzywiają. Drucik jest niestety bardzo miękki i trudno go idealnie wyprostować, a przy montażu można go łatwo zdeformować. Może jest na nie jakiś inny patent? Czy modele w tej skali są ich standardowo pozbawione z racji małej średnicy? Będę wdzięczny za pomoc.

43a_zpsrgygphor.jpg

Napisano

Wygląda nieźle, choć średnica odrobinę za duża.

Ponoć (bo nie próbowałem) dobre do tych odgromników jest żyłka wędkarska, albo włosie ze szczoteczki do zębów.

A najlepiej kupić to:

AM-72-092_1_200x200.jpg

Napisano
Wygląda nieźle, choć średnica odrobinę za duża.

Ponoć (bo nie próbowałem) dobre do tych odgromników jest żyłka wędkarska, albo włosie ze szczoteczki do zębów.

A najlepiej kupić to:

sklep.html?page=shop.product_details&flypage=garden_flypage.tpl&product_id=495&category_id=9

Jeszcze za duża? Porównałem z włosiem szczoteczki i jest chyba ciut grubsze lub identyczne (trudno jednoznacznie ocenić). Jednak jest zdecydowanie łatwiejsze w użyciu - dzięki! Te gotowe są eleganckie, ale w porównaniu do starej szczoteczki - drożyzna ;)

Napisano

Podejście numer dwa - naciąłem plastik skalpelem, zrobiłem rowek rylcem i wkleiłem włosie ze szczoteczki. Na koniec kropelka CA na górę - chyba jest lepiej.

44a_zpstpv2yyca.jpg

W pracy dostałem wycisk więc więcej już dzisiaj nie dam rady.