Lukasz31olsztyn Napisano 8 Marca 2016 Autor Napisano 8 Marca 2016 to płynna szpachlówka fakt zle ja nałożyłem gdzie nie gdzie i musze po prawic przy wlotach powietrza. Bo troche bałem sie dać z byt dużo szpachli żeby go nie zepsuć Cytuj
karambolis8 Napisano 8 Marca 2016 Napisano 8 Marca 2016 Płynna szpachlówka nie nadaje się do takich dużych dziur. Polecam Tamiya Basic Type http://www.mojehobby.pl/products/Basic-Type-Putty.html Cytuj
Lukasz31olsztyn Napisano 8 Marca 2016 Autor Napisano 8 Marca 2016 A to nie wiedziałem ehhhh no nic jakos to zeszlifuje i troszke do szpachluje.........I dziekuje za rade A o to szpachlówka którą użyłem http://www.mojehobby.pl/products/Mr.-Dissolved-Putty.html Cytuj
cooper69 Napisano 8 Marca 2016 Napisano 8 Marca 2016 Dissolved Puty bardzo Ci się przyda ale jak pisze Solo nie do tego. Kup tą Tamkę co napisał i będziesz miał komplet. Cytuj
Lukasz31olsztyn Napisano 8 Marca 2016 Autor Napisano 8 Marca 2016 miałem juz taka w tobie szpachle ale pozyczoną teraz musze sie zaopatrzyc znowu w taką Cytuj
Mikele Napisano 8 Marca 2016 Napisano 8 Marca 2016 A to nie wiedziałem ehhhh no nic jakos to zeszlifuje i troszke do szpachluje.........I dziekuje za rade A o to szpachlówka którą użyłem http://www.mojehobby.pl/products/Mr.-Dissolved-Putty.html Tę szpachlę możesz zmywać debonderem, póki jeszcze nie jest całkiem zaschnięta, więc może uda Ci się ją usnąć z powierzchni bez obróbki mechanicznej ;) Fajna jest, ale do wykończeniówek. Czym szpachlować takie rowy to już masz napisane. Cytuj
Lukasz31olsztyn Napisano 8 Marca 2016 Autor Napisano 8 Marca 2016 Oki spróbuje no a jak nie wyjdzie to czeka mnie szlifowanie hehehe Cytuj
Lukasz31olsztyn Napisano 9 Marca 2016 Autor Napisano 9 Marca 2016 Hej mam troche przestój wiecie środek tygodnia praca a potem troche sie nie chce brac za model ale w sobote i niedziele rusze z robotą no i dam jakies foty Cytuj
Solo Napisano 9 Marca 2016 Napisano 9 Marca 2016 Dam Ci taką małą radę: nie śpiesz się, skup się na tym żeby likwidować wszelkie ślady połączeń pomiędzy częściami. Takie ślady to w modelarstwie, rzekłbym, dyskwalifikacja modelu. Olej temat odtwarzania linii podziału zatartych w trakcie szlifowania, lepiej skup się na tym, żeby wszystko na równo zaszpachlować i wyszlifować. Lepiej nie mieć wszystkich linii podziału, niż mieć rowy po niedokładnym klejeniu. Cytuj
luckyLUKE Napisano 9 Marca 2016 Napisano 9 Marca 2016 Nie ma ciśnienia przecież - każdy skleja w swoim tempie. Przestoje pomagają przemyśleć napotkane problemy :-) Cytuj
Lukasz31olsztyn Napisano 9 Marca 2016 Autor Napisano 9 Marca 2016 Ok no juz dzis go szlifowałem i jest prawie dobrze ale chyba nie dosc dobrze?? Cytuj
Solo Napisano 9 Marca 2016 Napisano 9 Marca 2016 Trudno powiedzieć, jak położysz podkład to od razu będzie widać. Cytuj
Lukasz31olsztyn Napisano 9 Marca 2016 Autor Napisano 9 Marca 2016 aaaaa własnie bo bede uzywał farb akrylowych i czy i jesli tak to jaki podkład pod to połozyc? Cytuj
Solo Napisano 9 Marca 2016 Napisano 9 Marca 2016 Ja na przykład używam Gunze Surfacer, na przykład 1500. Cytuj
Lukasz31olsztyn Napisano 9 Marca 2016 Autor Napisano 9 Marca 2016 aha i to aero sie kładzie normalnie jak farbe? Cytuj
Solo Napisano 9 Marca 2016 Napisano 9 Marca 2016 Tak, z tym że trzeba naturalnie rozcieńczać, na przykład Leveling Thinnerem. Nierozcieńczony można używać jako płynnej szpachlówki, na przykład pędzelkiem. Cytuj
Lukasz31olsztyn Napisano 9 Marca 2016 Autor Napisano 9 Marca 2016 aha no to własnie budowa mojego Rafaela sie przedłuzyła hihihihi bo chce teraz zajac sie uzbrojeniem i podwoziem ale nie przyklejach jeszcze do płatowca Cytuj
Lukasz31olsztyn Napisano 9 Marca 2016 Autor Napisano 9 Marca 2016 A mam dwa pytanka czy ewentualnie ten podkład mozna połozyc pedzlem i potem farbe aerografem czy raczej nie? I czy jak połoze ten podkład to bedzie widac linie podziału blach? Cytuj
luckyLUKE Napisano 9 Marca 2016 Napisano 9 Marca 2016 A mam dwa pytanka czy ewentualnie ten podkład mozna połozyc pedzlem i potem farbe aerografem czy raczej nie? I czy jak połoze ten podkład to bedzie widac linie podziału blach? Możesz też kupić podkład w puszce - ja mam szary Tamiya i dobrze się kładzie, szybko schnie. Jak psikne za dużo to nadmiar odparowuje. Problemem jest smród. Cytuj
milczacy Napisano 9 Marca 2016 Napisano 9 Marca 2016 Lukasz - lepiej nie kładź podkładu pędzlem, bo nie będzie to dobrze wyglądało na modelu. Więc albo aerografem albo podkład w sprayu. Cytuj
Lukasz31olsztyn Napisano 10 Marca 2016 Autor Napisano 10 Marca 2016 Hej mam do was takie pytanie. Co myślicie o tym płynie ?? http://www.mojehobby.pl/products/Fluid-maskujacy.html jest mi trochę ciężko maskować nie które części taśmą wiec pomyslałem ze kupie to Cytuj
Solo Napisano 10 Marca 2016 Napisano 10 Marca 2016 Lepiej kup Maskol Humbrola: Tyle że takie preparaty w zasadzie nie nadają się na maskowanie krawędzi, na przykład na owiewce. Jak coś trudno zamaskować szeroką taśmą, to tnie się z niej cieniutkie paseczki i nimi wykleja dany kształt, a w środku uzupełnia właśnie Maskolem. Cytuj
milczacy Napisano 10 Marca 2016 Napisano 10 Marca 2016 Polecam też gotowe paseczki maskujące http://www.mojehobby.pl/products/Masking-stripes-0-5-0-8-1-3-mm.html dla mnie rewelacja. Fabrycznie pocięte, równiutkie. Cytuj
Lukasz31olsztyn Napisano 10 Marca 2016 Autor Napisano 10 Marca 2016 no własnie mi chodzi o zabezpieczanie owiewek w sumie a czym różnią sie te fluidy i jak uzywa sie te paski? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi