Solo Napisano 27 Marca 2016 Share Napisano 27 Marca 2016 Dzięki - malowania boję się jak ognia, bo zawsze byłem słaby plastycznie. Miałem dokładnie to samo na początku - odwlekałem etap malowania jak się dało, bo się go po prostu bałem. A teraz - nie mogę się doczekać malowania, bo to najprzyjemniejsze w robieniu modeli. 4. Paczka z Talensami i whie spiritem już do mnie jedzie. Chciałem zrobić wash kokpitu, ale zastanawiam się czy ma to sens - prawie nie będzie go widać z zewnątrz. Jak myślicie? To i kokpitu nie warto robić, skoro go prawie nie widać. Rób tak jakby miało go być widać - wash i wszystko co podniesie kontrast elementów w kokpicie są bardzo potrzebne, bo wtedy lepiej widać to co w środku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luckyLUKE Napisano 27 Marca 2016 Autor Share Napisano 27 Marca 2016 To i kokpitu nie warto robić, skoro go prawie nie widać. Rób tak jakby miało go być widać - wash i wszystko co podniesie kontrast elementów w kokpicie są bardzo potrzebne, bo wtedy lepiej widać to co w środku. Ok, zaczekam więc do wtorku na przesyłkę. W sumie lepiej ćwiczyć na kokpicie niż na zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luckyLUKE Napisano 28 Marca 2016 Autor Share Napisano 28 Marca 2016 Pewnie wielu pokiwa teraz z politowaniem głową, że kicha i w ogóle malowanie science fiction, ale takie oto są właśnie rezultaty tworzenia kokpitu... Pomijając malowanie, to ta kalka to porażka (miałem nadzieję, że będzie z przeźroczystym tłem), no i ogólnie jest łyso. Z litości pomalowałem drążek na czarno. Czy w jakiś łatwy sposób mogę to wnętrze jeszcze ożywić (poza washem)? Swoją drogą, to pomalowanie tego maleństwa było niezłym wyzwaniem (na szczęście udało się trochę podmalować pędzlem i farbami Vallejo). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 28 Marca 2016 Share Napisano 28 Marca 2016 Zamknij owiewkę i nie będzie wiele widać. Trudno coś tutaj zrobić w sytuacji gdy kalkomanie z tablicami są do bani, a producent nie odtworzył tychże w plastiku. Jedyna opcja to blaszki, ale nie wiem czy jest sens. Można też samemu strugać przyciski, ale jeszcze nie zetknąłem się z przypadkiem, żeby komuś to ładnie wyszło. Zamykaj kabinę i idź dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 28 Marca 2016 Share Napisano 28 Marca 2016 Zasadniczo kokpit powinien być szary a tylko panele czarne. ;) Skoncentruj się na starannej czystej pracy na początku, na cudowanki przyjdzie czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luckyLUKE Napisano 28 Marca 2016 Autor Share Napisano 28 Marca 2016 Wiem, ale już nie chcialem kombinować i zdecydowałem zrobic jak w instrukcji. Dobra zamykam kabinę i idę dalej - nie ma co płakać. Choć przyznam, że miałem ochotę rzucić tym o ścianę. Dodam jeszcze, że z kalki musiałem ściąć zegary bo się nie mieściła. Jakby byla zrobiona w innej skali niż reszta modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 28 Marca 2016 Share Napisano 28 Marca 2016 Taka mała rada na przyszłość (sprawdzona przeze mnie) - staraj się robić tylko dobre zestawy, szkoda nerwów i pracy na te złe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 28 Marca 2016 Share Napisano 28 Marca 2016 +milion? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 28 Marca 2016 Share Napisano 28 Marca 2016 Co to jest ta duża łapka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
VDR Napisano 28 Marca 2016 Share Napisano 28 Marca 2016 Solo Google+ zamiast "Lubię to" ma "+1" - taki licznik polubień, ale jeśli ktoś chce wyrazić większą aprobatę w komentarzach daje np. +100 ;) Atlis to uczynił na sposób G+ :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 28 Marca 2016 Share Napisano 28 Marca 2016 Jestem wstrząśnięty jak to życie przecieka mi między palcami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luckyLUKE Napisano 29 Marca 2016 Autor Share Napisano 29 Marca 2016 Jestem wstrząśnięty jak to życie przecieka mi między palcami. Solo, nie martw się - ja niedawno dowiedziałem się co to znaczy "propsy" ;) Dobra, ale wracając do sklejania... W dobre modele zacząłem się właśnie zaopatrywać, ale przede mną jeszcze Apacz Italeri - planuję zrobić na nim pierwsze blaszki i poćwiczyć rycie linii. Kupiłem go zupełnie przypadkiem - - zostały mi grosze na karcie z empiku i musiałem je szybko wydać żeby nie przepadły. Ciekawe czy na jego temat też nakłamali w opiniach na mojehobby ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 29 Marca 2016 Share Napisano 29 Marca 2016 ...zrobic jak w instrukcji... Instrukcję zawsze warto zweryfikować, bo tam nie raz widzi misie jakiegoś człowieka ;) A jak coś nie bangla to nim rzucisz modelem o ścianę spróbuj poprawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 30 Marca 2016 Share Napisano 30 Marca 2016 Fajnie Ci idzie Następny model przed zakupem to może jakoś skonsultuj na forum, bo szkoda czasu i zapału na takie kasztany ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luckyLUKE Napisano 30 Marca 2016 Autor Share Napisano 30 Marca 2016 ...zrobic jak w instrukcji... Instrukcję zawsze warto zweryfikować, bo tam nie raz widzi misie jakiegoś człowieka ;) A jak coś nie bangla to nim rzucisz modelem