Skocz do zawartości

Rafale M Fighter

Lukasz31olsztyn

Rekomendowane odpowiedzi

Łukasz napisz o co chodzi bo dyskusja nt. aerografów moim zdaniem jest bezcelowa.

PS. Chłopak nie ma na byle jaki kompresor, a Wy tu wyjeżdżacie ze sprzętem za minimum setki złotych.

Ten aerograf co dostał od kolegi Solo jest dla niego idealny (biorąc pod uwagę ograniczenia) tylko MUSI ZACZĄĆ NIM MALOWAĆ.

Tacy młodzi jak on "chorują" na niecierpliwość i chcą wszystko szybko. A szybko to można tylko niechcianych dzieci napłodzić...

• Odpowiedzi 176
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Powiem Ci tylko tyle - na samym początku modelowania, a ściślej malowania, też wydawało mi się, że akryle Revell'a są bardzo dobre. I faktycznie, kryją nienajgorzej, ale doczyszczanie aerografu po nich zaczęło mnie irytować.

Dlatego też w końcu, za radą mądrzejszych, zaczynam przerzucać się na akryle Tamiya i Gunze. Te farby to jest TO.

Dlatego radzę Ci, oszczędź sobie niepotrzebnych nerwów i zainwestuj od razu w dobre farby. To się opłaca.

Przede wszystkim naucz się czysto sklejać modele i likwidować jakiekolwiek ślady łączeń, szpary.

Bez tego najlepsze malowanie nic nie da gdy model jest zrobiony niechlujnie. Tutaj nie ma miejsca na kompromisy.

Przede wszystkim naucz się czysto sklejać modele i likwidować jakiekolwiek ślady łączeń, szpary.

Bez tego najlepsze malowanie nic nie da gdy model jest zrobiony niechlujnie. Tutaj nie ma miejsca na kompromisy.

O tak - też tego się wciąż dopiero uczę.

Długa droga.... długa

Mam dwa pytania

1. Czym robi sie te czarne linie na łączeniach blach przed nałożeniem farby na model?

2. Czemu z aerografu leci powietrze a nie farba?

Bo dzis chciałe poćwiczyć na kartce malowanie i w pewnym momemcie leciało powietrze samo a zero farby. Dodam ze nie mam sprężarki używałem butli z powietrzem

Po pierwsze. Jeżeli już używałeś jakiejkolwiek farby i pluła to musisz rozebrać aerograf i dokładnie go umyć.

Po drugie. Do testów użyj wody czymkolwiek zabarwionej (np. tuszem z mazaka) i zobacz czy wtedy też leci tylko samym powietrzem.

Napisz jak rozcieńczałeś farbę(proporcje) i czym to coś pomożemy. W aerografie wszystko podokręcane jak należy?

A co do czarnych linii to chyba chodzi ci o preshading. To też aerografem - z bardzo małej odległości, bardzo rozcieńczoną farbą i przy małym ciśnieniu. Jak używasz pojemników ze sprężonym powietrzem to może być trudno. Na razie radzę odpuścić i skupić się na innych zagadnieniach.

jak końcówka farby to pewnie już dość gęsta, spróbuj 3/1 albo nawet 4/1. Zamiast wody lepszy byłby denaturat bezbarwny albo jakaś czysta wódeczka. Na pewno masz w domu

Alkohol ma też mniejsze napięcie powierzchniowe - farba na modelu się bardziej płasko nakłada:)