zloty Napisano 7 Marca 2016 Napisano 7 Marca 2016 Jeden z najlepszych szortów jakie ostatnio zlepiłem. VL Myrsky II Special Hobby 1:72. 11 Cytuj
zloty Napisano 9 Marca 2016 Autor Napisano 9 Marca 2016 Fajne Samolot, oo którym nie miałem pojęcia Dzięki Obstawiam że o istnieniu samolotu nad którym obecnie pracuję nie wie 99.9% forumowiczów Cytuj
rogalla Napisano 9 Marca 2016 Napisano 9 Marca 2016 O istnieniu samolotu wiedzialem ale zrobionego modelu jeszcze nie. Ladnie wyszlo. Cytuj
Sułtan Napisano 10 Marca 2016 Napisano 10 Marca 2016 Złoty - podpowiedz nad czym pracujesz Ciekawość zżera Cytuj
zloty Napisano 11 Marca 2016 Autor Napisano 11 Marca 2016 O istnieniu samolotu wiedzialem ale zrobionego modelu jeszcze nie. Ladnie wyszlo. Dziękuję Złoty - podpowiedz nad czym pracujesz Ciekawość zżera ruski samolocik ze śmigłem ciągnący i pchającym Cytuj
YP-37 Napisano 16 Czerwca Napisano 16 Czerwca Ten ruski ze śmigłem pchającym i ciągnącym to SAM-13. Mam ten model od Mikromir. Bardzo fajny, czeka na swoją kolej. Zazdroszczę Ci Tego Myrsky II. Nigdzie nie można dorwać zestawu. Pocieszeniem jest to, że producent zapewniał mnie, że w 2027 wznowią tłoczenie. Cytuj
Adamo722 Napisano 16 Czerwca Napisano 16 Czerwca Fajny model fajne malowanki przyciągające oko Podoba się jest moc Cytuj
Helmut Napisano 16 Czerwca Napisano 16 Czerwca A napisałbyś coś pokrótce o samej maszynie, co to takiego (filo-i ontogeneza). Sama nazwa Myrsky obiła mię się o uszy, ale na tym koniec. A z własnej ciekawości, dlaczego zrobiłeś go Ty? A model bardzo ładny. Cytuj
YP-37 Napisano 16 Czerwca Napisano 16 Czerwca (edytowane) Niestety nie zrobiłem go bo nie udało mi się znaleźć tego zestawu mimo przekopania całego internetu. Ale na pytanie odpowiem cytując informacje z www.mojehobby.pl: VL Myrsky (fin. Sztorm) był fińskim myśliwcem, zaprojektowanym przez Aircraft Factory. Pierwszy prototyp VL Myrsky oblatano 23 grudnia 1941r. i okazał się w pełni funkcjonalny, ale zbyt ciężki. Po pewnych modyfikacjach, wkrótce powstały trzy nowe prototypy. Loty i badania wykazały pewne problemy z wytrzymałością konstrukcji podczas testów prędkości. Wszystkie trzy prototypy zostały zniszczone podczas lotów testowych. Dwóch pilotów zginęło, a jeden został poważnie ranny. Produkcja seryjna rozpoczęła się po niemieckiej dostawie Messerschmitta Bf-109 w 1943 roku. Seryjnie produkowano samoloty oznaczone jako Myrsky II-powstało 47 egzemplarzy. Myrsky III zostały zamówione wiosną 1943, ale żaden nie został zbudowany. Dziesięć Myrsky stracono w wypadkach między 1943-1947. Użytkowanie maszyny zakończyło się w maju 1947, a ostatni lot odbył się w lutym 1948 roku. Dane techniczne: długość: 8,35m, rozpiętość skrzydeł: 11m, wysokość: 3m, prędkość maksymalna: 535km/h, prędkość wznoszenia: 15m/s, zasięg maksymalny: 500km, pułap maksymalny 9500m, uzbrojenie: stałe- 4 karabiny maszynowe LKK/42 kal.12,7mm, podwieszane-do 200 kg bomb. Edytowane 16 Czerwca przez YP-37 1 Cytuj
zloty Napisano 18 Czerwca Autor Napisano 18 Czerwca Miło że po 10latach od powstania model się "broni" i podoba na forum. Cytując Obłoka, kilka słów o maszynie; "Zaprojektowany w zakładach Valtion lentokonetehdas w Helsinkach ze względu na spodziewany brak możliwości zakupu sprzętu w czasie wojny. Prototyp zamówiono 20.12.1940 r., a oblatano 23.12.1941 r. z amerykańskim 1115 – konnym silnikiem Pratt & Whitney R – 1830 S3C3 – G Twin Wasp. Kolejne próby prototypu, a następnie 3 modernizowanych stopniowo egzemplarzy przedprodukcyjnych doprowadziły do podjęcia latem 1944 r. produkcji seryjnej. Dla samolotów seryjnych wykorzystano złożoną przez Niemców w styczniu 1942 roku ofertę sprzedaży zdobytych we Francji silników Twin Wasp (używanych m.in. w samolotach Curtiss Hawk – 75). Według niektórych źródeł do budowy serii wykorzystano również licencyjne silniki tego typu zbudowane w Szwecji. Całkowita produkcja wyniosła 51 egzemplarzy – prototyp, 3 sztuki przedseryjnych Myrsky I (MY-2 do MY-4) i 47 sztuk seryjnych Myrsky II. Podpisana w marcu 1944 r. umowa na budowę zmodernizowanej serii Myrsky III nie doszła do skutku ze względu na stworzoną przez Niemców możliwość zakupu Bf – 109 G. Model przedstawia samolot VL MYRSKY (burza) II, 18 egzemplarz seryjny, należący do HLeLv 26, baza Joroinen, koniec września 1944 r. Biała błyskawica na osłonie silnika to znak 2.Lentue/TLeLv 12, w której poprzednio służyła maszyna. Samolot został ukończony w sierpniu 1944 r. i przekazany do 2.Lentue/TLeLv 12 (Tiedustelulentolaivue – Dywizjonu Rozpoznania Taktycznego) gdzie obok zadań typowo myśliwskich wykorzystywano go do szkolenia w kierowaniu ogniem artylerii i bombardowania z lotu nurkowego. Po zawieszeniu broni w tzw. wojnie kontynuacyjnej, 5 września 1944 r. przeniesiony na lotnisko Joroinen do składu HLeLv 26 (Hävittäjälentolaivue – Dywizjon Myśliwski). Po wejściu w życie rozejmu z 19 września, realizując warunki umowy rozejmowej z ZSRR, na maszynie tej wykonywano loty patrolowe i rozpoznawcze przeciwko oddziałom niemieckim w Laponii w rejonie Joroinen – Kemi (w ramach działań tzw. wojny lapońskiej). W październiku i listopadzie latali na nim m.in.: porucznik (luutnantti) Schultze Berndt i kapral (alikersantti) Halmekytö – nie napotkano samolotów niemieckich. W dniu 4 grudnia 1944 r., w związku z przejściem na etaty pokojowe, samolot został przeznaczony do konserwacji. Rozebrany prawdopodobnie latem 1947 r. ze względu na znaczny stopień zużycia konstrukcji mieszanej i sklejkowo – płóciennego pokrycia w fińskich warunkach pogodowych." Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi