Jump to content

Inspiracje, czyli co robić?

Solo
 Share

Recommended Posts

Temat "Lato" jest niby stosunkowo szeroki, jednak kiedy zacząłem się zastanawiać z jakim modelem startować w konkursie, okazało się że nie jest to w moim przypadku takie proste.

Podejrzewam że więcej osób zmaga się z takimi dylematami, bądź w ogóle nie wie co lepić w ramach konkursu, dlatego założyłem ten temat - możemy się tutaj powymieniać ewentualnymi pomysłami.

W moim wypadku zakres tematyczny jest bardzo wąski: 1:48 i współczesne jety.

Przyjąłem założenie, że muszę zrobić coś z mojego stosiku, bo grzechem byłoby kupować model specjalnie dla potrzeb konkursu, skoro tyle tego badziewia gniecie się na stosiku.

Jak na razie mam dwa "mocne" pomysły: wojna w Wietnamie, oraz pustynne malowanie.

To pierwsze daje niemal nieograniczone możliwości, a i do tego mam sporo modeli które mogę zrobić w malowaniu z tego okresu: F-4B/C/J Academy, F-105G Hobby Bossa, A-37B Trumpetera, A-4E/F/M Hasegawy/Eduarda.

Malowanie pustynne to z kolei A-6E Hobby Bossa, F-15 GWHC i Mirage IIIC Eduarda - wszystkie bezwzględnie piękne maszyny.

Do tego jako opcja jest lotnictwo Izraela, z tego tematu mam Kfira z AMK i nadlatującego F-15I GWH.

Na razie myślę o F-4C i A-6E, ale wszelkie porady mile widziane.

• Replies 136
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Tak jak pisałem w temacie "Lato..." lato to niekoniecznie model w kamuflażu pustynnym, choć to też chyba pierwsze co mi też do głowy przyszło.

Każdy wymyśla modele według swoich możliwości.

Dla mnie wszelkie dioramy to temat raczej nieosiągalny, ale także w sumie mało mnie to interesuje.

Stąd biorę pod uwagę tylko zwykły model samolotu.

Zresztą nie mierzę w kategorię "najlepsza interpretacja tematu", nie czuję się na siłach.

Malowanie pustynne to coś co za mną bardzo chodzi od wielu miesięcy i dlatego temat rozważam - nie ma piękniejszych maszyn niż na przykład F-15 w takim kamo, albo A-6E w podobnym.

Ten ostatni zresztą (na zdjęciu), to dokładnie ta maszyna której malowanie jest w pudełku zestawu HB.

2093479.jpg

155620_1.jpg

Ciekawe i nie zwykle rzadkie w wersji przeskalowanej jest także kamo F-18 Hiszpańskich sił powietrznych.

Jednak A-6 jest fantastyczny.

Solo, skoro inspiracje i pytanie co ewentualnie to może taka propozycja:

2438069_zpskrfm68gs.jpg

Bardzo często wykonywany model a w tym kamo co jednak bez mała biały kruk.

Reflect a Su-25 z Chad'u czy Angoli lub Turkmenistan fajne kamuflaże i dość nie typowy samolot z bardzo bogatym uzbrojeniem.

Akurat Tomcat w takim malowaniu nie za bardzo mi się podoba, choć mam nawet do takiego malowania kalkomanie.

EDIT: sprawdziłem, nawet mam malowanie dokładnie do tej maszyny którą KRL pokazałeś na zdjęciu.

Ten Tomcat wydaje mi się w tym malowaniu splugawiony.

Faktycznie nie jest to najpiękniejszy kocur jednak dla mnie ciekawy i na pewno nie często widywany.

Do łózka to się bierze 18'ę ............................F-18'ę oczywiście

W kwestia części Solo to szmat czasu no i przy okazji większe wyzwanie a chyba o to chodzi.

Tu nie ma się czym na robić co to jest 500 -części a efektowne zapewne będzie - tu nie mam wątpliwości.

Ale czy aby na pewno w konkursie chodzi o to by było prosto?

Od osoby która wykonuje modele na takim poziomie jak ty oczekiwałbym czegoś wprost przeciwnego.

Edited by Guest

Zapewne tak, jednak Solo w mojej opinii należy do tych modelarzy którzy startują z wyższego poziomu (świadczą o tym poprzednie jego modele) i wygrana w edycji zimowej więc jak wspomniałem można oczekiwać sporo po jego modelu. A start z modelem trudniejszym jest swego rodzaju dodatkiem dla nas wszystkich kibicujących i śledzących warsztaty.

Oczywiście że biorę .

Sam nie tak dawno dłubałem A-6 i faktycznie to dość trudny model a z pewnością najtrudniejszy jaki składałem w skali 1:32 podobnie czytałem o tym który ty zamierzasz robić. Jednak jest to moim zdanie dodatkowy atut.