o ścianę spróbuj poprawić. Wiem, ale założyłem na początku, że zrobię go z pudła, bez szczególnego wnikania w zgodność z oryginałem. Fajnie Ci idzie Następny model przed zakupem to może jakoś skonsultuj na forum, bo szkoda czasu i zapału na takie kasztany ;) Tego dostałem, więc ktoś wybrał za mnie, ale dzięki niemu więcej się nauczę i potem pewnie bardziej docenię lepsze modele np. nowego lokatora, Kocura Fujimi Dobra, prace zaczęły postępować i w końcu "coś" się dzieje. Zgodnie z wcześniejszą sugestią, stery poziome cofnąłem o ok. 3 mm - jak niżej (są tylko przyłożone, bez klejenia). O to chodziło? W nos napchałem trochę śrutu i zakleiłem. Niestety w wyprasce brakuje jednego dzyndzla, ale spróbuje go wystrugać z ramki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luckyLUKE Napisano 31 Marca 2016 Autor Share Napisano 31 Marca 2016 Próbuję dzisiaj spasować skrzydla i stateczniki poziome. Te drugie zrobili dwa lewe. Ciekawe czym mnie jeszcze zaskoczy ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 31 Marca 2016 Share Napisano 31 Marca 2016 Jak dwa lewe? One są symetryczne przecież. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Flachenty Napisano 31 Marca 2016 Share Napisano 31 Marca 2016 Nie są symetryczne tylko takie same. W 16-kach jest to celowy zabieg by zredukować ilość części. Po co dwa różne jak może być jeden typ pasujący i na lewo, i na prawo. Z lotkami o ile dobrze pamiętam jest tak samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luckyLUKE Napisano 1 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 1 Kwietnia 2016 Nie są symetryczne tylko takie same. W 16-kach jest to celowy zabieg by zredukować ilość części. Po co dwa różne jak może być jeden typ pasujący i na lewo, i na prawo. Z lotkami o ile dobrze pamiętam jest tak samo. Rzeczywiście - dzięki za pomoc. Byłem gotów zeszlifować te pręty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 1 Kwietnia 2016 Share Napisano 1 Kwietnia 2016 Macie oczywiście rację. One są takie same. Miałem w głowie, że są symetryczne w sensie montażu. Pamiętam nawet fotkę polskiego efa, który na jednym stateczniku dwukolorowy kamuflaż miał od spodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luckyLUKE Napisano 1 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 1 Kwietnia 2016 Wczoraj miałem serię nieszczęść. W skrócie: 1. Model w jakiś niewyjaśniony sposób wypadł mi z ręki, fiknął koziołka i spadł na statecznik pionowy. Niestety kawałek się odłamał, ale zrobiłem przeszczep - na szczęście zestawie były dwa. Poniżej widać jak to na razie wygląda - trochę szpachli (już się przyzwyczaiłem), małe szlifowanie i powinno być ok. 2. Samotna łezka - o której wspominałem wcześniej, odleciała gdzieś w otchłań podczas wycinania - musiałem więc dorobić obie. Na razie wkleiłem wstępnie uformowane elementy, a później będę w nich rzeźbił (w ręce to było nie do wykonania). 3. "Nos" się ułamał, ale i tak chciałem go zastąpić kawałkiem igły. Te pręty rozpraszające też chcę dorobić. Więcej złego się chyba nie wydarzyło. Jak widać bryła nabrała już kształtu. Dzisiaj rzeźbiłem jeszcze golenie - do ideału trochę im brakowało z uwagi na złe spasowanie form w tych miejscach (miały spore przesunięcie względem płaszczyzny styku). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luckyLUKE Napisano 3 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 3 Kwietnia 2016 Podjąłem próbę zrobienia prętów - model sporo dzięki temu zyskuje. Jedyny materiał jaki znalazłem, to drucik miedziany ze skrętki - tak cienkiej igły chyba nie znajdę. Prototyp wyszedł jak widać poniżej. Udało mi się je przykleić klejem CA, choć łatwo się wykrzywiają. Drucik jest niestety bardzo miękki i trudno go idealnie wyprostować, a przy montażu można go łatwo zdeformować. Może jest na nie jakiś inny patent? Czy modele w tej skali są ich standardowo pozbawione z racji małej średnicy? Będę wdzięczny za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 3 Kwietnia 2016 Share Napisano 3 Kwietnia 2016 Wygląda nieźle, choć średnica odrobinę za duża. Ponoć (bo nie próbowałem) dobre do tych odgromników jest żyłka wędkarska, albo włosie ze szczoteczki do zębów. A najlepiej kupić to: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luckyLUKE Napisano 3 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 3 Kwietnia 2016 Wygląda nieźle, choć średnica odrobinę za duża.Ponoć (bo nie próbowałem) dobre do tych odgromników jest żyłka wędkarska, albo włosie ze szczoteczki do zębów. A najlepiej kupić to: Jeszcze za duża? Porównałem z włosiem szczoteczki i jest chyba ciut grubsze lub identyczne (trudno jednoznacznie ocenić). Jednak jest zdecydowanie łatwiejsze w użyciu - dzięki! Te gotowe są eleganckie, ale w porównaniu do starej szczoteczki - drożyzna ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luckyLUKE Napisano 4 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 4 Kwietnia 2016 Podejście numer dwa - naciąłem plastik skalpelem, zrobiłem rowek rylcem i wkleiłem włosie ze szczoteczki. Na koniec kropelka CA na górę - chyba jest lepiej. W pracy dostałem wycisk więc więcej już dzisiaj nie dam rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi