prezes69 Napisano 17 Marca 2016 Autor Share Napisano 17 Marca 2016 Jeszcze jedna fotka dzisiejszego wieczoru. Po pracy siadł do warsztatu, te otarcia nie dawały mi spokoju. Trochę popsikałem, trochę poskrobałem i chyba jest lepiej. Jeszcze trzeba będzie spolerować i powinno być znosnie. Resztę poprawię na etapie brudzingu. Dobrej nocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 18 Marca 2016 Share Napisano 18 Marca 2016 wychylone powierzchnie sterowe bardzo ozywiły sylwetke. Bardzo fajny model sie zapowiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
prezes69 Napisano 21 Marca 2016 Autor Share Napisano 21 Marca 2016 Dzięki Spiton, takie było założenie z wychylaniem powierzchni sterowych. Zdecydowałem się na to już po sklejeniu całości, samolot wyglądał drętwo, teraz jest ciekawiej. Mam nadzieję, że wyjdzie z tego coś fajnego, o bym tego nie popsuł :p Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 21 Marca 2016 Share Napisano 21 Marca 2016 Spróbuj te obicia pokryć delikatna mgiełka koloru bazowego. Troche ten zabieg zgasi obicia i powinno być lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
prezes69 Napisano 22 Marca 2016 Autor Share Napisano 22 Marca 2016 Najszybciej jutro rano będę mógł trochę podłubać i może wtedy będę miał okazję załapać się na światło słoneczne. Mam zamiar jeszcze trochę pocieniować samolot, przy okazji pokryje otarcia mgielką i lakierem. Efekty jutro koło południa. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
VDR Napisano 23 Marca 2016 Share Napisano 23 Marca 2016 Nie wiem czy to WB na zdjeciach ale na niektorych te przebarwienia wygladaja na brazowe, podejrzewam ze to kwestia oswietlenia modelu ale powinienes isc w tym kierunku jesli chodzi o płatowiec: Co do obić - wyglądają IMHO mało naturalnie obecnie. Podejrzewam że bazujesz na tej fotce: Zwróć uwagę jak te obicia się rozkładają. U Ciebie rozkładają się one w regularny w zasadzie prostokąt. Tutaj bardziej subtelniejsze obicia: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
prezes69 Napisano 23 Marca 2016 Autor Share Napisano 23 Marca 2016 VDR, wielkie dzięki za posta, zdjęcia i spostrzeżenia. Faktycznie, na początku model wpadał w brąz, moja koncepcja z werniksowaniem na niebiesko upadła. Obecnie model jest odrobinę przemalowany, wydaję mi się, że teraz mu bliżej do rzeczywistości, efekt jest całkiem ciekawy. Wybaczcie słabe fotki, ale próbowałem złapać trochę Słońca a na naszym poddaszu nie jest to takie proste. Stąd zdjęcia z rąsi... No i spód, faktycznie trochę zbyt "poukładane", symetryczne i mało przypadkowe te moje otarcia, temat jest jeszcze otwarty, będę przerabiał, aż efekt będzie zadowalający. Część z nich pewnie pójdzie pod pędzel, albo pod jakiś łosz. Będę się chwalił na bieżąco. Póki co czeka mnie kilkudniowa przerwa z dłubaniem, jadę do domu rodzinnego na święta, warsztat ruszę pewnie dopiero koło poniedziałku. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 23 Marca 2016 Share Napisano 23 Marca 2016 No, teraz zaczyna wyglądać to ciekawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
VDR Napisano 23 Marca 2016 Share Napisano 23 Marca 2016 Na tej pierwszej fotce płatowiec wygląda ok, na pozostałych światła mało i szum matrycy wprowadza dodatkowe kolory ;) Ale jeśli jest tak jak na pierwszej focie to niewiele bym już przy tym grzebał. Pozostaje poprawić te obicia by nie były takie "poukładane" i będzie dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
prezes69 Napisano 29 Marca 2016 Autor Share Napisano 29 Marca 2016 Witam ponownie po świątecznej przerwie Dzień wolnego wykorzystałem na pchnięcie do przodu mojego warsztatu. Dopieściłem dzisiaj kadłub, położyłem kalki i poeksperymentowałem z łoszem. Z kalkami musiałem trochę pokombinować, bo te z zestawu były dość ubogie. Wykorzystałem to co znalazłem w szufladzie, udało mi się nawet zdjąć kilka oznaczeń ze sklejanego w podstawówce Su 27, teraz nadaje się już tylko jako dawca... Oto efekty. Zdjęcia tradycyjnie mało profesjonalne, ale chciałem złapać jeszcze choć odrobinę światła. Po ślubie pomyślę o oświetleniu i namiocie bezcieniowym. I na deser zdjęcie za które pewnie mi się oberwie, ale widać na nim najlepiej jaką fakturę i barwę ma samolot przy okazji odrobinę więcej... Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 29 Marca 2016 Share Napisano 29 Marca 2016 Całkiem zgrabne to cieniowanie wyszło. Bardzo mi się podoba, ja chyba nie miałbym pomysłu jak to zrobić lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 29 Marca 2016 Share Napisano 29 Marca 2016 Bardzo fajnie wychodzi !!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 30 Marca 2016 Share Napisano 30 Marca 2016 Niczego sobie Do galeri zrób lepsze zdjęcia, bo model na to zasługuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
VDR Napisano 30 Marca 2016 Share Napisano 30 Marca 2016 Pokaż dół i co z tymi obiciami zrobiłeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
prezes69 Napisano 30 Marca 2016 Autor Share Napisano 30 Marca 2016 Zdecydowanie, do galerii rozstawie cały kram, pożyczę lepszy aparat i pomyślę o lepszym oświetleniu. Mam nadzieję, że efekt końcowy będzie wart zachodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
prezes69 Napisano 30 Marca 2016 Autor Share Napisano 30 Marca 2016 Witam ponownie. Po ciężkim dniu w pracy udało mi się trochę podłubać, narzeczona na wyjeździe, chata wolna Położyłem mat na całość, przykleiłem przednią goleń i jej pokrywę. Pomalowałem wstępnie owiewkę (póki co nieprzyklejona), główne golenie też tylko na wcisk. Brakuje jeszcze całej drobnicy, antenek,czujników itp. Czeka mnie jeszcze brudzenie i ogólne dopieszczenie całości. Na ten moment wygląda to tak, nawet zaczyna wyglądać jak samolot Tyle na dzisiaj, temat zbliża się do końca, już nie mogę się doczekać kolejnego modelu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 30 Marca 2016 Share Napisano 30 Marca 2016 Góra wygląda naprawdę dobrze. Spód jest zepsuty przez te mdławe wnęki podwozia - potrzebny tam jest mocny wash, żeby wydobyć detale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 30 Marca 2016 Share Napisano 30 Marca 2016 Podwozie to słaby moment tego modelu, ale jak będzie stał na kółkach to nie bedzie się rzucało w oczy. Jednak na przyszłośc proponuje, przynajmniej goleniom poswiecić więcej czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 31 Marca 2016 Share Napisano 31 Marca 2016 Się podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
prezes69 Napisano 31 Marca 2016 Autor Share Napisano 31 Marca 2016 Dziękuję za pochwały i za uwagi. Podwozie było ostatnia rzeczą za którą spodziewałem się dostać po nosie. Kosztowało mnie bardzo dużo pracy, większość musiałem przerobić, dorobić i dosztukować. Może przez to nie przyłożyłem się jak należy do wykończenia. Idąc za radą kolegów jeszcze dzisiaj rano dołożyłem ciemny łosz, dokleiłem pokrywy i już chyba tak nie zionie pustką. Sporo rzeczy jest jeszcze niewklejonych, między innymi koła, może być więc nieco koślawo... Oto efekty, na szybko telefonem Na ten moment to tyle, Pozdro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
prezes69 Napisano 13 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 13 Kwietnia 2016 Koleżanki i Koledzy. Przyszedł moment, żeby podzielić się tą wieścią, mianowicie SKOŃCZYŁEM BERKUTA! Pewnie jeszcze w dziennym świetle albo na zdjęciach pojawi się coś do poprawienia, ale doklejone już zostało wszystko, jedynie owiewka trzyma się na patafix, dzięki temu mogę mieć kabinę otwarta albo zamknięta. Dzisiaj tylko zdjęcia na szybko telefonem, jutro rozstawie kram i postaram się o zdjęcia do galerii na jakie model zasłużył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 13 Kwietnia 2016 Share Napisano 13 Kwietnia 2016 Góra jest bardzo fajnie wycieniowana ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fixer Napisano 14 Kwietnia 2016 Share Napisano 14 Kwietnia 2016 Zawsze mnie Bierkut odrzucał właśnie przez to czarne malowanie - wszystkie modele które widziałem wyglądały bardzo "plastikowo". Ale z twojego wykonania widać, że można ten, skądinąd piękny samolot bardzo ciekawie przedstawić. No nic, u mnie na warsztacie na razie X-29, więc tematyka w sumie podobna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
prezes69 Napisano 14 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 14 Kwietnia 2016 Panowie, dziękuję za słowa uznania, cieszę się, że model się podoba. Wieczorem postaram się o zdjęcia do galerii jak narzeczona mi skołuje z pracy lepszy aparat. Fixer, a propos X-29 to mam w planach postawić go koło Berkuta, jak skończysz swojego bierz się za Su-47. Z grubsza przetarłem szlaki, ten HobbyBoss nie jest taki zły (poza tym co opisałem) da się to jednak przełknąć i przerobić. Szkoda, że nie prowadzisz warsztatu z X-29, rozumiem, że robisz model z Hasegawy, fajnie by było zobaczyć z czym to się je Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fixer Napisano 14 Kwietnia 2016 Share Napisano 14 Kwietnia 2016 Szkoda, że nie prowadzisz warsztatu z X-29, rozumiem, że robisz model z Hasegawy, fajnie by było zobaczyć z czym to się je Do warsztatów nie mam cierpliwości, a i moje stanowisko robocze niespecjalnie wygląda. Poza tym ostatnio jeden model robię kilka miesięcy, więc warsztat i tak ziałby pustką. Co do X-29 Hase to jest to ich typowy wypust z lat 80' - delikatne wklęsłe linie podziału, ubogi kokpit, spasowanie ok, chociaż ze względu na błyszczącą białą farbę trzeba poświęcić trochę pracy przy obróbce połówek kadłuba po sklejeniu, co od kilku tygodni leniwie czynię. Ja do swojego modelu dokupiłem blachy firmy RES-IM https://www.scalemates.com/kits/948357-res-im-pe72034-x-29 (robione przez Eduarda). U mnie poza problemami z kalkami (wspomnianymi w galerii) wszystko poszło gładko. W moim egzemlarzu kalkomanie nie wyglądają na pożółkłe, może mam jakiś nowszy wypust. Ogólnie co do kalek Hasy to też się obawiałem, ale robiłem kiedyś podobny kolorystycznie projekt i mimo że jak zwykle pancerne, to duże kalkomanie bardzo ładnie osiadły w liniach podziałowych i nitach po zastosowaniu MicroSol i Set. Liczę, że tutaj będzie tak samo.Tutaj kilka starych zdjęć, model to VF-1 Valkyrie z serii Macross. Granatowo-złote pasy na silnikach, skrzydłach i grzbiecie to kalkomanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi