Lukasz31olsztyn Napisano 19 Marca 2016 Autor Share Napisano 19 Marca 2016 Witajcie w kwietniu kupie odpowiednia farbe do Rafaela czyli http://www.mojehobby.pl/products/308-Gray-FS36375-Semi-gloss-US.html i odpowiednią szpachle http://www.mojehobby.pl/products/Basic-Type-Putty.html no i oczywiście podkład http://www.mojehobby.pl/products/Surface-Primer-L-Gray.html Tak więc Rafael poczeka troszke na kolejne prace ale nic to gdyż mam jeszcze rodzinke F czyli F-14A Tomcat, F-15 Eagle i F-22 Raptor i być może w którymś zacznę dłubać. A który polecacie jako pierwszy? Bo ja osobiście myślałem o F-14A Tomcat lub o F-22 Raptor. Aha no i poważnie zaczynam sie rozglądać za jakąś sprężarką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 19 Marca 2016 Share Napisano 19 Marca 2016 I bardzo słusznie. Polecam AS-186, stosunkowo tani i bardzo dobry sprzęt. A z modeli to rób Tomcata, tylko jaki to konkretnie model? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukasz31olsztyn Napisano 19 Marca 2016 Autor Share Napisano 19 Marca 2016 to jest Italeri F-14A Tomcat a konkretnie to ten http://www.mojehobby.pl/products/F-14A-Tomcat-197233.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukasz31olsztyn Napisano 19 Marca 2016 Autor Share Napisano 19 Marca 2016 A jeśli chodzi o te sprężarki to jak to wygląda gabarytowo jakie mają wielkości no i czy to w ogóle głośne jest?? Żeby mnie brat nie wywalił z chałupy ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukasz31olsztyn Napisano 20 Marca 2016 Autor Share Napisano 20 Marca 2016 Mam do was proźbę jeśli ktos znajdzie na necie lub gdzieś usłyszy ze ktoś chce sprzedać sprężarkę za max 200zł to chętnie kupię pod koniec kwietnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 20 Marca 2016 Share Napisano 20 Marca 2016 Daj ogłoszenie w Giełdzie, może ktoś ma i sprzeda. Ta sprężarka jest niewielka, mieści się pod biurkiem i w każdym kącie. Dla mnie jest dość cicha, ale nie wiem jak dla Ciebie, ot takie terkotanie raz na kilka minut, przez kilkadziesiąt sekund. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukasz31olsztyn Napisano 20 Marca 2016 Autor Share Napisano 20 Marca 2016 Aha to super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek R Napisano 20 Marca 2016 Share Napisano 20 Marca 2016 Dozbieraj kolego i kup to : Stanley DN 55/8/5 8213360STN049 miałem okazje z tym pracować i jak dla modelarza jest to fajny sprzęt lepszy jak te wszystkie MARy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukasz31olsztyn Napisano 20 Marca 2016 Autor Share Napisano 20 Marca 2016 Ooooo no wygląda fajnie i tylko o 100 zl wiecej nic chce wydac no zobacze dziekuje za cynk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukasz31olsztyn Napisano 22 Marca 2016 Autor Share Napisano 22 Marca 2016 Witajcie mam pytanko do Rafale zamierzam kupić taką o to farbę http://www.mojehobby.pl/products/308-Gray-FS36375-Semi-gloss-US.html moje pytanie brzmi czy wystarczy tylko ta farba czy jeszcze jakaś aby ja rozjaśnic lub przyciemnić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 22 Marca 2016 Share Napisano 22 Marca 2016 O ile pamiętam to mojego Rafale pomalowałem mieszanką Gunze C307 i Tamiya XF54. viewtopic.php?p=705019#p705019 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukasz31olsztyn Napisano 22 Marca 2016 Autor Share Napisano 22 Marca 2016 Aha oki a pamiętarz jak to mieszałeś tzn ile jednej farby a ile drugiej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 22 Marca 2016 Share Napisano 22 Marca 2016 Chyba 30% do 70%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
VDR Napisano 22 Marca 2016 Share Napisano 22 Marca 2016 XF-54 wydaje się dość ciemna. Teoretycznie i C308 i XF54 to niby jedno i to samo według wszelakich tablic kolorów itp ....ale róźnica jest widoczna gołym okiem. W wątku warsztatowym Solo masz nawet zdjęcie z różnych mieszanek wraz z procentową informacją. W moim wątku ze szkwałem w 1:144 net_sailor też pisał o mieszance tych farb więc możesz tam poszukać tych informacji. Nie pamiętam czy jest warsztat czy tylko galeria ale jego 1:144 też całkiem miłe dla oka. Ogólnie polecam wątek warsztatowy Solo zarówno tutaj jak i na PWM - bardzo dużo informacji na temat budowy tej maszyny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 22 Marca 2016 Share Napisano 22 Marca 2016 Tak naprawdę to dobór mieszanki i ostatecznego koloru kamuflażu to kwestia umowna. Na różnych zdjęciach Rafale ma różne odcienie szarego, więc wybór jedynie słusznego koloru po prostu nie jest możliwy, o ile ktoś nie widział tej maszyny na własne oczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
net_sailor Napisano 22 Marca 2016 Share Napisano 22 Marca 2016 Gunze 308 jest zdecydowanie za jasna. Jeśli miałby malować z jednego słoika to wybrałbym ciemniejszy XF-54 lub Gunze 317. Jednak jeśli jest możliwość to warto ją trochę rozjaśnić, czy to Gunze 306 czy 307. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
VDR Napisano 22 Marca 2016 Share Napisano 22 Marca 2016 Solo zgadza się w 100% - ale nawet widząc na własne oczy wcale nie jest tak prosto - mam sporo zdjęć Rafale z ostatniego Airshow w Radomiu - z piątku, soboty i niedzieli robione w RAW -ustawienia te same i w zależności od podstawy chmur wygląda inaczej nawet jeśli róźnica czasowa między zdjęciami to sekundy przy tych samych parametrach ekspozycji ;) Niemniej jednak sam XF-54 wydaje mi się za ciemny - najpierw kupiłem ten kolor i jak przyszedł domówiłem C308. Ta znów była za jasna - i mieszanka tych dwóch daje fajny zbliżony kolor do tego co mam na zdjęciach :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukasz31olsztyn Napisano 22 Marca 2016 Autor Share Napisano 22 Marca 2016 Rozumiem no ale nie chce kupowac tylko tej farby bo ona jest taka "niebieska"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marekw111 Napisano 22 Marca 2016 Share Napisano 22 Marca 2016 10 stron melanżu i nic ciekawego,żadnej fotorelacji,jak ja dociągłem do 2 strony jeden typ napisał "Tak to tylko coś memlasz i nie wiadomo o co chodzi." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukasz31olsztyn Napisano 22 Marca 2016 Autor Share Napisano 22 Marca 2016 Ale o co Ci chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 22 Marca 2016 Share Napisano 22 Marca 2016 Solo zgadza się w 100% - ale nawet widząc na własne oczy wcale nie jest tak prosto - mam sporo zdjęć Rafale z ostatniego Airshow w Radomiu - z piątku, soboty i niedzieli robione w RAW -ustawienia te same i w zależności od podstawy chmur wygląda inaczej nawet jeśli róźnica czasowa między zdjęciami to sekundy przy tych samych parametrach ekspozycji ;) Niemniej jednak sam XF-54 wydaje mi się za ciemny - najpierw kupiłem ten kolor i jak przyszedł domówiłem C308. Ta znów była za jasna - i mieszanka tych dwóch daje fajny zbliżony kolor do tego co mam na zdjęciach :P Z tego co pamiętam to użyłem do rozjaśnienia C307 głównie dlatego, że jest on trochę niebieskawy, a kolor Rafale ma - wydaje mi się - taką lekką nutkę błękitu. C308 tego błękitu ma mniej, więc lepiej chyba zmieszać XF-54 z C307. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukasz31olsztyn Napisano 23 Marca 2016 Autor Share Napisano 23 Marca 2016 No i dla tego te 2 farby kupie no i nie tylko farby bo jeszcze podkład no i tą szpachłówkę A co do tego ze wiecej jest tu pisania niż fot no ja rozumiem że kogos to moze zdziwic bo to wkońcy warsztat ale no ja pracuje swoim tempem potrzebuje troche wiecej czasu na nie które rzeczy. Wiec prosze o wyrozumiałosc ok? Z góry dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 23 Marca 2016 Share Napisano 23 Marca 2016 Tym się nie przejmuj, po to jest warsztat żebyś mógł pytać do woli, jeśli to komuś nie pasuje to niech po prostu nie czyta. Mój pierwszy warsztat miał ponad 30 stron chyba i też ludzie się czepiali - nie warto tym się przejmować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luckyLUKE Napisano 23 Marca 2016 Share Napisano 23 Marca 2016 Lukasz - rób swoje i się nie martw Mój warsztat idzie jeszcze wolniej (choć to trochę wina tego, że chce mieć wszystko zrobione jak najlepiej) - klej dla siebie, słuchaj rad i będzie dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukasz31olsztyn Napisano 23 Marca 2016 Autor Share Napisano 23 Marca 2016 Dziekuje za wsparcie i no i miłe słowa ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi