Lukasz31olsztyn Napisano 8 Marca 2016 Autor Share Napisano 8 Marca 2016 to płynna szpachlówka fakt zle ja nałożyłem gdzie nie gdzie i musze po prawic przy wlotach powietrza. Bo troche bałem sie dać z byt dużo szpachli żeby go nie zepsuć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 8 Marca 2016 Share Napisano 8 Marca 2016 Płynna szpachlówka nie nadaje się do takich dużych dziur. Polecam Tamiya Basic Type http://www.mojehobby.pl/products/Basic-Type-Putty.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukasz31olsztyn Napisano 8 Marca 2016 Autor Share Napisano 8 Marca 2016 A to nie wiedziałem ehhhh no nic jakos to zeszlifuje i troszke do szpachluje.........I dziekuje za rade A o to szpachlówka którą użyłem http://www.mojehobby.pl/products/Mr.-Dissolved-Putty.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 8 Marca 2016 Share Napisano 8 Marca 2016 Dissolved Puty bardzo Ci się przyda ale jak pisze Solo nie do tego. Kup tą Tamkę co napisał i będziesz miał komplet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukasz31olsztyn Napisano 8 Marca 2016 Autor Share Napisano 8 Marca 2016 miałem juz taka w tobie szpachle ale pozyczoną teraz musze sie zaopatrzyc znowu w taką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 8 Marca 2016 Share Napisano 8 Marca 2016 A to nie wiedziałem ehhhh no nic jakos to zeszlifuje i troszke do szpachluje.........I dziekuje za rade A o to szpachlówka którą użyłem http://www.mojehobby.pl/products/Mr.-Dissolved-Putty.html Tę szpachlę możesz zmywać debonderem, póki jeszcze nie jest całkiem zaschnięta, więc może uda Ci się ją usnąć z powierzchni bez obróbki mechanicznej ;) Fajna jest, ale do wykończeniówek. Czym szpachlować takie rowy to już masz napisane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukasz31olsztyn Napisano 8 Marca 2016 Autor Share Napisano 8 Marca 2016 Oki spróbuje no a jak nie wyjdzie to czeka mnie szlifowanie hehehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukasz31olsztyn Napisano 9 Marca 2016 Autor Share Napisano 9 Marca 2016 Hej mam troche przestój wiecie środek tygodnia praca a potem troche sie nie chce brac za model ale w sobote i niedziele rusze z robotą no i dam jakies foty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 9 Marca 2016 Share Napisano 9 Marca 2016 Dam Ci taką małą radę: nie śpiesz się, skup się na tym żeby likwidować wszelkie ślady połączeń pomiędzy częściami. Takie ślady to w modelarstwie, rzekłbym, dyskwalifikacja modelu. Olej temat odtwarzania linii podziału zatartych w trakcie szlifowania, lepiej skup się na tym, żeby wszystko na równo zaszpachlować i wyszlifować. Lepiej nie mieć wszystkich linii podziału, niż mieć rowy po niedokładnym klejeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luckyLUKE Napisano 9 Marca 2016 Share Napisano 9 Marca 2016 Nie ma ciśnienia przecież - każdy skleja w swoim tempie. Przestoje pomagają przemyśleć napotkane problemy :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukasz31olsztyn Napisano 9 Marca 2016 Autor Share Napisano 9 Marca 2016 Ok no juz dzis go szlifowałem i jest prawie dobrze ale chyba nie dosc dobrze?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 9 Marca 2016 Share Napisano 9 Marca 2016 Trudno powiedzieć, jak położysz podkład to od razu będzie widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukasz31olsztyn Napisano 9 Marca 2016 Autor Share Napisano 9 Marca 2016 aaaaa własnie bo bede uzywał farb akrylowych i czy i jesli tak to jaki podkład pod to połozyc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 9 Marca 2016 Share Napisano 9 Marca 2016 Ja na przykład używam Gunze Surfacer, na przykład 1500. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukasz31olsztyn Napisano 9 Marca 2016 Autor Share Napisano 9 Marca 2016 aha i to aero sie kładzie normalnie jak farbe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 9 Marca 2016 Share Napisano 9 Marca 2016 Tak, z tym że trzeba naturalnie rozcieńczać, na przykład Leveling Thinnerem. Nierozcieńczony można używać jako płynnej szpachlówki, na przykład pędzelkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukasz31olsztyn Napisano 9 Marca 2016 Autor Share Napisano 9 Marca 2016 aha no to własnie budowa mojego Rafaela sie przedłuzyła hihihihi bo chce teraz zajac sie uzbrojeniem i podwoziem ale nie przyklejach jeszcze do płatowca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukasz31olsztyn Napisano 9 Marca 2016 Autor Share Napisano 9 Marca 2016 A mam dwa pytanka czy ewentualnie ten podkład mozna połozyc pedzlem i potem farbe aerografem czy raczej nie? I czy jak połoze ten podkład to bedzie widac linie podziału blach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luckyLUKE Napisano 9 Marca 2016 Share Napisano 9 Marca 2016 A mam dwa pytanka czy ewentualnie ten podkład mozna połozyc pedzlem i potem farbe aerografem czy raczej nie? I czy jak połoze ten podkład to bedzie widac linie podziału blach? Możesz też kupić podkład w puszce - ja mam szary Tamiya i dobrze się kładzie, szybko schnie. Jak psikne za dużo to nadmiar odparowuje. Problemem jest smród. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 9 Marca 2016 Share Napisano 9 Marca 2016 Lukasz - lepiej nie kładź podkładu pędzlem, bo nie będzie to dobrze wyglądało na modelu. Więc albo aerografem albo podkład w sprayu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukasz31olsztyn Napisano 9 Marca 2016 Autor Share Napisano 9 Marca 2016 Aha rozumiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukasz31olsztyn Napisano 10 Marca 2016 Autor Share Napisano 10 Marca 2016 Hej mam do was takie pytanie. Co myślicie o tym płynie ?? http://www.mojehobby.pl/products/Fluid-maskujacy.html jest mi trochę ciężko maskować nie które części taśmą wiec pomyslałem ze kupie to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 10 Marca 2016 Share Napisano 10 Marca 2016 Lepiej kup Maskol Humbrola: Tyle że takie preparaty w zasadzie nie nadają się na maskowanie krawędzi, na przykład na owiewce. Jak coś trudno zamaskować szeroką taśmą, to tnie się z niej cieniutkie paseczki i nimi wykleja dany kształt, a w środku uzupełnia właśnie Maskolem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 10 Marca 2016 Share Napisano 10 Marca 2016 Polecam też gotowe paseczki maskujące http://www.mojehobby.pl/products/Masking-stripes-0-5-0-8-1-3-mm.html dla mnie rewelacja. Fabrycznie pocięte, równiutkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukasz31olsztyn Napisano 10 Marca 2016 Autor Share Napisano 10 Marca 2016 no własnie mi chodzi o zabezpieczanie owiewek w sumie a czym różnią sie te fluidy i jak uzywa sie te paski? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi