Skocz do zawartości

Mig 27 skala 1 :48

marekw111

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiejszy zakup,miał może ktoś styczność z tym modelem? Wiem jedno,czeka mnie sporo pracy,mam również pytanie,czy są spore różnice między 23 a 27, głównie chodzi mi o podstawowe rzeczy typu,podwozie,wnęki podwozia,kokpit.

italeri2661reviewme_1_zpsbqk2ya1i.jpg

W poprzednim warsztacie zatytułowanym "Mig-i" pisałeś, że zamierzasz tworzyć kolekcję modeli samolotów "Mig" (pisownia oryginalna).

Czy masz jakąś bazę dokumentacyjną? Skąd czerpiesz informacje na temat tych samolotów?

Niestety żadnej dokumentacji,poza netem i pracami na tym forum,dlatego też liczę na pomoc tu od was.Oczywiście,marzę o kolekcji Mig-ów,stąd też nie mogę sobie pozwolić na długi czas budowy jednego modelu,w miarę poprawny ,dokładny i szczegółowy ma być każdy model. 27-ka trochę ciężka do zdobycia w tej skali,okazja zakupu,stąd ten przeskok z 15 na 27.

Czyli jednym słowem lipa.Analizując wykonanie tego modelu,faktycznie ma on braki,poszli tu na "łatwiznę".Mogłem poczekać na pojawienie się nowego modelu,ale jak kolega pisze nie oznacza to że wszystko będzie dopracowane i zmienione.Pozostaje więc podejść z sercem i w miarę możliwości podciągnąć błędy. Jedynym pocieszeniem była cena tego modelu,jeśli nawet po zrobieniu tego modelu,pozostaną pewne błędy to i tak będzie on doskonałą bazą treningową przed kolejnymi modelami. Jest sporo dodatków ale do 23-ciego,które wykorzystam,co prawda wiążę się to ze sporymi kosztami.Wierzę że uda mi się,jest sporo fotek w necie,a przy odrobinie umiejętności damy radę.

Oczywiście że Trupmpeter,tylko można go gdzieś nabyć? W sklepie internetowym gdzie się zaopatruje brak,nawet ostatnio Mig 15 się pokończyły,oczywiście w 1:48. Czyli ten z Italeri musi być nieźle skopany,że nawet mu solidne dodatki nie pomogą.A tak z ciekawości zapytam,nie trzyma wymiarów,wykonanie do bani,całkowicie nie podobny do 27 ? Jeśli mam go wyp... to może wyżyć się na nim i zrobić jakiś SF prototyp typu Yung Czang 13/13 No samolot to przypomina

Poczekam,z pewnością warto będzie.A z tym Italery powariuję sobie,w końcu poćwiczę na "normalnym" modelu. Do tej pory służył jakiś "plastik",chyba więcej na nim farby niż plastiku. Pierwsze próby z nowym kompresorem i nową dyszą 0,3 i oczywiście farbki z łapanki pierwsze lepsze

Sporo nauki jeszcze

920788_450467341810479_324907720210752861_o_zpsl0l3sqg5.jpg

774920_450467791810434_8035116155111443703_o_zpsw1mtnu9q.jpg

Też mam w planach model tego samolotu, dlatego kiedyś kupiłem Awiacja i Wremja nr 5/2009. Sporo ciekawych rzeczy piszą + ładne plany w 1/72. Publikacja wprawdzie po rosyjsku, ale da się zrozumieć mając jako takie pojęcie o wschodniej technice lotniczej, polecam.

Dzięki serdeczne za pomoc,z taką dokumentacją foto odwalimy fajny modelik.Dzisiaj dotarła przesyłka z 27,nie mam sumienia spisać go na straty więc zostaje,nadrobię 23. Na dzień dzisiejszy zabawa i nauka aero, doskonale zrozumie tych co napiszą źle,wiem profanacja modelu,następna 15 będzie o 100 lat lepsza,w końcu człowiek się uczy.jeszcze sporo przy tym płomiennym roboty ale cieszy mnie ten model,taki jaki jest,bo jest inny.Fotki na szybko,przy świetle dziennym inny wygląd,w całości obfocę go lepiej.

12030420_451643815026165_2965730968554984286_o%201_zpsh4ecu60f.jpg

12829003_451643768359503_1148026209875866229_o_zpseomy0rle.jpg

Hydrauliczne zawieszenie? Chrom? Widzę po podpisie foto że masz 23-go, jest gdzieś relacja? A tak z innej beczki,na czarnym malowaniu daje się jakieś bajery?Lini podziałowych i tak nie widać,jeszcze myślę o obiciach,oczywiście tego płomiennego,tylko muszę przeanalizować gdzie i ile żeby nie przedobrzyć,tego bym nie zniósł,sporo czasu mnie kosztował.

Chciał nie chciał też mnie 23-ci czeka,mój ulubiony,dlatego muszę go wydmuchać i wychuchać,a dobrze się złożyło bo trochę stępię zęby na 27-ce. Ładny ten Twój,a widzę też że Trupmeter się postarał,co prawda chyba bez dodatków się nie obyło? DO tego swojego 27-go jak wyliczyłem,wpakuję na dodatki 3x cenę modelu.

Edytowane przez Gość

Czyli modele Trumpeter są ok,z moim 15-tym parę drobiazgów spędzało mi sen z powiek,jednak postanowiłem się trzymać tej firmy,wyjątek w 27-mym ale okaże się w praniu.

Trumpeter czy Hobby Boss to dość specyficzne firmy bo modele mają czasami dość nierówne. w 99% wszystko gra, ale ten 1% potrafi się rzucać w oczy z uporem godnym lepszej sprawy Taki ich urok wątpliwy. ;)

Zgadzam się z Tobą, 1% da się przeżyć,gorzej jak trzeba do klejenia używać imadła.Z Hobby Boss nie miałem do czynienia, ale jadąc po kolei po 15-tce jest 17-ka,tu się pokłonie w stronę Hobby,chciał bym posiadać wszystkie trzy wersje PFU,C, PF .Jak na razie męczę się z tym swoim "płomiennym",dzisiaj jeszcze mam zamiar prysnąć mu "dziób" na srebrno,osobiście nie cierpię tego koloru,jednak też nie mogę doczekać się efektu po wklejeniu "40"

Zauważyłem tutaj ciekawe zjawisko,ilokroć zamieszczę fotkę Miga 15,wszyscy omijają temat szerokim łukiem. Z innej strony,mam pytanie do znawców,co i czym potraktować powierzchnię modelu po wcześniejszym pomalowaniu na srebrno,jakieś sprawdzone metody?Kombinowałem coś przy 15 tce,raczej przybrudziłem,co nie dało mi zadowolenia z efektu.Fotek już nie dam bo nikt nie odpowie jak znowu zobaczy tego Miga.

Hej.

Na tych fotkach nic nie widać. Podstawowy błąd jaki robisz, to zdjęcia pod światło. Widać to po cieniu pod modelem. Ustaw się tak, żeby mieć światło za plecami. Inaczej model będzie ciemny.

Grafika wygląda dosyć fajnie. Ale nie dziw się, że nikt nie komentuje, bo robisz model w fikcyjnym malowaniu, to co ma Ci ktoś doradzać? ;)

No i na koniec temat nazywa się MiG-27 a przez dwie strony mamy tylko obrazek pudełka ;)

Pzdr

Adam

Słuszna uwaga,następne fotki zrobię ze światłem. No mógłbym coś dłubać przy 27,ale czekam na resztę bajerów,by móc ruszyć z robotą. Malowanie fikcyjne,oczywiście trudno tu coś skomentować,to taka rozgrzewka i nauka przed modelami docelowymi,ale zazwyczaj na tym etapie wyłapuje się błędy,gdzie nie można sobie na nie pozwolić przy konkretnym modelu. Raczej z tym metalikiem to skorzystać z jakiejś metody,brudzenia,ślady eksplatacji,podkreślenie linii podziałowych,nitów itp. Apropo fikcji malowania,gdzieś na FB widziałem Su w czarnym malowaniu oczywiście z szachownicą i to żaden postawiony na kołkach,tylko w czasie lotu. Super widok. Dzisiaj zabawa ze zbiornikami podwieszanymi,gdzieś widziałem takie pogięte i dość wyeksplatowane, robił ktoś coś takiego?

Doskonale wiem co chce zrobić,po pierwsze chcę się czegoś tu dowiedzieć i nauczyć,po to chyba jest forum.Malowanie,to próba i poznanie własnych możliwości,nie każdy rodzi się od razu z aero w ręku.Otóż właśnie ta 15 posłużyła mi do testów, może i źle sformułowałem pytanie,możliwe że dopiero zaczynam zabawę, wiec wiele technik jest mi nie znanych jak i środków. Ja wiem że tu są prawie same asy modelarstwa,ale pogarda dla zaczynających dopiero to zły kierunek. Po prostu pytałem jak zrobić i czym by po pomalowaniu modelu uwidocznić linię podziału i nity. Jest tyle specyfików że nie mam pojęcia co który i do czego. Ot cały mój problem.