Solo Posted March 29, 2016 Share Posted March 29, 2016 Temat "Lato" jest niby stosunkowo szeroki, jednak kiedy zacząłem się zastanawiać z jakim modelem startować w konkursie, okazało się że nie jest to w moim przypadku takie proste. Podejrzewam że więcej osób zmaga się z takimi dylematami, bądź w ogóle nie wie co lepić w ramach konkursu, dlatego założyłem ten temat - możemy się tutaj powymieniać ewentualnymi pomysłami. W moim wypadku zakres tematyczny jest bardzo wąski: 1:48 i współczesne jety. Przyjąłem założenie, że muszę zrobić coś z mojego stosiku, bo grzechem byłoby kupować model specjalnie dla potrzeb konkursu, skoro tyle tego badziewia gniecie się na stosiku. Jak na razie mam dwa "mocne" pomysły: wojna w Wietnamie, oraz pustynne malowanie. To pierwsze daje niemal nieograniczone możliwości, a i do tego mam sporo modeli które mogę zrobić w malowaniu z tego okresu: F-4B/C/J Academy, F-105G Hobby Bossa, A-37B Trumpetera, A-4E/F/M Hasegawy/Eduarda. Malowanie pustynne to z kolei A-6E Hobby Bossa, F-15 GWHC i Mirage IIIC Eduarda - wszystkie bezwzględnie piękne maszyny. Do tego jako opcja jest lotnictwo Izraela, z tego tematu mam Kfira z AMK i nadlatującego F-15I GWH. Na razie myślę o F-4C i A-6E, ale wszelkie porady mile widziane. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mikele Posted March 29, 2016 Share Posted March 29, 2016 Bf-108 Taifun od Edka w malowaniu pustynnym KG+EM Mam go na wylocie, czeka na brudzenie i finalny montaż. Fajny model, ale szpachlę lubi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Solo Posted March 29, 2016 Author Share Posted March 29, 2016 Tak jak pisałem w temacie "Lato..." lato to niekoniecznie model w kamuflażu pustynnym, choć to też chyba pierwsze co mi też do głowy przyszło. Każdy wymyśla modele według swoich możliwości. Dla mnie wszelkie dioramy to temat raczej nieosiągalny, ale także w sumie mało mnie to interesuje. Stąd biorę pod uwagę tylko zwykły model samolotu. Zresztą nie mierzę w kategorię "najlepsza interpretacja tematu", nie czuję się na siłach. Malowanie pustynne to coś co za mną bardzo chodzi od wielu miesięcy i dlatego temat rozważam - nie ma piękniejszych maszyn niż na przykład F-15 w takim kamo, albo A-6E w podobnym. Ten ostatni zresztą (na zdjęciu), to dokładnie ta maszyna której malowanie jest w pudełku zestawu HB. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KRL Posted March 29, 2016 Share Posted March 29, 2016 Ciekawe i nie zwykle rzadkie w wersji przeskalowanej jest także kamo F-18 Hiszpańskich sił powietrznych. Jednak A-6 jest fantastyczny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Solo Posted March 29, 2016 Author Share Posted March 29, 2016 Powoli mnie przekonujecie do A-6, boję się tylko czy nie polegnę (lenistwo), bo to potężny model, ponad 500 części. No nic, jeszcze jest ten Mirage, mam czas żeby się zdecydować. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SamP Posted March 29, 2016 Share Posted March 29, 2016 Jest jeszcze stary Do-27 "Grzimek" w malowaniu afrykańskim Revella. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KRL Posted March 29, 2016 Share Posted March 29, 2016 Solo, skoro inspiracje i pytanie co ewentualnie to może taka propozycja: Bardzo często wykonywany model a w tym kamo co jednak bez mała biały kruk. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Super Moderator Reflect Posted March 29, 2016 Super Moderator Share Posted March 29, 2016 Piękny! Kurczę, tak na marginesie to sam mam zagwozdkę co wykonać.... Nadal poszukuję inspiracji ;-) Pozdrawiam Christian Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KRL Posted March 29, 2016 Share Posted March 29, 2016 Reflect a Su-25 z Chad'u czy Angoli lub Turkmenistan fajne kamuflaże i dość nie typowy samolot z bardzo bogatym uzbrojeniem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Solo Posted March 29, 2016 Author Share Posted March 29, 2016 Akurat Tomcat w takim malowaniu nie za bardzo mi się podoba, choć mam nawet do takiego malowania kalkomanie. EDIT: sprawdziłem, nawet mam malowanie dokładnie do tej maszyny którą KRL pokazałeś na zdjęciu. Ten Tomcat wydaje mi się w tym malowaniu splugawiony. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Solo Posted March 29, 2016 Author Share Posted March 29, 2016 Z czarnym to nie znam, widziałem tylko z białym: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KRL Posted March 30, 2016 Share Posted March 30, 2016 Faktycznie nie jest to najpiękniejszy kocur jednak dla mnie ciekawy i na pewno nie często widywany. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Solo Posted March 30, 2016 Author Share Posted March 30, 2016 .. no i te 500 części... Wczoraj wziąłem pudło do łóżka żeby się temu dokładnie przyjrzeć - potężna robota z tym modelem jest. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Solo Posted March 30, 2016 Author Share Posted March 30, 2016 Ja tak zawsze, potem mi ładne modele wychodzą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KRL Posted March 30, 2016 Share Posted March 30, 2016 Do łózka to się bierze 18'ę ............................F-18'ę oczywiście W kwestia części Solo to szmat czasu no i przy okazji większe wyzwanie a chyba o to chodzi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Solo Posted March 30, 2016 Author Share Posted March 30, 2016 Dla mnie wyzwaniem jest zrobić coś efektownego i przy tym się nie narobić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KRL Posted March 30, 2016 Share Posted March 30, 2016 Tu nie ma się czym na robić co to jest 500 -części a efektowne zapewne będzie - tu nie mam wątpliwości. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Solo Posted March 30, 2016 Author Share Posted March 30, 2016 Hmm, mam nawet do tego sporo dodatków... Z drugiej strony, jeśli tam będą takie kłopoty ze spasowaniem jak w Jagu, to utknę na amen. Z Jagiem wyrobiłem się dosłownie na 2 godziny przed terminem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
luckyLUKE Posted March 30, 2016 Share Posted March 30, 2016 Solo, czekamy na A6 - skoro łóżko już zaliczone, to nie ma odwrotu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Solo Posted March 30, 2016 Author Share Posted March 30, 2016 Przyszedł mi jeszcze do głowy Super Etendard Kinetica w malowaniu z misji nad Libią w 2011. Fajny model i prościutki stosunkowo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KRL Posted March 30, 2016 Share Posted March 30, 2016 (edited) Ale czy aby na pewno w konkursie chodzi o to by było prosto? Od osoby która wykonuje modele na takim poziomie jak ty oczekiwałbym czegoś wprost przeciwnego. Edited March 30, 2016 by Guest Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Solo Posted March 30, 2016 Author Share Posted March 30, 2016 No nie, chodzi o to żeby model był piękny, a jak się to zrobi to już sprawa drugorzędna. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KRL Posted March 30, 2016 Share Posted March 30, 2016 Zapewne tak, jednak Solo w mojej opinii należy do tych modelarzy którzy startują z wyższego poziomu (świadczą o tym poprzednie jego modele) i wygrana w edycji zimowej więc jak wspomniałem można oczekiwać sporo po jego modelu. A start z modelem trudniejszym jest swego rodzaju dodatkiem dla nas wszystkich kibicujących i śledzących warsztaty. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Solo Posted March 30, 2016 Author Share Posted March 30, 2016 Bierzesz mnie pod włos, co? No dobra, powolutku zaczynam myśleć o tym A-6, może się zdecyduję. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KRL Posted March 30, 2016 Share Posted March 30, 2016 Oczywiście że biorę . Sam nie tak dawno dłubałem A-6 i faktycznie to dość trudny model a z pewnością najtrudniejszy jaki składałem w skali 1:32 podobnie czytałem o tym który ty zamierzasz robić. Jednak jest to moim zdanie dodatkowy atut. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts